Eenvoudig boekhoudprogramma

header boekhoudsoftware belastingdienst
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Laatst bijgewerkt: 10 april 2024
  • Leestijd: 14 minuten

Iedere ondernemer moet een boekhouding bijhouden. Maar niet elke ondernemer heeft daar verstand van. Weinig of geen kennis van boekhouden? Een eenvoudig boekhoudprogramma is de oplossing! Een simpel boekhoudprogramma is zo ingericht dat iedereen, met of zonder kennis, zijn eigen financiële administratie kan regelen. Op deze pagina staat een overzicht.

Simpele boekhoudprogramma’s

Een eenvoudig boekhoudprogramma is de uitkomst voor iedere ondernemer. Of het nou gaat om een simpele administratie of een uitgebreide boekhouding. De gebruiksvriendelijke software automatiseert veel taken, waardoor het boekhouden een stuk makkelijker gaat. Ook simpel boekhouden? Kies dan voor één van de onderstaande online boekhoudprogramma’s:

e boekhouden logo

e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl is zeer populair onder ondernemers. Het programma is een compleet boekhoudpakket en is daardoor makkelijk in gebruik, bevat veel functionaliteiten en de boekhoudsoftware is Belastingdienst erkend. Online boekhouden, factureren en uren registeren was nog nooit zo makkelijk! e-Boekhouden.nl biedt een gratis proefperiode aan. De eerste 15 maanden kan je het pakket op je gemak uitproberen zonder ook maar iets te betalen. Bij het gratis testaccount kan je gebruikmaken van alle functies en gemakken, zoals de gratis helpdesk, handige koppelingen en nog veel meer. Dit programma is daarom het meest gebruiksvriendelijke boekhoudpakket van dit moment.

Logo van moneymonk

MoneyMonk

Het eenvoudige boekhoudprogramma van MoneyMonk is simpel en handig. Er zijn geen onnodige functies, waardoor er geen verwarring ontstaat. Enkel en alleen de functies die ondernemers écht nodig hebben, dat is wat MoneyMonk te bieden heeft. Daarom is de software van MoneyMonk zeer gebruiksvriendelijk en een ongekend eenvoudig boekhoudpakket. Met behulp van allerlei functies doe je eenvoudig zelf je boekhouding. Mochten er vragen zijn, dan is er een gratis helpdesk. Je kan het pakket 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen.

Logo van DigiBTW

DigiBTW

DigiBTW heeft een simpel boekhoudprogramma voor zzp’ers ontwikkeld. Het is een voordelig systeem en daarnaast zeer gebruiksvriendelijk. Veel ondernemers willen liever niet te veel geld kwijt zijn aan hun administratie. DigiBTW snapt dat. Daarom heeft DigiBTW zowel een gratis als betaald pakket. Het facturatie pakket is gratis. Hiermee kan je facturen maken en versturen in de eigen huisstijl. Het complete pakket bevat meer functies, zoals urenregistratie, btw-aangifte en rittenregistratie. Dankzij de software van DigiBTW kan iedere ondernemer zelf zonder gedoe zijn boekhouding doen.

Logo van Visma

Visma

Het slimme online boekhoudpakket van Visma is innovatief en gebruiksvriendelijk. De complete software is geschikt voor iedere ondernemer: van zzp’ers met kleine ondernemingen tot grotere mkb’ers. Het boekhoudpakket wordt geleverd inclusief handige app, e-learnings, deskundige helpdesk, onbeperkt factureren en nog veel meer. De software is zo ingericht dat iedereen met of zonder kennis ermee aan de slag kan. Dankzij de vele functies is online boekhouden bij Visma eenvoudig, snel en overzichtelijk. Toch nog vragen? Dan is er een deskundige, goed bereikbare helpdesk aanwezig.

logo fiscus

Fiscus.nl

Eén van de makkelijkste boekhoudprogramma’s is die van Fiscus.nl. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor startende zzp’ers die wel wat hulp bij hun boekhouding kunnen gebruiken. Gebrek aan kennis is geen probleem, want de software van Fiscus.nl is zo ingericht dat iedereen er direct mee kan werken. Het doel van Fiscus.nl is om de administratie simpel, snel en overzichtelijk te houden. Dat wordt mogelijk gemaakt door het aanbod van veel handige functies. Denk hierbij aan het boeken van inkomsten en uitgaven, koppeling met de bankrekening en het eenvoudig versturen van de belastingaangiftes. 

Wat is het beste eenvoudige boekhoudprogramma 2024?

Het aanbod van boekhoudprogramma’s is groot. Maar wat is nou het beste boekhoudprogramma? Veel ondernemers zeggen dat dit het pakket van e-Boekhouden.nl is. Deze boekhoudsoftware heeft alles wat je als ondernemer nodig hebt. Er zijn veel functionaliteiten, een deskundige helpdesk, handige koppelingen en nog veel meer. En ondanks de vele mogelijkheden blijft dit online boekhoudpakket duidelijk en overzichtelijk. 

1
e boekhouden logo

Het is wel belangrijk om te onthouden dat het beste eenvoudige boekhoudprogramma voor iedereen anders is. Er is niet één beste boekhoudprogramma voor iedereen, want elke boekhouding is anders. Het ligt er maar net aan wat jouw wensen en eisen zijn. De een vindt de laagste kosten belangrijk, terwijl de ander kiest voor een ander boekhoudprogramma met meer functies. Daarom is een eenvoudig boekhoudprogramma vergelijken belangrijk. Dit geeft inzicht in welke boekhoudsoftware het beste bij het bedrijf past. De beste gevonden? Start direct met online boekhouden!


Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een eenvoudig boekhoudprogramma bevat alle noodzakelijke functies om een simpele boekhouding bij te houden en transacties te verwerken: het is een pakket voor boekhouden én factureren. Zo’n pakket is zeer geschikt voor zzp’ers en kleine ondernemingen. De boekhoudsoftware maakt het verwerken van facturen, betalingen, btw-aangiftes en de urenregistratie een stuk makkelijker, doordat het veel handelingen automatiseert. 

btw aangifte doe en uren registreren doe

Eenvoudige boekhoudprogramma’s bevatten alleen de basis functionaliteiten. Er zijn geen tot weinig extra’s, waardoor het programma niet onnodig gecompliceerd is. Zzp’ers met een eenvoudige administratie kunnen hiermee prima uit de voeten. De belangrijkste functies zijn voor een boekhoudprogramma zijn:

Aanvullende functies

Een goed boekhoudprogramma geeft inzicht in de boekhouding en maakt het ondernemers makkelijk om de financiële administratie volgens de regels van de Belastingdienst bij te houden. Een eenvoudig boekhoudpakket bevat in ieder geval de bovengenoemde basisfuncties. Maar soms heb je meer nodig. Deze extra opties kunnen van pas komen:

Belangrijk om te onthouden is dat meer functies niet altijd beter is. Het gaat erom dat je over de opties beschikt die je daadwerkelijk nodig hebt. Te veel opties kan de boekhouding onnodig complex maken. Zo hebben zzp’ers die alleen klanten in Nederland hebben geen automatische verwerking van vreemde valuta nodig. Ondernemers zonder personeel hebben geen optie voor salarisadministratie nodig. Bedenk daarom van tevoren welke mogelijkheden je nodig hebt en zoek daarna uit welke online boekhoudprogramma’s deze op een overzichtelijke manier aanbieden. 

Facturatie via eenvoudige boekhoudsoftware

Makkelijk boekhouden met o.a facturatie uren ritten

Iedere ondernemer krijgt te maken met facturen. Facturatie is daarom één van de belangrijkste onderdelen van een boekhoudprogramma. Wil je de boekhouding zo eenvoudig mogelijk voor jezelf maken? Kies dan een boekhoudprogramma waarmee je (onbeperkt) facturen kan opmaken, deze naar klanten kan versturen en inkomende en uitgaande facturen direct kan verwerken.

Een ander voordeel van factureren via een boekhoudprogramma is dat de facturen meteen onder debiteuren geboekt worden. Zo heb je altijd een actueel overzicht van de openstaande debiteuren. Beschikt je boekhoudpakket over een bankkoppeling? Dan kunnen de debiteuren daarmee gelijk worden verwerkt zodra ze betalen.

Waarom kiezen voor een simpel boekhoudprogramma?

Afbeelding onnodige fouten bij elektronische btw aangifte

Het gebruik van een online boekhoudprogramma is niet verplicht. Je bepaalt in principe zelf hoe je de administratie organiseert. Wel zijn er een aantal regels en eisen vanuit de Belastingdienst. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een factuur, hoelang bepaalde gegevens bewaard moeten blijven en het doen van de btw-aangifte. Maar zolang aan alle voorwaarden wordt voldaan, kan je de administratie doen zoals jij dat zelf wil.

Het bijhouden van een goede boekhouding is wel verplicht. Een eenvoudig boekhoudpakket helpt daarbij. Met eenvoudige boekhoudsoftware kan iedere ondernemer boekhouden volgens de wensen van de Belastingdienst. Het gebruik van boekhoudsoftware verkleint de kans op fouten en bespaart enorm veel tijd door het automatiseren van handelingen.

Voor- en nadelen van een eenvoudig boekhoudprogramma

Ondernemers zijn lang niet altijd bekend met boekhoudkundige vaktermen, zoals journaalposten en een grootboek. Veel zzp’ers haken dan af. Gelukkig zijn er ook simpele online boekhoudprogramma’s. In deze programma’s wordt alles duidelijk uitgelegd, waardoor je precies weet wat en hoe je iets moet doen. Bovendien bevat boekhoudsoftware alle benodigde functionaliteiten om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

Voordelen

  • Automatiseert veel handelingen 
  • Eenvoudige uitleg en begeleiding
  • Voldoet aan de eisen van de Belastingdienst

Nadelen

  • Meestal een betaald pakket
  • Extra functies zijn niet altijd inbegrepen

Op zoek naar een groter overzicht?

De eenvoudige boekhoudprogramma’s die op deze pagina omschreven worden zijn voornamelijk geschikt voor starters of kleine ondernemingen. Naast deze selectie aan eenvoudige programma’s zijn er nog veel meer pakketten te vinden. Zo zijn er goedkope boekhoudprogramma’s, pakketten geschikt voor zzp’ers, gratis boekhoudsoftware en nog veel meer. Onderneming.nl biedt een volledig overzicht met alle boekhoudprogramma’s om iedere ondernemer te voorzien van een passend boekhoudpakket.

Veelgestelde vragen

Wat kost een zzp boekhoudprogramma?

Het beste en makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp’ers is e Boekhouden.nl. Ondernemers kunnen de software 15 maanden gratis uitproberen. Na deze gratis proefperiode kost het programma € 9,95 per maand. Daarnaast zijn er een aantal gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Deze kosten niets, maar zijn wel beperkt in functies. Soms is dat prima, en soms zijn er meer functionaliteiten vereist.

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Niet iedereen heeft kaas gegeten van financiële administratie. Daarom moet een boekhoudprogramma niet al te moeilijk in gebruik zijn. Een eenvoudig boekhoudprogramma is zo ingericht dat iedereen – met of zonder boekhoudkennis – aan de slag kan met zijn eigen boekhouding. Eenvoudig boekhouden is het doel. Zo’n pakket maakt het bijvoorbeeld super makkelijk om facturen te maken en versturen, btw-aangifte te doen en de basis te regelen voor de inkomstenbelasting. Eenvoudige, simpele boekhoudprogramma’s bevatten de basisfuncties die jij als ondernemer nodig hebt. Een uitgebreid boekhoudpakket heeft veel meer functionaliteiten, wat ook erg handig kan zijn, maar niet iedere ondernemer heeft deze nodig.

Hoeveel kost een boekhoudprogramma?

De kosten van een boekhoudprogramma lopen sterk uiteen. De een is flink duurder dan de ander. Toch is het duurste pakket niet altijd de beste keuze. Het is belangrijk dat de mogelijkheden van de boekhoudsoftware geschikt zijn voor het soort boekhouding. Kleine ondernemers hebben soms genoeg aan een gratis boekhoudprogramma, terwijl grote bedrijven veel meer functionaliteiten vereisen. Een simpel boekhoudprogramma van e Boekhouden.nl is volgens ondernemers het beste eenvoudige en complete boekhoudpakket en kost € 9,95 per maand na de eerste 15 maanden gratis.

Heb ik een boekhouder of accountant nodig?

Je hebt als ondernemer de keuze om hun boekhouding zelf te doen of deze te laten doen door een boekhouder of accountant. Of een boekhouder of accountant nodig is, bepaal je zelf. Met een online boekhoudprogramma kan iedereen zijn of haar boekhouding regelen. Maar niet iedereen wil dat. Naarmate het bedrijf groeit, zal de financiële administratie ook groter en complexer worden. Veel ondernemers vragen vanaf dat moment om de hulp van een boekhouder of accountant. Toch is dat niet altijd nodig. Een makkelijk boekhoudprogramma neemt al veel werk uit handen.