Meerderheid grote bedrijven te laat met facturen betalen

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 22 juni 2023
  • Leestijd: 2 minuten
Tijd geld facturen te laat

Van alle grote bedrijven in Nederland, betaalde bijna 65% zijn facturen niet op tijd in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit concludeert Altares Dun & Bradstreed op basis van een analyse van Nederlandse en Noord-Europese bedrijven. Kleinere organisaties waren vaker op tijd, slechts iets minder dan een kwart betaalde hun facturen te laat. 

Er is verschil te merken per sector. Zo is de retailsector het vaakst op tijd, met een aandeel op tijd betaalde rekeningen van 83%. Daaropvolgend zijn de landbouw- en visserbijbranche met een percentage van 82% aan betalingen die op tijd zijn. 

Sectoren waarin vaak niet op tijd wordt betaald zijn de maakindustrie met 61% aan facturen die op tijd worden betaald, en de transportsector met 62%. 

België scoort het laagst

Ook in andere Europese landen werd onderzoek gedaan. Grote bedrijven uit België scoorden gemiddeld het laagst met 19% van rekeningen die op tijd werden betaald. Denemarken neemt de leiding met een score van 89%. Nederland zweeft daar dus ergens in het midden met 65%. 

Als wordt gekeken naar betaalde rekeningen door alle bedrijven samen, dus ook door kleine bedrijven, verandert die score. Daarmee komt het percentage voor Nederland uit op bijna 75%. 

Grote ergernis

Voor veel zzp’ers en ondernemers behoren onbetaalde facturen tot een van de grootste ergernissen binnen hun werkzaamheden. Niet geheel onbegrijpelijk, aangezien iedereen voor zijn of haar gemaakte uren graag betaald krijgt. Er zijn daarentegen wel een aantal stappen die gezet kunnen worden om het percentage te-laat-betalende-klanten te verminderen. Zo bestaat er voor zzp’ers en ondernemers boekhoudingssoftware waarmee zij automatische betaalherinneringen kunnen versturen en via een overzichtelijk dashboard zicht hebben op het totaal te ontvangen bedrag. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *