Zzp’er in de ICT worden

zzp ict'er worden
e-Boekhouden
 • Auteur:

  Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

 • Laatst bijgewerkt: 4 juli 2024
 • Leestijd: 8 minuten

Zoals in elke branche, is het ook mogelijk om als ICT’er zelfstandig te beginnen. Hoewel het een beroepstak betreft waarbinnen het de afgelopen jaren niet lastig was om in loondienst te geraken, biedt het zelfstandig ondernemerschap ook in deze branche een aantal voordelen. 

Waarom zzp’er in de ICT?

Een van de redenen waarom iemand voor zichzelf zou willen beginnen als ICT-zelfstandige, is vanwege de vrijheid om zelf opdrachten aan te nemen. Bovendien bepaalt een zelfstandige zijn of haar eigen uren en is het zo dat er binnen deze branche een hoger uurtarief gerekend kan worden dan in loondienst. Er zijn uiteraard uitschieters, zowel naar onderen als naar boven, maar het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in de ICT bedraagt € 80,00. 

Voordelen

 • Een hoger uurtarief
 • Meer vrijheid met betrekking tot verdere scholing
 • Meer vrijheid in werktijden

Nadelen

 • Zelf administratie bijhouden
 • Onzeker inkomen
 • Geen collega’s met behulpzame expertise

Hoe zzp’er worden in de ICT?

De extra voordelen van het zelfstandig ondernemerschap komen niet vanzelf aanwaaien, er dient eerst een aantal punten afgewerkt te worden voordat iemand voor zichzelf kan beginnen. Denk aan het bepalen van een rechtsvorm die gebruikt wordt om het bedrijf in te schrijven bij de KvK, een administratie die op orde is en het opstellen van een ondernemersplan. Hieronder sommen we de stappen op in een overzichtelijk plan. 

Ondernemingsplan schrijven

Een van de belangrijke dingen om te beginnen als zelfstandige, is het hebben van een plan. Een ondernemersplan bevat bijvoorbeeld het concept van een onderneming, deze kan bij latere keuzes en eventuele investeringen en acquisities van opdrachten gebruikt worden als leidraad. Bovendien kunnen er financiële risico-analyses en verwachtingen worden geschetst. Wat wordt de grootste kostenpost, hoeveel opdrachten zijn er nodig om de beoogde inkomsten te garanderen, en welk type opdrachten past het beste bij het zelfstandig ondernemerschap? Welke opleidingen kunnen gevolgd worden om relevant te blijven voor de arbeidsmarkt?

Het kiezen van een rechtsvorm

Elke zelfstandige zonder personeel dient een rechtsvorm te kiezen. Dit heeft zowel invloed op fiscale gevolgen als voor juridische aansprakelijkheid. De meeste zelfstandigen beginnen een eenmanszaak, maar ook een besloten vennootschap (bv) komt hier en daar voor. Het verder verdiepen in de verschillende vormen is aan te raden.

Uurloon bepalen

Zoals elke zzp’er, is het belangrijk om een eigen uurtarief te bepalen. Een laag tarief zorgt wellicht voor onderwaardering van de werkzaamheden, een hoog uurtarief schrikt klanten af in sommige gevallen. Een manier om het uurtarief te bepalen is door na te gaan hoeveel geld er gereserveerd moet worden voor eigen kosten, zoals:

Daarnaast de zakelijke uitgaven, bijvoorbeeld:

Een gemiddelde zzp’er in de ICT verdient ongeveer €80,- per uur

Nadat deze bedragen bij elkaar zijn opgeteld en gedeeld door het aantal uren om te werken, komt er een uurloon uit. Dit kan vergeleken worden met de concurrent en vervolgens naar eigen inzicht aangepast worden.

Aandachtspunten

Als zelfstandige ICT’er zijn er een aantal specifieke aandachtspunten waarmee rekening gehouden dient te worden. Zoals voor de meeste zzp’ers geldt is dat het arbeidsveld jaar in jaar uit ontwikkeling doormaakt. Binnen de ICT gaat dit bovengemiddeld snel. Zelfstandigen doen er daarom verstandig aan om rekening te houden met de huidige ontwikkelingen en zich bij te scholen waar nodig. Bovendien is het zo dat een ICT’er met een bepaald specialisme over het algemeen sneller een opdrachtgever vindt dan een allround-ICT’er. Denk hier ook aan op het moment dat het ondernemingsplan wordt geschreven. 

Administratie

Freelance ICT’ers zijn niet volledig vrij van administratie. Net als andere zelfstandigen moeten zij ervoor zorgen dat hun facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen. Het bijhouden hiervan kan in het begin wellicht wat ingewikkeld lijken, maar er bestaat tegenwoordig boekhoudingssoftware om het proces te vergemakkelijken en overzichtelijk te houden.

Zorg voor een goede administratie

Als zzp ICT’er aan de slag? Zorg dan voor een goede administratie en houd eenvoudig en snel de boekhouding en urenregistratie bij. Maak gebruik van de online boekhoudprogramma’s die deze functies bieden. Profiteer nu van een speciale actie van E-Boekhouden: 15 maanden lang gratis het boekhoudprogramma uitproberen.

Nu 15 maanden gratis
e boekhouden logo

Verzekeringen

Zoals voor de meeste zelfstandigen geldt, dienen naar eigen verantwoordelijkheid verzekeringen afgesloten te worden. Een aantal verzekeringen die belangrijk zijn voor een zzp’er in de ICT, zijn de volgende:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoewel het momenteel niet verplicht is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, wordt deze naar verwachting van de Rijksoverheid in 2027 verplicht. Deze verzekering garandeert ondernemers van een inkomen als er door een ongeval of langdurige ziekte voor een lange tijd niet gewerkt kan worden.

AOV voor zzp ICT’ers

Bescherming tegen arbeidsongeschiktheid nodig? Bekijk en vergelijk alle arbeidsongeschiktheidsverzekering op Onderneming.nl en maak de beste keus!

Vergelijk zelf
aov illustratie

Rechtsbijstandverzekering

Hoewel niemand het wenst, is het altijd mogelijk dat er conflicten ontstaan wanneer je met verschillende opdrachtgevers werkt. Dan is een rechtsbijstandverzekering prettig om te hebben. Proces- en gerechtskosten en overige juridische kosten zijn bij deze verzekering in veel gevallen verzekerd.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Zelfstandigen die in de ICT beginnen doen er verstandig aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Deze verzekering dekt schade, zowel materieel als immaterieel, die mogelijk ontstaat bijvoorbeeld wanneer een zelfstandige ICT’er op bezoek is voor een werkbespreking of fouten maakt in zijn of haar systeem.

Pensioen

Een ICT’er die het vak zonder dienstverband uitvoert bouwt niet automatisch pensioen op via zijn of haar inkomsten. Net als andere zzp’ers is het van belang om hier zelf rekening mee te houden. Dat kan door sparen, beleggen, banksparen en lijfrente om een paar voorbeelden te noemen. Meer informatie is te vinden op te website van het Nibud.

Algemene voorwaarden

Het is niet verplicht om algemene voorwaarden te schrijven, maar het kan wel het een en ander aan lastige situaties voorkomen. Hierin kunnen opgesteld worden welke regels een zzp’er hanteert met betrekking tot zaken doen.

Inschrijven bij het KvK handelsregister

Zodra een zelfstandige ICT’er is ingeschreven bij het KvK kan hij of zij beginnen aan opdrachten. Bij verschillende opdrachtgevers, zowel binnen als buiten het eigen netwerk, voor grote (denk Belastingdienst) en kleine bedrijven (plaatselijke ondernemers) en voor een eigen duur en loon, kan nu gewerkt worden. Dit is over het algemeen snel geregeld.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je aan opdrachten als zzp’er in de ICT?

Opdrachten kunnen op verschillende manieren geworven worden. Een makkelijk begin is om vanuit een eigen netwerk te beginnen. Bovendien bestaan er veel zogeheten zzp-websites waarop opdrachten aangeboden worden. Mocht dat te weinig vruchten afwerpen is het altijd nog mogelijk om contact op te nemen met een detacheringsbureau, hoewel de meeste zzp ict ers juist de vrijheid van keuze en tijd op prijs stellen. 

Kan ik thuiswerken als zzp’er?

Het is zeker mogelijk om thuis te werken als zzp’er. Hoewel het sterk afhankelijk is van het type opdracht, en of er nog het een en ander voorbesproken dient te worden op locatie.