Keurmerk

header keurmerk boekhouder
  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Laatst bijgewerkt: 15 november 2022
  • Leestijd: 3 minuten

In Nederland zijn er veel bedrijven en personen die zich bezighouden met de boekhouding. Niet iedereen kan echter de kwaliteit leveren die nodig is en doordat de titel boekhouder niet beschermd is, mag iedereen zichzelf een boekhouder noemen. Klanten kunnen daardoor geen goede keuze maken bij het kiezen voor een goede boekhouder. Dit is niet alleen voor een klant vervelend, maar heeft ook gevolgen voor een boekhouder die wel gespecialiseerd is. De term ‘boekhouder’ krijgt hierdoor een slechte naam en klanten hebben een groter aanbod om uit te kiezen. Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk het NOAB-kwaliteitskeurmerk. In dit artikel wordt dit verder toegelicht.

Over het keurmerk

Voor boekhouders, administratiekantoren en belastingadviseurs is er een landelijke brancheorganisatie NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) om een keurmerk te ontvangen. De organisatie richt zich op zzp’ers en mkb’ers. Kantoren die lid willen worden moeten voldoen aan verschillende eisen, zoals gedragscodes, kwaliteitsregels en bijscholingsverplichtingen. Het NOAB-kwaliteiskeurmerk garandeert kwaliteit, vakmanschap en actuele kennis van zaken. Om de kwaliteit van de NOAB-leden te waarborgen, worden de kantoren regelmatig opnieuw getoetst.

Voordelen van het lidmaatschap

Het lidmaatschap brengt daarnaast ook veel voordelen met zich mee. Zo beschikken NOAB-leden over alle benodigde financiële en fiscale kennis, omdat zij verplicht zijn op op de hoogte te blijven van nieuwe en veranderende wet- en regelgeving. Hierdoor is het advies dat gegeven wordt altijd actueel en kwalitatief. Niet alle zzp’ers of mkb’ers beschikken over het NOAB-kwaliteitskeurmerk. Dit maakt een NOAB-lid uniek. Daarnaast kan het keurmerk getoond worden op de website, waardoor het bedrijf een unique selling point heeft t.o.v andere boekhouders. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van templates als contracten en overeenkomsten en helpt het keurmerk bij klachten en geschillen met klanten.

Hoe worden de boekhouders getoetst?

Om erachter te komen of een boekhouder gekwalificeerd is vindt er een toetsing plaats. Dit houdt in dat de boekhouders die lid willen worden van NOAB, de kwalificatieprocedure goed dienen te doorlopen. Deze toetsing is opgedeeld in 3 verschillende fasen. Allereerst dient er een aanvraag lidmaatschap NOAB formulier ingediend te worden. Bij goedkeuring krijgt de boekhouder te horen dat hij is toegelaten als aspirant. Hierna dient hij verschillende stukken in te vullen die hij binnen 3 maanden aan het verenigingssecretariaat te sturen.

De kwalificatieprocedure bestaat uit een controlebezoek en het inwinnen van informatie door middel van verschillende onderzoeken. Deze onderzoeken zijn voornamelijk gericht op de zakelijke betrouwbaarheid van de aspirant.

Verder worden er periodieke controles gehouden door het bestuur om te garanderen dat alle leden nog steeds voldoen aan de vereisten.

Boekhouder nodig?

De kosten vergelijken van boekhouders uit eigen regio? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding