Een kasboek kan erg handig zijn voor verschillende ondernemers. Met een kasboek kunnen ondernemers de financiële administratie bijhouden. Hiermee worden de contante inkomsten en uitgaven vastgelegd. Het is een onderdeel van de boekhouding en kan worden gezien als een portefeuille waar contant geld in zit. Er zijn verschillende soorten kasboeken: digitaal, op papier en aan de hand van diverse softwares. Op deze pagina is informatie te vinden over gratis kasboeken en het maken en bijhouden van een kasboek. Ook kan je hier een gratis kasboek voorbeeld downloaden.
Er zijn verschillende manieren om snel een kasboek te maken. Je kan dit online doen aan de hand van een kasboek app of bijvoorbeeld via Excel, maar ook op papier. Een kasboek wordt bijgehouden door bijvoorbeeld bv’s, eenmanszaken, zzp’ers en verenigen en stichtingen. Bespaar tijd en voorkom fouten met de simpele online kasboek software. Dit zijn de populairste kasboek apps:
Een eenvoudige manier voor het bijhouden van een kasboek is aan de hand van een Excel-bestand. In Excel kunnen ondernemers cijfers bijhouden en automatisch berekeningen maken. In het kasboek voorbeeld dat hieronder is weergegeven, is te zien hoe dit in zijn werk gaat.
Met de Excel template kasboek kunnen ondernemers een gratis kasboek bijhouden om de boekhouding op orde te brengen. Het kasboek voorbeeld is te gebruiken voor verschillende ondernemers.
Onderneming.nl biedt een handig en gratis kasboek voorbeeld om snel en eenvoudig een eigen bewijs van betaling te maken. Zo kunnen de gegevens makkelijk worden ingevuld. Download hier het kasboek format.
Online snel maken? Met het pakket van e-Boekhouden maken ondernemers 15 maand lang gratis gebruik van de mogelijkheden om snel & gemakkelijk een kasboek online te maken.
Voor jou als ondernemer is het van belang om de inkomsten en uitgaven zo goed mogelijk bij te houden. Op die manier krijg je inzicht in je geldzaken. Een kasboek is daarbij het ideale hulpmiddel, maar wat is een kasboek nou eigenlijk? Een kasboek maakt onderdeel uit van de boekhouding en geeft alle contante transacties weer. Je noteert welke contante betalingen binnenkomen en welke contante betalingen zijn verricht. Een kasboek biedt dus inzicht in de dagelijkse contante geldstromen. Je kan een kasboek voor ondernemers ook wel vergelijken met een huishoudboekje voor particulieren.
In een kasboek geven ondernemers dus weer wat ze contant hebben uitgegeven en verdiend. Een kasboek kan nooit negatief zijn. Je kan immers niet meer contant geld uitgeven dan je hebt.
Ondernemers die met contant geld werken zijn verplicht een kasboek bij te houden voor de Belastingdienst
Een kasboek bijhouden kan op verschillende manieren. Je kan een kasboek maken op papier, maar ook online. Dit moet regelmatig en zorgvuldig worden bijgehouden. Een kasboek moet namelijk een goed beeld geven van de financiën.
Een digitaal kasboek kan bijvoorbeeld gemaakt worden via een online kasboek programma, zoals Microsoft Excel. Excel heeft een tool waarbij de cijfers en omschrijving in een cel en kolom geplaatst kunnen worden. Hierna wordt alles automatisch ingevuld en kunnen er slimme berekeningen worden gemaakt. Ook kan men aan de hand van spreadsheets overzichtelijk werken in Excel door bijvoorbeeld twaalf aparte pagina’s aan te maken, voor elke maand een aparte spreadsheet. Je zal de btw-aangifte wel handmatig moeten invoeren.
Daarnaast kan je via het internet ook een digitaal kasboek downloaden. Hiermee krijg je meteen inzicht in de verschillende inkomsten en uitgaven en kan alles eenvoudig worden berekend. De opties voor een digitaal kasboek zijn dus eindeloos.
Een papieren kasboek is eenvoudig bij te houden via een notitieboek of schrift. Aan de linkerkant kunnen de inkomsten worden opgeschreven en aan de rechterkant de uitgaven. Door bij elke uitgave de datum, de categorie en een korte omschrijving te noteren, krijg je een goed overzicht. Het kan iets meer tijd in beslag nemen om een transactie te plaatsen in een papieren kasboek, maar met een papieren kasboek kunnen contante betalingen wel gemakkelijk worden bijgehouden.
Online zijn er diverse voorbeelden van papieren templates te vinden en te downloaden. Je kan deze printen om daarin vervolgens je transacties in te vullen. Let wel goed op als je een papieren kasboek bijhoudt. Bij een papieren kasboek worden fouten er namelijk niet automatisch uitgehaald.
Hieronder zijn een aantal verschillen van een online kasboek en een papieren kasboek in kaart gebracht.
Digitaal kasboek | Papieren kasboek |
---|---|
Snel en gemakkelijk bij de hand | Kost meer tijd |
Minder kosten bij boekhouder | Moeilijker voor de boekhouder om te verwerken |
Direct inzicht in het kassaldo en de kasverschillen | Niet direct inzicht in de cijfers |
Verkleint de kans op fouten | Vergroot de kans op fouten |
Zoals al eerder genoemd is, kan je een kasboek bijhouden op papier, digitaal of via kasboek software. De eerste belangrijke stap is om de bonnetjes en ontvangen facturen goed te bewaren. Hiermee kan je zien wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Daarnaast is het ook belangrijk om het volgende te vermelden:
Daarnaast moet een kasboek altijd kloppen. Het saldo moet namelijk altijd gelijk blijven aan de waarde van het contante geld van de onderneming. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een Excel kasboek, een online tool of software, wordt alles slim en automatisch verrekend. Wanneer er plots een negatief saldo genoteerd staat, heeft een onderneming het kasboek niet correct ingevuld. Daarom moet altijd goed worden gecontroleerd of alles op de juiste manier is ingevuld.
Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.
Vergelijk zelfDe betekenis van een kasboek is een verzameling waarin contante ontvangsten en uitgaven worden genoteerd. Een (startende) ondernemer dient dit goed bij te houden. Dit kan zowel digitaal als op papier. Na enige tijd kan men inzien of de inkomsten en uitgaven in balans zijn. Een kasboek heeft invloed op de administratie.
In een kasboek staan alle contanten (inkomsten en uitgaven) in chronologische volgorde weergegeven. Dit wordt allemaal genoteerd in het kasboek. Op deze manier kunnen ondernemers altijd herleiden hoeveel contant geld zij in kas hebben en hoe een bepaald bedrag is ontstaan. Eigenlijk staan in een kasboek dus alle contante transacties verwerkt.
Een kasboek kan bijgehouden worden op papier (bijvoorbeeld in een notitieboekje) of digitaal (bijvoorbeeld met Excel of aan de hand van een template). Daarnaast is er ook een optie voor een online boekhoudprogramma. Een ondernemer is verplicht om een kasboek bij te houden, omdat zij hiermee kunnen zien wat de omzet, winst en kosten zijn geweest. Ook is een kasboek voor de Belastingdienst van belang, omdat zij hiermee de gegevens snel kunnen verwerken tijdens de belastingaangifte.
Ja, een kasboek is verplicht voor ondernemingen die te maken hebben met contante betalingen. Voor andere ondernemers is een kasboek niet verplicht.