Bedrijfsauto leasen

Afbeelding telefonisch contact om een bedrijfsauto te leasen
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Bijgewerkt op: 25 oktober 2023
  • Gecontroleerd op: 25 oktober 2023
  • Leestijd: 7 minuten

Voor een ondernemer komt een bedrijfswagen vaak goed van pas. Bijvoorbeeld om van klant naar klant te rijden of om materialen naar de plaats van bestemming te vervoeren. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de ondernemer om een bedrijfsauto aan te schaffen. Een ondernemer kan een bedrijfsauto kopen, maar een bedrijfsauto leasen is ook een mogelijkheid. Een bedrijfsauto leasen is vaak duurder dan kopen. Toch kiezen veel ondernemers om een bedrijfsauto te leasen. Zo hoeven ze de investering niet in één keer te betalen, maar in termijnen. Maar hoe werkt het leasen van een bedrijfsauto? En welke leasevormen zijn er?

1
Eerste 3 maanden gratis
tankpas move move

Hoe werkt zakelijk leasen?

Een zakelijke lease is een vorm van autohuur. Een leasemaatschappij financiert een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een bedrijfswagen. Hiermee ontzorgen leasemaatschappijen de ondernemer. De ondernemer spreekt met de leasemaatschappij af hoe lang hij het bedrijfsmiddel wilt gebruiken en in welke periode hij het bedrijfsmiddel afbetaalt. De ondernemer betaalt een vast maandbedrag dat is afgesproken met de leasemaatschappij.

Wanneer een ondernemer een auto zakelijk wil gaan leasen, moet hij eerst een leasemaatschappij kiezen. Hiermee spreekt hij de betalingstermijn af en het maandbedrag. Door het afbetalen in maanden, hoeft de ondernemer geen hoog bedrag te betalen bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto.

Afbeelding direct uit voorraad leverbaar zwarte bedrijfsauto

Waarom een bedrijfswagen leasen?

Wanneer een ondernemer veel kilometers maakt met de zakelijke auto, is leasen de beste optie. Een bedrijfswagen leasen heeft voor ondernemers een aantal voordelen. Bijvoorbeeld dat alle risico’s van restwaarde en onderhoudskosten bij de leasemaatschappij liggen. Zo houdt de ondernemer geld vrij voor zijn bedrijf. Daarnaast gaat de investering niet ten koste van de liquiditeit.

Verschillende leasevormen

In een leasecontract wordt vastgelegd voor welke periode een bedrijfswagen wordt geleased en welk maandbedrag er betaald moet worden. De afspraken die in het leasecontract staan kunnen verschillende vormen hebben. Er zijn twee leasevormen die het meest voorkomen. Dat zijn operational lease en financial lease.

Operational lease

Eén van de verschillende vormen van leasing is operational lease. Bij een operationele lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Ook de overige gebruikskosten zoals het wassen van de auto en tol zijn aftrekbaar van de winst. De bedrijfswagen blijft wel in bezit van de leasemaatschappij. Dit betekent dat de bedrijfswagen dus niet op de balans staat van de ondernemer die de wagen leaset. Hiermee houdt de ondernemer wel werkkapitaal vrij, maar kan hij het niet afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel. Hierdoor heeft hij geen recht op een investeringsaftrek. De btw is overigens als voorbelasting wel aftrekbaar. De onderneming moet dan wel btw belaste prestaties verrichten. De kosten voor de leaseauto worden maandelijks wel op de winst- en verliesrekening gezet.

Financial lease

Financial lease is een zakelijke financiering waarbij de ondernemer een auto koopt op naam van het bedrijf. De ondernemer betaalt de lening in termijnen af. De auto staat bij de leasenemer op de balans. De leasemaatschappij betaalt de kosten voor het autogebruik, maar ontvangt maandelijkse terugbetalingen met rente. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het deel van de aflossing is dan niet aftrekbaar. Kosten die wel aftrekbaar zijn:

bedrijfswagen leasen zzp illustratie

Private Lease

Naast de twee bekendste leasevormen bestaat er ook private lease. Private lease is een leasevorm die voor veel zzp’ers aantrekkelijk is. Wanneer een ondernemer weinig zakelijke kilometers maakt en hij het geen probleem vindt om de privéauto ook zakelijk te gebruiken, kan private lease de beste optie zijn.

Bij private lease huurt de ondernemer een auto voor een vast maandbedrag. De zakelijke kilometers die er dan mee gereden worden, kunnen voor € 0,21 per kilometer van de omzet worden afgetrokken. Hiervoor moet de ondernemer een rittenregistratie bijhouden. Het voordeel van deze leasevorm is dat er geen bijtelling betaald hoeft te worden. Het nadeel is dat maandelijkse leasekosten en de btw niet zakelijk kunnen worden afgetrokken.

Short lease

Als een ondernemer niet te lang aan een contract wil vastzitten, kan een shortlease de optie zijn. Bij een shortlease sluit de ondernemer een flexibel en kort leasecontract. Dit contact is makkelijk opzegbaar. Het nadeel is dat deze leasevorm wel duurder is dan de bovengenoemde leasevormen.

In het overzicht hieronder staan de belangrijkste verschillen van de verschillende leasevormen:

Operational LeaseFinancial LeasePrivate LeaseShort Lease
Zakelijk/particulierZakelijkZakelijkParticulierZakelijk
Zelf eigenaarNeeJaNeeNee
Fiscale voordelenNeeJaNeeNee
BijtellingJaJaNeeJa
Eind van de looptijd auto inleverenJaNeeJaJa
Aanvullende diensten inbegrepenJa*NeeJa*Ja*
*Denk aan: reparatie, onderhoud, pechhulp (wegenbelasting, all-risk verzekering) en afschrijvingskosten

Voor- en nadelen van een bedrijfsauto leasen

Een bedrijfsauto leasen heeft voordelen en nadelen.

Voordelen

Nadelen

Zakelijke laadpas nodig?

Nog geen zakelijke laadpas? Onderneming.nl biedt een overzicht van de beste zakelijke laadpassen om de juiste keuze te maken.

Vergelijk zelf
ontwerp creditcard

Bijtelling van een bedrijfsauto

Wanneer een werknemer voor meer dan 500 kilometer de auto van de zaak privé gebruikt, dient er bijtelling te worden betaald.

Bijtelling bedrijfsauto berekenen

De bijtelling wordt berekend aan de hand van de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto. Het standaardpercentage van de bijtelling is 22%. Als de werknemer een eigen bijdrage aan de werkgever heeft betaald, is deze bijdrage ook nog aftrekbaar van de bijtelling. De bijtelling voor een leaseauto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling (0,22) x cataloguswaarde – de eigen bijdrage.

In sommige situaties geldt een lagere bijtelling voor de bedrijfsauto. Dit is vaak bij milieuvriendelijke bedrijfswagens het geval. Bijvoorbeeld bij een elektrische auto. Ook wordt er gekeken naar het moment waarop een bedrijfsauto voor het eerst in gebruik is genomen. De bijtellingstarieven gelden namelijk vijf jaar lang. Ook wanneer een ondernemer een bedrijfsauto van iemand anders over neemt, geldt de datum van eerste in gebruiksname. Het kan dus voor de ondernemer voordelig zijn om een gebruikte bedrijfswagen te kopen in plaats van een nieuwe bedrijfswagen. Dit omdat er in voorgaande jaren andere bijtellingstarieven golden.

Aandachtspunten bij zakelijk leasen

Er zijn een paar aandachtspunten bij zakelijk leasen waar een ondernemer op moet letten.

Operational LeaseFinancial Lease
Leaseauto blijft eigendom van de leasemaatschappij De persoon die de auto overneemt wordt volledig eigenaar van de auto
Leasemaatschappij regelt alles met betrekking tot onderhoud, verzekeringen, wegenbelasting en reparatiesAuto behoort tot vermogen van het bedrijf
Geen recht op fiscale voordelen, zoals de investeringsaftrekRecht op fiscale voordelen
Bijtelling betalen als er meer dan 500 kilometer privé wordt geredenBijtelling betalen als er meer dan 500 kilometer privé wordt gereden

Een zakelijke tankpas nodig?

Een tankpas is ideaal voor zakelijk gebruik. Benieuwd naar de tankpassen? Bekijk het volledige aanbod op Onderneming.nl

Bekijken
laadpas

Veelgestelde vragen

Wat kost een bedrijfsauto leasen?

De leaseprijs is voor een groot deel afhankelijk van het soort auto dat de ondernemer kiest. Een grote bedrijfswagen is bijvoorbeeld duurder dan een kleine bedrijfswagen. Ook zit er verschil in populaire modellen. Bestelwagens van Mercedes Benz zijn bijvoorbeeld erg populair. Dit is maar net waar de ondernemer voorkeur voor heeft. Ook hangt de leaseprijs af van de leasevorm. Kiest een ondernemer voor operational lease of financial lease?

Kan ik als startende ondernemer een bedrijfswagen leasen?

Een startende ondernemer kan zeker een bedrijfswagen leasen. Als startende ondernemer is het juist aantrekkelijk om een auto te leasen. Een auto is voor veel beginnende ondernemers onmisbaar, maar niet alle startende ondernemers hebben genoeg kapitaal om een auto te kopen. Er is vaak een beperkt budget. Financial lease biedt startende ondernemers de mogelijkheid om een auto te leasen. Naast dat een beginnend ondernemer direct eigenaar is van de auto, biedt het nog meer voordelen:
· Behoud van liquiditeit
· Vast maandbedrag
· Fiscale voordelen
· Onbeperkt kilometrage

Hoe werkt zakelijk leasen van een auto?

Zakelijk leasen is eigenlijk het huren van een bedrijfswagen. Bij het leasen van een bedrijfsauto gaat de ondernemer een contract aan met een leasemaatschappij. Dat contract heeft meestal een looptijd van drie tot vijf jaar. In dat contract staat hoe lang de ondernemer het bedrijfsmiddel wilt gebruiken en voor welke periode het bedrijfsmiddel dan afbetaalt moet zijn. De ondernemer betaalt per maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij.