Dringend: NOW-berekening dient nog door 18.000 ondernemers verstuurd te worden

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 24 mei 2023
  • Leestijd: 2 minuten
Tijd dringt voor ondernemers NOW-steun

Veel bedrijven die tijdens de coronapandemie gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling moeten hiervoor nog een berekening aanvragen, zo concludeert uitkeringsinstantie UWV. ‘Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij recht hebben en moeten wij het betaalde voorschot terugvorderen,’ aldus projectmanager Randy Eichhorn van het UWV.

Het UWV komt met dit bericht als laatste herinnering aan zo’n 18.000 bedrijven die de definitieve berekening nog niet hebben aangevraagd. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd. Het totaal waarover nog een definitieve berekening moet worden aangevraagd telt op tot ruwweg 1,1 miljard euro.

Het totaalbedrag is fors, en het onnodig terugbetalen van de regeling waarop ondernemers recht hebben is niet de oorspronkelijke bedoeling. ‘We weten dat werkgevers met veel uitdagingen te maken hebben, zoals personeelstekort en hoge energiekosten. Dit zorgt ervoor dat de aanvraag van de berekening blijft liggen. Dat begrijpen we, en daarom doen we er alles aan om werkgevers te attenderen op de deadline,’ aldus Eichhorn.

Uitstel

Hoewel de tijd dringt voor velen, blijft het voor ondernemers alsnog mogelijk om uitstel te krijgen. Dit is omdat er door het UWV wordt verwacht dat het de komende tijd druk zal zijn bij accountants en boekhouders. Zij moeten namelijk een zogeheten ‘derdenverklaring’ afgeven aan ondernemers die meer dan 40.000 euro voorgeschoten hebben gekregen, en een accountantsverklaring aan zij die meer dan 125.000 euro kregen. Het uitstel dient wel uiterlijk op 2 juni aangevraagd te worden, dan geeft het UWV de betreffende ondernemers nog 14 weken extra de tijd.

De steun die terugbetaald dient te worden is verstrekt tijdens de vijfde en zesde periode van de NOW-regeling, tussen november 2021 en maart 2022. De NOW-regeling diende als regeling voor ondernemers met personeel in dienst die tijdens de coronapandemie niet aan het werk konden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *