ZZP Koerier

header
  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 29 november 2023
  • Leestijd: 10 minuten

Van kleine pakketjes tot gevulde vrachtwagens die naar grote bedrijven gebracht moeten worden, er is als koerier heel veel mogelijk. Bovendien is het een branche met erg veel vraag en een goed toekomstperspectief. Wat zijn de voordelen van het beginnen als zzp koerier met een eigen bus? Hoe zit het met de vrijheid en werkdruk ten opzichte van regulier in loondienst zijn, en wat komt er bij kijken om zelfstandig koerier te worden?

Waarom zzp koerier worden?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand als zzp koerier zou willen starten. De voornaamste zijn dat, zoals bij elke zzp-branche, een koerier eigen baas is. Zij kunnen dus hun eigen vervoer regelen, zelf de gewenste werktijden indelen, bepalen met welke opdrachtgevers in zee te gaan en gaan over hun eigen loon per uur.

Voordelen

  • Eigen tijd indelen
  • Fysiek in de weer
  • Vrijheid in opdrachten

Nadelen

  • Hoge tijdsdruk
  • Geen secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Geen vaste collega’s

Hoe beginnen als zzp koerier?

Pakketbezorgers met een eigen bus, koeriers die door heel Europa vervoeren, tot part time bezorgers met een vaste avond route. Er bestaat geen gemiddelde koerier binnen de zelfstandige logistieke afdeling. Wat wel bestaat is een scala aan regels en wetgeving waaraan elke koerier zich dient te houden. Wat deze regels behelzen en hoe een koerier begint als zelfstandige om aan eigen opdrachten te beginnen, is te lezen in dit stappenplan.

Ondernemingsplan schrijven

Het is belangrijk om als koerier, net als elke zzp’er, een ondernemingsplan te schrijven. Hierin wordt beschreven wat bijvoorbeeld de verwachte kosten en opbrengsten zijn van de werkzaamheden. Ook is het handig om na te denken over welk type koerier een zelfstandige wil zijn, zo ziet de dag van een pakketbezorger er heel anders uit dan die van een vrachtwagenchauffeur. Daarnaast is het belangrijk om als zzp koerier alvast verdieping te zoeken in de wet- en regelgeving, daarover is meer te lezen in een van de volgende stappen van dit plan.

Vervoerstype

Een bus, vrachtwagen of zelfs bakfiets is het kantoor van een zelfstandig koerier. Daarom is het van belang om goed te kijken naar wat volstaat voor een geschikte bedrijfswagen. Handig om te weten is dat bij de aanschaf van bijvoorbeeld een bestelauto, geen aanschafbelasting betaald hoeft te worden als deze voor meer dan 10% zakelijk gebruikt wordt.

Bij voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo, is het vereist om een Eurovergunning van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) te hebben. Om hiervoor in aanmerking te komen is een ‘vakdiploma voor ondernemers in het goederenvervoer over de weg’ nodig, deze is te behalen bij het CBR. Vaak moet ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) getoond worden. Meer informatie over een NIWO vergunning is te vinden op de site van NIWO.

Aandachtspunten

Voor zzp’ers gelden een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn om door te nemen voordat koeriers kunnen beginnen met vervoeren. Bovendien geldt het vanzelfsprekende, zoals het hebben van een rijbewijs B. Deze is geldig voor bestelbussen die een totaalgewicht van maximaal 3500 kilo hebben.

Motorrijtuigenbelasting

Zelfstandige koeriers kunnen in aanmerking komen voor minder motorrijtuigenbelasting. Op het moment dat een zzp’er voor de omzetbelasting geregistreerd is bij de Belastingdienst, wordt het lagere tarief automatisch toegepast. Als het nog niet automatisch is toegepast kunnen zij contact opnemen met de Belastingdienst.

Milieuzones

Voordat een koerier een opdracht uitvoert is het vaak van belang om te kijken of er milieuzones doorkruist moeten worden. Meer informatie over welke milieuzones waar gelden is te vinden op de website van de site van Milieuzones.

Privacy van klantgegevens (AVG)

Als koerier moet er ook worden voldaan aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Je werkt namelijk met persoonsgegevens van opdrachtgevers, deze vallen onder de bescherming van deze verordening namens de Europese Unie. Neem een kijk op de site van de KvK om te lezen hoe een zzp’er om kan gaan met de AVG. 

Verzekeringen en regelingen

Zoals elke zelfstandige, is het van belang om ingedekt te zijn tegen onvoorziene zaken. Dit kan door de juiste verzekeringen af te sluiten. Voor een koerier, zoals bijvoorbeeld een pakketbezorger, zijn een aantal specifieke verzekeringen van belang. Hieronder staan ze opgesomd. 

Koeriersverzekering

Een autoverzekering is niet alleen verplicht voor particulieren, ook voor zzp koeriers. Echter staan de meeste verzekeraars niet te springen om een koerier te verzekeren, omdat zij bovengemiddeld veel op de weg zijn en de kans op schade daarmee groter is. Er zijn daarentegen wel speciale koeriersverzekeringen. Deze zijn over het algemeen hetzelfde opgebouwd als reguliere autoverzekeringen.

Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van vervoerders voor schade aan andermans goederen tijdens de transport. Dit kan bijvoorbeeld het verlies of beschadiging van de lading zijn, maar ook kosten door vertraging en schade die door het laden en lossen ontstaat.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoewel het momenteel niet verplicht is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, wordt deze naar verwachting van de Rijksoverheid in 2027 verplicht. Deze verzekering garandeert ondernemers van een inkomen als er door een ongeval of langdurige ziekte voor een lange tijd niet gewerkt kan worden.

AOV voor zzp koeriers

Bescherming tegen arbeidsongeschiktheid nodig? Bekijk en vergelijk alle arbeidsongeschiktheidsverzekering op Onderneming.nl en maak de beste keus!

Vergelijk zelf
aov illustratie

Rechtsbijstandverzekering

Hoewel niemand het wenst, is het altijd mogelijk dat er conflicten ontstaan wanneer je met verschillende opdrachtgevers werkt. Dan is een rechtsbijstandverzekering prettig om te hebben. Proces- en gerechtskosten en overige juridische kosten zijn bij deze verzekering in veel gevallen verzekerd.

Pensioen

Een koerier die het vak zonder dienstverband uitvoert bouwt niet automatisch pensioen op via zijn of haar inkomsten. Net als andere zzp’ers is het van belang om hier zelf rekening mee te houden. Dat kan door sparen, beleggen, banksparen en lijfrente om een paar voorbeelden te noemen. Meer informatie is te vinden op te website van het Nibud.

Administratie

Koeriers die de hele dag door het land rijden zijn niet volledig vrij van administratie. Net als andere zelfstandigen moeten zij ervoor zorgen dat hun facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen. Het bijhouden hiervan kan in het begin wellicht wat ingewikkeld lijken, maar er bestaat tegenwoordig boekhoudingssoftware om het proces te vergemakkelijken en overzichtelijk te houden.

Zorg voor een goede administratie

Als zzp koerier aan de slag? Zorg dan voor een goede administratie en houd eenvoudig en snel de boekhouding en urenregistratie bij. Maak gebruik van de online boekhoudprogramma’s die deze functies bieden. Profiteer nu van een speciale actie van E-Boekhouden: 15 maanden lang gratis het boekhoudprogramma uitproberen.

Nu 15 maanden gratis
e boekhouden logo

Tarief bepalen

Zoals elke zzp er, is het belangrijk om een eigen uurtarief te bepalen. Een laag tarief per uur zorgt wellicht voor onderwaardering van de werkzaamheden, een hoog uurtarief per uur schrikt klanten af in sommige gevallen. Een manier om het uurtarief te bepalen is door na te gaan hoeveel geld er gereserveerd moet worden voor:

Daarnaast de zakelijke uitgaven, bijvoorbeeld:

Nadat deze bedragen bij elkaar zijn opgeteld en gedeeld door het aantal beschikbare uren om te werken, komt er een loon per uur uit. Dit kan vergeleken worden met de concurrent en vervolgens naar eigen inzicht aangepast worden.

Een gemiddelde zzp koerier verdient ongeveer € 25,00 per uur.

Inschrijven bij de KvK

Zodra een zelfstandige in de transportsector is ingeschreven bij de KvK kan hij of zij beginnen aan opdrachten. Het is aan ondernemers zelf om opdrachten te werven en op zoek te gaan waar er zich in de sector vraag bevindt. Afhankelijk van het soort certificaten kunnen enthousiaste koeriers als nieuwe kandidaten bij tal van opdrachtgevers aan de slag en bijbehorende producten bezorgen. 

Veelgestelde vragen

Waar kan ik beginnen als zzp koerier?

Bedrijven zoeken part time bezorgers op vacaturesites, maar ook vaak zzp’ers. Naast dat er hierop gekeken kan worden naar opdrachten, is het ook mogelijk om via verschillende zzp-platforms rond te kijken. 

Is het leuk om als koerier te werken?

Dat verschilt aan wie het gevraagd wordt, iedereen heeft verschillende wensen. Zo hechten klantgerichte chauffeurs waarde aan een dynamische omgeving zoals het aanbellen bij heel veel deuren per dag. Een ander is blij als hij of zij op een dag zo min mogelijk de wagen laadt. 

Kan ik als zzp koerier fulltime werken?

Een zelfstandige gaat zelf over zijn of haar tijden. In het geval dat er door een opdrachtgever ongewenste tijden zijn gekoppeld aan vaste opdrachten, heeft een zzp’er altijd de mogelijkheid om andere opdrachten te zoeken.