Aanvraag boekhouder vinden

Een boekhouder vinden in de buurt? Onderneming.nl helpt ondernemers met het vinden van een geschikte boekhouder binnen de regio. Binnen enkele uren ontvangt u meerdere (gratis) offertes in uw inbox van professionele en ervaren boekhouders.

Start aanvraag

Hoe werkt het?

illustratie aanvraag doen boekhouder

Stap 1

Vul de aanvraag in! Dit is geheel vrijblijvend en gratis.

illustratie bellen boekhouder

Stap 2

Een professional belt u. Hierin bespreekt de specialist in een gesprek de aanvraag met u om de wensen beter in kaart te brengen.

illustratie passende boekhouder

Stap 3

De expert selecteert 3 boekhouders die het beste matchen bij uw wensen. 

illustratie match boekhouder

Stap 4

De geselecteerde boekhouders nemen contact met u op om erachter te komen welke boekhouder het meest passend is. 

Boekhouder vinden

Voor sommige (financiële) administratie, zoals belastingaangiftes of het maken van facturen, is het handig om een boekhouder in te schakelen. Maar hoe komt een ondernemer aan een boekhouder? En hoe moet de ondernemer de beste selecteren? Een ondernemer kan bijvoorbeeld verschillende boekhouders gaan vergelijken op basis van de werkzaamheden en kosten. De kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van welke taken de boekhouder zal uitvoeren.

Vind een boekhouder

Een ondernemer kan via internet verschillende goede boekhouders vinden. Een ondernemer kan reviews lezen of enkele offertes opvragen om de kosten te vergelijken. Daarbij is het wel van belang dat er duidelijke prijsafspraken worden gemaakt. Ook is het belangrijk om te kijken of de boekhouder zijn kennis bijhoudt door middel van scholing.

Om een keuze te maken is het handig dat de ondernemer minimaal 2 boekhouders heeft gesproken, want één keuze is geen keuze. Wanneer de ondernemer dan eindelijk een boekhouder gevonden heeft, kan hij (bij sprake van een online boekhoudpakket) zijn boekhouder eenvoudig koppelen aan zijn financiële administratie.

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder houdt de financiële transacties van een onderneming bij. Elke ondernemer is namelijk verplicht om een administratie bij te houden of dit te laten uitbesteden. Een boekhouder gebruikt vaak een specifieke boekhoudsoftware. Met behulp van die software boekt hij de financiële transacties in. Denk aan inkomende en uitgaande facturen, bonnetjes, urenadministratie of alle zakelijke contracten.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder verzorgt de boekhouding. Welke taken de boekhouder precies verricht is per onderneming verschillend. Factureren doen veel ondernemers zelf, maar voor de ingewikkelde administratie die erachter zit is vaak een boekhouder nodig. De boekhouder houdt alle administratie bij van alle financiële transacties, documenten en verslagen, bijvoorbeeld de jaarrekening of het jaarverslag. Dus ook de inkomende en uitgaande facturen en welke daarvan zijn voldaan.

Een ondernemer blijft bij het inschakelen een boekhouder zelf verantwoordelijk voor financiële zaken. De boekhouder heeft vaak wel meer kennis dan de ondernemer zelf, maar toch is het verstandig om als ondernemer zelf te kijken of advies te vragen bij de Belastingdienst.

Waar moet een goede boekhouder aan voldoen?

Een boekhouder moet:

 • Nauwkeurig kunnen werken
 • Verantwoordelijk kunnen dragen
 • Voor alle soorten administratief werk sterk voor de dag komen
 • De cijfers die hij ingeeft of beheert goed begrijpen
 • Nodige berekeningen kunnen maken en de cijfers kunnen analyseren
 • Communicatieve vaardigheden hebben en moet kunnen toepassen
 • Kennis hebben van minstens één groot boekhoudpakket
 • Op de hoogte zijn van de regels en fiscale voordelen

Het is daarom van belang dat ondernemers een ervaren boekhouder inschakelen.

Wat kost een boekhouder?

De kosten van een boekhouder kunnen erg uiteenlopen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van de taken, het contact, de manier waarop administratie wordt aangeleverd en of de ondernemer nog advies wil. Daarnaast kunnen de tarieven ook nog per regio of kantoor verschillen. Zo vraagt een particuliere boekhouder meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor. Het is daarom verstandig om als ondernemer offertes op te vragen bij verschillende boekhouders. Zo kan de ondernemer de kosten van verschillende boekhouders vergelijken. Toch is de goedkoopste niet altijd de juiste optie. Een goedkope boekhouder is meestal niet de beste. Een boekhouder moet ook goed zijn in de taken die hij gaat uitvoeren.

Een goede boekhouder kost wat meer, maar levert mogelijk ook meer op. Een goede boekhouder weet namelijk op welke belastingvoordelen de ondernemer recht heeft.

Uurtarief

Gemiddeld ligt het uurtarief van een zzp boekhouder meestal tussen de € 50,00 en € 70,00 per uur. Per taak kunnen de kosten verschillen. Dit komt omdat bijvoorbeeld de btw-aangifte sneller gedaan is dan de aangifte inkomstenbelasting. Taken zoals het invoeren van de belastingaangiftes, de balans en jaarrekening kost gemiddeld zo’n € 75,00 per uur. De taken die wat eenvoudiger zijn en sneller zijn uit te voeren, zoals het invoeren van facturen, kosten gemiddeld € 50,00 per uur.

Voordelen van een boekhouder

 • Meer tijd voor eigen bedrijf
  Bij het inschakelen van een boekhoudkantoor om de boekhouding te verzorgen, wordt meer tijd gecreëerd om te focussen op de corebusiness van het bedrijf.
 • Verzorgde boekhouding
  Veel particulieren en bedrijven weten niet hoe een goede boekhouding opgezet moet worden. Een boekhouder is gespecialiseerd in zijn vak en zorgt ervoor dat de boekhouding volledig in orde is!
 • Online boekhouden
  Boekhoudkantoren, boekhouders en accountants werken vaak digitaal samen en hebben op deze wijze alle gegevens op één plek.

Boekhoudsoftware combineren

Online boekhouden met boekhoudsoftware wordt door steeds meer ondernemers gedaan. Maar niet alleen ondernemers maken gebruik van boekhoudsoftware. Ook de meeste boekhouders gebruiken boekhoudsoftware om snel en vakkundig de administratie bij te houden. Omdat er binnen een boekhoudprogramma veel geautomatiseerd wordt, veranderen de taken van de boekhouder naar een controlerende functie.

Ook kunnen ondernemers zelf de boekhouding bijhouden via een makkelijk boekhoudprogramma, kan het nog steeds verstandig zijn om een boekhouder in te schakelen. Dit omdat boekhouders weten hoe de programma’s werken, welke gegevens er nodig zijn en of de gegevens juist zijn ingevoerd.

Boekhoudprogramma vergelijken?

Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Verschil boekhouder en accountant

Veel ondernemers denken dat een boekhouder hetzelfde is als een accountant. Er zit wel degelijk verschil tussen de twee, maar een aantal werkzaamheden overlappen elkaar.

BoekhouderAccountant
TitelDe titel ‘boekhouder’ is geen beschermde titel. Iedereen die verstand denkt te hebben van boekhouden, kan zich een boekhouder noemen.De titel ‘accountant’ is daarentegen wel een beschermde titel. Niet iedereen mag zich zomaar een accountant noemen.
WerkzaamhedenEen boekhouder heeft een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding uitvoert.Een account heeft een controlerende rol. Dit betekent dat een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert.
OpleidingIedereen kan werkzaamheden als boekhouder aanbieden. Een boekhouder is namelijk niet wettelijk verplicht om een opleiding af te ronden. Er bestaan wel studies die personen tot boekhouder kunnen opleiden.Een accountant daarentegen is wel voor de wet verplicht om een hbo-opleiding (of wo-opleiding) en een verplichte praktijkstage succesvol af te ronden. Zonder opleiding kan iemand zich geen accountant noemen.
BetrokkenheidEen boekhouder is erg betrokken bij een bedrijf. Dit omdat een boekhouder dicht bij de administratie zit en in de meeste gevallen een deel van de bedrijfsadministratie beheert.Een accountant is minder betrokken bij een bedrijf. Het contact met een accountant is vaak eens per kwartaal (en eventueel tussendoor voor advies). Het controleren van de boekhouding neemt namelijk minder tijd in beslag dan het uitvoeren ervan.
AansprakelijkheidEen boekhouder is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit betekent dat het lastiger is om eventuele financiële schade op de boekhouder te verhalen.Een accountant is daarentegen wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit betekent dat mogelijke financiële schade, die door een foutje van een accountant is ontstaan, zal worden vergoed.
KostenDe kosten van een boekhouder variëren meestal van €50,- tot €70,- per uur.De kosten van een accountant liggen aanzienlijk hoger, namelijk van €70,- tot €150,- per uur.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

Hoeveel een boekhouder kost, is afhankelijk van de werkzaamheden die ze verrichten. Het is namelijk nogal een verschil of de boekhouder alleen de btw-aangiftes doet of ook de facturen maakt. Daarom is het handig dat ondernemers vooraf vrijblijvend en gratis offertes opvragen van verschillende boekhouders.

Hoe lang moet ik de boekhouding bewaren?

Bedrijven en zelfstandigen moeten hun administratie minimaal 7 jaar bewaren. Sommige bedrijven moeten hun administratie zelfs 10 jaar bewaren. Op de website van de Belastingdienst staat welke administratieve gegevens moeten worden bewaard.

Hoe vind ik een goede boekhouder?

Via internet kunnen ondernemers door heel Nederland de beste boekhouders opzoeken. Al kiezen de meeste ondernemers voor een boekhouder zzp uit de buurt. Een ondernemer kan reviews lezen of enkele offertes opvragen om de kosten te vergelijken. Vervolgens kan hij een boekhouder inhuren.

Is een boekhouder of accountant verplicht?

Nee, de meeste ondernemers hoeven geen boekhouder of accountant in te huren. Ze mogen de boekhouding volledig zelf doen als ze dat willen. Een accountant is wel verplicht als het gaat om een bv of nv die voldoet aan twee of meer van de volgende voorwaarden: een waarde activa groter dan € 4.400.000, een netto omzet groter dan € 8.800.000 en een gemiddeld aantal werknemers van meer dan 50. Deze ondernemingen zijn namelijk verplicht om een accountantsverklaring bij de jaarrekening toe te voegen.