Gratis boekhoudprogramma

header
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 28 maart 2024
 • Leestijd: 17 minuten

Een online boekhoudprogramma is vaak niet geheel zonder kosten. Toch zijn er een aantal gratis pakketten te vinden. Zo’n gratis boekhoudprogramma maakt het ondernemers makkelijk om de boekhouding van de onderneming zelf bij te houden, omdat veel taken worden geautomatiseerd. Welke gratis programma’s zijn er? En wat is de beste keuze? Onderneming.nl geeft een overzicht van de beste gratis programma’s in 2024. 

Gratis boekhoudprogramma’s 

Ondernemers krijgen te maken met veel taken. Denk hierbij aan facturatie, het doen van belastingaangiftes, zoals de btw-aangifte en het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Het opzetten van een financiële administratie is een klus waar veel ondernemers liever niet te veel tijd en energie aan kwijt zijn. Een online boekhouding biedt in dat geval uitkomst. Dit is boekhoudsoftware waarmee de ondernemer eenvoudig en geheel online zijn eigen boekhouding kan bijhouden.

meeste boekhoudprogramma

De meeste boekhoudprogramma’s zijn een betaald pakket. De ondernemer betaalt in dat geval een vast bedrag per maand of per jaar om gebruik te mogen maken van de software. De boekhouding bijhouden kan ook met een gratis boekhoudprogramma. Startende ondernemers kiezen bijvoorbeeld voor Excel. Daarnaast is er gratis software te vinden. Dit is een compleet boekhoudprogramma, waarmee de ondernemer zelf kan online boekhouden, factureren en onder meer de btw-aangifte doet.

Top 5 beste gratis boekhoudprogramma’s

1
e boekhouden logo

Bij e-Boekhouden.nl weten ze als geen ander wat ondernemers nodig hebben. Profiteer daarom als starters van 15 maanden gratis e-Boekhouden.nl. Ook als je geen starter meer bent kun je in je proefperiode gratis gebruik maken van alle functionaliteiten om te bepalen of e-Boekhouden.nl het pakket is voor jou. Na deze periode kost het goedkoopste pakket van e-boekhouden € 9,95 per maand.

e-Boekhouden.nl staat bekend om de handige tools, waardoor het bijhouden van de online boekhouding maar ook de facturatie en btw-aangifte een stuk makkelijker gaat. Bovendien is het een Nederlandstalig programma. Ondernemers kunnen gebruik maken van handige functies, zoals automatische bankkoppeling, scan & herken, mail & herken, offertes maken, urenregistratie en een handige app. Daarnaast zijn er ook gratis cursussen en staat er altijd een deskundige helpdesk voor je klaar. Voor veel ondernemers is dit dan ook het nummer 1 boekhoudpakket van Nederland!

Meer lezen
2
moneybird logo

Het boekhoudprogramma van Moneybird is er voor iedereen. Het systeem is gebruiksvriendelijk, werkt snel en laat ondernemers meer plezier beleven aan het doen van de administratie. Moneybird biedt verschillende soorten pakketten aan. Elk pakket heeft dezelfde functionaliteiten. Het verschil zit ‘m in het aantal banktransacties dat per maand verwerkt kan worden. Ieder pakket kan 60 dagen gratis worden uitgeprobeerd en 180 dagen voor ondernemers met een Moneybird Betaalrekening.

Meer lezen
3
Logo van rompslomp

Rompslomp zegt het meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers te zijn. Elk soort zzp’er kan hier terecht. Of het nu gaat om een freelance bouwvakker, een grafisch ontwerper of internet ondernemer. Het super simpele zzp boekhoudprogramma van Rompslomp maakt het doen van de administratie makkelijker, overzichtelijker en leuker.

Wie onbeperkt gratis facturen en offertes wilt kunnen maken, is het gratis pakket van Rompslomp ideaal. Daarnaast kunnen zzp’ers met het gratis account ook een logo en huisstijl voor hun factuur ontwerpen. Meer functionaliteiten nodig? Het gratis pakket is eenvoudig om te zetten in het Plus of Pro account van Rompslomp.

Meer lezen
4
gekko logo
Gratis

Gekko is speciaal ontwikkeld voor kleine ondernemer. De missie is om elk soort administratie bijhouden zo simpel mogelijk te maken. Het systeem van Gekko heeft dan ook alles wat er nodig is voor het doen van de boekhouding. Het is makkelijk te gebruiken en te begrijpen.

Gekko biedt twee boekhoudpakketten aan: het gratis basic pakket en het betaalde premium pakket. Het premium pakket bevat alle functionaliteiten, het gratis pakket heeft een deel daarvan. Voor veel ondernemers zijn deze beperkte functionaliteiten voldoende om een volledige administratie bij te houden. Zo kunnen zij met de gratis software onder andere hun uren bijhouden, bonnen scannen, onbeperkt facturen versturen en een winst- en verliesrekening maken. Het basic Gekko boekhoudprogramma is gratis en blijft gratis. Maar niet voor iedere ondernemer is het gratis account genoeg. Toch op zoek naar meer functionaliteiten? Dan is het eenvoudig om het basic account up te graden naar een premium account.

Meer lezen
5
tellow logo
Gratis

Tellow is er speciaal voor zzp’ers. Ze claimen dat hun boekhoudtool écht gebruiksvriendelijk is, zodat zzp’ers aangiftes, facturen en de boekhouding in minuten kunnen regelen. Hierdoor houden ondernemers meer tijd over voor het echte ondernemen. Een account bij Tellow is altijd gratis.

Ook bij Tellow mogen ondernemers voor onbepaalde tijd 3 gratis facturen per maand maken en versturen. Maar dat is niet alles. In het gratis boekhoudpakket van Tellow zit meer inbegrepen, zoals een overzicht van inkomsten en uitgaven, winst- en verliesrekening en btw berekeningen. Kleine ondernemers die een beperkt aantal rekeningen per maand versturen, kunnen hiermee eenvoudig hun boekhouding bijhouden.

Meer lezen

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.

Gratis online boekhouden met de basis

boekhoudprogramma gratis

Veel mensen denken dat wanneer iets duur is, het ook beter is. Dat is niet altijd zo. Een gratis boekhoudpakket is wat betreft regels en eisen net zo goed als een betaald pakket. Hierdoor voldoet gratis software altijd aan de regels van de Belastingdienst. Het verschil zit ‘m in de mogelijkheden. Een gratis account is als het ware de basis voor de boekhouding, zoals het factureren of verwerken van betalingen. Maar boekhouden is meer dan dat. Een betaald pakket biedt meer functionaliteiten, zoals een automatische koppeling met de Belastingdienst of de zakelijke rekening

Omdat de mogelijkheden van een gratis boekhoudpakket beperkt zijn, is het niet altijd de beste keus. Wie een uitgebreide boekhouding heeft, heeft soms niet genoeg aan de basisfuncties. In dat geval past een betaald pakket beter. Overstappen van een gratis variant naar een betaald pakket is eenvoudig te regelen. 

Gratis boekhoudsoftware zzp

Iedere ondernemer moet een boekhouding bijhouden. Dat geldt ook voor zzp’ers. De meeste zzp’ers hebben een beperkte financiële administratie. Deze is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een groot internationaal bedrijf. Toch moeten zzp’ers ook boekhouden en voldoen aan alle regels van de Belastingdienst. Denk hierbij aan het maken en versturen van correcte facturen, het doen van btw-aangifte en het maken van een winst- en verliesrekening. Boekhoudsoftware maakt het doen van de boekhouding makkelijker, omdat veel taken geautomatiseerd worden. Dit scheelt veel tijd en energie.

Voor zzp’ers zijn er speciale boekhoudprogramma’s. Sommigen hiervan zijn gratis of gratis voor een bepaalde periode. Hiermee kan een zzp’er onder meer eenvoudig offertes en facturen maken, gewerkte uren bijhouden en belastingaangiftes doen. Gratis boekhoudsoftware voor zzp’ers heeft wel beperkingen. Zo is het pakket alleen voor een bepaalde periode gratis. Of het gratis account heeft beperkte functionaliteiten.

Gratis boekhouden met Excel

excel boekhoudprogramma kun je gratis boekhouden

Veel startende ondernemers beginnen ermee om hun boekhouding in Excel of Word te doen. Met een gratis Excel boekhoudprogramma kunnen zij gratis boekhouden. Bijvoorbeeld als zij geen geld over hebben voor de administratie. Als het bedrijf net is opgestart is dat voor een korte periode een prima oplossing. Via het Excel boekhoudprogramma is het mogelijk om onder meer zelf een winst- en verliesrekening te maken, inkomsten en uitgaven bijhouden en een urenregistratie te verwerken. Hiervoor kunnen ondernemers bijvoorbeeld een Excel template of sjablonen gebruiken. 

Toch komt er meestal een moment waarop een Excel boekhoudprogramma niet meer voldoende is en er behoefte is aan meer overzicht en structuur. Het bedrijf groeit, per maand worden er meer facturen verstuurd, koppeling met de zakelijke rekening en de Belastingdienst is nodig of het automatiseren van handelingen is wenselijk; allemaal redenen om op zoek te gaan naar een andere, goedkope oplossing. Zoals een gratis boekhoudprogramma. Door middel van gratis online software kunnen ondernemers met een beperkte administratie zelf online boekhouden, zonder duur uit te zijn.

Top 3 gratis boekhoudprogramma’s 2024

Logo e-Boekhouden.nl

1. e-Boekhouden

E-Boekhouden is het best beoordeelde boekhoudprogramma op meeroverboekhouden.nl. Het is een boekhoudprogramma dat is ontwikkeld door Skillsource. Het pakket van e-Boekhouden is beschikbaar voor startende ondernemers, zzp’ers, eenmanszaken, bedrijven in het MKB en grote bedrijven. De gebruiksvriendelijke en toegankelijke tool is zeer geschikt voor mensen die geen tot weinig ervaring hebben met boekhouden. Het boekhoudprogramma is 15 maanden gratis voor startende ondernemers. Na deze 15 maanden is het goedkoopste pakket maandelijks € 9,95.

 • 15 maanden gratis
 • Directe koppeling met Belastingdienst
Visma logo

2. Visma e-Accounting

Het boekhoudprogramma van Visma e- Accounting richt zich op zzp’ers, starters en bedrijven in het MKB. Visma heeft als doel om boekhouden zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarom zijn veel processen geautomatiseerd. Over het algemeen is Visma zeer gebruiksvriendelijk. Zo ziet een ondernemer in één oogopslag alle facturen en de status daarvan. Voor startende ondernemers is Visma e-Accounting 1 jaar gratis. Daarna wordt € 21,00 per maand in rekening gebracht.

 • 1 jaar gratis
 • Zeer gebruiksvriendelijk

3. Rompslomp

Rompslomp is een boekhoudprogramma speciaal voor zzp’ers en freelancers. Met het makkelijke boekhoudprogramma is het maken van facturen en het online boekhouden overzichtelijk en eenvoudig. Rompslomp beschikt over een gratis pakket waarbij onbeperkt gratis gefactureerd kan worden en offertes opgesteld kunnen worden. Bij het bijhouden van de urenregistratie en het inboeken van uitgaven, is het goedkoopste abonnement € 5,75 per maand.

 • Gratis boekhoudpakket
 • Overzichtelijk en eenvoudig

Voor- en nadelen van een gratis boekhoudprogramma

Het grootste voordeel van gratis software is natuurlijk de lage prijs. Zonder geld kwijt te zijn, kan de ondernemer met een gratis pakket veel taken automatiseren, zoals onder andere het automatisch maken, versturen en inboeken van facturen, het bijhouden van de uren en diverse, handige koppelingen. Dit scheelt enorm veel tijd. Bovendien verkleint een online boekhouding de kans op fouten en wordt alle data veilig bewaard in de cloud. Hierdoor heeft de ondernemer op elk gewenst moment toegang tot zijn boekhouding en is er altijd een back-up beschikbaar. 

Het nadeel van een gratis boekhoudpakket is dat de functionaliteiten beperkt zijn ten opzichte van een betaald pakket. Zo kan de ondernemer bijvoorbeeld slechts een paar gratis facturen per maand versturen of de mogelijkheid ontbreekt om uitgebreide rapportages te automatiseren. Dit kan problemen geven. In dat geval biedt de gratis software niet genoeg mogelijkheden. Daarnaast heeft een gratis pakket lang niet altijd een goede helpdesk service. De ondernemer kan dan wel gratis boekhouden, maar krijgt hier geen support bij.

Voordelen

 • Geen kosten
 • Tijd besparen
 • Taken automatiseren
 • Verkleint de kans op fouten

Nadelen

 • Beperkte functionaliteiten
 • Niet altijd een goede helpdesk service
 • Mogelijkheid ontbreekt om rapportages te automatiseren

Gratis of goedkoop boekhoudprogramma: wat is de beste keuze?

Dingen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Gratis boekhoudsoftware is daarom niet voor iedereen de beste oplossing. Kleine ondernemers met een beperkte administratie kunnen er soms goed mee vooruit. Maar stuiten vaak wel op beperkingen. Een gratis source boekhoudprogramma is gratis omdat er op andere punten wordt ingeleverd. Zo heeft het programma bijvoorbeeld slechts een aantal basisfuncties beschikbaar of de online boekhouding is lang niet zo uitgebreid als een betaald pakket. Hierdoor is andere software of een ander boekhoudprogramma soms meer geschikt.

Iedere ondernemer moet daarom voor zichzelf beslissen of een gratis pakket hetgeen is waar hij of zij behoefte aan heeft. Soms is het beter wat meer te betalen in ruil voor meer gemak. Bijvoorbeeld via een pakket van e-Boekhouden.nl. Het goedkoopste pakket kost nog geen €10 per maand, maar biedt veel meer functionaliteiten dan een gratis account. Bovendien is het mogelijk om verschillende software een bepaalde periode gratis uit te proberen. Hierdoor is het heel makkelijk om verschillende programma’s te vergelijken, zodat elke ondernemer precies weet wat hij krijgt voor zijn geld. 

Een gratis boekhoudprogramma goed genoeg voor de belastingdienst?

uitgaven bijhouden boekhoudprogramma gratis

Aangezien het invullen van de belasting vaak gedaan moet worden en ondernemers dit vaak zien als de minst leuke taak van het ondernemen, is het belangrijk om te weten of een kosteloos programma voldoet aan de belastingdienst. Het antwoord op deze vraag is: JA! Echter bieden veel gratis boekhoudprogramma’s geen functie aan tot het maken van een btw aangifte en zal het wel veel meer tijd kosten om de belasting in te vullen dan met een betaald online boekhoudprogramma.

Hoe beoordelen wij de gratis boekhoudprogramma’s?

 • Is er een kosteloos abonnement?
 • Hoe is de klantenservice?
 • Welke functies zijn er?
 • Is er een app beschikbaar?
 • Wat zeggen anderen?

Gratis account boekhoudprogramma

Wij gaan zorgvuldig te werk bij het beoordelen. Allereerst wordt er door onze specialisten geanalyseerd welke bedrijven een kosteloos abonnement aanbieden. Wij openen het gratis account bij de bedrijven zodat we kunnen achterhalen wat er allemaal mogelijk is met een kosteloos abonnement. Daarnaast kijken we of het gaat om een tijdelijk gratis boekhoudpakket of om een gratis programma voor onbepaalde tijd.

Klantenservice van het gratis boekhoudprogramma

Klantenservice is bij het kiezen van een boekhoudprogramma essentieel. Daarom bekijken we de service en vergelijken we deze met een klantenservice van een pakket. Onze specialisten gaan een gesprek aan om een duidelijk beeld te vormen.

Welke functies heeft het gratis boekhoudpakket?

Wat de functionaliteiten zijn van een boekhoudpakket is zeer belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Zo wordt er bijvoorbeeld geanalyseerd wat voor functies er mogelijk zijn binnen een abonnement.  Dit is erg belangrijk omdat het aantal functies enorm kan verschillen. En zeker bij het vergelijken van gratis boekhoudprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen en versturen van facturen, urenregistratie, voorraadbeheer, of het inscannen van bonnen. Bedenk daarom van te voren goed welke functionaliteiten essentieel zijn.

Beschikt het gratis boekhoudprogramma over een mobiele app?

Omdat ondernemers steeds vaker gebruik maken van hun mobiele telefoon voor zakelijke doeleinden, is het van belang om te weten of er een app te downloaden is. Wij testen de app en nemen dit mee in onze review.

Wat zeggen anderen over de gratis software?

Om niet alleen een beeld vanuit ons te hebben van een online boekhoudprogramma, bekijken we ook ervaringen en reviews van andere gebruikers. Zo weten we of gebruikers het programma gebruiksvriendelijk vinden en welk cijfer ze de klantenservice geven.

Veelgestelde vragen

Wat is een gratis boekhoudprogramma voor zzp?

Een gratis boekhoudprogramma voor zzp is een boekhoudpakket zonder kosten speciaal ontwikkeld voor zzp’ers. Zzp’ers hebben meestal een beperkte administratie. Ze versturen bijvoorbeeld slechts een paar facturen per maand. De boekhouding is daardoor niet erg uitgebreid, waardoor zzp’ers vaak genoeg hebben aan enkele basisfunctionaliteiten voor het doen van hun boekhouding. En deze zijn beschikbaar door middel van een gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers. Zo’n pakket biedt veel voordelen. Zo wordt alle date in de cloud opgeslagen, heeft de ondernemer op elk gewenst moment en op iedere plek met internet toegang tot zijn boekhouding en worden taken geautomatiseerd. Veel zzp’ers kiezen er daarom voor om hun boekhouding via een online gratis boekhoudpakket te doen.

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

e-Boekhouden.nl is het beste gratis boekhoudprogramma volgens veel ondernemers. De gratis proefperiode is 15 maanden. Tijdens deze maanden kunnen ondernemers alle functionaliteiten uitproberen. Om daarna te beslissen of de software hen bevalt. Na de gratis proefperiode betaalt de ondernemer een vast bedrag per maand. Veel ondernemers willen geen geld kwijt zijn aan hun administratie. Toch is dit geld snel terug verdiend, omdat het programma veel tijd bespaart. Andere gratis programma’s die goed scoren zijn Gekko, Moneybird, Tellow en Rompslomp.nl. 

Hoeveel kost een boekhoudprogramma?

Het goedkoopste, betaalde boekhoudprogramma kost nog geen € 10,00 per maand. Bij e-Boekhouden.nl is dit bijvoorbeeld € 9,95 per maand. Daarentegen zijn er ook boekhoudprogramma’s die flink duurder zijn, en enkele honderden euro’s per maand kosten. De kosten van een boekhoudprogramma’s lopen flink uiteen. Over het algemeen geldt: het goedkoopste pakket biedt vrijwel alle basisbenodigdheden en de duurdere pakketten bieden veelal geavanceerde functionaliteiten. Het is aan de ondernemer welke programma het beste bij de onderneming past. Het ligt er maar net aan welke functies de ondernemer belangrijk vindt. 

Is een betaald boekhoudpakket beter dan een gratis pakket?

Een gratis pakket biedt minder functionaliteiten dan de meeste betaalde pakketten. Toch betekent dat niet perse dat een betaald boekhoudprogramma altijd beter is. Sommige ondernemers hebben voldoende aan een goedkoop of gratis pakket voor hun eenvoudige boekhouding. Al geldt dat niet voor iedereen. Wat de beste software is, is voor iedereen anders. Het ligt er maar net aan wat de wensen en voorkeuren zijn van de ondernemer voor zijn onderneming. Vrijwel alle betaalde boekhoudprogramma’s bieden een gratis proefperiode aan. Zo kunnen ondernemers het programma vrijblijvend proberen, en daardoor makkelijker een keus maken.

Wat is een goed en goedkoop boekhoudprogramma?

Iedere ondernemer houdt een boekhouding bij. Sommigen besteden deze taak uit aan een boekhouder of accountant. Andere doen het zelf. Wie zijn boekhouding zelf wilt doen, gaat meestal op zoek naar een goed en goedkoop boekhoudprogramma. De meeste ondernemers vinden het programma van e-Boekhouden.nl het beste. Het pakket is 15 maanden gratis. Tijdens deze gratis proefperiode kunnen ondernemers testen of het programma aan hun wensen en behoeftes voldoet. Elke ondernemer en elke onderneming is anders. Daarom zal iedereen een persoonlijke afweging maken wat het beste boekhoudprogramma voor zijn onderneming is.