Exact review

header
 • Auteur:

  Jonathan volgt de bachelor Economie en Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast zijn studie is hij auteur op verschillende financiële websites. Zijn doel is om de financiële wereld toegankelijk te maken voor iedereen.

 • Laatst bijgewerkt: 10 november 2023
 • Leestijd: 15 minuten

Onderneming.nl heeft de belangrijkste boekhoudprogramma’s van Nederland getest. Dit is de Exact Online review. In deze review worden de voor- en nadelen, de prijs, de werking en de functionaliteiten uitgebreid besproken.

Beoordeling

Prijs

Functies

Gebruikersgemak

 • Vanaf €42,00 per maand
 • Boekhouding bij te houden vanaf elke locatie
 • Facturen en offertes zijn volledig aanpasbaar
 • Koppeling mogelijk met een bankrekening, kassasysteem of CRM
 • Automatische doorvoering van updates
1
Logo exact
€ 42,00 Per maand
Bekijken

Het aanhouden van Boekhouden Essentials kost € 42,00 per maand. Voor dit geld kunnen ondernemers gebruikmaken van allerlei verschillende functionaliteiten van Exact Online. Zo kan het boekhoudprogramma – door middel van business software – met diverse platformen gekoppeld worden. Dit maakt het mogelijk om delen van de administratie te automatiseren. Bij dit product kan er 1 gebruiker de boekhouding doen, dit kan niet worden uitgebreid. Daarnaast kan er met Boekhouden Essentials slechts 1 administratie bijgehouden worden.

Meer lezen
2
Logo exact
€ 82,00 Per maand
Bekijken

Voor het aanhouden van Boekhouden Plus wordt er maandelijks € 82,00 in rekening gebracht aan gebruikers. Dit is vergeleken met andere aanbieders natuurlijk veel geld. Maar voor dit geld ontvangen gebruikers wel veel extra’s. Er zijn verschillende features beschikbaar die het uitvoeren van administratieve taken een stuk gemakkelijker en efficiënter maken. Bovendien is het met Boekhouden Plus mogelijk om met 2 gebruikers tegelijkertijd in de administratie van de onderneming te duiken. Daarnaast kunnen er 2 administraties per abonnement bijgehouden worden.

Meer lezen
3
Logo exact
€ 122 Per maand
Bekijken

Het duurste en meest uitgebreide product van Exact is Boekhouden Professional. Voor € 122 per maand beschikken gebruikers over allerlei verschillende tools en services. Zo kunnen er anders dan bij de andere aangeboden pakketten onbeperkt verkoopfacturen aangemaakt worden en onbeperkt bankkoppelingen toegevoegd worden. Het is bij Boekhouden Professional mogelijk om met 2 gebruikers tegelijkertijd van het boekhoudprogramma gebruik te maken. Per abonnement kunnen er 2 administraties bijgehouden worden.

Meer lezen

Wat is Exact?

Exact is een online boekhoudprogramma voor het MKB en grote ondernemingen. Het doel van Exact is om ondernemers tijd te laten besparen met een slim online boekhoudpakket. Het bedrijf claimt dat ondernemers tot wel 73% van de tijd kunnen besparen door te boekhouden met de Exact software. Daarnaast zouden gebruikers minder fouten maken in de boekhouding.

Exact Boekhoudprogramma

Er zijn verschillende voordelen waarvan een ondernemer profiteert met Exact. Maar het programma kent ook een aantal nadelen.

Voordelen

 • Boekhouding bij te houden vanaf elke locatie
 • Facturen en offertes zijn volledig aanpasbaar
 • Uitgebreide customer support

Nadelen

 • Relatief hoge maandelijkse kosten
 • Geen Mail & Herken functie beschikbaar

Soorten ondernemingen

Het boekhoudprogramma richt zich op het MKB en grote ondernemingen. De kosten van het gebruik van Exact zijn relatief hoog, maar gebruikers krijgen hier natuurlijk wel veel voor terug. Exact automatiseert een groot gedeelte van de bedrijfsadministratie. Dankzij de vele aangeboden koppelingen worden taken – die normaal handmatig uitgevoerd worden – geautomatiseerd. De hoge kosten van Exact kunnen helaas als een barrière werken voor startende ondernemers.

Opzegtermijn

Bij Exact betalen gebruikers altijd vooraf aan het begin van de maand. Daarnaast is de opzegtermijn van het programma 1 maand. Bedenk dus dat een abonnement ruim van te voren opgezegd moet worden. Anders moet er voor een extra maand onnodig betaald worden.

Hoe werkt Exact?

Exact is een boekhoudprogramma dat erg veel boekhoud gemak biedt aan gebruikers. Het doel van Exact is: Improve efficiency and grow. Er zijn meer dan 220 koppelingen mogelijk die het boekhouden een stuk gemakkelijker maken. Zo kunnen er bijvoorbeeld koppelingen gelegd worden met: kassa’s, betaalrekeningen, webshops en allerlei verschillende software.

Kenmerken van Exact

KenmerkenExact Online Boekhouden EssentialsExact Online Boekhouden PlusExact Online Boekhouden Professional
Jaarlijkse kosten €504€984€1464
Gratis boekingen per jaar – 
Proefperiode 30 dagen30 dagen30 dagen
Aantal gebruikers   12 (€18,50 p/m per extra gebruiker)2 (€18,50 p/m per extra gebruiker)
RechtsvormenBV, VOF, Eenmanszaak, Verenigingen en Stichtingen BV, VOF, Eenmanszaak, Verenigingen en Stichtingen BV, VOF, Eenmanszaak, Verenigingen en Stichtingen 
Bankkoppeling mogelijk JaJaJa
Mobiele app JaJaJa
Belastingdienst erkendJaJaJa
Laatst gecontroleerd op 10 oktober 2023

Functionaliteiten Exact

Exact Overzichtspagina

Exact app

Online app

Exact Dashboard

Exact heeft een online app, waarin ondernemers eenvoudig de boekhouding kunnen doen. De app is zeer overzichtelijk en heeft alles te bieden wat het MKB en grote ondernemingen nodig hebben. In het dashboard vinden gebruikers alle belangrijke onderdelen van de financiën op een rij.

Mobiele app

mobiele app illustratie

Met de mobiele Exact app hebben ondernemers de bedrijfsadministratie altijd bij de hand. Daarnaast zijn er allerlei functionaliteiten in de app beschikbaar. Zo is het voor gebruikers mogelijk om in een handomdraai inkopen in de administratie op te nemen. Dit gebeurd met de Scan & Herken functie van Exact. Er dient een foto gemaakt te worden en de benodigde gegevens worden vervolgens automatisch gefilterd.

Automatisering

Door de financiële kant van de onderneming gedeeltelijk te automatiseren kan er erg veel tijd bespaard worden. Online boekhouden wordt met automatisering bovendien veel simpeler. Voorheen lastige taken verdwijnen dan uit het zicht.

Met de producten van Exact kunnen veel administratieve taken eenvoudig geautomatiseerd worden. Dit is mogelijk dankzij de vele mogelijke koppelingen van Exact. Zo is het mogelijk om – door middel van een bankkoppeling – bankafschriften automatisch te verwerken in de boekhouding. Dit bespaart klanten van Exact natuurlijk erg veel tijd. Ook zijn er verschillende koppelingen mogelijk met CRM software voor onder andere relatiebeheer.

Facturen sturen en inboeken

Facturen sturen

Exact overzicht verkoopfacturen

Exact vindt het erg belangrijk dat de verstuurde facturen bij de desbetreffende onderneming past. Daarom is het met de Exact software mogelijk om facturen te versturen in eigen huisstijl. Dit maakt een factuur een stuk persoonlijker.

Facturen inboeken

Exact Inkoop

Met Exact Online is het mogelijk om facturen en bonnen zowel handmatig in te voeren als ze met behulp van de Scan & Herken in de boekhouding op te nemen. 

Scan & Herken

Maak eenvoudig een foto met de smartphone van de factuur of bon en bespaar veel tijd. De benodigde gegevens worden automatisch gefilterd en in de boekhouding opgenomen.

Bank koppelen met Exact

Het is met Exact mogelijk om een zakelijke rekening van meer dan 10 banken te koppelen met het boekhoudprogramma. Afschriften worden dan automatisch opgenomen in de boekhouding. Eén voor één afschriften invoeren is dan verleden tijd.

Kilometerregistratie functie

illustratie kilometerregistratie

Er zijn bij Exact verschillende koppelingen mogelijk met kilometerregistratie programma’s. Op deze manier kunnen onkosten gemakkelijk doorberekend worden aan de klanten. Dit is erg handig voor leveranciers en bedrijven in de logistiek. Met behulp van software worden de gereden ritten automatisch verwerkt. In de pakketten van Exact zitten helaas zelf geen kilometerregistratie functie.

Rapportages maken in Exact

In het boekhoudprogramma van Exact is het voor gebruikers mogelijk om allerlei verschillende rapportages te maken. Zo krijgen ondernemers meer inzicht in de financiën van de onderneming. Naast de rapportages van Exact is het voor gebruikers ook mogelijk om koppelingen te leggen met verschillende rapportage software.

Mogelijkheid boekhoudprogramma gebruiken met meerdere gebruikers tegelijk

Bij het pakket Boekhouden Essentials kan er 1 gebruiker van het boekhoudprogramma gebruikmaken. Abonnementhouders van Boekhouden Plus en Boekhouden Professional krijgen standaard de mogelijkheid om met 2 gebruikers gebruik te maken van het boekhoudprogramma. Bij deze 2 pakketten is het bovendien mogelijk om extra gebruikers toe te voegen, hiervoor worden er wel kosten in rekening gebruikt. De kosten bedragen per extra gebruiker € 18,50 per maand.

Exporteren van gegevens

Exporteren van gegevens kan in de online app van Exact. Deze gegevens worden overzichtelijk gesorteerd en verzonden in een XML-bestand. Daarnaast is het mogelijk om de btw aangifte te doen bij Exact en vervolgens te exporteren naar de Belastingdienst.

Mogelijkheid om meerdere administraties bij te houden

Bij het pakket Boekhouden Essentials is het niet mogelijk om meerdere administraties bij te houden. Gebruikers van Boekhouden Plus en Boekhouden Professional kunnen daarentegen 2 administraties bijhouden.

Eigen ervaring

Facturen verwerken

Onze ervaring van het verwerken van facturen bij Exact was erg positief. De facturen kunnen handmatig ingevoerd worden of door middel van een foto met de Scan & Herken functie.

Het handmatig invoeren van facturen werkte erg snel en eenvoudig. Er worden naar een aantal factuurgegevens gevraagd en de factuur wordt vervolgens automatisch in de boekhouding opgenomen.

illustratie facturatie

De Scan & Herken functie werkte nog efficiënter. Er hoeft alleen een foto gemaakt de worden van de bon of factuur en de rest gaat vanzelf. De factuurgegevens worden door slimme software gefilterd en gesorteerd. Er wordt vervolgens een digitale factuur aangemaakt die in de boekhouding wordt opgenomen. Zo besparen ondernemers erg veel tijd.

Wij vonden het wel jammer dat er bij Exact geen Mail & Herken functie beschikbaar is. Deze functie filtert facturen uit e-mails van een verbonden e-mailadres. Ontvangen facturen worden dan automatisch in de boekhouding opgenomen.

Automatisering 

Over de mate van automatisering van bedrijfsinformatie bij Exact zijn wij erg tevreden. Er zijn veel koppelingen mogelijk die bedrijfstaken automatiseren. Een koppeling met CRM software is er hier één van. Zo kan er veel tijd bespaart worden en kunnen ondernemers zich focussen op het ondernemen zelf.

Het nadeel van deze koppelingen is dat er vrijwel altijd kosten in rekening worden gebracht voor deze te koppelen programma’s. 

Support

Exact functionaliteiten
Exact trainingen

Exact online beschikt over een Grote support afdeling. Er zijn allerlei trainingen en webinars beschikbaar die gebruikers verschillende zaken beter leren begrijpen. Het bijzondere aan deze service is dat het 24 uur per dag beschikbaar is. Wij zijn op het internet weinig mensen tegengekomen die een slechte ervaring met de support service hebben gehad.

Design

Onze mening over het design is dat het een beetje ouderwets oogt en aan vernieuwing toe is. Tegelijkertijd is het design wel erg overzichtelijk. Er is een financiële cockpit waar alle belangrijke onderdelen van de administratie te vinden zijn, zoals openstaande posten. Dit geeft ondernemers inzicht in de financiën van de onderneming. De support module ziet er wel netjes uit. Er zijn veel verschillende filmpjes beschikbaar die bekeken kunnen worden bij onduidelijkheden. 

Exact cockpit

Koppelingen

Bank

 • ABN Amro
 • Bunq
 • ING
 • Knab
 • Rabobank
 • SNS Bank
 • Triodos Bank
 • ASN Bank
 • RegioBank
 • Van Lanschot
 • Deutsche Bank

CRM software

 • Teamleader
 • Compenda 
 • Xellon7
 • WIZZkit 
 • Realworks 
 • HubSpot
 • Simplicate
 • FLexConnect
 • ZOHO 
 • Online Succes 
 • Telefoonintegratie.nl
 • Dstny  
 • Coachview 
 • LeadInfo 
 • Pipedrive connector 
 • KlantAlert 
 • Red Cactus 
 • Microsoft Dynamics 365 

Facturen

 • Teamleader
 • Efactuurdirect 
 • Realworks 
 • Simplicate 
 • Compenda 
 • QicsMilestones 
 • Younium 

Incassobureau

 • iController
 • Outstanding24
 • Trefi
 • Payt 
 • Microsoft Dynamics 365 

Kassa

 • Zettle
 • CycleSoftware 
 • SPONT
 • WooCommerce
 • Kassatellen.nl  
 • Booq POS 
 • Posonas 
 • EasyKas
 • MplusKASSA
 • KassaMatic 
 • unTill 
 • MyKassa 
 • Count-IT
 • Vendit 
 • BlueRetail 

Overheidsinstantie

Betaalprovider

 • Zettle
 • Afletteren

Portal

Rapportage software

 • Ondernemingsradar
 • Statler BI
 • Silverfin 
 • Excel Controller 
 • MLE 
 • Speedbooks 
 • Greenaumatic 
 • Realworks 
 • XLReporting
 • Ezora  
 • Factview 
 • Visionplanner Cloud 
 • CaseWare Cloud Connector 
 • BI voor Accountancy 
 • PowerBIConnector.nl
 • PM-Report 
 • CaseWare
 • Infine Software 

Salaris software

 • Employes
 • Humanwave 
 • Loket.nl 
 • Nmbrs

Urenregistratie software

 • Shiftbase 

Webshop

 • Magento 
 • Shopify 
 • Utilize 
 • BaS WebShop 
 • PANGAEA 
 • Autixor 
 • WooCommerce 
 • CCV Shop  
 • OpenCart 
 • Mijnwebwinkel 
 • Shoxl 
 • ChannelEngine 
 • Lightspeed 
 • Prestashop 
 • Shopware 
 • Shoptrader 
 • BigCommerce
 • Propellor  

Veelgestelde vragen

Hoe werkt scan & herken via Exact online?

Scan & Herken maakt het mogelijk om eenvoudig bonnen en facturen op te nemen in de boekhouding. Er dient een foto gemaakt te worden – met een smartphone of tablet – en de factuurgegevens worden vervolgen automatisch opgenomen in de boekhouden. 

Wat kost Exact online?

De kosten van de boekhoudpakketten bij Exact variëren tussen de € 42,00 en € 122 per maand. Vergeleken met andere aanbieders zijn deze kosten relatief hoog. Voor deze hoge kosten ontvangen gebruikers erg veel tools en diensten. Vooral voor het MKB en grotere ondernemingen kan het boekhouden met Exact daarom erg handig zijn. 

Hoe log ik in op Exact Online? 

Exact biedt naast een boekhoudprogramma ook andere diensten aan. Er zijn daarom meerdere login pagina’s op de site aanwezig. Rechts bovenin de website van Exact staat er een button om in te loggen. Door hierop te klikken verschijnt er een pagina met de aangeboden diensten, waaronder Exact Online. Klik hierop en login om in het boekhoudprogramma te komen. 

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.