Veel ondernemers maken gebruik van bedrijfswagens. Naast een bedrijfsauto leasen wordt een bedrijfsauto kopen ook steeds gebruikelijker. Een bedrijfsauto kopen kent een aantal voor- en nadelen. Maar hoe werkt het kopen van een bedrijfsauto? En waar moet een ondernemer op letten bij de aanschaf van een bedrijfsauto?
Wanneer een ondernemer een auto koopt, komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van zijn onderneming op. De autokosten kunnen van de opbrengsten worden afgetrokken. Daarbij moet er wel rekening gehouden worden met het privégebruik van de auto.
Bij de aankoop van nieuwe bedrijfsauto’s zullen dealers btw in rekening brengen. Deze btw kan de ondernemer als voorbelasting aftrekken, zolang hij maar btw belaste prestaties verricht.
Als een ondernemer een gebruikte auto koopt van een particulier of waar de margeregeling op is toegepast, kan er geen btw worden afgetrokken. Wel mag de ondernemer de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken indien hij de auto voor zijn onderneming gebruikt.
Wanneer een ondernemer een bedrijfswagen wil aanschaffen, is het belangrijk dat hij eerst goed nadenkt over of hij de bedrijfsauto wil kopen of wil leasen. Het is belangrijk dat de ondernemer weet waarvoor en hoelang hij het bedrijfsvoertuig gaat gebruiken. Het kopen van een bedrijfsvoertuig heeft een aantal voor- en nadelen.
Bij het kopen van een bedrijfsvoertuig zijn er aan aantal aandachtspunten waar een ondernemer op kan letten. Vragen zoals ‘wat zijn mijn huidige beschikbare financiële middelen?’ en ‘wat zijn mijn overige investeringsplannen?’ zijn belangrijk om te stellen voordat een ondernemer een investering doet. Wanneer er minder beschikbare financiële middelen zijn, kan een ondernemer overwegen om een tweedehands bedrijfsvoertuig te kopen. Meestal zijn bedrijfswagens occasions nog in een goede staat en beter betaalbaar.
Een ondernemer moet voordat hij een bedrijfswagen aanschaft, eerst de auto bekijken. Daarbij is het belangrijk dat de ondernemer kijkt naar de ruimte en de inhoud van de laadruimte. Een ondernemer moet genoeg laadvermogen hebben in zijn bedrijfswagen. Het is belangrijk dat de bestelauto moet passen bij de werkzaamheden van de ondernemer.
Ook is het van belang om te weten wat het verbruik is en wat de verbruikskosten zijn. De kosten van brandstof blijven steeds meer stijgen. De ondernemer kan een overweging maken tussen verschillende soorten brandstof. Diesel is bijvoorbeeld iets goedkoper dan benzine. De belasting van dieselauto’s daarentegen is weer een stuk hoger. Als een ondernemer vooral lange afstanden gaat afleggen, is het goedkoper om een dieselauto te nemen. Wanneer de bedrijfsauto alleen voor korte afstanden wordt gebruikt, is een elektrische auto wellicht beter. Elektrische auto’s hebben lage verbruikskosten en de belasting is ook een stuk lager.
Naast dat een ondernemer kan kiezen uit een benzine, diesel of elektrische auto, moet de ondernemer ook nadenken welk model hij wil. Er zijn namelijk zoveel verschillende bestelauto’s in diverse soorten en maten. Dit is maar net welke wensen de ondernemer heeft. Hieronder volgen een aantal vragen die een ondernemer zichzelf kan afvragen bij het kiezen van het juiste model:
Een alternatieve en voordelige manier om zakelijk een auto te rijden is via de youngtimer-regeling. Hierbij kan een ondernemer een auto van 15 jaar of ouder op de zaak rijden en bijtelling betalen op basis van de dagwaarde. Deze regeling is populair onder zzp’ers en andere ondernemers, omdat er tegen een aantrekkelijk tarief een luxe auto van de zaak gereden kan worden.
Er bestaan ook methoden om geen bijtelling te betalen voor de auto. Hierbij dienen bepaalde voorwaarden te worden vervuld, zoals het bijhouden van een nauwkeurige rittenregistratie en het zakelijk gebruik van de auto.
Let op: Niet elke bestelauto heeft een grijs kenteken. Daarvoor moet de bestelauto aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.
De kosten van een bedrijfswagen zijn in twee delen op te delen. Zo zijn er aanschafkosten én kosten zoals verzekering, brandstof, afschrijvingen en wegenbelasting. Wat de aanschafkosten zijn, is voor een groot deel afhankelijk van het soort auto dat de ondernemer uit het actueel aanbod kiest. Grote bedrijfswagens zijn bijvoorbeeld duurder dan kleine bedrijfswagens. Ook zit er verschil in prijs bij populaire modellen. Populaire merken zijn bijvoorbeeld Mercedes Benz en Volkswagen. Dit ligt aan welke voorkeur de ondernemer heeft.
Er zijn verschillende autodealers die bedrijfsauto’s verkopen. Bij de aankoop van een bedrijfsvoertuig moet de ondernemer letten op verschillende aspecten. Bijvoorbeeld op de laadruimte, het juiste model, het verbruik en de verbruikskosten.