600 miljoen euro beschikbaar voor duurzame leningen aan kleine en middelgrote ondernemers

  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 18 juli 2023
  • Leestijd: 3 minuten
duurzame lening

ING en de Europese Investeringsbank (EIB) intensiveren hun samenwerking door ruim 600 miljoen euro beschikbaar te stellen voor nieuwe leningen en leases met gunstige voorwaarden aan kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg. Deze leningen zijn gericht op verduurzaming.

De helft van het budget is beschikbaar voor zakelijke klanten van ING in Nederland en de andere helft gaat naar zakelijke klanten van ING in België en Luxemburg. Het is het achtste gezamenlijke programma van de EIB en de ING voor ondernemingen in de Benelux sinds 2009 en het tweede programma gericht op de stimulering van verduurzaming sinds 2019. Sinds 2009 hebben circa 3.000 ondernemingen een totaalbedrag van 1,85 miljard euro aan leningen en leases ontvangen.

Lenen onder gunstige voorwaarden

Voor de verstrekking van de leningen en leases leent de EIB 300 miljoen euro aan de Nederlandse bank. Ook ING legt 300 miljoen euro in. Door de inleg van de EIB kan ING de leningen en leases onder gunstige voorwaarden verstrekken. ‘Door de samenwerking met de Europese Investeringsbank kunnen wij bedrijfsfinancieringen aanbieden met een aantrekkelijke rentekorting voor investeringen met een positief effect op klimaat en milieu’, zegt Laurens de Vos, directeur Business Banking van ING Nederland.

De aanvraag voor een lening of lease moet voldoen aan de kredietvoorwaarden van ING. Daarnaast wordt getoetst of de financiering wordt gebruikt voor een duurzame investering. De EIB en ING hebben hiervoor voorwaarden opgesteld die aansluiten bij de EU Taxonomie. De leningen en leases zijn bedoeld voor ondernemingen met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro en het maximale leenbedrag is 10 miljoen euro. ING keurt de aanvraag uiteindelijk goed of af.

Stimuleren van verduurzaming

Uit onderzoek van ING bleek eerder dit jaar dat Nederlandse ondernemers sneller willen verduurzamen. ‘Het is inmiddels bijna iedereen wel duidelijk dat verduurzamen een must is’, zegt Kris Peeters, vice-president van de EIB. ‘Als klimaatbank van Europa en ook in het kader van de European Green Deel, wil de EIB zowel op macro- als microniveau steun en aanmoediging bieden om de samenleving te vergroenen.’

ING wil ondernemers middels financiering ondersteunen bij het verduurzamen van hun onderneming. ‘De aanzienlijke rentekorting helpt daar natuurlijk bij. Hiermee kunnen ondernemers investeren in bijvoorbeeld elektrische vervoersmiddelen als ook in duurzame productievormen en groene gebouwen‘, zegt Business Banking-directeur De Vos.

Saskia Bauters, Head of Business Banking Sales bij ING België, voegt daaraan toe: ‘Het voordeel sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsstrategie. De korting kan het duwtje in de rug zijn dat kmo’s laat kiezen voor de meest duurzame oplossing. Op die manier steunen we ons klanten en werken we samen aan een duurzame economie die het behalen van de klimaatdoelstellingen mogelijk zal maken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *