Ondernemers lenen steeds vaker buiten banken om

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 3 augustus 2023
  • Leestijd: 2 minuten
Ondernemers lenen geld buiten banken

MKB’ers kloppen steeds vaker aan bij partijen buiten de bankensector voor een lening, dat blijkt uit onderzoek van MKB Financiering. Dit geldt voor 1 op de 5 leningen tot 250.000 euro en 1 op de 10 leningen tot een miljoen euro. Daarmee is het totaalbedrag aan financieringen buiten banken om met 21 procent gestegen tot 4 miljard euro in 2022. 

Voorzitter van MKB Financiering Ronald Kleverlaan geeft aan dat grote banken vaak niet zitten te wachten op kleine ondernemers met, in hun ogen, kleine leningen. Het kost banken namelijk net zo veel geld om een kleine lening te beoordelen op kredietwaardigheid als bij grote leningen, met het verschil dat ze een stuk minder opleveren.

Factoring als duur alternatief

Wie buiten de boot valt bij banken kiest vaak voor crowdfunding, financiering door leasemaatschappijen en het zogenoemde ‘factoring’. Daarbij brengen ondernemers hun uitstaande facturen onder bij een tussenpartij, die ze vaak sneller betaalt dan de afnemer van de dienst. In ruil hiervoor neemt de tussenpartij een percentage van de factuur, tussen de 0,5 en 3 procent. Het is daarmee vrijwel altijd duurder dan een lening bij een bank. Voor sommige ondernemers is de keuze echter beperkt. Fractaris, een factoring-bedrijf, geeft aan de onwil van banken te herkennen. “Dagelijks spreken wij ondernemers die bij banken tegen een muur van bureaucratie en tegenwerking op lopen als ze meer werkkapitaal nodig hebben. Met betalingstermijnen van soms wel 120 dagen, lopen bedrijven geregeld tegen de grenzen aan van wat ze kunnen voorfinancieren.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *