CBS: 6000 bedrijven slachtoffer geworden van gijzelsoftware 

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2023
  • Leestijd: 2 minuten
Ondernemer die is gehackt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat naar aanleiding van de cijfers die ze over 2021 hebben verzameld. Het is voor het eerst dat het statistiekbureau incidenten met gijzelsoftware bijhoudt onder ondernemers. Het CBS kan niet zeggen of dergelijke aanvallen vaker voorkomen, omdat het nog geen andere jaarcijfers heeft.

Opmerkelijk is dat het voornamelijk zzp’ers betreft, maar liefst twee derde van de slachtoffers was zelfstandige. Volgens Luuk Hovius, CBS-onderzoeker, komt dit omdat kleine bedrijven mogelijk minder middelen hebben om zich te beschermen tegen gijzelprogramma’s. 

Bij een aanval met gijzelsoftware worden ICT-systemen geïnfecteerd, waardoor criminelen toegang krijgen tot bestanden en gegevens. Zij versleutelen deze en eisen vervolgens losgeld om weer toegang te krijgen. Het wordt daarom aangeraden om regelmatig backups te maken van de systemen zodat de schade beperkt kan worden. 

Losgeld kan flink oplopen

Het CBS meldt dat zzp’ers bijna nooit losgeld betaalden, in tegenstelling tot bedrijven met meerdere medewerkers. Onder hen betaalde 1 op de 10 geld om weer toegang te krijgen tot gegevens, onder wie voornamelijk kleine bedrijven. Vaak is dat tevergeefs; meestal krijgen slachtoffers hun gegevens niet terug na het betalen van losgeld, en de te-betalen som geld kan flink oplopen. Bij meer dan de helft van de betalingen bedroeg het losgeld meer dan de helft van de jaaromzet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *