De begrotingsplannen van het kabinet voor het komend jaar zijn bekend. Deze plannen hebben voor jou als ondernemer ook gevolgen. In deze blog zetten we de veranderingen op een rij en lees je wat de nieuwe plannen voor jou kunnen betekenen.
Zoals elk jaar waren er een deel van de plannen al eerder uitgelekt en bekend, maar gisteren werden ze ook officieel bekend gemaakt. Daarom weet je nu waar je de komende jaren rekening mee moet houden. Wanneer de nieuwe wetten definitief van kracht zijn is nog niet zeker. De Eerste en Tweede Kamer moeten eerst nog met de wijzigingen instemmen. Pas daarna wordt bekend wanneer de nieuwe wet ingaat. Wel wordt verwacht dat de meeste wetten vanaf 1 januari 2025 in kunnen gaan. Een aantal nieuwe regels staan voor later op de planning.
Op het gebied van belastingen staan er allerlei veranderingen op het programma. Zo gaat de btw in sommige sectoren omhoog, komt er een extra belastingschijf en komen er een lagere zelfstandigenaftrek en mkb-vrijstelling. Een compleet overzicht over alle veranderingen van de verschillende belastingen vind je hier.
Heb je als ondernemer personeel in dienst? De komende tijd staan de volgende wijzigingen op het programma.
Vanaf 2025 kun je geen gebruik meer maken van het lage-inkomensvoordeel. Deze jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon verdwijnt per 1 januari.
Ook het inhuren van oudere werknemers wordt minder voordelig. Vanaf 2026 krijg je geen loonkostenvoordeel (LKV) meer voor werknemers van 56 jaar of ouder die vanaf 1 januari 2024 in dienst zijn. In 2025 gaat de tegemoetkoming voor het in dienst hebben van oudere werknemers al naar beneden van € 3,05 naar € 1,35 per uur.
Heb je meer dan 25 mensen in dienst als personeel? Dan draai je vanaf juli 2026 zelf op voor de kosten van een transitievergoeding bij bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Alleen kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) hebben vanaf die datum nog recht op compensatie.
Huur je als werkgever hoogopgeleide buitenlandse werknemer die in Nederland werken. Of heb je werknemers met specifieke vaardigheden werkzaam in het buitenland? Dan gaat het belastingvoordeel van de 30%-regeling (expatregeling) vanaf 2027 omlaag naar 27%.
Wat er precies verandert hangt af van wanneer de regeling voor de werknemer is ingegaan. Als dit voor 1 januari 2024 was, kan je vijf jaar lang 30% salaris belastingvrij blijven betalen. Is de regeling na 1 januari 2024 ingegaan. Dan blijft het belastingvrije gedeelte over het salaris in 2024, 2025 en 2026 op 30 % staan. De inkomensnorm gaat dan wel omhoog.
De kosten van overwerk in de WW-premie gaan per 1 januari 2025 omlaag. Werknemers met een vast contract mogen tot 30% extra uren anast hun vaste uren werken. Wordt dit meer, dan betaal je met terugwerkende kracht het hogere tarief aan WW-premie.
Arbeidscontracten waarbij je personeel gemiddeld meer dan 30 uur per week werken, blijven straks vrijgesteld van deze regel. Voor deze mensen hoef je als er meer dan 30% wordt overwerkt, niet de hoge premie te betalen.
Voor de brandstofprijzen, het openbaar vervoer en het gebruik van elektrische auto’s gaat er de komende tijd ook wat veranderen.
De verlaagde accijns op benzine, diesel en LPG blijft ook in 2025 gelden. Daarnaast komt er op de brandstofaccijnzen ook geen inflatiecorrectie. Hierdoor blijven de tarieven gelijk aan dit jaar.
De voordelen van het elektrisch rijden worden (langzaam) minder. Betaal je nu nog geen motorrijtuigenbelasting, vanaf 2025 wel en dat wordt stapsgewijs meer. In 2025 geldt voor de motorrijtuigenbelasting nog een korting van 75%, vanaf 2026 en verder is dat 25%. Vanaf 2030 betaalt de eigenaar van een elektrisch voertuig het volledige bedrag aan motorrijtuigenbelasting.
Eigenaren van elektrische bestelbussen, overige voertuigen zonder uitstoot of plug-in hybrides hebben nog meer pech. Zij krijgen na 2025 helemaal geen korting meer.
Het aparte tarief van aanschafbelasting (bpm) voor plug-in-hybriede personenauto’s verdwijnt. De bpm wordt dan op dezelfde manier berekent als gewone personenauto’s. Of het bpm verander of gelijk blijft hangt van het model van de auto af.
Ondernemers die graag gebruik maken van de trein moeten volgens jaar ook dieper in de buidel tasten. De prijs van een treinkaartje gaat met 6% omhoog.
Als je je bedrijf de komende tijd wilt verduurzamen, moet je even goed kijken naar de wijzigingen die de komende jaren op stapel staan.
In 2027 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgeschaft. Dat betekent dat je vanaf dan geen compensatie meer krijgt voor de stroom die je teruggeeft aan het net. Verwacht werd dat dit geleidelijk zou gebeuren, maar dat is toch niet het geval.
Er is meer geld beschikbaar voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Met deze regel kun je geld aanvragen de verduurzaming van je bedrijfspand of huis zoals warmtepompoen en isolatie.
In dit artikel bespreken we welke belastingveranderingen voor ondernemers in de Miljoenennota 2024 zijn opgenomen.