Kleine ondernemersregeling (KOR)

afbeelding kor aanvragen
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Bijgewerkt op: 5 juli 2023
  • Gecontroleerd op: 30 mei 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Het is voor ondernemers belangrijk om te weten dat de kleine ondernemingsregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020 is gewijzigd. Bij de gewijzigde KOR hoeft er niet meer te worden gekeken naar de afgedragen btw. Ook hoeven er geen lastige berekeningen meer te worden gemaakt. Volgens de Belastingdienst is de gewijzigde KOR eenvoudiger en duidelijker dan zijn voorganger, maar hoe wordt deze regeling toegepast? En wat zijn de voor- en nadelen van de KOR?

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling, ook wel de KOR genoemd, is een regeling gericht op de btw vrijstelling voor ondernemers die weinig omzet draaien. De regeling is er om kleine ondernemers tegemoet te komen. Indien een ondernemer aan alle voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor deze regeling, hoeft hij in 2023 geen btw af te dragen. Bedrijven met veel omzet komen niet in aanmerking voor de KOR regeling.

Wie komt er in aanmerking voor de KOR 2023?

Uiteraard willen zzp’ers met een klein bedrijf graag weten of ze in aanmerking komen voor de KOR 2023. Let op: De criteria om in aanmerking te komen voor deze regeling zijn gewijzigd. Wie mogen er in 2023 gebruikmaken van de KOR 2023? Zzp’ers die een omzet verwachten van maximaal € 20.000. Ook gewijzigd is voor welke bedrijven de regeling bestemd is. Bij zijn voorganger, de oude KOR, mochten alleen eenmanszaken en vof’s gebruikmaken van deze regeling. Vanaf 2020 kunnen alle soorten bedrijven gebruikmaken van deze regeling. In 2023 geldt deze regeling dus ook voor bijvoorbeeld verenigingen, stichtingen en bv’s

Onderneming logo icon

Aanmelden bij de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor de KOR 2023

Voorwaarden KOR

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

Onderneming logo icon

Let op: het is niet mogelijk om btw af te trekken of terug te vragen als er gebruik wordt gemaakt van de nieuwe kleineondernemersregeling.

De KOR 2023: geen belastingverlaging maar btw-vrijstelling

Bij de oude KOR kwamen zzp’ers die aan de voorwaarden van de regeling voldeden in aanmerking voor belastingvermindering. Dat is nu niet meer het geval. Gebruikers van de nieuwe KOR krijgen een vrijstelling van de btw. Ze hoeven, als ze aan de voorwaarden van deze nieuwe KOR voldoen,  geen btw meer af te dragen. Op hun facturen hoeft geen btw meer te worden vermeld. Er hoeft, omdat er geen btw meer wordt berekend, dus ook geen btw meer te worden afgedragen. Soms hoeven gebruikers van deze regeling zelfs geen aangifte inkomstenbelasting meer te doen.

Er kan geen btw meer worden teruggevraagd

Afbeelding KOR belasting

Let op! Ondernemers die aan deze gewijzigde kleine ondernemingsregeling meedoen kunnen geen btw meer terugvragen. Kopen ze bijvoorbeeld nieuwe meubels voor in hun kantoor? Dan kunnen ze geen btw meer afdragen. Het is ook goed om te weten dat meedoen aan de KOR 2023 minimaal 3 jaar duurt. Alleen bij een omzet boven € 20.000 kan men onder de regeling uitkomen. Wanneer een ondernemer bijvoorbeeld een grote investering wil doen in het volgende jaar, kan hij de btw van het geïnvesteerde bedrag dan niet terugvragen. Het is dan belangrijk om de afweging te maken en na te denken of deze regeling voldoende voordeel oplevert.

Wanneer is de regeling dus mogelijk interessant? Als de omzet niet stijgt, er alleen particuliere klanten worden bediend en als de jaarlijks te maken kosten minimaal 50% lager zijn dan de inkomsten.

Voorbeeld kleine ondernemingsregeling

Ondernemers die in aanmerking komen met de kleine ondernemingsregeling willen weten wat in hun situatie de belastingvermindering is. De belastingvermindering die verkregen kan worden is afhankelijk van het bedrag aan btw dat men moet betalen aan de belastingdienst als men niet gebruikmaakt van deze regeling.

Belastingvermindering: rekenvoorbeeld

Rekenvoorbeeld 1: verkoper van bloemen

Bij deze berekening moet de maximale te betalen btw (€ 1883) worden verminderd met de nog te betalen btw (in dit rekenvoorbeeld € 1635). Vervolgens moet de uitkomst van deze berekening worden vermenigvuldigd met 2,5. De uitkomst van die berekening is de btw vermindering voor de ondernemer.

Voor- en nadelen van de KOR

De kleine ondernemingsregeling heeft voor- en nadelen.

Voordelen

Nadelen

Veelgestelde vragen

Wat is de kleine ondernemersregeling?

Met de kleine ondernemingsregeling (KOR) worden bepaalde zelfstandigen vrijgesteld van btw. ‘Kleine’ ondernemers hoeven in sommige gevallen geen omzetbelasting te betalen. Dit scheelt een hoop administratie. Ook is het dan niet meer nodig om btw-aangifte te doen.

Is de KOR verplicht?

Nee, de nieuwe KOR is niet verplicht. De keuze om gebruik te maken van de KOR ligt bij de ondernemer. Wel moet hij voldoen aan bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen met deze regeling.