ANWB Tankpas

header
 • Auteur:

  Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

 • Laatst bijgewerkt: 8 januari 2024
 • Leestijd: 12 minuten

Onderneming.nl heeft de belangrijkste tankpassen van Nederland getest. Dit is de ANWB Mobiliteit Compleet review. In deze review worden de voor- en nadelen, de prijs, de werking en de functionaliteiten uitgebreid besproken. De ANWB Mobiliteit Compleet-tankpas is ontwikkeld voor zzp’ers en MKB’ers.

Beoordeling

Prijs

Functies

Gebruikersgemak

pinautomaat indrukken bij tanken met MKB Brandstof
 • € 5,99 per maand
 • Tank- én mobiliteitskaart, 100% dekking
 • Bruikbaar voor OV én deelvervoer
 • Veel extra diensten
1
anwb tankpas
€5,99 Prijs per maand

Wat is ANWB?

ANWB is een vereniging die zich richt op de belangenbehartiging van haar leden op het gebied van onder andere mobiliteit. Voor zelfstandige ondernemers en MKB’ers biedt ANWB verschillende tankpassen aan. ANWB Mobiliteit Compleet kan worden gebruikt als tankpas en laadpas, voor deelvervoer en in het OV en functioneert zowel nationaal als internationaal. Daarnaast biedt het bedrijf Auto Compleet en OV Compleet aan.

Waarom een ANWB tankpas?

Met ANWB Mobiliteit Compleet reizen ondernemers zorgeloos met verschillende vervoersmiddelen en kan men bij alle tankstations in Nederland tanken. ANWB verzamelt alle transacties die met de Compleet-mobiliteitskaart worden uitgevoerd en zet deze op één maandelijkse factuur. Losse bonnetjes bewaren is daarmee verleden tijd. De zakelijke administratie is overzichtelijker en makkelijker te regelen dan ooit tevoren.

Ondernemers kunnen met de mobiliteitskaart bij alle tankstations in Nederland tanken. Internationaal kunnen ze terecht bij alle DKV-stations en is het mogelijk om met de trein te reizen. Tevens kan men elektrisch laden en verschillende deelvoertuigen en openbare vervoersmiddelen gebruiken, zoals deel- en huurauto’s, OV-fietsen, swapfietsen, taxi’s, treinen, metro’s en trams. De pas functioneert net als een OV-chipkaart, doordat de chiplezer de OV-chip van de ANWB-mobiliteitskaart leest.

Ondernemers kunnen met deze kaart parkeren bij Q-park, Yellowbrick en op een P+R-terrein. Daarnaast kan men er vloeistoffen als motorolie en ruitenwisservloeistof mee aanschaffen. Bovendien is het mogelijk om de optie carwash aan te zetten, zodat werknemers met deze pas kunnen afrekenen bij carwashes die zijn aangesloten bij Travelcard. Al deze kosten komen uiteindelijk op één factuur te staan.

Voordelen

 • Reizen met auto’s, OV en deelvervoer
 • Alle reiskosten op één factuur
 • Tanken in heel Europa
 • Maximale btw-teruggave

Nadelen

 • De pas kost geld, namelijk €5,99 per maand.

Verschillende online functionaliteiten

Ondernemers kunnen met deze mobiliteitskaart gebruikmaken van de ANWB Mobiliteitskaart app, die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Deze handige app beschikt over verschillende functies. Zo beheert men de kaarten hiermee, kunnen de kosten en facturen worden ingezien, is het mogelijk de locaties van laadpalen op te zoeken en kan men een route plannen. De facturen kunnen worden gedownload en doorgestuurd naar de boekhouder. Ondernemers kunnen tevens een live tracker aanzetten, waarmee de app het beginpunt, eindpunt en de afgelegde kilometers van een route vastlegt. Ritregistratie wordt hiermee eenvoudig gemaakt. Daarnaast hebben pashouders toegang tot een online dashboard via de website van ANWB.

Tanken en laden in Nederland en Europa

Tanken kan met deze tankpas bij alle Nederlandse bemande en onbemande tankstations. Bij deze aangesloten tankstations betaalt men de actuele brandstofprijzen. Als men ook internationaal wil kunnen tanken, kan men kosteloos een tankpas met twee losse zijdes bijbestellen. Deze ene zijde is voor tanken in de Benelux en de andere zijde voor tanken en tol betalen in heel Europa. In Europa kan men terecht bij 42.000 tankstations van DKV, waarbij bovenop de pompprijs een toeslag van 1% tot 4,5% moet worden betaald. Alle dichtstbijzijnde tankstations zijn te vinden via de website. Elektrische auto’s laden kan in Nederland bij alle openbare oplaadpunten tegen de reguliere prijs. Internationaal kan laden in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

ANWB Mobiliteit Compleet is een zeer veelzijdige mobiliteitskaart.

Hoe werkt een ANWB tankpas?

Met de ANWB-mobiliteitskaart Compleet zijn ondernemers vrij om te reizen met ieder gewenst vervoersmiddel zonder daarbij kassabonnen te hoeven bewaren voor de zakelijke administratie. De tankkaart werkt net als een betaalpas en kan middels de chiplezer of magneetstrip probleemloos gebruikt worden bij onbemande en bemande stations en locaties. Alle kosten komen worden uiteindelijk verzameld op één maandelijkse factuur. Het afrekenen van de vervoerskosten en bijbehorende producten gebeurt maandelijks door middel van een automatische incasso. Reizen kan tot een standaard weeklimiet van € 350.

Kenmerken ANWB Mobiliteitskaart

Kosten€5,99 per maand
Dekking100% in Nederland
BuitenlandAlle DKV-tankstations in Europa
VloeistoffenJa
BTW factuurJa
ContractduurJa
ParkerenJa
CarwashJa
PechhulpNee
Limiet instellenNee
Tol betalenJa
ElektrischJa
Laatst bijgewerkt op 10 februari 2023

Voor wie is de ANWB tankpas geschikt?

Met deze ANWB-tankpas kunnen zzp’ers en MKB-bedrijven reizen met vrijwel ieder Nederlands vervoersmiddel en meerdere internationale vervoersmiddelen zonder alle transacties één voor één bij te hoeven houden. ANWB verzamelt namelijk alle vervoersgerelateerde transacties op één factuur, waardoor de btw op de gemaakte kosten eenvoudig kan worden teruggevraagd. Particulieren kunnen deze pas niet aanvragen. De ANWB-mobiliteitskaart Compleet is namelijk speciaal ontwikkeld voor:

Eigen ervaring

Prijs

De maandelijkse kosten van de mobiliteitskaart Compleet zijn € 5,99. Deze tankpas is daarmee meer aan de prijs dan vele andere aanbieders, maar men heeft dan ook een ruime keuze aan vervoersmiddelen.

Functies

Met deze tankpas kunnen ondernemers niet alleen tanken en laden, maar ook de auto parkeren en wassen, autogerelateerde producten kopen en gebruikmaken van een ruime keuze aan openbare vervoersmiddelen en deelvoertuigen. Tevens beschikken het online portaal en de app over veel handige functies, zoals de live tracker voor ritregistraties. Deze bieden andere aanbieders niet aan. In tegenstelling tot enkele andere aanbieders beschikt ANWB echter niet over een automatisch koppeling aan boekhoudsystemen.

Gebruiksgemak

Doordat de pas overal in Nederland en bij tienduizenden locaties in Europa is te gebruiken, zowel om te tanken, laden als met andere vervoersmiddel te reizen, is deze erg gebruiksvriendelijk. Bovendien heeft de mobiele app een aantal prettige functies, waardoor de ANWB Compleet-mobiliteitskaart makkelijk te beheren is.

Conclusie ANWB

Nadat we de tankpas uitvoerig hebben getest, kwamen wij tot de conclusie dat dit één van de meest veelzijde tankkaarten op de markt is. Ondernemers kunnen bij ieder tankstation en laadpunt terecht en zijn vrij om te kiezen welk vervoersmiddel wordt gebruikt. Daarmee zijn er vrijwel geen beperkingen aan de ANWB-mobiliteitskaart Compleet. Deze is dan ook geschikt voor iedere zzp’er en MKB’er.

Veelgestelde vragen

Wat moet er worden gedaan als de kaart kwijt of gestolen is?

Als een ondernemer de kaart is verloren of vermoedt dat deze is gestolen, dient deze contact op te nemen met ANWB om de kaart te blokkeren. Een geblokkeerde kaart kan niet meer gebruikt of gedeblokkeerd worden. Binnen uiterlijk tien werkdagen ontvangt de ondernemer een nieuwe ANWB-mobiliteitskaart.

Wat als de factuur niet kan worden betaald?

Facturen dienen wekelijks of maandelijks te worden betaald via automatische incasso’s. Kan het bedrag niet van de rekening worden afgeschreven? Dan ontvangt de ondernemer een melding om het openstaande bedrag handmatig over te boeken.

Is de ANWB-mobiliteitskaart ook privé te gebruiken?

Ja, deze tankkaart kan zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Via de app of het online portaal kunnen zelfstandige ondernemers aangeven of de ritten zakelijk of privé waren. Zo worden de kosten overzichtelijk gescheiden gehouden. Ook MKB’ers hebben deze mogelijkheid, mits de Werkgeversmodule is geactiveerd.