Kasboek voorbeeld

header kasboek voorbeeld
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Bijgewerkt op: 4 augustus 2023
  • Gecontroleerd op: 4 oktober 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Een kasboek kan erg handig zijn voor verschillende ondernemers. Met een kasboek (ook wel vergelijkbaar met een huishoudboekje) kunnen ondernemers de financiële administratie bijhouden. Hiermee worden de contante inkomsten en uitgaven vastgelegd. Het is een onderdeel van de boekhouding en kan gezien worden als portefeuille waar contant geld in zit. Er zijn verschillende soorten kasboeken: digitaal, op papier en aan de hand van diverse softwares. Op deze pagina is informatie te vinden over gratis kasboeken, het maken en bijhouden van een kasboek en is het mogelijk om een kasboek voorbeeld gratis te downloaden.

Gratis en snel een kasboek maken

Er zijn verschillende manieren om snel een kasboek te maken. Dit kan online aan de hand van een kasboek app of bijvoorbeeld via Excel, maar ook op papier. Een kasboek wordt bijgehouden door bijvoorbeeld bv’s, eenmanszaken, zzp’ers en verenigen en stichtingen. Bespaar tijd en voorkom fouten met de simpele online kasboek software. Dit zijn de populairste kasboek apps:

1
e boekhouden logo
2
Logo van Exact
€ 39,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
3
Logo van afas sb+
€ 59,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info

Kasboek voorbeeld Excel

Een eenvoudige manier voor het bijhouden van een kasboek is aan de hand van een Excel bestand. In het kasboek voorbeeld dat hieronder is weergegeven, is te zien hoe dit in zijn werk gaat. Excel is een gratis boekhoudprogramma voor ondernemers waarbij alles automatisch verrekend wordt.

Met de Excel template kasboek kunnen ondernemers een gratis kasboek bijhouden om de boekhouding op orde te brengen. Het kasboek voorbeeld is te gebruiken voor verschillende ondernemers.

voorbeeld template kasboek

Voorbeeld Kasboek downloaden (gratis Excel Template)

Onderneming.nl biedt een handig en gratis voorbeeld kasboek om snel en eenvoudig een eigen bewijs van betaling te maken. Zo kunnen de gegevens makkelijk worden ingevuld. Download hier het kasboek format.

Online snel maken? Met het pakket van e-Boekhouden maken ondernemers 15 maand lang gratis gebruik van de mogelijkheden om snel & gemakkelijk een kasboek online te maken.

Kasboek maken en bijhouden

Voor ondernemers is het van belang om hun inkomsten en uitgaven zo goed mogelijk bij te houden. Op die manier krijgen zij inzicht in hun geldzaken. Een kasboek is daarbij het ideale hulpmiddel. Een onderneming kan op diverse manieren een kasboek bijhouden. Zo kan de juiste boekhouding samengesteld worden door bankafschriften en transacties. Het is wezenlijk dat er gekeken wordt naar welke inkomsten en uitgaven er bijgehouden moeten worden en de indeling hiervan. Dus: wat komt er binnen? En wat gaat er uit? Een kas kan nooit negatief zijn. Er moeten dus meer uitgaven dan ontvangsten zijn.

Ook is het voor ondernemers verplicht om een kasboek bij te houden voor de Belastingdienst.

Afbeelding van papieren kasboek

Indeling kasboek

Een kasboek bijhouden kan op verschillende manieren. Ondernemers kunnen een kasboek maken op papier, maar ook online. Dit moet regelmatig en zorgvuldig bijgehouden worden. Een kasboek moet namelijk een goed beeld geven van de financiën.

Digitaal kasboek

Een digitaal kasboek kan bijvoorbeeld gemaakt worden via een online kasboek programma, zoals Microsoft Excel. Excel heeft een tool waarbij de cijfers en omschrijving in een cel en kolom geplaatst kan worden. Hier wordt alles automatisch ingevuld en kunnen er slimme berekeningen gedaan worden. De btw-aangifte dient men handmatig in te voeren. Ook kan men aan de hand van spreadsheets overzichtelijk werken in Excel. Door bijvoorbeeld twaalf aparte pagina’s aan te maken, voor elke maand een aparte spreadsheet. Daarnaast kan men via internet ook een digitaal kasboek downloaden. Ondernemers hebben hiermee meteen inzicht in de verschillen van inkomsten en uitgaven en alles is eenvoudig berekend.

De opties voor een digitaal kasboek zijn eindeloos.

Papieren kasboek

Een papieren kasboek is eenvoudig bij te houden via een notitieboek of schrift. Aan de linkerkant kunnen de inkomsten worden opgeschreven en aan de rechterkant de uitgaven. Door bij elke uitgave de datum te noteren, de categorie en een korte omschrijving krijgt men een goed overzicht. Het kan iets meer tijd in beslag nemen om een transactie te plaatsen in een papieren kasboek. Met een papieren kasboek kunnen contante betalingen gemakkelijk bijgehouden worden. Ook hier zijn er online diverse voorbeelden van templates te vinden en te downloaden. Ondernemers kunnen hun contante transacties invullen in een leeg template. Bij een papieren kasboek worden de fouten er niet automatisch uitgehaald. Wanneer ondernemers een kasboek bijhouden, dienen ze extra goed op te letten.

Hieronder zijn een aantal verschillen van een online kasboek en een papieren kasboek in kaart gebracht.

Digitaal kasboekPapieren kasboek
Snel & gemakkelijk bij de handKost meer tijd
Minder kosten bij boekhouderMoeilijker voor de boekhouder om te verwerken
Direct inzicht in het kassaldo en de kasverschillenNiet direct inzicht in de cijfers
Verkleint de kans op foutenVergroot de kans op fouten

Belangrijke aandachtspunten kasboek

Zoals al eerder genoemd is, kunnen ondernemers een kasboek bijhouden op papier, digitaal of via kasboek software. De eerste belangrijke stap is om de bonnetjes en ontvangen facturen goed te bewaren. Hiermee kunnen ondernemers al zien wat er in komt en wat er uit gaat. Daarnaast is het ook belangrijk om het volgende te vermelden:

Daarnaast moet een kasboek altijd kloppen. Het saldo moet namelijk altijd hetzelfde blijven aan de waarde van de onderneming. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een Excel kasboek, een online tool of software wordt alles slim en automatisch verrekend. Wanneer er plots een negatief saldo genoteerd staat, heeft een onderneming het kasboek niet correct ingevuld. Daarom moet er altijd goed gecheckt worden of alles is ingevuld.

Boekhoudprogramma vergelijken?

Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Veelgestelde vragen

Wat is een kasboek?

De betekenis van een kasboek is een verzameling waarin contante ontvangsten en uitgaven worden genoteerd. Een (startende) ondernemer dient dit goed bij te houden. Dit kan zowel digitaal als op papier. Na enige tijd kan men inzien of de inkomsten en uitgaven in balans zijn. Een kasboek heeft invloed op de administratie.

Hoe ziet een kasboek eruit?

In een kasboek staan alle contanten (inkomsten en uitgaven) in chronologische volgorde weergegeven. Dit wordt allemaal genoteerd in het kasboek. Op deze manier kunnen ondernemers altijd herleiden hoeveel contant geld zij in kas heeft en hoe een bepaald bedrag is ontstaan. Eigenlijk staan er in een kasboek dus alle contante transacties verwerkt.

Hoe wordt een kasboek bijgehouden?

Een kasboek kan bijgehouden worden op papier (bijvoorbeeld in een notitieboekje) of digitaal (bijvoorbeeld met Excel of aan de hand van een template). Daarnaast is er ook een optie voor een online boekhoudprogramma. Een ondernemer is verplicht om een kasboek bij te houden, omdat zij hiermee kunnen zien wat de omzet, winst en kosten zijn geweest. Ook is een kasboek voor de belastingdienst van belang, omdat zij hiermee de gegevens snel kunnen verwerken tijdens de belastingaangifte.