Vanwege de kosten starten de meeste ondernemers vanuit huis. Op langere termijn, wanneer een onderneming bijvoorbeeld groeit, is een kantoor aan huis minder praktisch. Dan komt een kantoorpand misschien beter van pas. Maar wanneer is een bedrijfsruimte nodig? Wat zijn de voor- en nadelen van een bedrijfsruimte?
Door de kosten die bij een bedrijfspand komen kijken, starten veel ondernemers vanuit huis. De werkruimte is één van de eerste punten waarop startende ondernemers besparen. Veel ondernemingen hebben dan ook op het begin nog geen bedrijfsruimte nodig. Met een telefoon, computer, internet en een goede bureaustoel kom je immers al een heel eind op weg.
Maar dat verandert als het bedrijf groeit. Dan kan een werkplek buitenshuis veel meer voordelen bieden. Het begint al bij de scheiding tussen privé en zakelijk.
Open een zakelijke rekening! Onderneming.nl biedt een overzicht van de beste zakelijke rekeningen om de juiste keuze te maken.
Vergelijk zelfWanneer is het omslagpunt dat vanuit huis werken niet langer kan? En waarom kiezen sommige startende ondernemers ervoor om gelijk een bedrijfsruimte te huren? In sommige situaties is er geen keuze. Bijvoorbeeld bij het starten van een winkel. Het pand en een goede locatie is dan noodzakelijk. Ook bedrijven die personeel in dienst nemen of veel klanten ontvangen hebben uiteindelijk een goede werkruimte nodig.
Wanneer je op zoek bent naar nieuwe bedrijfsruimte, moet je eerst bedenken of je de bedrijfsruimte wil huren of wil kopen. Een kantoorruimte huren kent namelijk een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van kopen.
Bedrijfspand kopen | Bedrijfspand huren | |
---|---|---|
Maandelijkse lasten | Bij kopen zijn de maandelijkse lasten vaak lager. | Bij huren zijn de maandelijkse lasten vaak hoog. Daarnaast kan de ontwikkeling van de huurprijs onzeker zijn. |
Eigendom | Bij kopen heb je veel meer vrijheid. Je kan namelijk doen met het pand wat je wil. | Bij huren is het pand niet volledig jouw eigendom. Dit betekent dat je minder de vrijheid hebt om met het pand te doen wat je wil. Voor bouwkundige aanpassingen van het pand heb je toestemming nodig van de verhuurder. |
Eigen vermogen | Bij het kopen van een pand zit een deel van het eigen vermogen in het pand. Deze kunnen niet voor andere zaken gebruik worden. | Huren legt minder beslag op eigen vermogen. |
Waarde | Bij kopen kan het pand minder waard worden, maar ook juist meer waard worden. Hier kan je voordeel maar ook nadeel bij hebben. Bij waardestijging bouwt je vermogen op, bijvoorbeeld voor je pensioen. De opbrengst is bij het verkopen van het pand volledig voor de verkoper. | Bij huren profiteer je niet van een mogelijke waardestijging van het pand. |
Opzegging | Verkopen van een pand neemt meer tijd in beslag. | Huur opzeggen gaat vaak snel. |
Onderhoud | Bij kopen moet je alle onderhoudskosten zelf betalen. | Bij huren hoef je niet op te draaien voor de onderhoudskosten. |
Tijd | Bij kopen bepaal je zelf hoelang je in het pand wil blijven. | Bij huren kan het zijn dat je er na een bepaalde tijd uit moet, afhankelijk van wat in het huurcontract staat. |
Veel startende ondernemers beginnen vanuit huis. Dit bespaart namelijk veel kosten. Voor veel ondernemers is een bedrijfsruimte in eigen woning dan ook de ideale plek om te starten met ondernemen. Wanneer je alleen zelf in de werkruimte komt en klanten op locatie ontmoet, is een kantoorruimte aan huis voldoende. Een grafisch ontwerper, fotograaf of makelaar kan de eerste maanden prima zonder luxe ingericht kantoor of bedrijfspand.
Of iemand een bedrijf aan huis mag starten, hangt af van de activiteit en de grootte van de onderneming. Dit kan via de website van de Kamer van Koophandel worden gecontroleerd.
De locatie is één van de belangrijkste dingen van een werkplek. Op deze plek moet je de gehele dag werken. Daarom is het beter om geen keukentafel of bank te kiezen. Dit zal de productiviteit alleen maar doen afnemen.
