Het begrip VAT-nummer is één van de begrippen die bij belastingtechnische zaken worden gebruikt in relatie tot de omzetbelasting. In Nederland krijgen ondernemers voornamelijk te maken met het btw-nummer. Bij het maken van internationale transacties is het mogelijk dat het VAT-nummer vermeld moet worden. Op deze pagina wordt uitgelegd wat er bedoeld wordt met de verschillende begrippen.
Het VAT-nummer is bijna hetzelfde als het omzetbelastingnummer of het btw-nummer. VAT staat voor ‘Value Added Taxes’. Zoals de internationale term al doet vermoeden is dit nodig als Nederlandse bedrijven zaken doen met bedrijven buiten Nederland. Het VAT-nummer moet worden vermeld op de factuur. Dat geeft recht op vrijstelling van btw op de betreffende factuur.
Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.
Vergelijk zelfOm het VAT-nummer beter te begrijpen, is het handig om te weten wat het btw-nummer is. Het btw-nummer, ook wel het omzetbelastingnummer genoemd, bestaat uit het burgerservicenummer met daarachter ‘B01’. De B staat voor het bedrijf en het nummer voor het aantal bedrijven dat een ondernemer heeft. Dit nummer ontvang je van de Belastingdienst en kan worden gezien als registratienummer. Zo kan de Belastingdienst het nummer herkennen bij bijvoorbeeld het indienen van de btw-aangifte.
Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit:
Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer: 111234567B01.
Een VAT-nummer wordt niet uitgegeven, maar er is zo’n duidelijke relatie met het btw-nummer dat het heel eenvoudig is om het btw-nummer zelf te vertalen naar het VAT-nummer. Het btw-nummer, ook wel het omzetbelastingnummer genoemd, wordt uitgegeven door de Belastingdienst. Dat gebeurt op het moment waarop een ondernemer met zijn bedrijf start. Een btw-nummer is voor zakelijke relaties het bewijs dat het een officieel ingeschreven bedrijf betreft.
In de afgelopen jaren waren er verschillende manieren waarop dit nummer werd geschreven. Tot 1 januari 2020 was de afspraak dat een btw-nummer bestaat uit een tweecijferige landcode plus het burgerservicenummer van de bedrijfseigenaar (eenmanszaak) of fiscaal nummer (bv), gevolgd door B.01.
Een btw-nummer van een bedrijf uit Nederland zag er voorheen voor iedereen als volgt uit: de landcode van Nederland, gevolgd door het burgerservicenummer en B.01. Die laatste toevoeging wil zeggen dat de betreffende ondernemer één bedrijf heeft. Als je meer bedrijven hebt, zal die code oplopen tot B.02, etc. Als je één Nederlands bedrijf hebt met een burgerservicenummer van 123456789 wordt het btw-nummer automatisch NL1234.56.789.B01. Het VAT-nummer is bijna exact hetzelfde, maar bevat geen punten of spaties. Het VAT-nummer uit dit voorbeeld wordt dus NL123456789B01. Het kan voorkomen dat het VAT-nummer vermeld moet worden bij het maken van internationale transacties.
Burgerservicenummer | 123456789 |
BTW-nummer | NL1234.56.789.B01 |
VAT-nummer | NL123456789B01 |
Het VAT-nummer wordt wereldwijd gebruikt voor handel tussen bedrijven. Het bestaat uit 14 letters of cijfers. De eerste twee letters staan voor het land waarin het bedrijf is gevestigd. Bedrijven die willen controleren of zij zaken doen met een officieel bedrijf uit een land in Europa kunnen zelf een controle uitvoeren bij de EU-internetsite. Voor de controle wordt eerst het eigen VAT-nummer opgegeven en daarna dat van het bedrijf waarmee zij zaken willen doen. Het is uiteraard verstandig om die controle te doen voordat producten of diensten aan dat bedrijf worden geleverd. Hulp nodig bij deze zaken? Vind dan op Onderneming.nl gemakkelijk een boekhouder in eigen regio.
Er was al lang veel kritiek op het Nederlandse btw-nummer, want doordat uit het btw-nummer gemakkelijk het burgerservicenummer kon worden afgeleid, was het eenvoudig om persoonlijke informatie van de directeur/eigenaar te achterhalen. Daardoor kon zo’n ondernemer gemakkelijk het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal of –fraude. Dat is ook tamelijk vaak gebeurd. Om dit aan te pakken hebben alle eigenaren van een eenmanszaak, dus alle zzp’ers, per 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer gekregen van de Belastingdienst. Ze hebben dus ook automatisch een nieuw VAT-nummer. Dat nieuwe nummer heeft geen relatie meer met het burgerservicenummer en is dus een stuk veiliger.
In deze alinea worden de belangrijkste punten betreffende het VAT-nummer op een rij gezet.
De kosten vergelijken van boekhouders uit eigen regio? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op.
Vergelijk zelfEen btw-nummer wordt uitgegeven door de Belastingdienst, terwijl een VAT-nummer niet wordt uitgegeven. Het is echter heel eenvoudig om het btw-nummer om te zetten naar een VAT-nummer. Het enige verschil is dat er geen punten en spaties in het nummer staan. Daarnaast wordt bij het VAT-nummer ook altijd een landcode toegevoegd, bijvoorbeeld NL. Dit is de code van het land waar het bedrijf gevestigd is. Het VAT-nummer bestaat uit veertien letters en cijfers.
Een VAT-nummer wordt dus niet uitgegeven, maar er is zo’n duidelijke relatie met het btw-nummer, dat het heel eenvoudig is om het btw-nummer zelf te vertalen naar het VAT-nummer. Het btw-nummer, ook wel het omzetbelastingnummer genoemd, wordt wel uitgegeven door de Belastingdienst.
Het btw-identificatienummer, ook wel btw-id genoemd, wordt gebruikt om te communiceren met klanten. Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit 14 tekens. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden. Zo identificeren zij zich als btw-plichtige ondernemer. Het btw-identificatienummer bestaat uit de volgende punten:
– Landcode NL
– Negen cijfers
– De letter B
– Een controlegetal van twee cijfers
Ondernemers met een eenmanszaak moeten vanaf 1 januari 2020 hun nieuwe btw-nummer gebruiken voor communicatie met hun zakelijke relaties. Bij communicatie met zakenrelaties in het buitenland moeten ze hun hun nieuwe VAT-nummer gebruiken. Het nummer wordt op dezelfde manier gebruikt als dat het btw-nummer en het VAT-nummer voorheen werden gebruikt. Het moet dus worden vermeld op facturen aan zakenrelaties. Bij communicatie met de Belastingdienst moet nog wel het oude omzetbelastingnummer worden gebruikt. Het gebruik van twee nummers is wellicht niet de meest handige oplossing. Maar het is een wel veilige oplossing, die snel kon worden geïmplementeerd.
Het oude VAT-nummer mag na 1 januari 2020 niet meer worden gebruikt. Wie dat toch heeft gedaan, krijgt geen vrijstelling van de btw/VAT op de factuur. Bovendien loop je dan het risico dat de buitenlandse zakenrelatie het Nederlandse bedrijf zal beschouwen als een oplichter. Want alle oude VAT-nummers zijn per 1 januari 2020 verwijderd uit de EU-internetsite. Als een buitenlandse zakenrelatie onverhoopt de status van een Nederlandse onderneming wil controleren, zal hij daar met het oude VAT-nummer geen antwoord op krijgen.