Bedrijfspand kopen

header

Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

Leestijd 7 minuten 22 april 2024

Naast dat je als ondernemer een bedrijfspand kan huren, kan je ook een bedrijfspand kopen. Op lange termijn kan het namelijk interessant zijn om een bedrijfspand te kopen in plaats van te huren. Wanneer je een bedrijfspand wil kopen, investeer je direct in de onderneming. Daarvoor zijn wel voldoende financiële middelen nodig. Maar hoe gaat de financiering van een bedrijfspand? Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand? En waar moet je op letten bij het kopen van een bedrijfspand?

Een eigen bedrijfspand kopen

Wanneer je een bedrijfspand koopt op een aantrekkelijke locatie kan dit een goede investering zijn. Dit zien veel ondernemers dan ook als opbouw van het pensioen. In de loop der jaren wordt er waarde opgebouwd. In de jaren waarin de onderneming goed draait, is het kopen van een pand een goed optie. Winst kan zo herinvesteerd worden.

Naast de goede jaren zijn er ook slechte jaren waar je rekening mee moet houden. Het is daarom verstandig dat je van de financiering en de waarde-opbouw in het pand geen risico maakt. Daarom wordt zakelijk vastgoed meestal in een holding ondergebracht, maar voor een zakelijke hypotheek teken je meestal ook privé. Kopen is daarom alleen slim als je de financiering op orde hebt en alles met zekerheid kan terugbetalen.

bedrijfspand kopen

Bedrijfspand financieren

Het financieren van een bedrijfspand is een belangrijke stap voor ondernemers die hun bedrijf willen vestigen of uitbreiden. Er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar, zoals zakelijke leningen bij banken, crowdfunding en zelfs onderhandse leningen.

Bedrijfspand financieren via de bank

Om een bedrijfspand te financieren met een zakelijke hypotheek, moet je zelf ook een deel investeren met je eigen geld. De bank financiert namelijk minder makkelijk dan voorheen. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Een bedrijfspand kopen is een goede optie als je het bedrijfspand ook daadwerkelijk kan financieren. Een zakelijk pand kopen kan bijna niet zonder het afsluiten van een hypotheek, tenzij je een paar ton in bezit hebt. Een zakelijke hypotheek is een lening waarmee je de aankoop van het bedrijfspand financiert. De financiering van een nieuw bedrijfspand gebeurt nog veel via de huisbank. De bank is vaak kritisch en de regels rond onroerend goed zijn aangescherpt. Maar wanneer je daarnaast ook andere diensten afneemt, is er vaak nog veel mogelijk.

Naast een goed lopend bedrijf en een zakelijke hypotheek moet je ook een groot deel van je eigen vermogen in het bedrijfspand steken.

Bankvrij financieren

financiering bedrijfspand

Er zijn verschillende financiers die winkels, kantoren, bedrijfspanden of commercieel vastgoed financieren. Voor panden boven de € 1.000.000 zijn zakelijke hypotheken via de bank vaak goedkoper dan wanneer een financier het bedrijfspand financiert. Het enige nadeel is dat de voorwaarden van de bank streng en inflexibel zijn. Voor lagere bedragen of meer flexibiliteit kan je terecht bij financiers. Voor de beste deal is het verstandig dat je eerst de verschillende financiers gaat vergelijken.

Bankvrij financieren wordt de laatste jaren steeds gangbaarder. Bij online platforms is een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand een populaire branche. Crowdfunding-investeerders zoeken online vaak naar een vast langdurig rendement. Daarom is het financieren van bedrijfspanden een ideale mogelijkheid.

Bedrijfspand financieren via een onderhandse lening

Een onderhandse lening is een directe overeenkomst tussen geldgever en geldnemer zonder tussenkomst van een financiële instelling. Het is een flexibele en op maat gemaakte financieringsmethode voor bedrijfspanden. Geldnemers kunnen gunstigere rentetarieven en voorwaarden onderhandelen, terwijl geldgevers hun kapitaal kunnen laten renderen en betrokken kunnen zijn bij het succes van het bedrijf. Het is belangrijk om juridisch advies in te winnen en een formele overeenkomst op te stellen. Onderhandse leningen zijn aantrekkelijk als er een persoonlijke relatie of vertrouwen bestaat tussen de partijen. Denk hierbij aan familie, vrienden of andere bedrijven (eventueel in de zelfde holding).

