Overstappen van zakelijke rekening, hoe moet dat?

Laatst bijgewerkt op: 28 juni 2022
Mabelle Abraham
Auteur:

Mabelle Abraham is werkzaam als business developer bij TheConcept.Bar. Zij houdt trends en ontwikkelingen op de financiele markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

Leestijd: 3 minuten
header

De markt voor zakelijk bankieren is de afgelopen tijd flink veranderd en dit kan wellicht betekenen dat er kansen voor de ondernemer liggen. Zo kan er bijvoorbeeld overgestapt worden van de ene zakelijke rekening naar de ander. Grote kans dat er op dit moment veel meer betaald wordt voor een zakelijke rekening dan eigenlijk nodig is. Het is dan wel zo slim om verder te kijken. Wat zijn de mogelijkheden en hoe werkt het overstappen? Op deze pagina worden deze vragen beantwoord.

Het gemak van overstappen

overstappen

Veel zzp’ers zien het als een grote opgave om te wisselen van zakelijke rekening. Wellicht wordt er gedacht dat er veel werk in zit: het veranderen van de incasso, het opnieuw instellen van periodieke boekingen en nog veel meer. Toch is het tegenwoordig betrekkelijk eenvoudig om over te stappen van zakelijke rekening. Er is een speciale overstapservice dat ervoor zorgt dat het makkelijker wordt om over te stappen van een oude naar een nieuwe zakelijke rekening. Ook kan er gebruik gemaakt worden van dit gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken.

Van zakelijke rekening veranderen, hoe werkt dat?

Hoe te werk wanneer er is besloten om over te stappen van zakelijke rekening? Voordat de overstap wordt gemaakt is het aan te raden om eerst te oriënteren op de mogelijkheden die er zijn. Er zijn tal van banken waar een ondernemer zich kan aansluiten en het is dan ook goed om de mogelijkheden te vergelijken. De overstapservice in 4 stappen:

  1. Een nieuwe bank zoeken: oriënteer en ontdek welke bank het meest voordelig is om een zakelijke rekening te openen.
  2. Rekening openen: open een rekening bij een nieuwe bank; dit kan eenvoudig door bij de bank langs te gaan. Ook online kan dit geregeld worden.
  3. Formulier tekenen: teken een formulier waarmee de bank toestemming krijgt om de procedure te starten. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat alle bij- en afschrijvingen van de oude rekening automatisch worden overgezet naar de nieuwe rekening.
  4. Bedrijven inlichten: breng de bedrijven waar er regelmatig facturen naar gestuurd worden of waar er facturen van ontvangen worden op de hoogte van de verandering.

Waarom overstappen van zakelijke rekening?

Waarom veranderen van bank terwijl het bij de huidige bank goed gaat? De belangrijkste reden is dat het flink in kosten kan schelen wanneer u overstapt. Er kan voor zzp’ers tot wel €100 per jaar worden bespaard; dit kan een flink verschil maken. Daarnaast zijn er ook tal van nieuwe banken met interessante mogelijkheden, zoals Knab en Bunq.

Een goede zakelijke rekening kiezen

Het is belangrijk om de verschillende banken goed met elkaar te vergelijken voordat er een nieuwe zakelijke rekening gekozen wordt. Let bijvoorbeeld goed op de kosten: deze kosten zijn opgebouwd uit vaste en variabele kosten. De vaste kosten houden in dat er wordt betaalt voor de rekening zelf, de bankpas en internetbankieren. De variabele kosten houden in dat er wordt betaalt voor transactiekosten, die zijn berekend op basis van het gemiddelde aantal transacties van een zzp’er per jaar.

Deze kosten kunnen onderling flink verschillen. Wellicht staat de ondernemer momenteel bij een bank ingeschreven waar hij bijna €20 extra betaald voor de transactiekosten. Er zijn ook banken waar deze kosten €0 bedragen. Het kan flink wat geld schelen wanneer er niet betaald dient te worden voor een transactie.

Tel uit de winst

Het is dus erg gemakkelijk om te wisselen van zakelijke rekening; en in sommige gevallen is het zeker aan te raden. Het is in ieder geval slim om te kijken naar de huidige situatie en of dit beter kan. Het bedrijf kan er zomaar €100 per jaar op vooruit gaan!

  • Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.