Bedrijfsauto kopen

  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Bijgewerkt op: 1 juni 2022
  • Leestijd: 4 minuten

Veel ondernemers maken gebruik van bedrijfswagens. Naast een bedrijfsauto leasen wordt een bedrijfsauto kopen ook steeds gebruikelijker. Een bedrijfsauto kopen kent een aantal voor- en nadelen. Maar hoe werkt het kopen van een bedrijfsauto? En waar moet een ondernemer op letten bij de aanschaf van een bedrijfsauto?

Hoe werkt het kopen van een bedrijfsauto

koelwagen bij een bedrijfsauto kopen

Wanneer een ondernemer een auto koopt, komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van zijn onderneming op. De autokosten kunnen van de opbrengsten worden afgetrokken. Daarbij moet er wel rekening gehouden worden met het privégebruik van de auto.

Een nieuwe bedrijfswagen kopen

Bij de aankoop van nieuwe bedrijfsauto’s zullen dealers btw in rekening brengen. Deze btw kan de ondernemer als voorbelasting aftrekken, zolang hij maar btw belaste prestaties verricht.

Tweedehands bedrijfswagen kopen

Als een ondernemer een gebruikte auto koopt van een particulier of waar de margeregeling op is toegepast, kan er geen btw worden afgetrokken. Wel mag de ondernemer de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken indien hij de auto voor zijn onderneming gebruikt.

Afbeelding zakelijk een auto kopen

Waarom een bedrijfswagen kopen

Wanneer een ondernemer een bedrijfswagen wil aanschaffen, is het belangrijk dat hij eerst goed nadenkt over of hij de bedrijfsauto wil kopen of wil leasen. Het is belangrijk dat de ondernemer weet waarvoor en hoelang hij het bedrijfsvoertuig gaat gebruiken. Het kopen van een bedrijfsvoertuig heeft een aantal voor- en nadelen.

De voordelen van een bedrijfswagen kopen

De nadelen van een bedrijfswagen kopen

Aandachtspunten bij het kopen van de juiste bedrijfswagen

Bij het kopen van een bedrijfsvoertuig zijn er aan aantal aandachtspunten waar een ondernemer op kan letten. Vragen zoals ‘wat zijn mijn huidige beschikbare financiële middelen?’ en ‘wat zijn mijn overige investeringsplannen?’ zijn belangrijk om te stellen voordat een ondernemer een investering doet. Wanneer er minder beschikbare financiële middelen zijn kan een ondernemer overwegen om een tweedehands bedrijfsvoertuig te kopen. Meestal zijn bedrijfswagens occasions nog in een goede staat en beter betaalbaar.

Zorg voor voldoende laadruimte

Een ondernemer moet voordat hij een bedrijfswagen aanschaft, eerst de auto bekijken. Daarbij is het belangrijk dat de ondernemer kijkt naar de ruimte en de inhoud van de laadruimte. Een ondernemer moet genoeg laadvermogen hebben in zijn bedrijfswagen. Het is belangrijk dat de bestelauto moet passen bij de werkzaamheden van de ondernemer.  

Let op het verbruik en de verbruikskosten

Ook is het van belang om te weten wat het verbruik is en wat de verbruikskosten zijn. De kosten van brandstof blijven steeds meer stijgen. De ondernemer kan een overweging maken tussen verschillende soorten brandstof. Diesel is bijvoorbeeld iets goedkoper dan benzine. De belasting van dieselauto’s daarentegen is weer een stuk hoger. Als een ondernemer vooral lange afstanden gaat afleggen, is het goedkoper om een dieselauto te nemen. Wanneer de bedrijfsauto alleen voor korte afstanden wordt gebruikt, is een elektrische auto wellicht beter. Elektrische auto’s hebben lage verbruikskosten en de belasting is ook een stuk lager.

Kies het juiste model

Naast dat een ondernemer kan kiezen uit een benzine, diesel of elektrische auto, moet de ondernemer ook nadenken welk model hij wil. Er zijn namelijk zoveel verschillende bestelauto’s in diverse soorten en maten. Dit is maar net welke wensen de ondernemer heeft. Hieronder volgen een aantal vragen die een ondernemer zichzelf kan afvragen bij het kiezen van het juiste model:

De puntjes op de i

l2 h2 Auto zakelijk kopen

Daarnaast is het altijd handig dat de ondernemer bij de dealer een proefrit maakt. Bij het kopen van een tweedehands bedrijfswagen, moet hij letten op het bouwjaar van de auto en hoe hoog de kilometerstand is. Wanneer de ondernemer zeker is van het model, kan hij kijken of aanbieders verschillende prijzen hanteren. Dan kan hij eindelijk de juiste keuze maken.

Let op: Niet elke bestelauto heeft een grijs kenteken. Daarvoor moet de bestelauto aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen

Wat kost een bedrijfsauto?

De kosten van een bedrijfswagen zijn in twee delen op te delen. Zo zijn er aanschafkosten én kosten zoals verzekering, brandstof, afschrijvingen en wegenbelasting. Wat de aanschafkosten zijn, is voor een groot deel afhankelijk van het soort auto dat de ondernemer uit het actueel aanbod kiest. Grote bedrijfswagens zijn bijvoorbeeld duurder dan kleine bedrijfswagens. Ook zit er verschil in prijs bij populaire modellen. Populaire merken zijn bijvoorbeeld Mercedes Benz en Volkswagen. Dit ligt aan welke voorkeur de ondernemer heeft.

Hoe koop ik een bedrijfsauto?

Er zijn verschillende autodealers die bedrijfsauto’s verkopen. Bij de aankoop van een bedrijfsvoertuig moet de ondernemer letten op verschillende aspecten. Bijvoorbeeld op de laadruimte, het juiste model, het verbruik en de verbruikskosten.