Verplichte AOV voor zelfstandigen bedraagt gemiddeld 225 euro per maand

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 2 juni 2023
  • Leestijd: 1 minuut
Tweede kamer binnenhof

Foto: Bas Kijzers

De arbeidsongeschiktheidsverzekering die in 2024 verplicht moet worden, zal gemiddeld ongeveer 225 euro per maand gaan kosten. Dat verwacht minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. 

De minister erkent dat het voor sommige zelfstandigen een groot bedrag zal zijn, maar wijst erop dat zelfstandigen de hogere kosten kunnen doorrekenen door hogere tarieven te vragen bij opdrachtgevers. Bovendien zal de premie voor zzp’ers met lagere inkomsten lager uitvallen en is de arbeidsongeschiktheidsverzekering van de belasting aftrekbaar. 

Minder concurrentie

Een grote hoeveelheid zelfstandigen beschikt momenteel niet over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, veelal om de kosten voor opdrachtgevers laag te houden en daarmee te concurreren met andere zelfstandigen. De verplichte verzekering moet ervoor zorgen dat er geen onderlinge concurrentie meer op dit vlak kan plaatsvinden en elke zelfstandige dit bedrag doorberekent aan de opdrachtgever. 

De verplichte verzekering maakt deel uit van het pensioenakkoord en de hervormingen van de arbeidsmarkt. Van Gennip kiest ervoor om één jaar wachttijd in te regelen waarbij zelfstandigen zelf voor het inkomensverlies moeten opdraaien wanneer ze arbeidsongeschikt worden, pas daarna draait de verzekering er voor op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *