Bedrijfsauto kopen

Veel ondernemers maken gebruik van bedrijfswagens. Naast een bedrijfsauto leasen wordt een bedrijfsauto kopen ook steeds gebruikelijker. Een bedrijfsauto kopen kent een aantal voor- en nadelen. Maar hoe werkt het kopen van een bedrijfsauto? En waar moet een ondernemer op letten bij de aanschaf van een bedrijfsauto?

Hoe werkt het kopen van een bedrijfsauto?

Je kan als ondernemer een bedrijfsauto kopen. Wanneer je een auto koopt, wordt deze meegerekend voor het ondernemersvermogen en komt deze dus op de balans van de onderneming te staan. De auto wordt dan namelijk gezien als een bedrijfsmiddel.

Het aankoopbedrag, de afschrijving en de autokosten – onder meer voor parkeren, de verzekering en onderhoud – mogen voor de inkomstenbelasting van de omzet worden afgetrokken. Dit verlaagt het belastbare inkomen. Je moet wel rekening houden met het privégebruik. Meer daarover onder ‘Bijtelling bedrijfsauto’.

Btw op bedrijfsauto

koelwagen bij een bedrijfsauto kopen

Bij het kopen van een bedrijfsauto kan de btw op twee manieren worden verwerkt:

Btw betalen over privégebruik

Als de auto niet alleen zakelijk maar ook privé wordt gebruikt, moet je over het privégebruik btw betalen. De afgetrokken btw op de aankoopprijs of autogerelateerde kosten was dan namelijk niet alleen voor de zaak van toepassing. Om vast te stellen voor welk deel de auto privé en welk deel zakelijk wordt gebruikt, moet je alle gereden kilometers bijhouden. Een sluitende kilometerregistratie toont dan aan over welk deel btw betaald moet worden.

Hou je geen kilometerregistratie bij? Dan betaal je 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Heb je een gebruikte bedrijfswagen van een particulier gekocht en dus geen btw over de aankoopprijs verrekend? Dan mag je met een verlaagd tarief van 1,5% rekenen.

Bijtelling bedrijfsauto

Rij je ook privé met de bedrijfsauto die op de balans staat? Dan moet voor het privégebruik een bedrag bij de winst worden opgeteld. Dit is de bijtelling. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2024 hanteert de Belastingdienst twee tarieven voor bijtelling:

Bijtelling voorkomen

Er bestaan methoden om geen bijtelling te betalen voor de auto. Dit kan als je minder dan 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt. Je moet dit wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld door het bijhouden van een nauwkeurige rittenregistratie. Dit kan je doen in een boekhoudprogramma, via GSP, in Excel, maar ook gewoon met pen en papier.

Heb je een bestelauto en wordt deze alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt? Dan kan je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen bij de Belastingdienst. Je hoeft dan geen btw-correctie voor privégebruik toe te passen en ook geen rittenregistratie bij te houden.

Waarom een bedrijfswagen kopen?

Je kan bedrijfsauto’s niet alleen kopen, maar ook leasen. Als je een bedrijfswagen wil aanschaffen, is het goed om te bedenken wat voor jou het meest gunstig is. Het kopen van een bedrijfsvoertuig heeft een aantal voor- en nadelen. Deze zetten we hieronder uiteen. Zo zie je meteen of kopen voor jou een goede optie is.

Voordelen

  • Na de aankoop volledig eigenaar van het voertuig
  • Recht op een investeringsaftrek
  • De jaarlijkse afschrijvingen zijn aftrekbaar van de winst
  • Geen sprake van maandelijkse aflosverplichtingen en rentekosten
  • Onbeperkt recht op de auto

Nadelen

  • Het aankoopbedrag dient in één keer betaald te worden
  • Eenmalige investering, waardoor er minder budget overblijft voor andere zaken
  • Onderhoudskosten kunnen hoog oplopen

Aandachtspunten bij het kopen van een bedrijfsauto

Bij het kopen van een bedrijfsvoertuig moet je met een aantal zaken rekening houden. Deze bespreken we hieronder.

Het beschikbare budget

Afbeelding zakelijk een auto kopen

Voordat je een bedrijfsauto gaat kopen, moet je vaststellen wat je beschikbare budget is. Door antwoord te geven op vragen als ‘Wat zijn mijn huidige beschikbare financiële middelen?’ en ‘Wat zijn mijn overige investeringsplannen?’, kom je erachter hoeveel je bestedingsruimte is en wat je redelijkerwijs kan uitgeven aan een bedrijfsauto.

Heb je een ruim budget? Dan kan je voor een nieuwe auto gaan. Wanneer je minder financiële middelen tot je beschikking hebt, kan je overwegen een tweedehands bedrijfsvoertuig te kopen. In de meeste gevallen zijn occasions nog in goede staat en beter betaalbaar.

Kies het juiste model

Er zijn verschillende soorten auto’s: benzine, diesel en elektrische auto’s. Daarnaast moet je ook nadenken over welk model auto je wil hebben. Er zijn namelijk verscheidene bedrijfsauto’s in diverse soorten en maten beschikbaar. De keuze die je maakt hangt af van de wensen die je hebt.

Hieronder volgen een aantal vragen die je aan jezelf kan stellen bij het kiezen van het juiste model auto:

l2 h2 Auto zakelijk kopen

Let op het verbruik en de verbruikskosten

Ook is het van belang om te weten wat het verbruik is en wat de verbruikskosten van de auto zijn. De kosten van brandstof blijven steeds meer stijgen. Je kan een overweging maken tussen verschillende soorten brandstof. Diesel is bijvoorbeeld iets goedkoper dan benzine. De belasting van dieselauto’s daarentegen is weer een stuk hoger. Als je vooral lange afstanden gaat afleggen, is het goedkoper om een dieselauto te nemen. Wanneer de bedrijfsauto alleen voor korte afstanden wordt gebruikt, is een elektrische auto wellicht beter. Elektrische auto’s hebben lage verbruikskosten en de belasting is ook een stuk lager.

Zorg voor voldoende laadruimte

Wanneer de auto vooral gebruikt gaat worden om goederen te vervoeren, is het belangrijk dat de bedrijfswagen voldoende laadruimte heeft. Kijk goed naar de ruimte en de inhoud van de laadruimte. Het laadvermogen moet genoeg zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Wie veel laadruimte nodig heeft, kan voor een bestelauto gaan. Deze heeft doorgaans meer laadvermogen dan een gemiddelde bedrijfsauto.

Goed je auto van de zaak verzekeren?

Als je een auto van de zaak hebt, ben je verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Wil je alle risico’s goed afdekken? Kies dan voor een verzekering met een brede dekking en verschillende aanvullende verzekeringsopties. Speciaal voor zakelijke klanten van ING is er de ING Zakelijke Autoverzekering. Bereken nu je premie en profiteer van de voordelen!

Bereken je premie
ing logo

Youngtimer-regeling

Een alternatieve en voordelige manier om zakelijk een auto te rijden is via de youngtimer-regeling. Hierbij kan je een auto van 15 jaar of ouder op de zaak rijden en bijtelling betalen op basis van de dagwaarde. Deze regeling is populair onder zzp’ers en andere ondernemers, omdat er tegen een aantrekkelijk tarief een luxe auto van de zaak gereden kan worden.

Veelgestelde vragen

Wat kost een bedrijfsauto?

De kosten van een bedrijfswagen zijn in twee delen op te delen. Zo zijn er aanschafkosten én kosten voor onder meer de verzekering, brandstof, parkeren en wegenbelasting. Wat de aanschafkosten zijn, is voor een groot deel afhankelijk van het soort auto dat je uit het actuele aanbod kiest. Grote bedrijfswagens zijn bijvoorbeeld duurder dan kleine bedrijfswagens. Ook zit er verschil in prijs bij populaire modellen. Populaire merken zijn bijvoorbeeld Mercedes Benz en Volkswagen. De prijs is afhankelijk van je voorkeuren.

Hoe koop ik een bedrijfsauto?

Er zijn verschillende autodealers die bedrijfsauto’s verkopen. Bij de aankoop van een bedrijfsvoertuig moet je letten op verschillende aspecten, bijvoorbeeld op de laadruimte, het model van de auto en het verbruik en de verbruikskosten.

Kan ik een bedrijfsauto kopen van een particulier?

Ja, dat kan. Als je een bedrijfsauto van een particulier koopt, wordt er geen btw over de aankoop verrekend. Je kan dan ook geen btw aftrekken. Je mag wel btw verrekenen over andere autogerelateerde kosten, bijvoorbeeld voor de verzekering en onderhoud. Als je de auto ook privé gebruikt, moet je over dat deel wel btw betalen. Omdat je geen btw hebt afgetrokken over de aankoop, gebruik je voor de berekening 1,5% in plaats van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Meer daarover op de website van de Belastingdienst. Een bedrijfsauto van een particulier kopen maakt verder geen verschil voor de afhandeling van de aankoop.