Als je je bedrijf wilt verkopen, moet je een verkoopprijs bepalen. Daarbij kijk je uiteraard naar de waarde van je bezittingen, zoals een bedrijfspand, inventaris of voorraad. Maar dat is niet het enige waar je naar moet kijken. Ook goodwill is belangrijk voor het bepalen van de waarde van je bedrijf. De waarde van goodwill berekenen is echter een stuk lastiger. Wat is goodwill precies? En hoe bereken je het? Op deze pagina gaan wij hier verder op in.
Goodwill is de onzichtbare meerwaarde van een bedrijf. Goodwill is niet makkelijk te berekenen. Op het moment dat de waarde van je bedrijf hoger is dan de huidige waarde op de balans, heb je het over goodwill.
Als een bedrijf in de toekomst extra winstgevend blijft door bijvoorbeeld een onderscheidend product of unieke dienst, deskundigheid, een klantenbestand, grote naamsbekendheid of reputatie, spreek je over goodwill.
Er zijn twee soorten goodwill:
Om duidelijker te maken wat goodwill nou precies is, geven we hieronder twee voorbeelden van goodwill.
Een klein ict-bedrijf maakt nu nog geen winst, maar het bedrijf heeft wel veel kennis in huis. Die kennis kan in de toekomst veel waard zijn. De kennis van het bedrijf is goodwill.
Een broodjeszaak kan een onderscheidend concept hebben. De zaak heeft bijvoorbeeld een snelle service of speciaal brood waar de mensen voor terugkomen. Het bedrijf kan ook heel klantvriendelijk personeel hebben, dat het onderscheidt van andere bedrijven.
Als je je bedrijf wilt verkopen kan goodwill ervoor zorgen dat je bedrijf meer waard is. Een opvolger wil je bedrijf voortzetten met de door jou gecreëerde reputatie en daarvoor moet hij betalen. Om goodwill in de prijs mee te kunnen nemen, moet je goodwill berekenen, maar hoe doe je dat?
Je kan alleen ondernemingsgoodwill verkopen. Bij persoonlijke goodwill is het nog maar de vraag of je opvolger precies dezelfde kwaliteiten heeft als jij.
Goodwill bereken je meestal met een rekenmethode die uitgaat van overwinst. Meestal laten ondernemers dit doen door een accountant, omdat goodwill berekenen geen gemakkelijke klus is. Je kunt goodwill berekenen aan de hand van de volgende stappen:
Om de waarde van goodwill te berekenen kijk je eerst naar de winstverwachting. Als die hoog is, is de goodwill vaak ook hoog. Bij de berekening wordt gekeken naar bepalende factoren. Voorbeelden van deze factoren zijn:
Het kan zijn dat je er met de koper van je bedrijf niet uitkomt over hoeveel de goodwill waard is. Dan kun je kiezen voor een earn-out regeling. Met deze regeling betaalt de koper een deel van de goodwill direct bij de overdracht. Daarnaast maak je de afspraak om bepaalde resultaten na een bepaalde periode te bekijken. Als blijkt dat de koper nog steeds profijt heeft van ‘extra winst’, kan hij het restant van de goodwill alsnog betalen.
Als na de verkoop van je bedrijf een deel van het bedrag bestaat uit goodwill, moet je hiermee rekening houden voor de Belastingdienst. De goodwill vormt namelijk een deel van de stakingswinst waarover belasting moet worden betaald. Stakingswinst is de winst die je behaalt bij het staken van je onderneming. Je betaalt dus belasting over het ontvangen bedrag aan goodwill.
Als je als koper goodwill overneemt, wordt dat gezien als investering in een immaterieel bedrijfsmiddel. De betaling hiervan moet in minstens 10 jaar worden afgeschreven. Goodwill afschrijven mag per jaar maximaal 10,0% van de aanschaffingskosten zijn. Investeringsaftrek is voor betaalde goodwill niet mogelijk. De afschrijving van de gekochte goodwill komt ook op de balans van de koper te staan.
Nee, alleen ondernemingsgoodwill kun je berekenen. Persoonlijke goodwill komt bijvoorbeeld veel voor bij eenmanszaken. Dan is bijvoorbeeld de deskundigheid van de ondernemer persoonlijk. Als je je bedrijf verkoopt, is het lang niet zeker of de koper over dezelfde kwaliteiten als jij beschikt. Daarom wordt persoonlijke goodwill meestal niet meegenomen.
Dat is wel verstandig. De waarde van goodwill hangt af van verschillende factoren die lastig allemaal goed in kaart te brengen zijn. Daarom maken veel ondernemers gebruik van een specialist, bijvoorbeeld een accountant.
Nee, dat hoeft niet. Soms is nog niet duidelijk wat de invloed van de goodwill precies is. Daarom wordt er vaak gekozen om eerst een deel te betalen en na een bepaalde periode de cijfers nogmaals te bekijken. Afhankelijk van de winst op dat moment wordt eventueel de rest van de goodwill verrekend.