Wat is een creditfactuur of creditnota?

  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Laatst bijgewerkt: 15 november 2022
  • Leestijd: 1 minuut
creditfactuur of creditnota

Een creditfactuur (ook wel creditnota genoemd) is een correctiefactuur op een eerder verzonden factuur. Op de creditfactuur staat een verlaging of kwijtschelding van het bedrag. Zo kan het zijn dat een ondernemer een creditfactuur stuurt omdat de geleverde dienst niet nagekomen kan worden of dat er een fout is gemaakt op de factuur zelf. 

Wanneer wordt creditfactuur verstuurd?

Zoals hierboven besproken wordt een creditfactuur verstuurd wanneer een fout is gemaakt op een eerder verzonden factuur. Bijvoorbeeld wanneer een product/dienst niet geleverd is of wanneer de klant achteraf een korting wil geven. 

Hoe wordt een creditnota gemaakt?

Allereerst is het belangrijk dat er een hele nieuwe factuur wordt gemaakt. De factuur die eerder is gestuurd kan niet aangepast worden. Een creditnota moet voldoen aan dezelfde eisen als een normale factuur. Zo moet een factuur voldoen aan NAW-gegevens, KVK- en BTW nummer. Een creditnota kan opgenomen worden in de boekhouding en daardoor mag er BTW teruggevraagd worden. Daardoor moet de creditnota ook gewoon bewaard worden. 

Wanneer een ondernemer kiest voor het online boekhouden door middel van een online boekhoudprogramma wordt het maken van een creditfactuur zeer eenvoudig.

Eenvoudig een creditnota maken?

Op zoek naar de mogelijkheden om eenvoudig een creditnota te maken? Vergelijk alle boekhoudprogramma’s en maak de beste keuze.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *