Eenvoudig boekhoudprogramma

header boekhoudsoftware belastingdienst
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatste update: 7 februari 2024
 • Leestijd: 13 minuten

Iedere ondernemer moet een boekhouding bijhouden. Maar niet elke ondernemer heeft daar verstand van. Weinig of geen kennis van boekhouden? Een eenvoudig boekhoudprogramma is de oplossing! Een simpel boekhoudprogramma is zo ingericht dat iedereen, met of zonder kennis, zijn eigen financiële administratie kan regelen. Op deze pagina staat een overzicht.

Simpele boekhoudprogramma’s

Een eenvoudig boekhoudprogramma is de uitkomst voor iedere ondernemer. Of het nu gaat om een simpele administratie of een uitgebreide boekhouding. De gebruiksvriendelijke software automatiseert veel taken, waardoor het boekhouden een stuk makkelijker gaat. Ook simpel boekhouden? Kies dan voor één van onderstaande online boekhoudprogramma’s:

e boekhouden logo

e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl is zeer populair onder ondernemers. Het programma is een compleet boekhoudpakket, en is daardoor makkelijk in gebruik, bevat veel functionaliteiten en de boekhoudsoftware is Belastingdienst erkend. Online boekhouden, factureren en uren registeren was nog nooit zo makkelijk! e-Boekhouden.nl biedt een gratis proefperiode aan. De eerste 15 maanden kan de ondernemer het pakket op zijn gemak uitproberen zonder ook maar iets te betalen. Bij het gratis testaccount kan hij gebruikmaken van alle functies en gemakken, zoals de gratis helpdesk, handige koppelingen en nog veel meer. Dit programma is daarom het meest gebruiksvriendelijke boekhoudpakket van dit moment.

Logo van moneymonk

MoneyMonk

Het eenvoudige boekhoudprogramma van MoneyMonk is simpel en handig. Er zijn geen onnodige functies, waardoor er geen verwarring ontstaat. Enkel en alleen de functies die ondernemers écht nodig hebben, dat is wat MoneyMonk te bieden heeft. Daarom is de software van MoneyMonk zeer gebruiksvriendelijk en een ongekend eenvoudig boekhoudpakket. Met behulp van allerlei functies doen zzp’ers eenvoudig zelf hun boekhouding. Mochten er vragen zijn, dan is er een gratis helpdesk. Het pakket kunnen ondernemers 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen.

Logo van DigiBTW

DigiBTW

DigiBTW heeft een simpel boekhoudprogramma voor zzp’ers ontwikkeld. Het is het meest voordelige systeem en is daarnaast zeer gebruiksvriendelijk. Veel ondernemers willen liever niet teveel geld kwijt zijn aan hun administratie. En DigiBTW snapt dat. Daarom heeft DigiBTW zowel een gratis als betaald pakket. Het facturatie pakket is gratis. Hiermee kunnen ondernemers facturen maken en versturen in eigen huisstijl. Het complete pakket bevat meer functies, zoals onder ander urenregistratie, btw-aangifte en rittenregistratie. Dankzij de software van DigiBTW kan iedere ondernemer zelf zonder gedoe zijn boekhouding doen.

Logo van Visma

Visma

Het slimme online boekhoudpakket van Visma is innovatief en gebruiksvriendelijk. De software is erg compleet voor iedere ondernemer: van zzp’ers met kleine ondernemingen tot grotere mkb’ers. Het boekhoudpakket is inclusief handige app, e-learnings, deskundige helpdesk, onbeperkt factureren en nog veel meer. De software is zo ingericht dat iedereen met of zonder kennis ermee aan de slag kan. Dankzij de vele functies is online boekhouden bij Visma eenvoudig, snel en overzichtelijk. Toch nog vragen? Dan is er een deskundige, goed bereikbare helpdesk aanwezig.

logo fiscus

Fiscus

Het makkelijkste boekhoudprogramma is die van Fiscus.nl. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor startende zzp’ers, die wel wat hulp bij hun boekhouding kunnen gebruiken. Gebrek aan kennis is geen probleem, want de software van Fiscus.nl is zo ingericht dat iedereen er direct mee kan werken. Het doel van Fiscus.nl is om de administratie simpel, snel en overzichtelijk te houden. En dat wordt mogelijk gemaakt door het aanbod van veel handige functies. Denk hierbij aan het boeken van inkomsten en uitgaven, koppeling met de bankrekening en het eenvoudig versturen van de belastingaangiftes. 

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een eenvoudig boekhoudprogramma bevat alle noodzakelijke functies om een simpele boekhouding bij te houden en transacties te verwerken: boekhouden én factureren. Zo’n pakket is zeer geschikt voor zzp’ers en kleine ondernemingen. De boekhoudsoftware maakt het verwerken van facturen, betalingen, btw-aangiftes en de urenregistratie een stuk makkelijker omdat het veel handelingen automatiseert. 

btw aangifte doe en uren registreren doe

Eenvoudige boekhoudprogramma’s hebben alleen de basis functionaliteiten. Er zijn niet veel extra’s. Zzp’ers met een eenvoudige administratie kunnen hiermee prima uit de voeten. De belangrijkste mogelijkheden voor hen zijn:

Aanvullende functies

Een goed boekhoudprogramma geeft inzicht in de boekhouding en maakt het ondernemers makkelijk om de financiële administratie volgens de regels van de Belastingdienst bij te houden. Een eenvoudig boekhoudpakket bevat deze basisfuncties. Maar soms is er meer nodig. Deze extra opties kunnen van pas komen:

Belangrijk om te onthouden is dat meer functies niet altijd beter is. Het gaat erom dat de ondernemer over de opties beschikt die hij daadwerkelijk nodig heeft. Te veel opties kan de boekhouding onnodig complex maken. Zo hebben zzp’ers die alleen klanten in Nederland hebben geen automatische verwerking van vreemde valuta nodig. En zullen ondernemers zonder personeel niks hebben aan de optie salarisadministratie. Bedenk daarom van te voren welke mogelijkheden er nodig zijn, en welke online boekhoudprogramma’s deze aanbieden. 

Facturatie via eenvoudige boekhoudsoftware

Makkelijk boekhouden met o.a facturatie uren ritten

Naast boekhouden, kan er gekozen worden voor de optie om de facturatie van het bedrijf via de boekhoudsoftware te laten lopen. Via het programma kan er gekozen worden om direct facturen op te maken en deze naar de klant te versturen. Een voordeel van factureren via een boekhoudprogramma is dat de facturen meteen onder debiteuren geboekt worden. Zo heeft een ondernemer altijd een actueel overzicht van de openstaande debiteuren. Daarnaast kunnen de debiteuren dankzij de automatische bankkoppeling meteen worden verwerkt.

Wat is het beste eenvoudige boekhoudprogramma 2024?

Het aanbod van boekhoudprogramma’s is groot. Wat is nu het beste boekhoudprogramma? Veel ondernemers zeggen dat dit het pakket van e-Boekhouden.nl is. Deze boekhoudsoftware heeft alles wat een ondernemer nodig heeft. Er zijn veel functionaliteiten, een deskundige helpdesk, handige koppelingen en nog veel meer. En ondanks de vele mogelijkheden blijft de online boekhouding duidelijk en overzichtelijk. 

Toch is het belangrijk om te onthouden dat het beste eenvoudige boekhoudprogramma voor iedereen anders is. Hét online boekhoudprogramma voor iedereen is er niet, want elke boekhouding is anders. Het ligt er maar net aan wat de wensen en eisen van de ondernemer zijn. De een vindt de laagste kosten belangrijk. En de ander kiest voor een ander boekhoudprogramma met meer functies. Daarom is een eenvoudig boekhoudprogramma vergelijken belangrijk. Dit geeft inzicht welke boekhoudsoftware het beste bij het bedrijf past. De beste gevonden? Start direct met online boekhouden!

Onderneming logo icon

Tip: Gratis eenvoudig online boekhoudprogramma (Nu 15 maanden gratis)

Waarom kiezen voor een simpel boekhoudprogramma?

Afbeelding onnodige fouten bij elektronische btw aangifte

Het gebruik van een online boekhoudprogramma is niet verplicht. Iedere ondernemer is vrij hoe hij de administratie organiseert. Wel zijn er een aantal regels en eisen vanuit de Belastingdienst. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een factuur, hoe lang bepaalde gegevens bewaard moeten blijven en het doen van de btw-aangifte. Maar zolang aan alle voorwaarden wordt voldaan, bepaalt de ondernemer zelf hoe hij zijn administratie doet. Het bijhouden van een goede boekhouding is wel verplicht. En een eenvoudig boekhoudpakket helpt daarbij. 

Met eenvoudige boekhoudsoftware kan iedere ondernemer boekhouden volgens de wensen van de Belastingdienst. Het gebruik van boekhoudsoftware verkleint de kans op fouten en bespaart enorm veel tijd door het automatiseren van handelingen.

Voor- en nadelen van een eenvoudig boekhoudprogramma

Ondernemers zijn lang niet altijd bekend met boekhoudkundige vaktermen, zoals journaalposten en een grootboek. Veel zzp’ers haken dan af. Gelukkig zijn er ook simpele, online boekhoudprogramma’s. In deze programma’s wordt alles duidelijk uitgelegd, waardoor ondernemers precies weten wat en hoe zij iets moeten doen. Bovendien heeft boekhoudsoftware alle benodigde functionaliteiten om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

Voordelen

 • Automatiseert veel handelingen 
 • Eenvoudige uitleg en begeleiding
 • Voldoet aan de eisen van de Belastingdienst

Nadelen

 • Meestal een betaald pakket
 • Extra functies zijn niet inbegrepen
 • Er is een internetverbinding nodig

Op zoek naar een groter overzicht?

De eenvoudige boekhoudprogramma’s die op deze pagina omschreven worden zijn voornamelijk geschikt voor starters of kleine ondernemingen. Naast deze de selectie aan de eenvoudige programma’s, zijn er nog veel meer pakketten te vinden. Zo zijn er goedkope boekhoudprogramma’s, pakketten geschikt voor zzp’ers, gratis boekhoudsoftware en nog veel meer. Onderneming.nl biedt een volledig overzicht met alle boekhoudprogramma’s om iedere ondernemer te voorzien van een passend boekhoudpakket.

Veelgestelde vragen

Wat kost een zzp boekhoudprogramma?

Het beste en makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp’ers is e Boekhouden.nl. Ondernemers kunnen de software 15 maanden gratis uitproberen. Na deze gratis proefperiode kost het € 9,95 per maand. Daarnaast zijn er een aantal gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Deze kosten niks, maar zijn wel beperkt in functies. Soms is dat prima, en soms zijn er meer functionaliteiten vereist.

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Niet iedereen heeft kaas gegeten van financiële administratie. Daarom moet een boekhoudprogramma niet al te moeilijk in gebruik zijn. Een eenvoudig boekhoudprogramma is zo ingericht dat iedereen – met of zonder boekhoudkennis – aan de slag kan met zijn eigen boekhouding. Eenvoudig boekhouden is het doel. Zo’n pakket maakt het bijvoorbeeld super makkelijk om facturen te maken en versturen, btw-aangifte te doen en de basis te regelen voor de inkomstenbelasting. Eenvoudige, simpele boekhoudprogramma’s bevatten de basisfuncties, die ondernemers nodig hebben. Een uitgebreid boekhoudpakket heeft veel meer functionaliteiten. Maar die heeft niet iedere ondernemer nodig.

Hoeveel kost een boekhoudprogramma?

De kosten van een boekhoudprogramma lopen sterk uiteen. De een is flink duurder dan de ander. Toch is het duurste pakket niet altijd de beste keus. Het is belangrijk dat de mogelijkheden van de boekhoudsoftware geschikt zijn voor het soort boekhouding. Kleine ondernemers hebben soms genoeg aan een gratis boekhoudprogramma. Terwijl grote bedrijven veel meer functionaliteiten vereisen. Een simpel boekhoudprogramma van e Boekhouden.nl is volgens ondernemers het beste eenvoudige en complete boekhoudpakket en kost €9,95 per maand.

Heb ik een boekhouder of accountant nodig?

Ondernemers hebben de keus om hun boekhouding zelf te doen of het laten doen door een boekhouder of accountant. Of een boekhouder of accountant nodig is, bepaalt de ondernemer zelf. Met een online boekhoudprogramma kan iedereen zijn of haar boekhouding regelen. Maar niet iedereen wil dat. Naarmate het bedrijf groeit, zal de financiële administratie ook groter en complexer worden. Veel ondernemers vragen vanaf dat moment om de hulp van een boekhouder of accountant. Toch is dat niet altijd nodig. Een makkelijk boekhoudprogramma neemt al veel werk uit handen.