Bedrijfspand kopen: voor- en nadelen

Voordelen

  • Je kan zelf bepalen hoelang je in het pand blijft.
  • Je kan met het pand doen wat je wil.
  • Je profiteert zelf van eventueel waarde verhogende investeringen in het pand.
  • Je bouwt vermogen op door waardestijging. Dit kan gebruikt worden voor pensioen.

Nadelen

  • In een pand zit je eigen vermogen. Dit kan je daarom niet voor andere zaken gebruiken.
  • De kosten voor onderhoud zijn voor eigen rekening.
  • Het verkrijgen van onvoldoende hypotheek kan problemen opleveren.
  • Het kan moeilijk zijn om het pand op het gewenste moment weer te verkopen.
  • Het pand kan in de loop van de tijd minder waard worden.

Aandachtspunten bedrijfspand kopen

Je moet goed nadenken wanneer je een bedrijfspand wil aanschaffen. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van een bedrijfspand.

Toekomstbeeld

Wanneer je voldoende kapitaal hebt, is kopen niet altijd de beste keuze. Als je namelijk een pand koopt, ben je minder flexibel dan wanneer je gaat huren. Bij kopen zit een ondernemer voor een lange tijd vast aan de locatie om de aanschafkosten kwijt te raken.

Financiële momentopname

Het kopen van een bedrijfspand is een momentopname. Wat zijn de hypotheekkosten en wat zijn de huurprijzen op dat moment?

Aankoopkosten

De makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelastingen en btw zijn kosten die komen kijken bij de aankoop van een bedrijfspand. Deze kosten worden bij de koopsom van het bedrijfspand opgeteld en zijn over enkele jaren aftrekbaar. Je moet het pand hierop afschrijven.

Locatie

locatie bedrijfspand

De locatie is één van de belangrijkste dingen van het kopen van een bedrijfspand. Is de plaats waar het bedrijfspand staat goed bereikbaar? Hoe zit het met de vergunningen? Zijn er uitbreidingsmogelijkheden? Is er voldoende parkeergelegenheid? Mag de bedrijfsactiviteit worden uitgevoerd in verband met het milieu?

Investeringsaftrek

De aankoop van een bedrijfsruimte is een investering. Er is dus investeringsaftrek mogelijk voor het geld dat de onderneming zelf in het pand steekt (exclusief het te lenen bedrag).

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een bedrijfspand moet er overdrachtsbelasting worden betaald. Deze belasting is niet aftrekbaar voor de onderneming. Dit bedrag mag wel bij de waarde van het pand worden opgeteld en hierop worden afgeschreven. In sommige gevallen kan er vrijstelling voor de btw worden aangevraagd.

Btw

Een bedrijfsruimte die langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is vrijgesteld van btw. Een nieuw pand of bouwterrein daarentegen heeft wel btw. Wanneer je dus een nieuwbouw pand of bouwterrein koopt, moet je deze meenemen in de btw-aangifte. Hiervoor is een btw-nummer nodig. In samenspraak kan er worden gekozen om bij het kopen van een bedrijfspand de btw te heffen. Dit mag alleen wanneer 90% via voorbelasting kan worden verrekend. Verder is het niet mogelijk, mits het hele bedrijf wordt verkocht, of als de verkoper valt onder de landbouwregeling.

Veelgestelde vragen

Kan ik als particulier een bedrijfspand kopen?

Ja, het is mogelijk om als particulier een bedrijfspand te kopen. Wel heeft dit gevolgen voor de inkomstenbelasting.

Hoe duur is een bedrijfspand?

Hoeveel een bedrijfspand kost ligt aan de grootte, locatie en de staat van het pand. Deze prijzen kunnen daarom erg verschillen.

Hoeveel bedragen de kosten koper bedrijfspand?

Bij het kopen van een bedrijfspand is de koper 8% overdrachtsbelasting verschuldigd. Deze belasting is niet aftrekbaar voor de onderneming, maar mag wel bij de waarde van het pand worden opgeteld en hierop worden afgeschreven.