1 miljard euro beschikbaar voor duurzame mkb’ers

  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 28 juni 2023
  • Leestijd: 3 minuten
afbeelding van geld en duurzaamheid

De Europese Investeringsbank (EIB) en Rabobank stellen samen 1 miljard euro beschikbaar voor duurzame ondernemers in de vorm van leningen en gunstige voorwaarden. Dit budget is beschikbaar voor bedrijven die kampen met de gevolgen van de coronacrisis en impactleningen voor duurzame mkb’ers.

Alleen bedrijven met een maximum van 3.000 werknemers kunnen van deze impactlening gebruikmaken. Met deze leningen geeft Rabobank rentekorting aan bedrijven en organisaties die duurzaam of maatschappelijk ondernemen. De totale investering moet daarnaast maximaal 25 miljoen euro bedragen en er kan maximaal 7,5 miljoen euro worden geleend.

Voorwaarden en goedkeuring impactlening

Rabobank gaat over de voorwaarden en de goedkeuring van de leningen. Vice-president van de EIB Kris Peeters verduidelijkt dat het gaat om mkb’ers en zogeheten midcapbedrijven, bedrijven in de middelste categorie op basis van de marktkapitalisatie. Deze moeten een positieve bijdrage aan het milieu leveren. Ook is er geld beschikbaar voor ondernemers die leden onder de coronacrisis en willen groeien.

Voor de impactlening moeten bedrijven in het bezit zijn van een duurzaamheidskeurmerk. Rabobank heeft onder andere de volgende keurmerken geselecteerd:

De volledige lijst met keurmerken is te vinden op de website van Rabobank.

Aanvraag impactlening

Voor de aanvraag van een impactlening moeten bedrijven over een zakelijke lening beschikken. Leningen tot 1 miljoen euro kunnen online via Rabobank worden geregeld. Via een financieringsgesprek kijkt de bank of bedrijven gebruik kunnen maken van de impactlening. De kosten van deze impactlening zijn hetzelfde opgebouwd als de kosten van een reguliere zakelijke lening.

Herkomst 1 miljard euro

De EIB en Rabobank investeren beide 300 miljoen euro in deze samenwerking. Het Europees Investeringsfonds, specifiek gericht op kleine ondernemingen, legt daarnaast 450 miljoen in. Samen is er dus meer dan 1 miljard euro beschikbaar. Wanneer het budget op is, kan Rabobank geen nieuwe leningen verstrekken tot het weer is aangevuld.

500+ bedrijven geholpen

In de afgelopen 6 jaar stelden Rabobank en de EIB meer dan 1,5 miljard euro beschikbaar voor impactleningen. Rabobank meldt daarmee meer dan 500 Nederlandse bedrijven te hebben geholpen met duurzaam ondernemen

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Bnr
  • Rabobank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *