Ficsus.nl review

ficsus header
 • Auteur:

  Jonathan volgt de bachelor Economie en Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast zijn studie is hij auteur op verschillende financiële websites. Zijn doel is om de financiële wereld toegankelijk te maken voor iedereen.

 • Bijgewerkt op: 5 maart 2023
 • Gecontroleerd op: 10 oktober 2023
 • Leestijd: 15 minuten

Onderneming.nl heeft de belangrijkste boekhoudprogramma’s van Nederland getest. Dit is de Ficsus review. In deze review is er een uitgebreide vergelijking van de voor- en nadelen, de prijs, de werking en de functionaliteiten te vinden.

Ficsus is een online boekhoudprogramma speciaal voor zzp’ers. Het boekhoudprogramma is laagdrempelig en gemakkelijk te gebruiken. Daarnaast biedt Ficsus diverse functionaliteiten aan die zorgen voor een complete boekhouding.

Beoordeling

Prijs

Functies

Gebruikersgemak

 • Het pakket kost €12,50 per maand
 • Boekhouding bij te houden vanaf elke locatie
 • Facturen en offertes zijn volledig aanpasbaar
 • Koppeling mogelijk met een bankrekening en betaalprovider
 • Automatische doorvoering van updates
1
Fiscus.nl Logo
€ 12,50 Per maand
Bekijken

Speciaal voor zzp’ers heeft Fiscus een online boekhoudprogramma ontwikkeld. Voor een prima prijs is er maandelijkse beschikking tot veel verschillende functionaliteiten. Fiscus zorgt voor een complete boekhouding voor de zzp’er. Op het moment dat een abonnement wordt gestart bij Ficsus, krijgen ondernemers de volgende functies voor hun boekhouding:

  • Eenvoudig inkomsten/uitgaven boeken

  • Onbeperkte mutaties

  • Btw-aangifte automatisch

  • Koppeling met belastingdienst

  • Ritten-/kilometerregistratie

  • Urenregistratie

  • Producten beheren

  • Relatie-/klantbeheer

  • Exportfunctie

  • Automatische overzichten voor jaaraangifte

  • Koppeling naar Nederlandse banken

Meer lezen

Wat is Ficsus.nl?

boeken werkt eenvoudig met ficsus

Ficsus vindt het belangrijk dat een startende zzp’er over een strakke boekhouding kan beschikken. Met Ficsus online boekhouden kunnen er gemakkelijk facturen opgemaakt worden, openstaande facturen verstuurd worden en alle andere handige functionaliteiten gebruikt worden. Ook beschikt Ficsus over een mobiele app, waarmee de gebruikelijke functies met de Ficsus app gebruikt kunnen worden. Zo kunnen er waar dan ook gemakkelijk bonnetjes worden ingescand en verstuurd.

Het online boekhoudprogramma is ideaal voor bedrijven die te maken hebben met ritten- en urenregistraties of productiekosten. Het aantal mutaties die gedaan kunnen worden met Ficsus is onbeperkt. Daarnaast kan de btw-aangifte makkelijk en rechtstreeks ingediend worden bij de Belastingdienst.

Ficsus boekhouden

Soorten ondernemingen

Het boekhoudprogramma is speciaal ontworpen voor zzp’ers en eenmanszaken. Het programma is laagdrempelig en daarom voor iedereen toegankelijk.

Opzegtermijn

Bij Ficsus wordt er een opzegtermijn van 1 maand gehanteerd. Zo zitten ondernemers nergens voor een lange periode aan vast en lopen ze daarmee weinig risico. Gebruikers kunnen schriftelijk, via de feedback knop in de online app of per mail het abonnement opzeggen. Bij een schriftelijke opzegging dient de desbetreffende naam, het klantnummer en de reden van opzegging ingevoegd te worden.

Er zijn verschillende voordelen waarvan een zelfstandig ondernemer profiteert door Silvasoft te gebruiken. Maar het programma kent ook een aantal nadelen.

Voordelen

 • Speciaal voor zzp’ers & eenmanszaken
 • Scan & Herken functie
 • Gratis bankkoppeling
 • Relatiebeheer

Nadelen

 • Geen Mail & Herken functie

Hoe werkt Ficsus.nl?

Ficsus is een online boekhoudprogramma dat speciaal is ontwikkeld voor zzp’ers en eenmanszaken. Dit houdt in dat het programma een eenvoudige uitstraling en werking heeft. Zo wordt het programma voor iedereen toegankelijk gemaakt. Ook voor startende ondernemers met weinig kennis van boekhouden. Er zijn allerlei mogelijkheden om het boekhouden te automatiseren. Dit bespaart natuurlijk veel tijd. En bovendien garandeert het bijna volledige correctheid van de administratie.

Ficsus.nl proefaccount

Ficsus online boekhouden is 35 dagen gratis uit te proberen. Deze proefperiode geeft inzicht in het online boekhoudprogramma. Ondernemers hebben toegang tot alle functionaliteiten waar het boekhoudpakket over beschikt. Dit proefabonnement wordt na 35 dagen automatisch stopgezet.

Kenmerken van Ficsus.nl

KenmerkenBoekhoudprogramma zzp
Jaarlijkse kosten €150
Gratis boekingen per jaar Onbeperkt
Proefperiode35 dagen
Aantal gebruikers 1
Rechtsvormen (geschikt) Eenmanszaak/ZZP
Bankkoppeling mogelijk Ja
Mobiele app Ja
Belastingdienst erkendJa
Laatst gecontroleerd op 10 oktober 2023

Kosten

Ficsus tarieven

Functionaliteiten Ficsus.nl

Ficsus.nl app

Ficsus heeft zowel een online als mobiele app ontwikkelt. De online app is geschikt voor alle aangeboden functionaliteiten. De mobiele app is echter een aanvulling op de online app. Het heeft slechts één functionaliteit, namelijk de Scan & Herken functie.

Online app

Ficsus beschikt over een uitgebreide online app. De functionaliteiten zijn opgedeeld in verschillende modules. Dit maakt het erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Dit boekhoudprogramma is laagdrempelig en maakt het boekhouden voor iedereen toegankelijk. Startende ondernemers kunnen daarom eenvoudig de boekhouding doen met Ficsus.

Mobiele app

Naast een online app is er ook een mobiele app. Deze app is speciaal ontworpen voor de Scan & Herken functie en heeft daarnaast geen andere functionaliteiten. Met de Scan & Herken functie kunnen gebruikers meteen foto’s maken van ontvangen bonnetjes. Zo hoeven bonnetjes niet bewaard te worden en kunnen ze direct de prullenbak in. Een onoverzichtelijke schoenendoos vol oude bonnetjes is met de Scan & Herken functie dus verleden tijd.

Automatisering

Automatisering is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een online boekhoudprogramma. Dit haalt ondernemers natuurlijk veel werk uit handen. Tijdrovende en vaak herhaalde taken worden uitgevoerd door slimme software. Deze software wordt vaak deels zelf ontwikkeld door het boekhoudprogramma. Om hetgeen wat niet beschikbaar is toch aan te bieden, worden er allerlei koppelingen met externe programma’s aangeboden.

Bij Ficsus zijn er tal van automatiseringsmogelijkheden beschikbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een zakelijke rekening te koppelen met de boekhoudomgeving. Uitgaven van deze rekening worden dan automatisch in het boekhoudprogramma verwerkt. De Scan & Herken functionaliteit van Ficsus is net zo efficiënt en gebruiksvriendelijk. Een bonnetje of inkoopfactuur kan hiermee in de boekhouding opgenomen worden door er slechts een foto van te maken. Naast het efficiënter verwerken van uitgaven kan het indienen van de btw-aangifte ook een stuk soepeler verlopen met Ficsus. Er is namelijk een koppeling beschikbaar met de belastingdienst. Dit maakt het mogelijk om in het boekhoudprogramma zelf de btw-aangifte correct en snel in te dienen. Grote delen van de aangifte worden namelijk automatisch ingevuld.

Facturen sturen en inboeken

Voor zzp’ers bestaat het grootste deel van de administratie vaak uit het inboeken en verzenden van facturen. Daarom is het natuurlijk erg belangrijk dat dit eenvoudig en efficiënt kan.

Ficsus uitgaven

Facturen sturen

Facturen versturen kan met Ficsus in de eigen huisstijl van de onderneming. Zo kan er een gepersonaliseerde template ingevoegd worden met het eigen logo. Dit maakt een factuur natuurlijk een stuk persoonlijker. Bovendien kunnen gebruikers van Ficsus een betaallink koppelen aan een factuur. Ontvangers kunnen dan direct op betalen overgaan en zo is het geld een stuk sneller binnen.

Facturen inboeken

Het inboeken van facturen kan vrijwel volledig geautomatiseerd worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de beschikbare bankkoppellingen en de Scan & Herken functie. Met een bankkoppeling worden afschriften van de zakelijke rekening automatisch in de administratie verwerkt.

Ficsus inkopen
Scan & Herken

Een Scan & Herken functie maakt het mogelijk om bonnen en inkoopfacturen snel en gemakkelijk in de boekhouding te verwerken. Gebruikers kunnen in de mobiele app eenvoudig foto’s maken van bonnen en facturen. Deze worden vervolgens automatisch in de administratie verwerkt. Zo besparen ondernemers natuurlijk veel tijd.

Bank koppelen met Ficsus.nl

Ficsus is met vrijwel iedere Nederlandse bank te koppelen. Dit maakt het mogelijk om een brug te leggen tussen de zakelijke rekening en het boekhoudprogramma. Zo wordt het boekhouden nog gemakkelijker. Afschrijvingen worden namelijk automatisch in de boekhouding verwerkt. Uitgaven handmatig één voor één invoeren is dan verleden tijd. Het grote voordeel van Ficsus ten opzichte van concurrenten is dat een bankkoppeling gratis is.

Ficsus bankkoppeling

Kilometerregistratie functie

Met Ficsus hebben ondernemers snel en correct de kilometerregistratie op orde. De Kilometerregistratie functie maakt het voor ondernemers mogelijk om de zakelijke en privé gereden kilometers te scheiden van mekaar. Daarnaast kunnen gereden kilometers direct gedeclareerd worden. Bovendien bespaart het nauwkeurig bijhouden van kilometers ondernemers veel geld. Zo hoeft er namelijk minimaal bijtelling betaalt te worden.

Urenregistratie functie

Naast de kilometerregistratie functie is er ook een urenregistratie functie. Met deze functie kunnen gebruikers van Ficsus eenvoudig de gewerkte uren bijhouden. Door de taak, datum, relatie, project en tarieven in te vullen is alles op een later moment overzichtelijk terug te vinden. Zo kan er aan het einde van het project eenvoudig een factuur aangemaakt worden met een overzicht van de gewerkte uren.

Rapportages maken in Ficsus.nl

Rapportages geven ondernemers inzicht in de financiën. Zonder dat er onderzoek gedaan hoeft te worden krijgen ondernemers in een oogopslag allerlei overzichten naar keuze. Het beschikken over de juiste informatie helpt natuurlijk bij het maken van de juiste keuzes. Ficsus beschikt over een uitgebreid aanbod aan rapportages, waaronder jaarrekeningen.

Mogelijkheid boekhoudprogramma gebruiken met meerdere gebruikers tegelijk

Het toevoegen van extra gebruikers zorgt ervoor dat ondernemers met meerdere mensen tegelijkertijd de boekhouding kan doen, zoals een boekhouder of accountant. Bij Ficsus is het helaas niet mogelijk om extra gebruikers toe te voegen.

Exporteren van gegevens

Door het exporteren van gegevens hoeft er geen toegang tot het programma gegeven te worden aan anderen. Gegevens kunnen worden geëxporteerd in de vorm van een XML- of Excel-bestand.

Mogelijkheid om meerdere administraties bij te houden

Het is bij Ficsus niet mogelijk om extra administraties toe te voegen aan een account. Voor iedere administratie dient er een apart account geopend te worden.

Eigen ervaring

facturen verwerken

Over het verwerken van facturen met Ficsus zijn wij zeer tevreden. Deze taak is namelijk vrijwel volledig te automatiseren. Zo hoeven ondernemers minder tijd te besteden aan de boekhouding en blijft er meer tijd over voor hetgeen wat pas écht leuk is. En dat dat is natuurlijk het ondernemen!

Ficsus uitgave inboeken

Automatisering 

Over de mate van automatisering zijn wij ook erg enthousiast. Zoals wij hierboven al verteld hebben, is het verwerken van facturen vrijwel volledig te automatiseren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Scan & Herken functie van Ficsus. Met de bankkoppeling kunnen uitgaven van de bankrekening automatisch in de administratie opgenomen worden. Bovendien is er een relatiebeheer module aanwezig in het boekhoudprogramma. Zo kunnen relaties eenmalig opgeslagen worden, waarna het factureren in het vervolg een stuk efficiënter verloopt.

Support

Ficsus beschikt over een uitgebreide kennisbank met een groot aantal handleiding. Deze handleidingen zijn overzichtelijk terug te vinden op de ondersteuningspagina van Ficsus. De klantenservice van Ficsus is te bereiken door een mail te sturen naar klantenservice@ficsus.nl. Wij vinden het jammer dat een telefoonnummer van de klantenservice ontbreekt op de site. Dit zou het contact een stuk persoonlijker maken.

Ficsus klantenservice

Design

Over de uitstraling van het design zijn wij niet echt tevreden. De lay-out ziet er naar onze mening een beetje saai en ouderwets uit. Toch is het design wel zeer functioneel. Vanuit het dashboard kan er eenvoudig naar de gewenste pagina genavigeerd worden. Bovendien zijn er allerlei overzichten terug te vinden in dit dashboard. Zo krijgen ondernemers inzicht in de in de financiën van de onderneming zonder er al te veel tijd in te steken.

Ficsus Overzicht

Conclusie Ficsus.nl

Ficsus is een online boekhoudprogramma. Vooral gericht op zzp’ers, zowel startende zzp’ers en ervaren ondernemers. Het pakket van Ficsus is beschikbaar voor een prima bedrag per maand. Hierbij zitten veel verschillende functionaliteiten, een duidelijke helpdesk voor alle vragen en een handige app voor de gehele boekhouding. De prijs-kwaliteitverhouding is daarom zeer aantrekkelijk.

Koppelingen

Bank

 • ABN Amro
 • ING
 • Knab
 • Rabobank
 • SNS Bank
 • ASN Bank
 • RegioBank
 • Triodos Bank

Overheidsinstantie

Betaalprovider

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost Ficsus?

Ficsus beschikt over een abonnement Boekhouden Compleet voor € 12,50 per maand. Daarmee kan er gebruik gemaakt worden van alle functionaliteiten waarover Ficsus beschikt. Ook is er een gratis proefperiode van 35 dagen. Er wordt dan een account aangemaakt waarmee er een kijkje genomen kan worden in de boekhoudsoftware.

Hoe kan ik een abonnement opzeggen bij Ficsus?

Een abonnement van Ficsus kan opgezegd worden per brief, via de mail of met de feedback knop op Ficsus.nl. Een abonnement heeft een opzegtermijn van één maand. Vermeld in de schriftelijke ontzegging de naam, het klantnummer en de reden van opzegging. Stuur dit op naar: 

Schriftelijk:
Ficsus.nl BV
T.a.v. Afdeling Klantenbeheer 
Kanaaldijk 2a
5735SL Aarle-Rixtel

Of:

E-mail:
Support@ficsus.nl

Kan ik Ficsus koppelen aan een bank?

Ja, bij Ficsus worden bankafschriften 1-op-1 geïmporteerd. Mutaties hoeven dus niet meer handmatig ingevoerd te worden.

Onderneming logo icon

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.