KVK: Toename aantal starters, vooral buiten randstad

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 20 juli 2023
  • Leestijd: 2 minuten

Het aantal startende ondernemingen is in Nederland het afgelopen jaar verder toegenomen. Daarbij is er vooral sprake van een groei in provincies buiten de randstad. De sterkste groei bevindt zich in de provincies Groningen, Drenthe, Zeeland en Limburg. Dat blijkt uit trendrapport van de Kamer van Koophandel over het tweede kwartaal dit jaar. 

De provincie met de sterkste toename van het aantal starters per 10.000 is Groningen, daar nam het aantal met 18% toe ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat er meer starters zijn in de horeca, waar dit landelijk juist daalt. In Zeeland steeg het percentage met 14 procent, deze toename is vooral te danken aan meer starters in de groot- en detailhandel. Het aantal startende horeca-ondernemers daalt hier, in tegenstelling tot in Groningen, juist harder dan het landelijk gemiddelde. 

Joris Knoben, Hoogleraar Strategie en Ondernemerschap, zegt het volgende: “Dat het aantal bedrijven blijft groeien past in een lange trend. Het ruimtelijke patroon van deze groei is echter wel opvallend. Waar de groei in de Randstedelijke provincies stabiliseert, versnelt deze in de provincies daarbuiten. Dit gaat de tweedeling tussen stad en platteland tegen.”

Failissementsgolf na corona blijft uit

Over heel Nederland bekeken zet ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022 de toename van het aantal starters door en neemt het aantal stoppers af. De verwachte grote toename in het aantal faillissementen na de coronapandemie blijft wederom uit. Joris Knoben: “Er is een voorzichtige inhaalslag gaande, maar het aantal faillissementen is nog niet op het niveau van voor corona, en in historisch perspectief is het aantal nog steeds laag. We hebben op dit moment nog niet te maken met een verontrustend aantal faillissementen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *