Gratis factuur voorbeeld

factuur versturen en voorbeeld facturen
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 5 juni 2024
 • Leestijd: 9 minuten

Iedere ondernemer moet facturen sturen. Deze facturen moeten op de correcte manier zijn opgesteld en er goed uitzien. Weet je niet goed hoe je een factuur maakt? Een factuur voorbeeld kan daarbij helpen. Op Onderneming.nl vind je een gratis voorbeeld factuur in Word, Excel en als pdf-bestand.

Gratis factuur voorbeeld

Een factuur is een essentieel document voor iedere ondernemer. Of het nou gaat om het runnen van een eigen bedrijf of het werken binnen een organisatie, een goed opgestelde factuur draagt altijd bij aan een efficiënte afhandeling van betalingen. Het correct opstellen van een factuur kan soms echter lastig zijn.

Onderstaand staat een voorbeeld weergegeven die als basis kan dienen voor het opstellen van facturen. Hiermee wordt duidelijk welke informatie op een factuur vermeld moet worden. Ook worden er handige tips gegeven om een factuur professioneel en duidelijk op te maken.

gratis factuur voorbeeld

Factuur voorbeeld downloaden (gratis Word template)

Onderneming.nl biedt een handig en gratis voorbeeld factuur om snel en eenvoudig een eigen factuur te maken. Zo kunnen de gegevens makkelijk worden ingevuld, waarna het direct mogelijk is om de factuur te versturen naar een klant. Download hier het factuur voorbeeld in Excel.

Online snel maken? Met het pakket van e-Boekhouden maken ondernemers 15 maand lang gratis gebruik van de mogelijkheden om snel & gemakkelijk een factuur te maken.

Snel en makkelijk een factuur maken

Veel zzp’ers kiezen ervoor om hun facturen online te maken omdat het sneller en gemakkelijker is. Er zijn veel gratis factuurprogramma’s beschikbaar en het aanmaken van een account duurt meestal niet langer dan twee minuten. e-Boekhouden.nl is het meest gebruikte programma door zzp’ers en biedt gratis factuurfunctionaliteit aan waarbij het aanmaken van een account slechts enkele minuten in beslag neemt.

Voordelen e-factuur

 • Bespaart geld
 • Bespaart tijd en moeite
 • Papierloos factureren is een duurzame optie
 • Het proces van boekhouding wordt efficiënter

Voorbeeld factuur in Excel en Word

Maak je toch liever een factuur in Excel of Word? Als je deze programma’s gebruikt, heb je zelf de volledige controle over het ontwerp en de lay-out van de factuur. Je bepaalt zelf welke informatie op welke plaats wordt weergegeven en hoe de factuur is gestructureerd. Bovendien zijn Excel en Word wijdverbreide programma’s waarmee de meeste mensen al bekend zijn, waardoor het voor de meeste ondernemers eenvoudig is om hiermee te werken.

Het opstellen van een goede factuur in Excel of Word vereist wel enige tijd en kennis van de programma’s. Het is van belang dat de factuur er professioneel uitziet en dat alle benodigde informatie duidelijk en overzichtelijk wordt weergegeven.

Bekijk hieronder een voorbeeld factuur om een beter idee te krijgen van hoe een factuur eruit hoort te zien en welke informatie erop vermeld dient te worden. Alle voorbeelden voldoen aan de wettelijke verplichtingen van een factuur.

Wat is een factuur?

Een factuur is een document dat wordt gebruikt om de verkoop van goederen of diensten vast te leggen. Het is een officiële rekening die je naar een klant stuurt en waarop de details van de transactie staan vermeld, zoals de datum van de verkoop, het bedrag dat verschuldigd is, de producten of diensten die zijn geleverd, de betalingstermijn en eventuele belastingen of andere kosten.

Het is gebruikelijk dat bedrijven een factuur sturen nadat een product of dienst is geleverd en dat klanten deze factuur betalen om de transactie af te ronden. Facturen worden ook gebruikt voor boekhoudkundige doeleinden, om de inkomsten en uitgaven van een bedrijf bij te houden.

Verplichte vereisten factuur

Een factuur moet aan verschillende verplichte vereisten voldoen, dit zijn:

 1. Datum van uitreiking
 2. Uniek factuurnummer
 3. Naam en adresgegevens van de leverancier
 4. Btw-nummer en KvK-nummer van de leverancier
 5. Naam en adresgegevens van de afnemer
 6. Btw-identificatienummer van de leverancier
 7. Btw-tarief en btw-bedrag
 8. Het te betalen bedrag excl. btw
 9. Specificatie van de geleverde goederen of diensten
 10. Eventuele kortingen of toeslagen

Het is belangrijk dat deze verplichte vereisten op een duidelijke en overzichtelijke manier worden weergegeven op de factuur, zodat de afnemer de factuur goed kan controleren en betalen. Naast deze verplichte vereisten zijn er ook aanvullende vereisten die afhankelijk zijn van de aard van de transactie of het land waarin de transactie plaatsvindt. Het is daarom altijd verstandig om na te gaan welke specifieke vereisten er gelden voor een bepaalde situatie. Als je een factuur verstuurt, moet je dus zorgvuldig te werk gaan.

De volgende punten zijn verplicht op iedere factuur:

factuur + uitleg

Facturen onder de € 100

Wanneer een zzp’er een factuur maakt en het totaalbedrag van de factuur niet meer dan € 100 inclusief btw is, is het mogelijk om te kiezen voor een vereenvoudigde factuur. Een vereenvoudigde factuur bevat de volgende onderdelen:

Tips voor het opstellen van een professionele factuur

factuur voorbeelden en een factuur opstellen met e boekhouden

Als je deze richtlijnen en tips opvolgt, is het eenvoudig om professionele facturen op te stellen die correct én overzichtelijk zijn en die tevens voldoen aan alle wettelijke vereisten voor een factuur.

1
Gratis factuurprogramma
e boekhouden logo
3
Logo van DigiBTW

Veelgestelde vragen

Moet ik als zzp’er ook een factuur sturen?

Ja, je bent als zzp’er verplicht om een factuur te sturen voor de geleverde diensten of goederen. Dit is van belang voor de administratie van het bedrijf en voor de Belastingdienst om te kunnen controleren of de omzetbelasting (btw-aangifte) correct wordt afgedragen.

Wat is het verschil tussen een factuur en een offerte?

Een offerte is een document waarin de aanbieder van een product of dienst een prijsopgave doet aan de potentiële klant. Het is dus een aanbod voor het leveren van een product of dienst, inclusief de prijs en eventuele voorwaarden. Een factuur is een document dat wordt gebruikt om betaling te eisen voor reeds geleverde producten of diensten. Het beschrijft wat er geleverd is, de kosten en de betalingsvoorwaarden. Kortom: een factuur is een verzoek om betaling voor een reeds geleverde prestatie. Het grootste verschil tussen een offerte en een factuur is dus dat een offerte voorafgaat aan de levering van een product of dienst en een factuur volgt nadat deze geleverd is.

Hoe bereken ik de btw op mijn factuur?

Om de btw te berekenen, vermenigvuldig je het bedrag van de nettoprijs met het btw-tarief in decimale vorm. Het bedrag aan btw wordt dan opgeteld bij de nettoprijs om de totaalprijs te berekenen die op de factuur wordt vermeld. Bijvoorbeeld, als een product een nettoprijs van € 100 heeft met een btw-tarief van 21%, dan is het btw-bedrag 21/100 x € 100 = € 21,00. De totale prijs op de factuur wordt dan € 100 + € 21,00 = € 121. Je kan btw berekenen met de calculator op onze website.

Hoelang moet ik mijn facturen bewaren?

Je bent als ondernemer verplicht om facturen en de bijbehorende administratie minimaal 7 jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Dit geldt zowel voor digitale als papieren facturen. Het is raadzaam om de facturen op een veilige plek en goed georganiseerd op te slaan, zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn en geraadpleegd kunnen worden wanneer dat nodig is.

Waarom zou ik een voorbeeld factuur nodig hebben?

Een voorbeeld factuur kan nuttig zijn als je voor het eerst een factuur wil opstellen of als je de huidige factuur wil verbeteren. Een voorbeeld factuur kan dienen als een sjabloon om te helpen bij het maken van een professionele factuur die voldoet aan de wettelijke eisen en die duidelijk communiceert wat je precies hebt geleverd en wat de kosten zijn. Een goed voorbeeld kan ook helpen om fouten en onduidelijkheden te voorkomen en te zorgen voor een goede en tijdige betaling door klanten.