Steeds meer mensen dromen van een eigen bed and breakfast. Je maakt mensen blij met een goed verblijf en een lekker ontbijt op een mooie locatie. Wie wil dat nou niet? Een bed and breakfast starten is echter niet eenvoudig. Een goede voorbereiding is essentieel. In het stappenplan op deze pagina leggen we daarom uit wat je allemaal moet regelen voor een succesvolle B&B.
Bed and breakfast (B&B) staat voor ‘bed en ontbijt’. Een bed and breakfast is dan ook een accommodatie waar enkel een overnachting en ontbijt worden aangeboden – er is geen restaurant aanwezig. B&B’s onderscheiden zich van andere horecagelegenheden door hun vaak unieke locaties en kleinschaligheid. Een bed and breakfast is vaak gelegen in of naast de woning van de eigenaar en bestaat doorgaans uit slechts een paar kamers.
Wat B&B’s aantrekkelijk maakt, is de unieke beleving die B&B’s bieden ten opzichte van hotels of andere verblijven. De kamers hebben vaak een geheel eigen charme door de stijl of het thema dat de B&B-houders aan de inrichting hebben gegeven. Ook is een B&B vaak gericht op persoonlijke aandacht. Doordat er vaak maar weinig kamers en gasten op hetzelfde moment zijn, kunnen de eigenaren zich geheel tot jou richten. Dit zorgt er bovendien voor dat een B&B de ideale plek is om tot rust te komen.
Een bed and breakfast beginnen klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Je maakt mensen niet alleen blij met een uniek en goed verblijf en een lekker ontbijt naar wens, maar geeft hen ook een unieke ervaring op een mooie locatie door goede, persoonlijke service te bieden en de B&B sfeervol aan te kleden. Dit geeft veel voldoening.
Als ondernemer profiteer je bovendien van meer vrijheden dan werknemers in loondienst. Je bepaalt grotendeels zelf hoe je de B&B runt. Zolang je je aan de lokale regels houdt, kan je deze geheel naar eigen wens oprichten. Voor velen is deze creatieve en organisatorische vrijheid één van de grootste voordelen van het oprichten van een B&B.
Daar staat tegenover dat je bij een B&B niet altijd vrij bent om te doen en laten wat je wil. Wanneer er gasten komen, ben je gebonden aan bepaalde tijden. Ze moeten immers op een bepaald moment kunnen inchecken en ontbijt krijgen.
Ook biedt het ondernemerschap minder stabiliteit dan een vaste baan, waardoor er tevens geen sprake is van een vast inkomen. Vooral binnen de reisbranche heb je te maken met een hoogseizoen en een laagseizoen. Een B&B runnen valt gelukkig vaak goed te combineren met een andere baan, waardoor je toch voor wat meer zekerheid kan zorgen.
Een B&B beginnen doe je niet zomaar. Er komt aardig wat voorbereiding bij kijken. Om je hierbij te ondersteunen, hebben we hieronder een stappenplan opgezet. Dit stappenplan helpt je bij het verwezenlijken van jouw droom om een bed & breakfast in Nederland te openen.
Een goede voorbereiding begint bij de oriëntatiefase. Bedenk in deze fase goed hoe je de bed and breakfast voor je ziet. Wil je kamers in je eigen huis aanbieden of liever in een bijgebouw ernaast? Hoeveel gasten wil je kunnen ontvangen? Wat voor soort kamers en ontbijt ga je aanbieden? Kan je dit alleen doen of heb je hulp nog van een partner of personeel?
Als je weet wat je ongeveer wil gaan doen, is het daarna zaak om de regels in jouw gemeente door te nemen. Het is bijvoorbeeld niet in ieder gemeente toegestaan om een bed and breakfast in je eigen huis te beginnen. Als je daar pas in een later stadium achterkomt, moet je je plan omgooien. Om dit te voorkomen, is het van belang om alvast goed uit te zoeken of al je ideeën uitvoerbaar zijn. Dit kan je doen door het omgevingsplan van je gemeente door te nemen en een vergunningcheck te doen.
Er zijn geen landelijke regels voor B&B’s. Wel zijn er lokale regels waaraan je je moet houden.
Iedere onderneming heeft een rechtsvorm. Wanneer je een B&B gaat oprichten, zal je moeten uitzoeken welke rechtsvorm daar voor jou bij past. De rechtsvorm is van belang voor onder meer de belasting en de aansprakelijkheid van jou als ondernemer.
De meest gekozen rechtsvorm voor een bed and breakfast is een eenmanszaak. Je bent daarbij zelf aansprakelijk voor het bedrijf. Je kan ook voor een besloten vennootschap (bv) kiezen. Een bv is een rechtspersoon, wat betekent dat je niet persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. Zoek goed uit wat voor jouw plan het meest geschikt is. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren.
Wanneer je hebt besloten dat het ondernemerschap voor jou is en je een plan voor ogen hebt, is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is een verplichte stap. Zonder inschrijving kan je bovendien vaak niet de benodigde vergunningen aanvragen. Schrijf je daarom aan het begin van het proces in om eventuele problemen en oponthoud te voorkomen.
Voor de inschrijving moet je een afspraak maken bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. De KvK-medewerker neemt de inschrijving samen met jou door en stelt een aantal vragen. Aan het einde van de afspraak moet je een eenmalig bedrag betalen. Daarna ontvang je een KvK-nummer en kan je aan de slag als ondernemer.
De Kamer van Koophandel geeft alle gegevens door aan de Belastingdienst. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Als je ondernemer voor de btw bent, ontvang je binnen 5 dagen na de inschrijving een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer. Daarmee kan je btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting doen.
Je bent niet verplicht een ondernemingsplan te schrijven, maar het kan enorm helpen om je ideeën op papier te zetten. In een ondernemingsplan beschrijf je wat je gaat doen en welke ideeën je hebt om van jouw onderneming een succes te maken. In het bedrijfsplan staan ook een marketingplan en financieringsplan. Daarin leg je uit wat je aan marketing gaat doen en hoe je de B&B gaat financieren. Een ondernemingsplan is niet alleen handig voor jezelf, maar kan ook worden gebruikt om een zakelijke financiering aan te vragen.
Voordat je kan beginnen met eventuele verbouwingen en de B&B gaat openen, moet je een aantal vergunningen aanvragen. De belangrijkste en meest voorkomende vergunningen staan hieronder.
Als je moet bouwen, verbouwen of renoveren, heb je in de meeste gemeentes een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Er zijn twee soorten vergunningen: een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit en een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit.
Om te weten of en welke vergunning je nodig hebt, kan je een vergunningcheck doen via het Omgevingsloket.
Ben je van plan te slopen? Dan ben je verplicht een sloopmelding te doen bij het Omgevingsloket. Je moet ook de gemeente informeren over je plannen.
Als meer dan tien personen tegelijk in je bed and breakfast kunnen overnachten, moet je een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aanvragen bij de gemeente. Hiermee toon je aan dat je voldoet aan de voorwaarden voor het brandveilig gebruik van het gebouw.
Vergeet niet brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders te plaatsen en voor veilige vluchtroutes te zorgen!
Je bent verplicht je te houden aan de milieuregels voor bedrijven. Deze regels bepalen onder meer hoeveel geluid je mag maken en hoeveel energie je mag gebruiken. Op basis van het type onderneming dat je hebt, ben je verplicht een melding te doen bij de gemeente en/of een melding milieubeheer te doen. In sommige gevallen heb je een specifieke omgevingsvergunning nodig.
Wil je alcoholische dranken verkopen in je B&B? Dan heb je daarvoor een drank- en horecavergunning nodig. Deze kan je aanvragen bij de gemeente.
