Aandachtspunten bedrijf starten

Laatst bijgewerkt op: 25 maart 2022
Gabriel Baysoy
Leestijd: 1 minuut

Aansprakelijkheid beperken

Als ondernemer is het van belang om gebruik te maken van algemene voorwaarden. In de algemene voorwaarden staat onder welke voorwaarden een bedrijf haar producten of diensten levert. Met algemene voorwaarden kan een bedrijf haar aansprakelijkheid beperken. Hierin kan een bepaling verwerkt worden dat wanneer er sprake is van wanprestatie of als er fouten worden gemaakt de aansprakelijkheid van het bedrijf beperkt is.

Zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening kan een ondernemer zijn zakelijke geldstromen gescheiden houden van zijn privé bankrekening. Een zakelijke rekening hebben is niet verplicht, maar zorgt wel voor een beter overzicht. 

Administratie

Sinds 2005 moet er digitaal aangifte gedaan worden voor de BTW, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Zorg voor een overzichtelijke administratie door alle bonnen te bewaren en de uren goed te registreren. Met een online boekhoudprogramma kan het bijhouden van de administratie snel en gemakkelijk.

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin er een bedrijf gestart gaat worden, moet er als startende ondernemer vaak rekening gehouden worden met het investeren in bedrijfsmiddelen die zakelijk gebruikt worden. Denk hierbij aan een bestelbusje of een computer. Het voordeel hiervan is dat dit soort investeringen afgetrokken kunnen worden van de belasting.

Subsidies

Het kan voorkomen dat een starter financiële ondersteuning nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een bedrijf begint vanuit een uitkering. Vanuit het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) wordt het mogelijk gemaakt om in zo’n situatie een financiering te krijgen. Zo zijn er meer regelingen en subsidies voor startende ondernemers.

Website laten maken

Een professionele website zorgt voor een goede uitstraling van het bedrijf. Een ondernemer kan ervoor kiezen om zelf een website te bouwen of om een webdesigner in te schakelen.