Ondernemers met personeel opgelet: vanaf 1 juli gaat het minimumloon weer omhoog. Dit...
Let op: er is een streep gehaald door de eerder aangekondigde 20% importheffing. Voor EU-landen geldt nu een importheffing van 10% op alle goederen. Voor China is de importheffing juist verhoogd naar 125%. Verder blijft de inhoud van deze blog ongewijzigd.
De Verenigde Staten kondigden vorige week een importheffing van 20% op alle goederen uit de Europese Unie aan. Het begon met een algemene importheffing van 10% voor alle landen die meteen van kracht ging. Daarop volgde een verhoogde importheffing voor landen waarmee de VS een handelstekort heeft, waaronder alle EU-landen. De importheffing van 20% gaat vandaag op 9 april in en raakt ook Nederlandse ondernemers.
Voor ons betekent de importheffing van 20% dat goederen die vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd met 20% worden belast. Deze belasting betalen de importeurs per 9 april aan de douane van de VS.
Doordat de importeurs meer geld moeten betalen voor het importeren van Europese goederen, zullen ze deze kosten doorberekenen. Hierdoor worden Europese producten duurder en zullen Amerikaanse bedrijven en consumenten minder snel geneigd zijn om voor het Europese product te kiezen als er goedkopere opties worden aangeboden. Voor Europese ondernemers leidt dit tot een slechtere concurrentiepositie op de Amerikaanse afzetmarkt.
Vooral de sectoren landbouw, technologie, industrie en machinebouw zullen volgens het Nederlandse kabinet hard worden geraakt door deze maatregelen. Er geldt bovendien al een Amerikaanse heffing van 25% op auto’s uit het buitenland. Ook op staal en aluminium zijn al importheffingen van 25% ingevoerd.
De importheffing van 20% is gebaseerd op berekeningen gemaakt door de Amerikaanse regering. Er wordt gesteld dat Amerikaanse producten in het buitenland extra belast worden. Volgens Trump worden alle heffingen en belastingen die op Amerikaanse producten in het buitenland worden geheven met de extra importheffingen aangepakt. Het zou daardoor aantrekkelijker moeten worden om in de VS te produceren.
In de berekening voor de EU-importheffing wordt de Europese btw meegenomen. Deze omzetbelasting geldt echter niet alleen op Amerikaanse goederen maar op alle producten die de EU binnenkomen. Er is dus geen sprake van een heffing specifiek gericht op de VS. Bovendien brengt de VS zelf een vorm van btw in rekening via lokale sales taxes.
Ook de megaboetes voor Amerikaanse techbedrijven zouden volgens de VS tot een verkapte handelsbarrière leiden. Maar hoe de Amerikaans regering echt tot zogenaamde ‘wederkerige heffingen’ is gekomen, wordt echter niet met cijfers ondersteund. Handelsdeskundigen en economen trekken de beredenering van de Amerikaanse regering en president dan ook in twijfel.
Naast de negatieve gevolgen kunnen de hoge importheffingen ook tot kansen leiden voor sommige Europese ondernemers. Goederen uit landen die zwaarder worden belast door de VS, zoals China met een heffing van 34% boven op een eerder gevoerde heffing van 20%, worden nóg duurder om te importeren dan de goederen uit de EU. Je kan hierdoor als Europese ondernemer voordeel behalen op Chinese bedrijven die dezelfde producten afzetten.
De EU heeft nog geen tegenmaatregel voor de algehele heffing van 20% geïntroduceerd. De Europese Unie wil eerst nog met de Amerikanen onderhandelen. Vandaag is de Europese Commissie wel met een reactie gekomen op de heffing op staal en aluminium. Daarvoor voert de Europese Unie per 15 april een importheffing van 25% door op een groot aantal Amerikaanse producten. Onder deze producten vallen onder meer tabak, textiel, eieren, amandelen, diamanten en sinaasappelsap.
Deze heffing en de maatregelen die eventueel nog zullen volgen, gaan gevolgen hebben voor ondernemers die Amerikaanse producten invoeren. De kosten van deze goederen zullen stijgen en daardoor lopen de inkoopkosten in het algeheel op. Je zal deze hogere kosten dan moeten doorberekenen om geen verlies te maken, maar als je dan te duur wordt, kan dat jouw positie in de markt beïnvloeden.
Wie handel drijft met de Verenigde Staten, zal ongetwijfeld door de nieuwe importheffing worden getroffen. Zoals we hierboven hebben besproken, kunnen ook de maatregelen tegen de VS impact hebben op jouw onderneming. Om ervoor te zorgen dat de gevolgen minimaal zijn en om alles goed geregeld te hebben, is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Om je daarbij te helpen, geven we een aantal tips.
Als je goederen uit de Verenigde Staten haalt, kan het dus zijn dat deze door tegenheffingen duurder worden. Denk aan de importheffing van 25% op onder meer tabak, textiel en verschillende voedingsmiddelen. Wie deze goederen uit de VS blijft importeren, zal daar veel meer geld aan kwijt zijn en zal deze kosten moeten doorberekenen in de eigen prijzen. Je loopt dan het risico te duur te worden voor klanten.
Om dit te voorkomen, is het goed om op zoek te gaan naar alternatieve leveranciers. Een Europese leverancier die eerst duurder was, kan nu namelijk opeens een stuk goedkoper zijn dan de Amerikaanse leverancier.
De Europese Unie is niet de enige regio die wordt getroffen door de importheffingen van de VS. Er zijn landen die zwaardere heffingen opgelegd krijgen dan de Europese landen. Voor bijvoorbeeld China is de totale importheffing 54% en voor Vietnam 46%. Producten uit deze landen worden door de heffingen een heel stuk duurder voor Amerikanen, waardoor producten uit Europa een goed alternatief kunnen vormen voor de Chinese producten. Het kan lonen hierop in te spelen.
Ondernemers met lopende samenwerkingen en contracten die door de heffingen geraakt zullen worden, zullen hun bestaande afspraken moeten herzien. Je zal onder meer moeten afspreken wie voor de extra kosten zal opdraaien. Hoe worden deze doorberekend? En wat heeft dit tot gevolg? Stel de tarieven vast en leg de nieuwe voorwaarden eveneens vast. Doordat de handelsoorlog die nu gaande is bovendien op ieder moment voor nieuwe veranderingen kan zorgen, is het bovendien goed om daar onderling rekening mee te houden.
Voor wie zaken doet met de VS, is de kans groot dat de importheffingen financiële gevolgen zullen hebben. Het is daarom belangrijk dat je weerbaar bent. Zorg ervoor dat je een goede financiële buffer hebt om eventuele klappen op te vangen. Dit kan je doen door je liquiditeit te verbeteren. Op deze pagina geven we tips voor het verbeteren van de liquiditeit van je onderneming.
Een financiële reserve maakt jou als ondernemer ook flexibeler. Je hebt dan financieel de mogelijkheid om kansen te grijpen en problemen direct aan te pakken. Zo kan je continu blijven inspelen op veranderingen in de markt door importheffingen en andere economische maatregelen.
De handelsoorlog die nu gaande is, heeft niet alleen directe gevolgen voor ondernemers die naar de VS exporteren of daarvandaan importeren. Ook de beurzen staan er al dagen slecht voor. Vorige week sloten de Amerikaanse indexen Dow Jones, Nasdaq en S&P 500 flink lager en aan het begin van deze week volgden ook de Europese en Aziatische beurzen deze dalende koers.
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de verwachte economische groei van 3% al bijgesteld naar een krimp van 1%. Ook beleggers en economen vrezen voor financiële gevolgen door de oplopende spanning wereldwijd. Als de handelsoorlog escaleert, worden producten worden duurder, wat op den duur kan leiden tot minder consumptie, minder investeringen en lagere bedrijfswinsten. Voor ondernemers is het daarom goed om nu slim en snel in te spelen op de economische veranderingen.