Wat zijn vlottende activa?

  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Bijgewerkt op: 15 november 2022
  • Leestijd: 1 minuut
vlottende activa

Bij het starten met online boekhouden zal het begrip: ‘Vlottende activa’ vaak langs zijn gekomen. Vlottende activa zijn bepaalde middelen die gedurende een korte tijd (1 jaar) aanwezig zijn bij een bedrijf. Denk hierbij aan producten, grondstoffen of bijvoorbeeld geld. Bij een fysieke kledingwinkel is de vlottende activa: geld in de kassa en de producten die worden verkocht.

Daarnaast vallen ook debiteuren onder de vlottende activa. Een klant heeft een bepaald dienst of product aangevraagd, maar nog niet voor betaald. De verwachting is dat deze klant binnen korte tijd zal betalen en daarom wordt het gezien als vlottende activa. Wanneer een dienst of product niet betaald is wordt dit een vordering genoemd.

Vlottende activa op de balans

Vlottende activa worden altijd aan de debetzijde vermeldt op de balans van een bedrijf. Dit wordt aan de linkerkant vermeld. Zoals hierboven besproken zijn vlottende activa namelijk bezettingen en die worden altijd aan de linkerkant van de balans aangegeven. 

Verschil vlottende en vaste activa?

De totale activa zijn de de vlottende en vaste activa samen. De totale activa staan aan de debetzijde. Het verschil tussen de activa is dat de vaste activa meer dan een jaar in het bedrijf zit.  De vlottende activa minder dan een jaar. Voorbeelden van vaste activa zijn: een zakelijke auto, computers en goodwill.

Vlottende activaVaste activa
Minder dan een jaar in het bedrijfMeer dan een jaar in het bedrijf
VoorradenImmaterieel: goodwill
Vorderingen/debiteurenMaterieel: grond, gebouwen, machines
Liquide middelen/effectenFinancieel: deelnemingen, leningen, beleggingen

Boekhoudprogramma vergelijken?

Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *