Privégegevens ondernemers niet meer voor iedereen toegankelijk

Privégegevens

De anti-witwasrichtlijn van UBO zorgde ervoor dat persoonlijke gegevens van ondernemers met een vennootschap voor iedereen toegankelijk was. Ondernemers vonden dat hun privacy werd geschonden. Daarom heeft het Hof van Justitie de anti-witwasrichtlijn ongeldig verklaard.

Anti-witwasrichtlijn UBO

Het UBO is een register van de Kamer van Koophandel waar alle (mede)eigenaren van een vennootschap geregistreerd staan. Privégegevens, zoals de volledige naam, het geboortejaar en de nationaliteit staan hierin. Het register is in 2019 ingesteld om criminaliteit en het witwassen van geld te bestrijden. Op deze manier is het namelijk duidelijk wie de aandeelhouders van de vennootschap zijn. Maar doordat de persoonsgegevens van deze aandeelhouders voor iedereen toegankelijk zijn, kan het juist criminaliteit veroorzaken. Het register is dus een middel voor criminelen om mensen op te zoeken en af te persen.

Richtlijn ongeldig verklaard

Een vennootschap uit Luxemburg vond dat haar privacy werd geschonden, doordat er teveel persoonlijke informatie voor iedereen beschikbaar was. Daarom heeft ze een verzoek gedaan bij het Luxembourg Business Registers (LBR) om de toegang tot die informatie te beperken. Dit verzoek is toen afgewezen. Daarna is de vennootschap naar de rechter van Luxemburg gestapt. Deze rechter was het eens met het verzoek en vond eveneens dat grondrechten van ondernemers met een vennootschap werden aangetast. Het is gebruikelijk dat de rechter dan vragen stelt aan het Hof van Justitie met betrekking tot de anti-witwasrichtlijn. Nadat dit is gebeurd heeft het Hof van Justitie de anti-witwasrichtlijn op 22 november ongeldig verklaard.

Belang bij privégegevens

Het is zeker dat de anti-witwasrichtlijn aangepast gaat worden. Op dit moment is het alleen wachten op de nieuwe toegangsregeling. In de toekomst worden de persoonsgegevens van aandeelhouders van vennootschappen waarschijnlijk ontoegankelijk, met uitzondering van bepaalde mensen. Zo zullen mensen moeten kunnen aantonen dat ze een specifiek belang hebben bij de gegevens. Hierbij kan worden gedacht aan journalisten of deskundigen die onderzoek naar witwassen. Als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, krijgen zij toegang tot persoonlijke informatie van de aandeelhouders.

Goed nieuws voor privacybelangenorganisatie

De privacybelangenorganisatie ‘Privacy First’ zal blij zijn met de verklaring van het Hof. Zij had namelijk eerder een rechtszaak aangespannen. Hierbij eiste ze dat het UBO-register werd stopgezet. Privacy First wilde namelijk van de verplichting af dat er persoonlijke gegevens moesten worden gedeeld met de Kamer van Koophandel. De organisatie verloor deze rechtszaak. De rechter stelde dat het UBO-register niet voor schade zou zorgen bij bedrijven. Met de verklaring van het Hof is Privacy First een stapje verder bij het beschermen van persoonsgegevens.

Kortom, de verklaring van ongeldigheid van de anti-witwasrichtlijn is goed nieuws voor ondernemers met een vennootschap. Zij lopen nu minder risico om slachtoffer te worden van criminaliteit, witwassen en misbruik van hun persoonsgegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *