In de zomermaanden kunnen de temperaturen hoog oplopen. Van deze aanhoudende warmte kunnen ondernemers en werknemers last hebben. Om het werk zo aangenaam mogelijk te houden, is het verstandig om een hitteplan op te stellen. Wat is een hitteplan? Waaruit bestaat deze?
Van een zomerse dag wordt volop genoten. Zodra de temperaturen boven 30 graden uitkomen, kan een gewone werkdag echter al gauw een zware opgave worden. De Arbowet stelt dat ondernemers verplicht zijn voor een behaaglijk klimaat op de werkplek te zorgen. Ook mogen de temperaturen niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Op warme dagen biedt een hitteplan dan uitkomst.
Ieder type werk vergt een andere mate van inspanning. Ondernemers en werknemers die de hele dag op kantoor achter de computer aan het werk zijn, zullen het minder snel warm hebben dan mensen die fysiek werk uitvoeren. Daarnaast spelen luchtvochtigheid en de luchtstroom een doorslaggevende rol voor de warmte op de werkplek. Doordat deze factoren verschillen per beroep en locatie, zijn er geen eenduidige grenzen vastgesteld.
Voor werken op kantoor en kleine werklokalen heeft de Rijksoverheid algemene regels opgesteld. Aan de hand van deze regels kan worden bepaald of het te warm is om bepaalde werkzaamheden te verrichten. Deze regels zijn enkel bedoeld ter indicatie. De algemene richtlijnen zijn als volgt:
Zodra de temperaturen op beginnen te lopen, kunnen er verschillende maatregelen worden genomen om de bedrijfsruimte koel te houden. Zorg er allereerst voor dat werknemers beschikken over voldoende gekoelde dranken. Vooral bij lichamelijk werk kunnen hoge temperaturen namelijk zorgen voor uitdroging.
Daarnaast kan het gebruik van airconditioning en ventilatoren op eenvoudige wijze zorgen voor een lagere temperatuur. Ook is het verstandig om ramen te verduisteren door zonwering naar beneden te doen of deze aan te brengen. In het geval van platte daken is het tevens aan te raden om deze nat te maken. Deze daken zorgen er namelijk al snel voor dat het binnen erg warm is.
Gelden er op de werkplek kledingvoorschriften? Spreek dan met werknemers af of en in hoeverre het mogelijk is om daar op warme dagen soepeler mee om te gaan. Kan de werkkleding niet worden aangepast door bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften? Besteed als werkgever dan voldoende aandacht aan de andere maatregelen.
Ook zzp’ers doen er goed aan om zichzelf gedurende de dag voldoende gehydrateerd te houden en de werkplek koel te houden. Lukt het niet om de warmte te bestrijden? Dan is het als eigen baas mogelijk om op een andere locatie te werken, mits de werkzaamheden dat toelaten. Zoek een koele werkplek op en verricht daar de taken. Denk daarbij aan een bibliotheek of andere openbare ruimte.
Is het werk dat wordt uitgevoerd niet gebonden aan vaste tijden? Dan kan het raadzaam zijn om een tropenrooster in te voeren. Dat is voornamelijk verstandig wanneer andere verkoelende maatregelen lastig of niet door te voeren zijn.
Met een tropenrooster wordt werken op de heetste momenten van de dag vermeden door vroeg te beginnen en eerder te stoppen. Laat werknemers niet om 8 of 9 uur komen, maar om 6 of 7 uur. De werkdag kan dan een paar uur eerder afgelopen zijn. In plaats van om 16 of 17 uur kunnen werknemers dan om 14 of 15 uur naar huis.
Ook voor zzp’ers is het aan te raden om op andere tijden te werken. Als eigen baas kunnen deze ondernemers immers in zekere mate zelf bepalen wanneer het werk wordt uitgevoerd. In de ochtend en de avond is het vaak minder warm dan in de middag. Door taken naar deze momenten te verschuiven, maken ondernemers werken op warme dagen een stuk aangenamer voor zichzelf.
Wanneer het echt te warm is om te werken en werknemers daardoor gezondheidsrisico’s lopen, mogen werkgevers hen niet laten doorwerken. Als het mogelijk is om andere, minder inspannende werkzaamheden uit te voeren, kunnen de werknemers deze taken oppakken om de werkdag af te maken.
Zijn er geen vervangende werkzaamheden? Dan moeten werknemers verplicht vrij krijgen. Werkgevers mogen hen niet dwingen om verlof op te nemen. Als een werkgever zijn of haar werknemers toch laat doorwerken, kan de Arbeidsinspectie daarvoor een waarschuwing of boete geven.