Inkomsten uit een onderneming kunnen als loon worden uitgekeerd aan een privépersoon. Om de administratie accuraat te houden en onbedoelde problemen met de fiscus te voorkomen, moet dit op een correcte wijze gebeuren.
Hoe geld overgemaakt dient te worden van een zakelijke rekening naar privérekening, hangt onder meer af van de rechtsvorm van de onderneming.
Als je start met ondernemen is een zakelijke rekening belangrijk. Knab Zakelijk biedt 1 zakelijk pakket aan met een aantal inbegrepen producten en diensten. Iedere zakelijke klant kan een onbeperkt aantal zakelijke rekeningen openen en hernoemen. Zo kan er op eenvoudige wijze structuur worden aangebracht voor budgetten.
Probeer nuBij een aantal rechtsvormen is er privé aansprakelijkheid. Dit wil zeggen dat privépersonen met een aandeel in de onderneming persoonlijk aansprakelijk gehouden kunnen worden voor handelingen van de onderneming. Bij de volgende rechtsvormen is er sprake van privé aansprakelijkheid:
Bij deze rechtsvormen wordt er officieel geen onderscheid gemaakt tussen het vermogen van een onderneming en het vermogen van de privépersoon. Het is voor ondernemers die in deze categorie vallen dan ook niet vereist om een zakelijke rekening te openen, hoewel dit wel sterk wordt aangeraden om overzicht te bewaren.
Privé aansprakelijkheid betekent ook dat inkomsten uit de onderneming vrijelijk kunnen worden overgemaakt naar een privérekening. Wel is het goed om een uitkering van inkomsten op te nemen in de administratie, zodat er altijd overzicht is rond geldstromen.
Bekijk hieronder het overzicht van de rechtsvormen met- en zonder rechtspersoonlijkheid:
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid | Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid |
---|---|
Besloten vennootschap (BV) | Eenmanszaak |
Naamloze vennootschap (NV) | Vereniging onder firma (VOF) |
Vereniging of coöperatie | Commanditaire vennootschap (CV) |
Stichting | Maatschap |
Bij een besloten vennootschap (BV) bestaat er geen privé aansprakelijkheid. Geld opnemen vanaf de zakelijke rekening van een BV is daarom minder eenvoudig dan bij bijvoorbeeld een eenmanszaak.
Een simpele geldopname wordt gezien als een lening van de BV. Tot € 17.500 kan dit zonder rente, hierboven moet de BV een rentepercentage hanteren. Een dergelijke regeling is doorgaans niet de beste optie, omdat er een schuld bij de BV gecreëerd wordt.
Meestal wordt bij een storting van de BV naar een privérekening gekozen voor een loonuitkering of dividenduitkering. Voor de eigenaar van een BV geldt dat een ‘gebruikelijk salaris’ moet worden uitgekeerd. Het gebruikelijk salaris wordt gezien als € 45.000 per jaar. Daarbij moet het salaris minimaal even hoog zijn als dat van de meestverdienende werknemer die onder contract staat bij BV en vergelijkbaar zijn met het gemiddelde salaris binnen de branche. Over het salaris wordt gebruikelijke loonbelasting betaald.
Over de winstreserves kan ook dividend berekend en uitgekeerd worden. In veel gevallen is dit aantrekkelijker dan loonuitkering. Over een vastgestelde dividend wordt eerst 20% dividendbelasting betaald. Over het restant wordt nog eens 25% vennootschapbelasting betaald. Opgeteld komt dit neer op een belasting van 40% over het initiële bedrag, wat dividenduitkering aantrekkelijk maakt.
Wil een ondernemer geld inbrengen bij een BV, dan kan dit met een kapitaalstorting of lening. Bij een kapitaalstorting betaalt de BV geen rente, maar deelt de ondernemer persoonlijk mee in de winst. Een andere optie is om een lening aan de BV te openen, waarover wel rente betaald wordt. Dit is doorgaans enkele procenten.
De kosten vergelijken van boekhouders uit eigen regio? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op.
Vergelijk zelf