Eigen webshop beginnen

header webshop
  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 15 december 2023
  • Leestijd: 12 minuten

De verkoop van producten via online webshops is de laatste jaren enorm gegroeid. Producten kunnen enorm variëren. Van elektronische apparaten tot speelgoed en van rollators tot stripboeken. Er verschijnen dagelijks nieuwe producten die een webwinkel aan kan bieden. Maar hoe maakt een eigenaar van een webshop een succesvolle onderneming, hoe kiest een ondernemer een uniek assortiment en vergroot hij of zij de potentiële klanten die de webwinkel kunnen bezoeken? En bovendien, hoe start een ondernemer een nieuwe webwinkel uit het niets?

Waarom een eigen webshop beginnen?

De voornaamste reden om een eigen webwinkel te beginnen is vanwege de verdiensten en het plezier dat te beleven valt aan het ondernemerschap. Iemand die een webwinkel begint, krijgt al snel te maken met een aantal zaken, er is gelukkig niet veel technische kennis nodig. Het kan ook dat iemand eigen producten produceert en vervolgens zelfgemaakte producten verkoopt. In dat geval kan het ook een goed idee zijn om een webwinkel te starten. Het runnen van een succesvolle webwinkel gaat niet automatisch. Een ondernemer moet producten inkopen, de lay-out bepalen, waardevolle content publiceren om potentiële klanten aan te trekken en de online zichtbaarheid te vergroten en maakt bijvoorbeeld mooie productfoto’s. Voor veel zzp’ers biedt het ook een uitkomst naast hun andere werk. Omdat het niet 24/7 aandacht en input vereist, kan een goedlopende webshop voor inkomsten zorgen naast de gebruikelijke werkzaamheden. 

Voordelen

  • Relatief goedkoop op te zetten
  • Een website is 24 uur per dag open
  • Geen fysieke winkel nodig

Nadelen

  • Veel concurrentie
  • Inkomen kan sterk variëren
  • Startkapitaal nodig

Hoe begin ik een eigen webwinkel?

Er zijn een aantal algemene stappen voor beginnende ondernemers, en een aantal specifieke stappen die gelden voor zij die een webshop beginnen. Het moge duidelijk zijn dat een ondernemer zich natuurlijk bij de KvK inschrijft. Een webshophouder bedenkt natuurlijk ook een pakkende naam voor zijn of haar eigen webwinkel. Wat komt er verder allemaal bij kijken, en hoe bereidt een webshophouder zich goed voor op het ondernemen? Hieronder hebben we alle relevante stappen opgesomd tot een helder stappenplan.

Concept bedenken

De toekomst van e-commerce is rooskleurig te noemen. Het online bestellen van producten is niet meer weg te denken uit de samenleving. Juist daarom is er zo veel concurrentie. Als webshophouder is het daarom van belang om het concept van de winkel zich te laten onderscheiden van andere professionele webwinkel. Dit is voornamelijk te doen via producten. Een origineel product kan een vliegende start maken voor een succesvolle webshop, maar denk ook aan de rest van het geheel. Een webshop kan wel breed assortiment groene producten inkopen en verkopen, maar onderscheidt zich dan nog niet meteen van websites die gelijksoortige verkoop aanbieden. 

Ondernemingsplan

Een van de belangrijkste dingen als zelfstandige, is het hebben van een plan. Een ondernemersplan bevat bijvoorbeeld het concept van een onderneming, deze kan bij latere keuzes en eventuele investeringen wanneer het een succesvolle webshop is geworden, gebruikt worden als leidraad. Bovendien kunnen er financiële risicoanalyses en verwachtingen worden geschetst. Wat wordt de grootste kostenpost, hoeveel verkopen zijn er nodig om de beoogde inkomsten te garanderen, en welk type product past het beste bij de webshop? Welke ontwikkelingen met betrekking tot het productaanbod zijn belangrijk om bij te houden zodat de webshop relevant blijft voor de e-commerce-markt? Ook niet geheel onbelangrijk, wat is de lay-out?

Afspraken maken met leveranciers

Om producten in te kopen neemt een webshophouder contact op met een leverancier. Ook hierbij is het belangrijk om het ondernemingsplan uit de vorige stap te laten zien. Een goede leverancier wil graag zien dat een webshophouder heeft nagedacht over zijn of haar concept, hiermee vergroot een ondernemer zijn of haar betrouwbaarheid als debiteur. Het inkopen van producten is essentieel voor een webshop, daarom is het belangrijk om altijd goede banden te onderhouden met verschillende aanbieders. Naarmate een webshop meer producten afzet namens de leverancier, groeit vaak een verhouding die meer ten gunste van de webshop is dan in het begin. Het is dan vaak mogelijk om tegen lagere tarieven producten in te kopen. 

Vooronderzoek

Een webwinkel beginnen vanuit huis mag niet voor te veel overlast zorgen bij de buren. Bijvoorbeeld door pakketten die aan de lopende band worden verstuurd. Om erachter te komen wat wel en niet is toegestaan, kan het bestemmingsplan van de gemeente geraadpleegd worden. Mocht het lastig blijken om hieraan te voldoen, dan is het een mogelijkheid om te dropshippen. Dat is hetzelfde principe maar dan zonder eigen voorraad, waarbij de leverancier direct aan de klant levert. 

Aandachtspunten, verzekeringen en boekhouding

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in Nederland een aantal regels opgesteld waaraan webwinkels zich moeten houden. De ACM heeft deze regels opgesteld om te waarborgen dat de rechten van consumenten niet in het geding komen. Een kleine greep uit deze regels, maar niet allemaal: bedenktijd, levering, betalingsmogelijkheid, garanties en cookies. Een volledig overzicht met toelichting is te vinden op de website van de Autoriteit Consument en Markt

Bovendien is het belangrijk, ook als webshop, om over een aantal verzekeringen te beschikken. De meest relevante verzekeringen voor webshops sommen we hieronder overzichtelijk op. 

Voorraadverzekering

Een webshopeigenaar heeft vaak voorraad opgeslagen om te verkopen. Zodra daar iets mee gebeurt, stel dat er een brand uitbreekt of dat er diefstal plaatsvindt, kan dat veel geld kosten. Voor dit soort gevallen bestaat er een voorraadverzekering. Deze vergoed de eventuele financiële schade. 

Inventarisverzekering

Elk bedrijf heeft bepaalde bedrijfsmiddelen. In het geval van een webshop is dit bijvoorbeeld een laptop waarop de site wordt bijgehouden, maar ook stellingkasten die gebruikt worden voor voorraad. 

Transportverzekering

Producten die worden verkocht via de website moeten vervolgens vervoerd worden naar de klant. Tijdens dit proces kan vanzelfsprekend het een en ander misgaan. Denk aan diefstal of schade door het transport. Deze schade wordt vergoed bij een transportverzekering. 

Rechtsbijstand

Een webwinkel kan met uiteenlopende juridische conflicten te maken krijgen, zowel met klanten, leveranciers als eventuele werknemers. Mochten er uiteindelijk juridische kosten gemaakt moeten worden dan dekt een rechtsbijstandverzekering deze. 

Cyberverzekering

Een cyberverzekering dekt schade door cyberincidenten. Als het voor komt dat er inbreuk is gemaakt op persoonsgegevens en cybercriminelen een webwinkel willen afpersen, kan deze verzekering zowel vergoeding bieden als hulp bij het herstellen van gegevens. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoewel het momenteel niet verplicht is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, wordt deze naar verwachting van de Rijksoverheid in 2027 verplicht. Deze verzekering garandeert ondernemers van een inkomen als er door een ongeval of langdurige ziekte voor een lange tijd niet gewerkt kan worden.

AOV voor Webshopeigenaar

Bescherming tegen arbeidsongeschiktheid nodig? Bekijk en vergelijk alle arbeidsongeschiktheidsverzekering op Onderneming.nl en maak de beste keus!

Vergelijk zelf
aov illustratie

Open een zakelijke rekening

Bij het starten van een webshop is een zakelijke bankrekening noodzakelijk. Zonder zo’n rekening kunnen klanten geen betalingen doen via iDEAL of PayPal. Daarnaast is het mogelijk om een zakelijke rekening te openen op naam van het bedrijf. Dit zorgt voor een professionele uitstraling en creëert vertrouwen bij de klant.

Nog geen zakelijke rekening?

Open een zakelijke rekening bij Multipass en ontdek de verschillende voordelen.

Bekijk nu
multipass logo

Daarnaast is het, zoals voor elke ondernemer geldt, belangrijk om de administratie goed op orde te houden. Dat kan in het begin wat lastig lijken. Er bestaat tegenwoordig gelukkig boekhoudsoftware die gebruikt kan worden om het proces wat te vergemakkelijken. Bij het werken met een online boekhoudpakket, biedt de mogelijkheid zich aan om de zakelijke rekening hieraan te koppelen. Dit maakt het makkelijk om automatisch transacties te verwerken.

Zorg voor een goede administratie

Als webshophouder aan de slag? Zorg dan voor een goede administratie en houd eenvoudig en snel de boekhouding bij. Maak gebruik van de online boekhoudprogramma’s die deze functies bieden. Profiteer nu van een speciale actie van E-Boekhouden: 15 maanden lang gratis het boekhoudprogramma uitproberen.

Nu 15 maanden gratis
e boekhouden logo

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Als webshophouder is het bovendien belangrijk om gegevens van klanten te beschermen. Continu kunnen criminelen een webshop aanvallen met als doel om informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld om daarna losgeld te eisen. Een belangrijk beveiligingsprotocol dat door veel webshops wordt gebruikt is het Transport Later Security protocol. Dit zorgt ervoor dat netwerkverkeer versleuteld blijft zodat persoons- en betalingsgegevens van websitebezoekers niet onderschept kan worden. 

Producteisen

Veiligheid moet gewaarborgd zijn voor consumenten die een product gebruiken. Daarom zijn er verschillende eisen gesteld aan zowel het product zelf, als de verpakkingen en etiketten. Hierbij dient ook rekening gehouden te worden wanneer er van buiten Europa producten worden ingekocht, met als doel ze via een eigen webwinkel te verkopen. Een handige tool om te helpen met het achterhalen welke eisen voor een product gelden, is Access2Markets. Dat is een hulpmiddel die de Europese Commissie in het leven heeft geroepen. 

Webshop keurmerk

Consumenten vinden het doorgaans erg belangrijk dat een webshop een keurmerk heeft. Dat is logisch, want in de wirwar van alle webshops ligt er ook gevaar op de loer. Bijvoorbeeld webshops die niet leveren, afspraken niet nakomen of de regels met betrekking tot het consumentenrecht niet respecteren. Het is daarom mogelijk om een webshop te laten screenen, door verschillende keurmerken, om vervolgens bij goedkeuring een keurmerk te ontvangen. Op het moment dat een webshop veel in het buitenland verkoopt, kan een Europees webwinkelkeurmerk helpen. 

Website voor de webshop beginnen

Het hart van een succesvolle webwinkel is uiteraard de website zelf. Er zijn verschillende manieren waarop deze tot stand kan worden gebracht. Allereerst is een domeinnaam nodig, deze kan via webhostingpartijen aangeschaft worden. Daarna is het van belang om een Content Management Systeem te kiezen, een alombekend voorbeeld is WordPress. Shopify kent meer voordelen voor ondernemers die een webshop beginnen. Daarnaast is Wix een mogelijkheid, maar bovenal geldt dat er genoeg keuze is. Het belangrijkst is dat de huisstijl en algehele vormgeving van de eigen website overeenkomt met het concept dat een ondernemer voor ogen heeft. Daarnaast is het belangrijk om de site-functionaliteit te controleren voordat een ondernemer de webwinkel begint online te zetten. 

Inschrijven bij het KvK handelsregister

Zodra een webshop is ingeschreven bij de Kamer van Koophandelen er aan de andere regelgeving wordt voldaan, kan er begonnen worden met het verkopen van producten. Dit is over het algemeen snel geregeld en er wordt een KvK nummer toegewezen. Belangrijk om rekening mee te houden is dat de naam die opgegeven wordt bij de kamer van koophandel ook op alle facturen naar leveranciers en klanten wordt laten zien. Het kan een hoop gedoe schelen om direct al de KvK-naam overeen te laten komen met de naam van de webshop. 

Veelgestelde vragen

Mag ik zomaar een webshop beginnen?

Er bestaan in principe geen speciale vereisten om een webshop te beginnen. Wel dient voldaan te worden aan alle wet- en regelgeving en moet een webshopeigenaar zich inschrijven bij de kamer van koophandel. Een webshop beginnen mag dus, maar een goede voorbereiding en verdieping in de regels is wel van belang. 

Welk product verkoop ik op een eigen webwinkel?

Het scala aan mogelijke producten om op een webshop te verkopen is gigantisch. Een product of productgroep kiezen die dicht bij de eigen interesse van een ondernemers die een webshop beginnen ligt kan helpen. Hierdoor zijn productteksten vaak makkelijker te schrijven en is er al iets van basiskennis over het onderwerp aanwezig.