Als zzp’er deels in loondienst

Door de oplopende kosten en de stijgende inflatie komen veel zzp’ers in de financiële problemen. Daarom gaan sommige zzp’ers (tijdelijk) in loondienst werken naast hun eigen bedrijf. Maar wanneer ondernemers te veel uur in loondienst gaan werken, kan dit juist averechts werken. Denk bijvoorbeeld aan ondernemerskortingen, zoals de startersaftrek of de zelfstandigenaftrek. Hier hebben zzp’ers alleen recht op als ze 1225 uur per kalenderjaar aan hun onderneming besteden.

Nu.nl liet weten dat het aantal zzp’ers die deels in loondienst werken het afgelopen jaar sterk is opgelopen. Dit laten cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) zien. Dit kunnen volgens KvK-adviesmedewerker Willeke Leensma ondernemers zijn die naast hun werk een eigen bedrijf zijn begonnen. Maar ook zzp’ers die door financiële problemen weer deels in loondienst zijn gaan werken. Zo kunnen zij in ieder geval de vaste lasten dekken.

Zzp’ers deels in loondienst vanwege corona

In coronatijd zijn er ook veel zzp’ers weer in loondienst gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers in de horecabranche. In tijden van de coronagolf lag hun werk voor een lange tijd stil. Dit betekent dat er ook geen inkomsten waren. Door de coronagolf zijn steeds meer zzp’ers weer in loondienst gaan werken. Leensma zegt dat het nog onduidelijk is of deze stijging door de inflatie en de oplopende energiekosten ook blijft voortzetten. Maar als er een stijging zal plaatsvinden, zal dit wel een reden kunnen zijn.

Houden aan urencriterium

Zelfstandig ondernemers die naast hun onderneming in loondienst willen werken, moeten wel rekening houden met het urencriterium. Zij moeten goed kijken hoeveel uren zij naast hun onderneming, in loondienst kunnen werken. Ondernemers moeten namelijk 1225 uur in hun onderneming stoppen om aan het urencriterium te voldoen. Wanneer dit minder dan 1225 uur per kalenderjaar is, kan dit nadelige gevolgen hebben.

Volgens de Belastingdienst hebben ondernemers dan namelijk geen recht meer op ondernemerskortingen, zoals de zelfstandigenaftrek. Hierdoor kan het bedrag dat een ondernemer aan belasting moet betalen aan het eind van het jaar een stuk hoger zijn.

Werken in loondienst als aanvullig op eigen bedrijf

Wanneer een ondernemer aan het urencriterium van 1225 uur wil voldoen, is daar uitgerekend 24 uur per week voor nodig. Dit betekent dat een ondernemer, als hij zou willen, maximaal twee dagen per week in loondienst kan werken. Zo houdt de ondernemer voldoende tijd over om aan het urencriterium te voldoen.

Accountant en belastingadviseur Frank van Schaik ziet steeds vaker dat ondernemers de 1225 uur niet halen, wat leidt tot tragische situaties. Zo heeft iemand ooit bijna 80% van zijn inkomsten moeten afdragen aan de Belastingdienst, omdat hij niet op de hoogte was van deze regeling. Het is daarom belangrijk dat ondernemers hun baan in loondienst zien als aanvulling op hun eigen bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *