Ondernemers werken door na de pensioenleeftijd

  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 30 januari 2023
  • Leestijd: 3 minuten
Persoon werkt door na het pensioen

Het aantal ondernemers dat zich na de pensioenleeftijd inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KVK) is in 5 jaar tijd met 42 procent gestegen. Ondernemers werken onder andere door om kennis over te brengen en inkomsten te behouden.

In 2018 stonden ruim 135.000 ondernemers van 65 jaar en ouder ingeschreven bij de KVK. Dat is in 2023 toegenomen tot bijna 193.000. Het aantal ondernemers van 75 jaar en ouder neemt hard toe. De leeftijdsklasse van 75 tot en met 79 jaar oud kent een stijging van 108% De groep van 80 tot en met 84 is met 88% toegenomen en de leeftijdsklasse van ondernemende ouderen van boven de 85 stijgt met 58%.

Doorwerken na het pensioen

KVK-adviseur Angèle Magré geeft verschillende redenen voor ondernemers om door te werken na de pensioenleeftijd. ‘Je hebt ondernemers die zichzelf nog te jong voelen om te stoppen met werken. Ze voelen zich nog betrokken bij alles wat in de onderneming gebeurt en bij het contact met klanten’, geeft ze aan. ‘Ze zijn gemotiveerd, loyaal en betrouwbaar.’

Ook zijn er ondernemers die hun bedrijf moeilijk achter zich kunnen laten. ‘Daarnaast is er de groep ondernemers die nog geen koper of opvolger heeft voor het bedrijf en doorgaat met ondernemen. Een derde groep is bang voor het spreekwoordelijke zwarte gat na een arbeidzaam leven.’

Ondernemers die doorwerken na de AOW-leeftijd werken voornamelijk in de sectoren zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, groothandel, cultuur, sport en recreatie. 

Gepensioneerden starten met ondernemen

Niet alleen het aantal ondernemers dat doorwerkt neemt toe. Ook het aantal mensen dat na het pensioen start met ondernemen stijgt. In de afgelopen 5 jaar is deze groep met 15% gegroeid. Vaak werken zij in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg of logistiek.

Magré meldt over deze groep het volgende: ‘Ga je met pensioen dan is de kans aanwezig dat je in een gat valt. Je hebt weinig te doen, hebt minder contact met je collega’s en ook regelmaat en structuur verdwijnen vaak. Veel ouderen willen hun ervaring, kennis en netwerk in specifieke branches delen met jongeren. Steeds vaker zien we dat zij als coach en mentor een onderneming starten.’ Ook bieden deze ondernemers zich vaak aan als interimmer voor verschillende klussen.

Ondernemen na het pensioen levert voordelen op. Het biedt de mogelijkheid om te kiezen welk werk je wilt doen en wanneer, aldus Magré. ‘Het extra inkomen zorgt voor meer financiële mogelijkheden, maar het is wel belangrijk te kijken hoe dit extra belast wordt en wat de eventuele gevolgen zijn voor je toeslagen.’ 

Pensioenopbouw als ondernemer

Iedereen in Nederland ontvangt na de pensioenleeftijd AOW, de uitkering van de Algemene Ouderdomswet. Als ondernemer ben je daarnaast verantwoordelijk voor je eigen pensioen. Het onafhankelijke voorlichtingsinstituut Nibud biedt de Pensioenschijf-van-vijf om de inkomsten na het pensioen op een rij te zetten en te bereken of verdere actie is aan te raden. 

Voor bepaalde ondernemersgroepen kent Nederland verplichte pensioenfondsen. Ondernemers moeten zich hier zelf voor aanmelden. Ondernemers zonder een verplicht pensioenfonds kunnen zelf kiezen hoe ze pensioen opbouwen. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld sparen voor het pensioen door middel van lijfrente en banksparen. Ook is het mogelijk om privé voor het pensioen te sparen en te beleggen. De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) voor ondernemers is sinds 1 januari 2023 verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *