Bedrijfspand kopen

header
 • Auteur:
 • Bijgewerkt op: 24 april 2023
 • Gecontroleerd op: 17 mei 2023
 • Leestijd: 4 minuten

Naast dat een ondernemer een bedrijfspand kan huren, kan hij ook een bedrijfspand kopen. Op lange termijn kan het namelijk interessant zijn om een bedrijfspand te kopen in plaats van te huren. Wanneer een ondernemer kiest om een bedrijfspand te kopen, investeert hij direct in zijn onderneming. Daarvoor zijn wel voldoende financiële middelen nodig. Maar hoe gaat de financiering van een bedrijfspand? Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand? En waar moet een ondernemer op letten bij het kopen van een bedrijfspand?

Een eigen bedrijfspand kopen

Wanneer een ondernemer een bedrijfspand koopt op een aantrekkelijke locatie kan het een goede investering zijn. Dit zien veel ondernemers dan ook als opbouw van het pensioen. In de loop der jaren wordt er waarde opgebouwd. In de jaren waarin een ondernemer goed draait, is het kopen van een pand een goed optie. Winst kan herinvesteerd worden.

Naast de goede jaren zijn er ook slechte jaren waar een ondernemer rekening mee moet houden. Het is daarom verstandig dat de ondernemer van de financiering en de waarde-opbouw in het pand geen risico maakt. Daarom wordt zakelijk vastgoed meestal in een holding ondergebracht, maar voor een zakelijke hypotheek tekent de ondernemer meestal ook privé. Kopen is daarom alleen slim als de ondernemer de financiering op orde heeft en alles met zekerheid kan terugbetalen.

Bedrijfspand financieren

Om een bedrijfspand te financieren met een zakelijke hypotheek, moet de ondernemer zelf ook een deel investeren met zijn eigen geld. De bank financiert namelijk minder makkelijk dan voorheen. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke zaken waar een ondernemer rekening mee moet houden.

Bedrijfspand financieren via de bank

illustratie bedrijfspand kopen

Een bedrijfspand kopen is een goede optie als diegene het bedrijfspand ook daadwerkelijk kan financieren. Een zakelijk pand kopen kan bijna niet zonder het afsluiten van een hypotheek, tenzij de ondernemer een paar ton in bezit heeft. Een zakelijke hypotheek is een lening waarmee de ondernemer de aankoop van het bedrijfspand financiert. De financiering van een nieuw bedrijfspand, gebeurt nog veel via de huisbank. De bank is vaak kritisch en de regels rond onroerend goed zijn aangescherpt. Maar wanneer een ondernemer daarnaast ook andere diensten afneemt, is er vaak nog veel mogelijk.

Naast een goed lopend bedrijf en een zakelijke hypotheek moet de ondernemer ook een groot deel van zijn eigen vermogen in het bedrijfspand steken.

Bankvrij financieren

Er zijn verschillende financiers die winkels, kantoren, bedrijfspanden of commercieel vastgoed financieren. Voor panden boven de € 1.000.000 zijn zakelijke hypotheken via de bank vaak goedkoper dan wanneer een financier het bedrijfspand financiert. Het enige nadeel is dat de voorwaarden van de bank streng en inflexibel zijn. Voor lagere bedragen of meer flexibiliteit kan een ondernemer terecht bij financiers. Voor de beste deal is het verstandig dat de ondernemer eerst de verschillende financiers gaat vergelijken.

Bankvrij financieren wordt de laatste jaren steeds gangbaarder. Bij online platforms is een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand een populaire branche. Crowdfunding-investeerders zoeken online vaak naar een vast langdurig rendement. Daarom is het financieren van bedrijfspanden een ideale mogelijkheid.

Bedrijfspand kopen: voor- en nadelen

Voordelen

 • De ondernemer kan zelf bepalen hoelang hij in zijn pand blijft.
 • De ondernemer kan met zijn pand doen wat hij wil.
 • De ondernemer profiteert zelf van eventueel waarde verhogende investeringen in het pand.
 • De ondernemer bouwt vermogen op door waardestijging. Dit kan gebruikt worden voor pensioen.

Nadelen

 • In een pand zit het eigen vermogen van de ondernemer. Dit kan een ondernemer daarom niet voor andere zaken gebruiken.
 • De kosten voor onderhoud zijn voor de ondernemer zelf.
 • Het verkrijgen van onvoldoende hypotheek kan problemen opleveren.
 • Het kan moeilijk zijn om het pand op het gewenste moment weer te verkopen.
 • Het pand kan in de loop van de tijd minder waard worden.

Aandachtspunten bedrijfspand kopen

Een ondernemer moet goed nadenken wanneer hij een bedrijfspand wil aanschaffen. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar een ondernemer op moet letten bij het kopen van een bedrijfspand.

Toekomstbeeld

Wanneer een ondernemer voldoende kapitaal heeft, is kopen niet altijd de beste keuze. Als een ondernemer namelijk een pand koopt, is hij minder flexibel dan wanneer hij gaat huren. Bij kopen zit de ondernemer voor een lange tijd vast aan de locatie om de aanschafkosten kwijt te raken.

Financiële momentopname

Het kopen van een bedrijfspand is een momentopname. Wat zijn de hypotheekkosten en wat zijn de huurprijzen op dat moment?

Aankoopkosten

De makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelastingen en btw zijn kosten die komen kijken bij de aankoop van een bedrijfspand. Deze kosten worden bij de koopsom van het bedrijfspand opgeteld en zijn over enkele jaren aftrekbaar. De ondernemer moet het pand hierop afschrijven.

locatie illustratie

Locatie

De locatie is één van de belangrijkste dingen van het kopen van een bedrijfspand. Hoe is de bereikbaarheid? Hoe zit het met de vergunningen? Zijn er uitbreidingsmogelijkheden? Is er voldoende parkeergelegenheid? Mag de bedrijfsactiviteit worden uitgevoerd in verband met het milieu?

Investeringsaftrek

De aankoop van een bedrijfsruimte is een investering. Er is dus investeringsaftrek mogelijk voor het geld dat de onderneming zelf in het pand steekt (exclusief het te lenen bedrag).

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een bedrijfspand moet er overdrachtsbelasting worden betaald. Deze belasting is niet aftrekbaar voor de onderneming. Dit bedrag mag wel bij de waarde van het pand worden opgeteld en hierop worden afgeschreven. In sommige gevallen kan er vrijstelling voor de btw worden aangevraagd.

Btw

Een bedrijfsruimte die langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is vrijgesteld van btw. Een nieuw pand of bouwterrein daarentegen heeft wel btw. Wanneer een ondernemer dus een nieuwbouw pand of bouwterrein koopt, moet hij deze meenemen in de btw-aangifte. Hiervoor is een btw-nummer nodig. In samenspraak kan er worden gekozen om bij het kopen van een bedrijfspand de btw te heffen. Dit mag alleen wanneer er 90% via voorbelasting kan worden verrekend. Verder is het niet mogelijk, mits het hele bedrijf wordt verkocht, of als de verkoper valt onder de landbouwregeling.

Veelgestelde vragen

Kan ik als particulier een bedrijfspand kopen?

Ja, het is mogelijk om als particulier een bedrijfspand te kopen. Wel heeft dit gevolgen voor de inkomstenbelasting.

Hoe duur is een bedrijfspand?

Hoeveel een bedrijfspand kost ligt aan de grootte, locatie en de staat van het pand. Deze prijzen kunnen daarom erg verschillen.

Hoeveel is kosten koper bedrijfspand?

Bij het kopen van een bedrijfspand is de koper 8% overdrachtsbelasting verschuldigd. Deze belasting is niet aftrekbaar voor de onderneming, maar mag wel bij de waarde van het pand worden opgeteld en hierop worden afgeschreven.