Onderneming.nl biedt een handig en gratis exploitatiebegroting voorbeeld. Aan de hand hiervan kan een ondernemer makkelijk en snel zijn eigen exploitatiebegroting opstellen. Download hier het format voor een exploitatiebegroting in Excel.
Een exploitatiebegroting geeft een overzicht van de verwachte omzet en kosten van een bedrijf voor een langere periode. Ondernemers geven daarin aan of zij winst of verlies denken te maken. Hoe moet een exploitatiebegroting worden opgesteld? Wat kan een ondernemer hiermee?
De exploitatiebegroting is een overzicht van de winst of het verlies dat een ondernemer in één tot drie jaar denkt te maken. Hierin staan de verwachte omzet en de verwachte kosten. De kosten worden afgetrokken van de omzet en het resultaat is winst of verlies.
De begroting wordt gebruikt voor het financieel plan van de onderneming, bijvoorbeeld om externe financiering te ontvangen wanneer externe financiering nodig is voor de onderneming. Op basis van het resultaat ziet de ondernemer of er voldoende omzet kan worden gemaakt en hoeveel winst hij moet maken om zijn kosten te dekken. Als hij niet tot het gewenste resultaat komt, zal hij zijn plannen moeten bijstellen, zodat de exploitatiebegroting netto winst als resultaat heeft en externe financiers ermee met de ondernemer in zee willen gaan.
Een exploitatiebegroting lijkt op een winst- en verliesrekening. Beide begrotingen worden ook wel een resultatenrekening genoemd. Het verschil tussen een exploitatiebegroting en een winst- en verliesrekening is dat er bij een exploitatierekening wordt gesproken over fictieve bedragen en een fictief resultaat. Bij een winst- en verliesrekening wordt er gewerkt met daadwerkelijk behaalde resultaten. Beide begrotingen zijn van belang voor ondernemingen.
Onderstaand wordt een voorbeeld van een exploitatiebegroting weergegeven. Ondernemers kunnen dit voorbeeld gebruiken om een eigen exploitatiebegroting te maken. De gegevens kunnen eenvoudig worden ingevuld en naar wens worden aangepast. De berekeningen worden automatisch gedaan, waardoor de ondernemer snel resultaat ziet.
Onderneming.nl biedt een handig en gratis exploitatiebegroting voorbeeld. Aan de hand hiervan kan een ondernemer makkelijk en snel zijn eigen exploitatiebegroting opstellen. Download hier het format voor een exploitatiebegroting in Excel.
Een exploitatiebegroting bestaat uit verschillende onderdelen. Aan al deze onderdelen worden fictieve, maar goed onderzochte bedragen toegewezen om een goed beeld te krijgen van het verwachte resultaat van een onderneming. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende elementen genoemd:
Het maken van een exploitatiebegroting doet een ondernemer vaak voor drie opeenvolgende jaren. In de begroting is dan te zien hoeveel omzet de onderneming een jaar later meer draait dan in het jaar daarvoor. Of misschien juist minder.
Per jaar zet de ondernemer de omzet, kosten en belangrijke afschrijvingen en betalingen onder elkaar, zodat de bedragen eenvoudig van elkaar kunnen worden afgetrokken en er een duidelijk resultaat in beeld komt.
Het opstellen van een exploitatiebegroting doet een ondernemer volgens de onderstaande stappen:
De begrotingen zijn in de basis hetzelfde, maar zijn toch anders. Bij een exploitatiebegroting werkt een ondernemer namelijk met verwachtingen. Hij noteert zijn verwachte nettowinst op basis van zijn verwachte omzet en kosten. Dit doet hij voor één tot drie jaar. Een winst- en verliesrekening is gebaseerd op feitelijke cijfers. Het geeft het resultaat weer dat een onderneming in een jaar heeft behaald.
In een exploitatiebegroting zet een ondernemer zijn verwachte omzet en verwachte kosten in een bepaalde periode, meestal één tot drie jaar. Het gaat om netto omzet, waarvan kosten als huur, salaris, marketing en vervolgens ook belastingen worden afgetrokken om brutowinst tot resultaat te krijgen. Het is dus een weergave van de verwachte resultaten die een ondernemer in de toekomst denkt te boeken.
Een exploitatiebegroting maakt inzichtelijk wat de verwachte resultaten van een onderneming zijn. Daarom kan een exploitatiebegroting belangrijk zijn als bij de start van de onderneming een financieel plan wordt opgesteld, bijvoorbeeld om vreemd vermogen oftewel leningen te kunnen krijgen. Ook biedt het inzicht in de kansen van de onderneming.
Het kan natuurlijk zijn dat uit de exploitatiebegroting een negatief resultaat komt. Dan verwacht de ondernemer verlies te maken in dat jaar. Op basis hiervan kan hij zijn begroting bijstellen door bijvoorbeeld minder geld uit te geven aan marketing. Het is daarbij echter wel belangrijk reëel te blijven. Ondernemers moeten de begroting niet positiever laten lijken dan die in werkelijkheid waarschijnlijk zal zijn.