Het beste is een afgezonderde ruimte waar geen geluid is. Wanneer er sprake is van huisgenoten, kan het handig zijn om die ook op de hoogte te brengen van de werkplek.
De kosten die gemaakt worden voor het inrichten van een kantoor aan huis, kunnen niet zomaar worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Om de kosten te kunnen aftrekken, moet er worden voldaan aan het zogenaamde zelfstandigheidscriterium en inkomenscriterium. Deze omvat de volgende eisen:
Om kosten te besparen kan je ervoor kiezen om een bedrijfsruimte te delen. Soms komt het namelijk voor dat er een ruimte wordt aangeboden in een pand waar al verschillende bedrijven in gevestigd zijn. De kosten worden dan verdeeld over meerdere partijen. Naast dat het kostenbesparend is, kan samenwerking ook veel voordelen hebben. Co-working is inmiddels een populaire vorm van samenwerken. Naast de middelen wordt ook de kennis gedeeld. Dit kan mogelijk lijden tot nieuwe inzichten en andere ideeën. Ook kan het interessant zijn om klanten naar één locatie te laten gaan waar verschillende producten worden aangeboden.
Een andere mogelijkheid is om flexplekken te huren. Een flexplek is een flexibele werkplek om te werken op flexibele tijden. Je kan bijvoorbeeld een flexibele kantoorruimte huren, inspirerende kantoorruimtes binnenstappen of een co-working-plek vinden. Een flexplek huren kan vaak tegen een laag tarief. Daarnaast is de plek volledig ingericht en beschikt het over een gedeelde vergaderruimte. Dit kan handig zijn voor ondernemers die vanuit huis werken, maar klanten graag op een zakelijke locatie willen ontvangen. Daarnaast worden op verschillende flexplekken regelmatig activiteiten georganiseerd om andere mensen te leren kennen en daardoor mogelijke kennis uit te wisselen.
Een bedrijfspand heeft voor sommige ondernemingen veel voordelen. Welke voordelen van toepassing zijn, kan per ondernemer verschillen.
Wanneer je over een bedrijfspand beschikt, kunnen klanten of zakenpartners bij je langskomen. Dit scheelt veel meer tijd dan als je zelf steeds op pad moet. Het is daarbij wel handig dat het bedrijfspand dicht bij jouw huis is. Dit scheelt s ‘ochtends en s ‘avonds tijd in het verkeer.
Als je een kantoor of werkplek hebt gevestigd op een bedrijvensterrein of kantorenterrein, is het bedrijf bereikbaarder voor leveranciers. Daarnaast kan je bij het kiezen van een bedrijfspand letten op de wegen, parkeerplaatsen en of de omgeving representatief is voor de beoogde activiteit van de onderneming.
Een bedrijfspand kan het bedrijf een professionelere uitstraling geven dan een thuiswerkplek. Zo laat je zien dat het niet gaat om een tijdelijk bedrijf of een bedrijf om bij te klussen, maar dat het gaat om een groeiende onderneming die veel toekomstplannen en potentie heeft.
Sommige ondernemers die vanuit huis werken vinden het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Het kan een voordeel zijn om tijdens werken tussendoor ook wat van de huishouding te doen. Maar dit is alleen maar minder productief. Met een bedrijfspand heb je hier geen last meer van. Op kantoor werk je en thuis wordt daardoor weer echt privé.
Daarnaast kan het gevoel van elke dag naar werk toegaan een grote invloed hebben. Je gaat s ‘ochtends naar je werk in plaats van dat je de hele dag thuisblijft.
Open een zakelijke rekening! Onderneming.nl biedt een overzicht van de beste zakelijke rekeningen om de juiste keuze te maken.
Vergelijk zelfWanneer je veel dure machines, apparaten of veel voorraad hebt, is het fijner als je dit niet allemaal thuis hoeft op te slaan. Veiligheid is in een kantoor waar meerdere mensen werken vaak makkelijker te regelen dan thuis.
Wanneer een bedrijfspand jouw eigendom is, mag je alle kosten met betrekking tot het gebouw aftrekken van de inkomsten. Dat geldt voor energiekosten, verzekeringskosten, inrichtingskosten, schoonmaakkosten, onderhouds- en verbouwingskosten. Wanneer je de btw niet als voorbelasting kan aftrekken, mag dit inclusief btw.
Werknemers of stagiaires in dienst nemen is bij een thuiswerkplek haast niet mogelijk. Met een bedrijfspand kan dat wel.
Een bedrijfspand heeft dus veel voordelen. Dan lijkt het bijna vanzelfsprekend om altijd een bedrijfspand te huren of kopen bij het hebben van een onderneming. Toch zijn er ook een aantal redenen om geen bedrijfspand te willen huren of kopen.
Een thuiswerkplek brengt veel minder kosten met zich mee dan het hebben van een bedrijfspand. Een huis heb je al en een bedrijfspand moet worden gekocht of gehuurd. Je betaalt dan niet alleen de koopprijs of de huurprijs, maar ook reiskosten, elektriciteitskosten, een internetverbinding, een telefoonaansluiting, de schoonmaker, etc. Daarnaast zijn de opstartkosten hoger, dit omdat de ruimte ook moet worden ingericht. Thuis heb je deze kosten er niet extra bij.
Een ander nadeel van een bedrijfsruimte is de flexibiliteit. Wanneer je een kantoor huurt op een bedrijventerrein of er één deelt met andere ondernemers, zijn de werktijden minder flexibel. Deze gebouwen of terreinen hebben meestal beperkte openingstijden, tijden waarop ze niet betreden mogen worden.
Wanneer je dus nog snel iets moet doen voor werk, kan je niet snel even naar het bedrijfspand toegaan. Bij thuiswerken is dat wel mogelijk. Je kan zo naar je thuiswerkplek lopen en aan de slag gaan. Thuis kan er gelijk werk van gemaakt worden, maar als al het werk op kantoor ligt, gaat dat een stuk moeilijker.
Een bedrijfspand kan worden gehuurd en worden gekocht. Maar dit kan ook een nadeel met zich meebrengen. Bij het huren van een bedrijfsruimte zit je vast aan een contract. Bij het kopen van een bedrijfsruimte kan je nog minder snel verhuizen wanneer dat nodig is. Hier moet je wel rekening mee houden.
Wanneer je regelmatig klanten of zakenpartners over de vloer krijgt, is het fijn als de kantoorruimte er netjes en professioneel uitziet. Kantoren worden ingericht op basis van hoe een ondernemer zijn bedrijf wil laten uitstralen. Strak en zakelijk of juist gemoedelijk en minder zakelijk. Afhankelijk van wat je wil uitstralen, kan er worden gekozen voor een paar betaalbare design meubelen om net die touch te geven aan het interieur. Naast designmeubelen zijn er natuurlijk ook basis meubelen nodig, zoals een bureau of een bureaustoel.
Het is mogelijk om een werkplek thuis te creëren. Dit ligt wel aan de activiteit van het bedrijf. In sommige gevallen is het verstandig om een bedrijfspand te huren. Een vuurwerkwinkel of café kan je bijvoorbeeld niet zomaar vanuit huis beginnen. Maar bij bedrijven waarbij er geen overlast is voor de buurt of concurrenten, is dit meestal gewoon toegestaan. Dit moet uiteraard wel overlegd worden met de gemeente.
Fiscaal gelden er wel strenge regels voor een werkplek aan huis. Je kan de kosten niet altijd aftrekken.
Hoeveel een bedrijfspand kost ligt aan de grootte, locatie en de staat van het gebouw. Deze prijzen kunnen dus enorm verschillen. Ook ligt het eraan of je een bedrijfspand wil huren of wil kopen. Wanneer een startende ondernemer goedkoop wil beginnen is een bedrijfsverzamelgebouw vaak de beste optie. Dit is een gebouw waarin meerdere ondernemingen zitten. De huur wordt dan gedeeld met de andere partijen. Daarnaast bestaan er ook flexplekken.
Of iemand een bedrijfspand beter kan huren of kopen ligt aan de situatie. Voor kleine ondernemingen is het vaak beter om een bedrijfspand te huren. Dit omdat het minder beslag legt op het eigen vermogen. Ook is de huur makkelijk op te zeggen. Dit is handig wanneer een onderneming groeit en dus een groter bedrijfspand nodig heeft.
Wanneer je zeker weet dat je op de langere termijn op die locatie wil blijven zitten en je dit daarnaast gemakkelijk kan financieren, is kopen een betere optie.