Gratis factuur voorbeeld

header factuur versturen en voorbeeld facturen
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Bijgewerkt op: 22 mei 2023
 • Gecontroleerd op: 22 mei 2023
 • Leestijd: 15 minuten

Gratis factuur voorbeeld

Een factuur is een essentieel document in het zakelijke leven en het correct opstellen ervan kan soms een uitdaging zijn. Of het nu gaat om het runnen van een eigen bedrijf of het werken binnen een organisatie, een goed opgestelde factuur kan bijdragen aan een efficiënte afhandeling van betalingen. Onderstaand wordt een voorbeeld weergegeven die als basis kan dienen voor het opstellen van facturen. Hierin wordt duidelijk welke informatie er op een factuur vermeld moet worden en worden handige tips gegeven om een factuur professioneel en duidelijk te maken.

Factuur voorbeeld downloaden (gratis word Template)

Onderneming.nl biedt een handig en gratis voorbeeld factuur om snel en eenvoudig een eigen factuur te maken. Zo kunnen de gegevens makkelijk worden ingevuld, waarna het direct mogelijk is om het te versturen naar een klant. Download hier het factuur voorbeeld in Excel.

Online snel maken? Met het pakket van e-Boekhouden makenondernemers 15 maand lang gratis gebruik van de mogelijkheden om snel & gemakkelijk een factuur te maken.

Snel en makkelijk een factuur maken

Veel zzp’ers kiezen ervoor om hun facturen online te maken omdat het sneller en gemakkelijker is. Er zijn veel gratis factuurprogramma’s beschikbaar en het aanmaken van een account duurt meestal niet langer dan twee minuten. E-Boekhouden.nl is het meest gebruikte programma door zzp’ers en biedt gratis factuurfunctionaliteit aan waarbij het aanmaken van een account slechts enkele minuten in beslag neemt.

Voordelen e factuur

 • Bespaart geld
 • Bespaart tijd en moeite
 • Papierloos factureren is een duurzame optie
 • Het proces van boekhouding wordt efficiënter

Voorbeeld factuur in Excel en Word

Toch liever een factuur maken in Excel of Word? Bekijk hieronder een voorbeeld factuur om een beter idee te krijgen van hoe een factuur eruit hoort te zien en welke informatie erop vermeld dient te worden. Alle voorbeelden voldoen aan de wettelijke verplichtingen van een factuur.

Het gebruik van Excel of Word biedt de gebruiker volledige controle over het ontwerp en de lay-out van de factuur. De gebruiker kan zelf bepalen welke informatie op welke plaats moet worden weergegeven en hoe de factuur moet worden gestructureerd. Bovendien zijn Excel en Word wijdverbreide programma’s waar de meeste mensen al bekend mee zijn, waardoor het eenvoudiger wordt om ermee te werken.

Het opstellen van een factuur in Excel of Word vereist wel enige tijd en kennis van de programma’s. Het is van belang dat de factuur er professioneel uitziet en dat alle benodigde informatie duidelijk en overzichtelijk wordt weergegeven.

Wat is een factuur?

Een factuur is een document dat wordt gebruikt om de verkoop van goederen of diensten vast te leggen. Het is een officiële rekening die aan een klant wordt gestuurd en waarop de details van de transactie staan vermeld, zoals de datum van de verkoop, het bedrag dat verschuldigd is, de producten of diensten die zijn geleverd, de betalingstermijn en eventuele belastingen of andere kosten.

Het is gebruikelijk dat bedrijven een factuur sturen nadat een product of dienst is geleverd en dat klanten deze factuur betalen om de transactie af te ronden. Facturen worden ook gebruikt voor boekhoudkundige doeleinden, om de inkomsten en uitgaven van een bedrijf bij te houden.

Verplichte vereisten factuur

Een factuur moet aan verschillende verplichte vereisten voldoen, dit zijn:

 1. Datum van uitreiking
 2. Uniek factuurnummer
 3. Naam en adresgegevens van de leverancier
 4. Btw-nummer en KvK-nummer van de leverancier
 5. Naam en adresgegevens van de afnemer
 6. Btw-identificatienummer van de leverancier
 7. Btw-tarief en Btw-bedrag
 8. Het te betalen bedrag excl. btw
 9. Specificatie van de geleverde goederen of diensten
 10. Eventuele kortingen of toeslagen

Het is belangrijk dat deze verplichte vereisten op een duidelijke en overzichtelijke manier worden weergegeven op de factuur, zodat de afnemer de factuur goed kan controleren en betalen. Naast deze verplichte vereisten zijn er ook aanvullende vereisten die afhankelijk zijn van de aard van de transactie of het land waarin de transactie plaatsvindt. Het is daarom altijd verstandig om na te gaan welke specifieke vereisten er gelden voor een bepaalde situatie en zorgvuldig te werk te gaan bij het opstellen van een factuur.

De volgende punten zijn verplicht op iedere factuur:

factuur + uitleg

Facturen onder de € 100

Wanneer een zzp’er een factuur maakt en het totaalbedrag van de factuur is niet meer dan € 100 inclusief btw, dan is het mogelijk om te kiezen voor een vereenvoudigde factuur. De vereenvoudigde factuur bevat de volgende onderdelen:

Tips voor het opstellen van een professionele factuur

factuur voorbeelden en een factuur opstellen met e boekhouden

Door het opvolgen van deze richtlijnen en tips, is het eenvoudig om professionele facturen op te stellen die correct en overzichtelijk zijn en die voldoen aan alle wettelijke vereisten voor een factuur.

1
Gratis factuurprogramma
e boekhouden logo
3
Logo van DigiBTW

Veelgestelde vragen

Moet ik als zzp’er ook een factuur sturen?

Een zzp’er is verplicht om een factuur te sturen voor de geleverde diensten of goederen. Dit is van belang voor de administratie van het bedrijf en voor de belastingdienst om te kunnen controleren of de omzetbelasting correct wordt afgedragen.

Wat is het verschil tussen een factuur en een offerte?

Een offerte is een document waarin de aanbieder van een product of dienst een prijsopgave doet aan de potentiële klant. Het is dus een aanbod voor het leveren van een product of dienst, inclusief de prijs en eventuele voorwaarden. Een factuur is een document dat wordt gebruikt om betaling te eisen voor reeds geleverde producten of diensten. Het beschrijft wat er geleverd is, de kosten en de betalingsvoorwaarden. Kortom: een factuur is een verzoek om betaling voor een reeds geleverde prestatie. Het grootste verschil tussen een offerte en een factuur is dus dat een offerte voorafgaat aan de levering van een product of dienst en een factuur volgt nadat deze geleverd is.

Hoe bereken ik de btw op mijn factuur?

Om de btw te berekenen, vermenigvuldigen ondernemers het bedrag van de nettoprijs met het btw-tarief in decimale vorm. Het bedrag aan btw wordt dan opgeteld bij de nettoprijs om de totaalprijs te berekenen die op de factuur wordt vermeld. Bijvoorbeeld, als een product een nettoprijs van € 100 heeft met een btw-tarief van 21%, dan is het btw-bedrag 21/100 x € 100 = € 21,00. De totale prijs op de factuur wordt dan € 100 + € 21,00 = € 121.

Hoe lang moet ik mijn facturen bewaren?

Een ondernemer is verplicht om facturen en de bijbehorende administratie minimaal 7 jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Dit geldt zowel voor digitale als papieren facturen. Het is raadzaam om de facturen op een veilige plek en goed georganiseerd op te slaan, zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn en geraadpleegd kunnen worden wanneer dat nodig is.

Waarom zou ik een voorbeeld factuur nodig hebben?

Een voorbeeld factuur kan nuttig zijn als een ondernemer voor het eerst een factuur wil opstellen, of als hij de huidige factuur wil verbeteren. Het kan dienen als een sjabloon om te helpen bij het maken van een professionele factuur die voldoet aan de wettelijke eisen en die duidelijk communiceert wat de ondernemer precies heeft geleverd en wat de kosten zijn. Een goed voorbeeld kan ook helpen om fouten en onduidelijkheden te voorkomen en zorgen voor een goede en tijdige betaling door klanten.