Als je muziek in de bed and breakfast wil draaien, bijvoorbeeld in de ontbijtzaal, heb je een licentie nodig. Wanneer je toestemming hebt van de makers, moet je aan hen een vergoeding betalen.
Je kan een muzieklicentie aanvragen bij een collectieve beheersorganisatie. In Nederland zijn dat BumaStemra en Sena. Deze organisaties zorgen ervoor dat het geld bij de makers terechtkomt.
Zoals we eerder hebben benoemd, draait een bed and breakfast vooral om de beleving. Je gasten willen kunnen genieten van een fijne kamer en een goed ontbijt. Zorg er daarom voor dat de aankleding er goed uitziet en dat alle voorzieningen altijd goed werken en schoon zijn. Niets is immers erger dan een slechte review krijgen omdat de badkamer niet schoon is of omdat de doucheput verstopt zit.
Bedenk van tevoren goed welke voorzieningen je moet opknappen of laten bouwen. Veel gasten hechten bijvoorbeeld waarde aan privé sanitair. Ook een comfortabel bed is erg belangrijk. Is er nog een hoop te doen? Zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om alle zaken op orde te krijgen.
Hoe schoon een bed and breakfast is, bepaalt vaak in grote mate hoe tevreden de gasten zijn. Het is daarom van groot belang dat je de B&B op ieder moment schoon houdt. Hier kan je voor zorgen door een schoonmaakplan op te stellen. Daarin stel je vast welke taken wanneer gedaan moeten worden en wie die taken oppakt. Zo vergeet je nooit iets.
Zie je er tegenop om schoon te maken of heb je daar geen tijd voor? Dan kan je besluiten een schoonmaker in te huren.
Om het je gasten naar hun gemak te maken, kan je voor extra voorzieningen zorgen. Je kan tegenwoordig bijvoorbeeld niet meer zonder een goede WiFi-verbinding en ook een paar boeken of tijdschriften in de kamer wordt vaak gewaardeerd. Je kan er zelfs voor kiezen een koffiezetapparaat of een tv op de kamer te plaatsen. Wil je ervoor zorgen dat jouw gasten zich welkom voelen? Dan kan je een verse bos bloemen op tafel zetten of wat chocolade en een flesje water klaarzetten.
Als het pand van jouw bed and breakfast in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie heeft of als meer dan vijf mensen in jouw B&B kunnen overnachten, ben je verplicht om maatregelen tegen legionellabesmettingen te nemen.
Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich ontwikkelen in het water in onder meer leidingen, (zwem)baden en jacuzzi’s.
Om legionellabesmettingen te voorkomen, is het van belang dat de kwaliteit van het leidingwater goed is. Hier kan je voor zorgen door de leidingen regelmatig door te laten spoelen en door het drinkwater minstens twee keer per jaar te laten controleren. Je kan hiervoor terecht bij gecertificeerde bedrijven.
Bij een bed and breakfast hoort vanzelfsprekend een lekker ontbijt. Wanneer je met eten en drinken werkt, moet je daar veilig mee omgaan. Je moet je houden aan hygiëneregels. Je kan hiervoor een HACCP-plan opstellen. Je mag ook een goedgekeurde hygiënecode opvolgen.
In een HACCP-plan staan de gevaren voor de veiligheid van voedsel in jouw productieproces. Je onderzoekt hoe groot de risico’s zijn en hoe je voorkomt dat er iets fout gaat. Hierbij moet je rekening houden met de zeven basisprincipes van het HACCP-proces. Je plan wordt beoordeeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die bovendien controleert of je je aan het plan houdt.
Voor B&B’s is het van belang dat je duidelijk onderscheidt maakt tussen levensmiddelen voor gasten en levensmiddelen voor jezelf. Dit kan je doen door verschillende koelkasten te gebruiken of door ‘privé’ op je producten te schrijven. Als je dit niet doet, moeten alle producten volgens de regels aan de HACCP-eisen voldoen. Is dat niet het geval? Dan loop je risico in het geval de NVWA op controle komt.
Wanneer alles geregeld is, is het tijd om de kamerprijs van je bed and breakfast vast te stellen. In Nederland schommelde de prijs voor een tweepersoonskamer jarenlang rond de € 75,00 voor één nacht. Tegenwoordig liggen de prijzen een stuk hoger.
In Nederland kost een kamer voor twee personen gemiddeld € 75,00 tot € 100,00 per nacht, inclusief ontbijt en toeristenbelasting
De prijs die je kan vragen, hangt af van een aantal factoren. Wat is de locatie van je B&B? Is er een populaire bezienswaardigheid in de buurt? En welke voorzieningen heb je te bieden? Over het algemeen geldt: hoe luxer de B&B, hoe hoger de prijs. Kijk ook vooral naar de prijzen van B&B’s bij jou in de buurt. Deze geven je vaak een idee van de prijs die je zelf kan vragen.
Ondernemen gaat gepaard met risico’s. Om deze risico’s af te dekken, kan je zakelijke verzekeringen afsluiten. De onderstaande verzekeringen kunnen van pas komen als je een bed and breakfast hebt.
Daarnaast kunnen er nog andere verzekeringen zijn die van pas komen voor jouw onderneming. Als je een auto van de zaak hebt, ben je bijvoorbeeld verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Je kan er ook voor kiezen een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten om problemen door tijdelijk verlies van inkomen door schade te voorkomen. Als je niet goed weet welke risico’s je wel of niet wil afdekken, kan je je laten adviseren door een verzekeringsadviseur.
Als je een onderneming hebt, is het van belang dat je administratie en financiën op orde zijn. Veel ondernemers vinden dit het vervelendste aspect van het ondernemerschap. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je een zakelijke rekening openen en een boekhoudpakket aanschaffen.
Het is niet wettelijk verplicht om een zakelijke bankrekening te openen, maar banken staan zakelijk gebruik van een privérekening vaak niet toe. Bovendien is het erg onoverzichtelijk om je zakelijke en persoonlijke geldstromen door elkaar te laten lopen. Daarom is het handig een zakelijke rekening af te sluiten. Zo hou je zakelijk en privé van elkaar gescheiden en kan je eenvoudig de koppeling maken met een boekhoudprogramma, waardoor ook de boekhouding een stuk sneller gaat.
De boekhouding van een B&B bestaat uit een hoop onderdelen en moet goed gebeuren. Aan de financiële administratie van een bedrijf zitten namelijk een groot aantal regels verbonden. Als je ondernemer voor de btw bent, moet je ieder kwartaal omzetbelasting betalen. Ook moet iedere ondernemer jaarlijks aangifte inkomstenbelasting indienen. Daarnaast krijg je te maken inkoopbonnen, zakelijke inkomsten en uitgaven en nog veel meer. Met een boekhoudprogramma kan je al je financiën op één plek verzamelen en bewaren, en door de vele handige functies kan je een stuk sneller en makkelijker boekhouden.
Is de bed and breakfast klaar voor opening? Dan is het zaak dat je de B&B gaat promoten om gasten binnen te halen. Dit kan je doen door middel van een eigen website en sociale media en via externe bookingssites.
Op de website zet je alles wat je gasten willen weten voordat ze een kamer boeken – van het aanbod en de prijzen tot de locatie en de beschikbaarheid. Vergeet ook vooral niet je contactgegevens erop te zetten, zodat mensen je kunnen bereiken als ze vragen hebben.
Een aantal goede foto’s kunnen ook zeker niet ontbreken. Daarmee kan je laten zien hoe goed de B&B eruitziet. Zo weten toekomstige gasten meteen wat ze kunnen verwachten. Je kan de foto’s zelf maken, maar het is vaak beter om eenmalig een fotograaf in te huren. Die zorgt ervoor dat alle foto’s van hoge kwaliteit zijn. Dit oogt een stuk professioneler.
Sociale media vormen één van de belangrijkste elementen voor marketing. Er zijn verschillende socialemediakanalen met ieder een eigen doelgroep en gebruikswijze. Om de bed and breakfast te promoten kan je bijvoorbeeld een account op Instagram aanmaken en daar prachtige foto’s met pakkende teksten plaatsen. Je kan ook voor TikTok kiezen. Daar kan je mooie video’s plaatsen om nieuwe gasten aan te trekken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Als je meteen een groot publiek wil bereiken, kan je je bed and breakfast onder de aandacht brengen via externe bookingssites als Airbnb en Booking.com. Wanneer gasten op zoek gaan naar een bed and breakfast en jouw B&B voldoet aan hun wensen, komt deze meteen in beeld. Zo simpel is het. Aanmelden bij Airbnb en Booking.com is gratis. Wanneer iemand een reservering plaatst, betaal je wel een commissie.
Zodra je bent geopend, ben je verplicht een doorlopend nachtregister bij te houden. In een nachtregister staat wie op welk moment in jouw bed and breakfast overnacht. Je moet de naam en woonplaats van de gast, de datum van aankomst en de datum van vertrek noteren. Ook moet je aangeven welk soort identiteitsbewijs de gast heeft gebruikt om zichzelf te identificeren. De gemeente gebruikers deze gegevens voor het heffen van toeristenbelasting.
Om het jezelf gemakkelijker te maken, kan je reserveringssoftware gebruiken. Reserveringssoftware wordt ook wel boekingssoftware genoemd. Met deze software kan je boekingen bijhouden en beheren. Reserveringssoftware heeft een agenda waarin staat wie wanneer heeft geboekt. Ook zie je welke gasten al hebben ingecheckt en betaald. Met de software kan je bovendien vaak automatisch facturen naar gasten sturen. Boekingssoftware is daarom niet alleen handig voor het nachtregister, maar ook voor de algehele administratie van de onderneming.
Veel mensen dromen ervan om een bed and breakfast in het buitenland te beginnen. Een mooie locatie bij een pittoresk dorp in Italië of hoger in de bergen in Oostenrijk. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Als je een bed and breakfast begint in het buitenland, moet je je aan andere regels houden dan in Nederland. De landelijke wetten en lokale regels verschillen per land en regio. Voordat je de reis naar het buitenland begint, is het daarom goed om uitvoerig uit te zoeken waar je je aan moet houden en wat de mogelijkheden zijn. Zo voorkom je dat je tegen onnodige problemen aanloopt.
Nee, het is niet toegestaan om zomaar een bed and breakfast te beginnen. Daarvoor heb je in de meeste gemeentes een vergunning nodig. Ook moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Er zijn geen landelijke wetten of regels. Als je een B&B wil beginnen, zijn er wel gemeentelijke regels van toepassing. Neem deze goed door voordat je aan de slag gaat.
Een B&B beginnen in het buitenland gaat net wat anders dan een bed and breakfast starten in Nederland. Per land en regio verschillen de landelijke én lokale regels. Daarom bestaat er geen eenduidig antwoord. Ben je van plan naar het buitenland te gaan om daar een B&B te beginnen? Zoek dan van tevoren goed uit of en hoe je je plannen daar kan waarmaken.
Welke vergunningen je nodig hebt, hangt geheel af van je plan en de locatie van je B&B. De regels verschillen namelijk per gemeente. Een aantal voorbeelden van vergunningen die je mogelijk nodig hebt zijn: omgevingsvergunning voor bouwen, sloopvergunning, omgevingsvergunning voor milieu, omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik, drank- en horecavergunning en een licentie voor gebruik van muziek in openbare ruimtes. Soms moet je ook een melding milieubeheer doen. Via het Omgevingsloket kan je controleren welke vergunningen je nodig hebt.
Sociale media