Hoe beginnen de meeste boekhouders?

  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Bijgewerkt op: 15 november 2022
  • Leestijd: 3 minuten
afbeelding van boekhouder

Veel boekhouders beginnen hun eigen bedrijf door het starten van een administratiekantoor. Maar hoe is hun reis naar het worden van een boekhouder eigenlijk verlopen? In deze blog wordt het verhaal van de gemiddelde boekhouder verteld. Daarnaast komt naar voren tegen welke problemen startende administrateurs aanlopen. Daardoor wordt duidelijk welke stappen gezet moeten worden om een succesvolle boekhouder te worden.

Alles begint met economielessen op de middelbare school

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat de meeste boekhouders hun passie tijdens een les of bijles economie hebben ontdekt. Op de middelbare school leren ze de basisbegrippen van het vak kennen via economielessen. Daarna volgden veel administrateurs het vak management en organisatie, waarbij ze een dieper inzicht kregen in bedrijven en hoe deze werken. Dit was voor veel boekhouders het moment waarop ze besloten om zich verder in het administratieve vak te gaan verdiepen en het vormde dus de basis voor hun reis door dit vakgebied heen.

Op de universiteit je als boekhouder specialiseren

Daarna volgt veelal het besluit om zich op de universiteit te gaan specialiseren in het boekhoudkundige vak. Daar wordt diepgaande kennis opgedaan van alle facetten van dit vakgebied. Natuurlijk hoort daar ook een kennismaking bij met de nieuwste ontwikkelingen en softwarepakketten die er op dat moment zijn. Dit is van essentieel belang, want het betekent dat de student dan precies weet wat er speelt in het bedrijfsleven en welke kennis er nodig is succesvol te zijn.

Na de universiteit aan het werk als boekhouder

Uiteindelijk is het dan tijd om na de universiteit aan het werk te gaan. De meeste boekhouders beginnen hun carrière bij een administratiekantoor. Hier leren ze de fijne kneepjes van het vak kennen en ontwikkelen ze zich verder tot een ware expert op dit gebied. Daarnaast komen ze hier ook in contact met allerlei verschillende bedrijven, waardoor ze een goed beeld krijgen van hoe het bedrijfsleven werkt en blijven ze automatisch up-to-date voor wat betreft de nieuwste ontwikkelingen. Dit is voor veel boekhouders de perfecte start om zich verder te ontwikkelen en een succesvolle carrière te maken.

Wat zijn de problemen waar startende boekhouders tegenaan lopen?

Naast alle voordelen die er zijn voor boekhouders, zijn er ook een aantal problemen waar starters tegenaan lopen. Zo hebben veel boekhouders moeite om een baan te vinden in hun gewenste sector. Daarnaast lopen ze ook vaak tegen salarisproblemen aan, want het is niet altijd makkelijk om een hoog salaris te krijgen bij het begin van hun carrière. Ook de werkdruk is vaak behoorlijk hoog, waardoor ze snel overspannen raken of zelfs uitvallen. Dit zijn allemaal problemen waar startende boekhouders mee te maken kunnen krijgen, maar gelukkig zijn er ook genoeg oplossingen voor deze problemen.

Welke stappen neemt een startende boekhouder?

Als een boekhouder net begint met werken, is het belangrijk dat hij weet wat hij aan het doen is. Zo is het belangrijk om te weten hoe een administratie opgezet moet worden en welke softwarepakketten nodig zijn. Daarnaast is het ook van belang dat hoe een bedrijf geholpen kan worden met hun boekhouding en welke problemen voorkomen kunnen worden. Dit zijn allemaal belangrijke stappen die genomen moet worden om een succesvolle startende boekhouder te worden.

Hoe word ik een succesvolle boekhouder?

Om echt succesvol te worden als boekhouder, is het belangrijk om hard te werken en altijd te blijven ontwikkelen. Zo moet een boekhouder bijvoorbeeld blijven leren over nieuwe softwarepakketten en ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Daarnaast is het ook verstandig om ervaring op te doen door in verschillende bedrijven te werken. Dit zal helpen om een goed beeld te krijgen van hoe het bedrijfsleven werkt en wat er allemaal komt kijken bij het boekhoudkundige vak. Als een boekhouder hard werkt en zich blijft ontwikkelen, zal hij uiteindelijk een naam opbouwen en succesvol worden.

Al met al is het boekhoudkundige vak een uitdagend, maar ook zeer interessant vakgebied. Er komt namelijk heel wat kijken bij de administratie van een bedrijf. Maar als een boekhouder succesvol is, dan is de beloning erg groot. Boekhouders krijgen dan namelijk de kans om bedrijven te helpen met hun groei en ze kunnen ook een goed salaris verdienen. Wie wil dat nou niet?

Boekhouder nodig?

De kosten vergelijken van boekhouders uit eigen regio? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *