Mkb steeds vaker op zoek naar alternatieve financiering

  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 18 april 2023
  • Leestijd: 3 minuten
Ondernemer op zoek naar financiering

Kleine en middelgrote ondernemers (mkb) gaan steeds vaker op zoek naar alternatieven voor bankleningen. Door de toenemende rente op leningen en strenge eisen komen deze ondernemers moeilijk aan een bancaire lening. Alternatieve platforms en regelingen moeten de financierbaarheid van deze ondernemingen vergroten.

Eén van de alternatieve kredietverstrekkers voor mkb-bedrijven in Nederland is NLInvesteert. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het platform een recordaantal kredietaanvragen binnengekregen. Er is tot nu toe 57 miljoen euro aan financiering tot stand gebracht. Dit sluit aan op de trend die Stichting MKB Financiering heeft vastgesteld in haar onderzoek naar non-bancaire financiering.

Non-bancaire financiers zijn in trek

NLInvesteert helpt ondernemers aan zakelijke leningen middels cofinanciering. Hierbij vindt een samenwerking plaats tussen hen en banken, overheden, kredietunies, ontwikkelingsmaatschappijen en crowdfunders. Onder meer particuliere beleggers nemen het risicovolle deel van de lening op zich, waarna het resterende leenbedrag moet worden versterkt door een bank of kredietverstrekker.

Dirkjan Takke, directeur van NLInvesteert, ziet de vraag naar non-bancaire leningen groeien. ‘Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kregen we opdrachten met een totaal financieringsvolume van meer dan tweehonderd miljoen euro. Dat is een veelvoud van het aanvraagvolume in dezelfde periode vorig jaar’, meldt Takke.

‘Ondernemers die financiering zoeken, vinden dit steeds vaker bij non-bancaire financiers. In 2022 is deze markt gestegen met 21% naar bijna 4 miljard euro’, concludeert Stichting MKB Financiering. Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien leningen tot 1 miljoen euro non-bancair wordt gefinancierd. Bij bedragen tot € 250.000 is dit zelfs één op de vijf.

Borgstelling mkb-kredieten verlengd

Ook vanuit de overheid worden stappen gezet om mkb-bedrijven met te weinig onderpand aan leningen te helpen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de borgstelling mkb-kredieten (BMKB) met vier jaar verlengd. De mkb-bedrijven die hiervoor in aanmerking komen zijn weliswaar financieel gezond, maar kunnen vaak onvoldoende zekerheid bieden aan kredietverstrekkers en banken om eigenhandig aan een lening te komen.

Middels de BMKB vergroot de overheid de financierbaarheid van deze kredietzoekende ondernemingen al 100 jaar. De meest recente aanvraagronde begon op 1 januari 2022 en loopt tot 1 juli 2023. Per jaar maken gemiddeld 3.000 ondernemers gebruik van de regeling, die moet worden aangevraagd via een financier. Bij leningen tot € 266.667 wordt driekwart gefinancierd en daarboven 50%.

In november 2022 is de BKMB daarnaast uitgebreid met financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen. Het zogeheten BMKB-Groen is bedoeld voor bedrijven die maatregelen willen nemen om hun onderneming duurzamer te maken. Ondernemers die hiervoor in aanmerking komen krijgen niet 50%, maar 75% van het kredietbedrag gefinancierd via de lening. Dit moet het eenvoudiger maken voor bedrijven om te verduurzamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *