Beste boekhoudprogramma

header
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Laatste update: 8 januari 2024
  • Leestijd: 15 minuten

Ondernemers krijgen te maken met boekhouden, facturen maken en versturen en het doen van belastingaangiftes. Het bijhouden en verwerken van de financiële administratie is een tijdrovende klus. Een online boekhoudprogramma maakt het doen van de administratie een stuk makkelijker. Dat komt omdat veel taken met behulp van software worden geautomatiseerd. Dit bespaart de ondernemer veel tijd. Wat is het beste boekhoudprogramma? En wat zijn de belangrijkste functies? Op deze pagina staat een overzicht van de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Top 5 beste boekhoudprogramma’s

Vergelijk de beste boekhoudsoftware op prijs, kwaliteit en functies. En vind zo het beste boekhoudprogramma voor het bedrijf! Hieronder staat een top 5 van de beste boekhoudprogramma’s van 2024:

1
e boekhouden logo
2
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
3
Logo van Exact
€ 42,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
4
Logo van Visma
€ 21,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
Onderneming logo icon

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.

De beste boekhoudprogramma’s

Het aanbod online boekhoudprogramma’s is groot. Het maken van een keus is daarom lastig. Onderneming.nl maakt het ondernemers makkelijk. Hieronder staan alle beste boekhoudprogramma’s van 2024:

1. e-Boekhouden

Dit slimme online boekhoudpakket heeft veel functionaliteiten en blijft toch overzichtelijk. e-boekhouden is hét online boekhoudprogramma onder de ondernemers. Daarin vinden veel ondernemers dit het beste boekhoudprogramma. De boekhoudsoftware is dankzij de uitgebreide helpsectie en instructie video’s door iedereen te gebruiken. Zelfs zonder enige boekhoudkennis. Vooral startende ondernemers kunnen zo met een beetje hulp hun eigen boekhouding doen. Mochten er vragen zijn, dan is er een gratis deskundige helpdesk, die snel reageert. Het programma heeft veel handige tools en functies. Zoals een koppeling met de Belastingdienst waardoor bijvoorbeeld de btw aangifte direct verstuurd kan worden, een automatische bankkoppeling, het scannen en herkennen van bonnen, onbeperkt facturen versturen, en nog veel meer. 

De eerste 15 maanden zijn gratis. Na deze gratis proefperiode kan het account eenvoudig omgezet worden in een betaald pakket. Het basispakket kost nog geen € 10,00 per maand. Al met al is het online boekhoudprogramma zeer gebruiksvriendelijk, functioneel en overzichtelijk.


2. MoneyMonk

MoneyMonk richt zich op dienstverlenende zzp’ers. Hierdoor kunnen ondernemers met het programma van MoneyMonk doeltreffend en eenvoudig boekhouden. Het heeft geen onnodige functies en dat maakt de software prettig in gebruik. Bovendien is het programma zeer gebruiksvriendelijk voor wie weinig tot geen ervaring heeft met het doen van de financiële administratie. Alles wijst zichzelf. Ook is er een goed bereikbare helpdesk. 

Zzp’ers kunnen met behulp van MoneyMonk makkelijk hun boekhouding bijhouden. Hierbij kunnen zij gebruikmaken van verschillende functies, zoals het bijhouden van projecten en uren. Uren kunnen bijvoorbeeld direct gefactureerd worden aan de klant. Daarnaast maakt MoneyMonk het simpel om zakelijke ritten bij te houden volgens de regels van de Belastingdienst. Verder biedt MoneyMonk de mogelijkheid om diverse rapportages te maken. Denk hierbij aan de balans en de winst- en verliesrekening per maand, kwartaal of jaar. Ondernemers kunnen MoneyMonk 30 dagen gratis uitproberen. Daarna wordt het een betaald pakket.


3. Fiscus.nl

Het boekhoudprogramma van Fiscus.nl is zeer handig voor zzp’ers die net zijn begonnen. Het is een ongekend eenvoudig boekhoudpakket, dat het doen van de boekhouding versimpeld. Voor elke ondernemer, inclusief zzp’ers, is het belangrijk om de financiële administratie op orde te hebben. Gebrek aan kennis, vaardigheden en tijd zorgt er nog wel eens voor dat er fouten worden gemaakt. Het online boekhoudprogramma van Fiscus.nl is zo ingericht dat ondernemer hun boekhouding op de juiste manier kunnen bijhouden, zonder veel tijd kwijt te zijn.

De software van Fiscus.nl heeft veel mogelijkheden en opties. Zo kunnen zzp’ers makkelijk inkomsten en uitgaven boeken, een onbeperkt aantal banktransacties verwerken, de software eenvoudig koppelen aan de zakelijke rekening en gemakkelijk de btw aangifte versturen. En dat is nog niet alles. Fiscus.nl biedt genoeg functionaliteiten, zodat elke ondernemer met een gerust hart aan de slag kan met zijn eigen boekhouding. 


4. DigiBTW

Bij DigiBTW staat gebruikersgemak voorop. Zij vinden namelijk dat iedere zzp’er zijn eigen boekhouding zou moeten kunnen doen. Zonder of met boekhoudkennis. En dat kan bij DigiBTW. Het programma is zo ingericht dat iedereen uit de voeten kan met de software. Het is een compleet programma, met onder andere facturatie, uren, ritten en btw aangifte. Met behulp van verschillende functies en opties is het eenvoudig om de financiële administratie bij te houden en transacties te verwerken. Bijvoorbeeld met periodieke facturen, herinneringen en aanmaningen, iDeal koppeling, productbeheer, rittenregistratie en het scannen van facturen en bonnetjes. 

DigiBTW biedt twee pakket aan: gratis en compleet. Het complete pakket kost € 12,50 per maand en is 30 dagen gratis uit te proberen. 


5. Visma

Bij Visma zijn de mogelijkheden eindeloos. De boekhoudsoftware is zo ingericht dat elk soort ondernemer ermee aan de slag kan. Online boekhouden blijft met Visma overzichtelijke en makkelijk. Dankzij de vele functies is er veel mogelijk, zoals bankkoppeling, een mobiele app, scannen van facturen en bonnetjes, facturatie, urenregistratie, koppelen van een website of webshop en samenwerken met een accountant. Al deze functies bieden veel voordelen. Tegelijkertijd is het voor sommige ondernemers misschien teveel van het goede. En krijgen ze te maken met een aantal onnodige functies. Het ligt er maar net aan. Het boekhoudpakket van Visma heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien is er een zeer behulpzame helpdesk aanwezig voor ondernemers met vragen over hun boekhouding. 


6. InformerOnline

De boekhoudsoftware van InformerOnline is ontwikkeld voor zowel zzp’ers als mkb’ers. Het programma heeft veel mogelijkheden, functies en koppelingen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Voor ondernemers is het fijn om te kunnen kiezen uit diverse functionaliteiten. Online boekhouden neemt veel werk uit handen. Toch heeft het ook een keerzijde: er is te veel mogelijk en dit gaat soms ten koste van de gebruiksvriendelijk. En niet alle ondernemers vinden dat prettig.  Omdat het pakket gericht is op zzp’ers én mkb’ers is het voor zzp’ers soms wat onoverzichtelijk en zijn er onnodige functies beschikbaar. Dat neemt niet weg dat InformerOnline uitstekende software heeft voor een online boekhouding van alle doelgroepen. 


7. Rompslomp

Rompslomp richt zich voornamelijk op ondernemers, freelancers en zzp’ers. Iedereen met en zonder kennis kan hier terecht om te online boekhouden. Zodra de ondernemer een account opent, wordt hij door het programma heen geholpen met een rondleiding en uitleg. Zo wordt ieder onderdeel van het programma besproken en uitgelegd. En kan de ondernemer direct zelf aan de slag. Het boekhoudprogramma van Rompslomp biedt veel handige functies, zoals het eenvoudig bijhouden van projecten, ritten en uren. Er zijn verschillende pakketten bij Rompslomp met elk een eigen prijskaartjes: van een gratis account tot een pro pakket.


8. Reeleezee

Het boekhoudpakket van Reeleezee is gericht op zzp’ers die online willen boekhouden. Met de software kan elke zzp’er zijn financiële administratie zelf makkelijk en snel regelen. Op elk gewenst tijdstip en plek, zolang er maar internet is. De missie van Reeleezee is dan ook om de boekhouding real easy te maken voor iedereen. En dat doen zij door middel van handige tools en functies. Denk hierbij aan onder meer het simpel opstellen van facturen, eenvoudig een rittenregistratie bijhouden en overzichtelijke debiteurenadministratie.


9. Gekko

De missie van Gekko is om elke administratie simpel te maken. Hierbij hebben ondernemers de keus uit het basic pakket of het premium pakket. Het basic pakket is onbeperkt gratis te gebruiken en bevat alle basisfuncties, zoals onder andere facturatie en betalingen, bonnen scannen, urenregistratie en het versturen van online offertes. Ook kunnen ondernemers gebruikmaken van een handige mobiele app. 

gekko logo

10. AFAS SB+

AFAS SB+ is een veelzijdig online boekhoudprogramma voor zowel zzp’ers als ondernemers. Het aanbod aan functionaliteiten is groot. Zo kan iedere ondernemer makkelijk offertes verwerken en versturen, is er een scan en herken functie, de software is automatisch te koppelen aan de bankrekening en de het doen van belastingaangifte was nog nooit zo makkelijk. 


Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

afbeelding boekhoudsoftware belastingdienst , online boekhoudprogramma met btw aangifte

Een goed boekhoudprogramma sluit perfect aan bij de wensen van de ondernemer. Dit kan een ongekend makkelijk en compleet boekhoudpakket zijn. Of slimme software die veel taken automatiseert. Voor veel ondernemers staat e-Boekhouden.nl met stip op nummer één. Dit is dan ook volgens Onderneming.nl het beste boekhoudprogramma van 2024. Het boekhoudprogramma scoort op alle punten erg goed: het programma is van alle gemakken voorzien, biedt veel handige tools en blijft overzichtelijk. Daarnaast is de helpdesk erg handig voor ondernemers met vragen over hun boekhouding. Ondernemers kunnen 15 maanden gratis gebruikmaken van de boekhoudsoftware. Zo kunnen zij het programma uittesten en onderzoeken of het daadwerkelijk past bij hun financiële administratie en wensen. 

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Er zijn veel online boekhoudpakketten om uit te kiezen. Veel ondernemers vinden het daarom lastig om een keus te maken. Wat is een goed boekhoudprogramma? Online of offline boekhouden? Uitgebreide software of offline boekhoudprogramma? Wel of geen handige tools? Wel of geen gratis helpdesk en support? Onbeperkt factureren of niet? Ondernemers doen er goed aan om vooraf te bedenken wat hun wensen zijn en welke functie zij nodig hebben voor het doen van de administratie. Zodra het wensenlijstje klaar is, kan de ondernemer beginnen met vergelijken. Een boekhoudprogramma vergelijken helpt bij het vinden van de beste boekhoudsoftware. 

Welke functies en mogelijkheden het beste boekhoudprogramma heeft, verschilt per aanbieder. Denk hierbij aan:

afbeelding onbeperkt boekhouden met een boekhoudprogramma voor zzp

Conclusie: Het beste online boekhoudprogramma in 2024

Het boekhoudpakket van e-Boekhouden.nl komt naar voren als het beste boekhoudprogramma en de beste boekhoudsoftware van 2024. Ondernemers zijn gebaat bij een eenvoudig boekhoudprogramma, dat perfect aansluit bij het bedrijf en de financiële administratie. En dat is precies wat deze aanbieder doet. Vrijwel iedere ondernemer profiteert van de slimme software van het boekhoudpakket. Ook de ondernemers die geen of nauwelijks kennis van boekhouden hebben. Dat komt het voor iedereen makkelijk wordt gemaakt. Dankzij handige tools, onbeperkt factureren, instructie video’s en gratis cursussen leert iedereen zijn eigen boekhouding doen. Dit boekhoudpakket scoort dan ook zeer hoog op gebruikersgemak.

e boekhouden logo

Komt een ondernemer er zelf niet uit? Dan is er een gratis helpdesk beschikbaar. Deskundige medewerkers zijn goed bereikbaar en helpen ondernemers bij de vragen die zijn hebben. Daarnaast is de prijs-kwaliteitsverhouding bij e-Boekhouden.nl uitstekend. Zzp’ers kunnen na de gratis proefperiode van 15 maanden voor € 9,95 per maand gebruikmaken van alle handige functionaliteiten. 

Veelgestelde vragen

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Veel online boekhoudprogramma’s bieden een gratis pakket aan. Deze gratis software is dan wel geheel kosteloos, het is wel beperkt. Zo kunnen ondernemers met een gratis goed boekhoudprogramma alleen gebruikmaken van een aantal basisfuncties, zoals het sturen van facturen. Dit is niet voor alle ondernemers genoeg om een goede administratie bij te houden. Bij de beste online boekhoudsoftware is de gratis proefperiode 15 maanden, maar in deze tijd kunnen ondernemers wel gebruikmaken van alle functies. Daarom is dit het beste gratis boekhoudprogramma van dit moment. 

Wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp?

Er is veel aanbod aan boekhoudsoftware. Daarom is er een verschil in prijs en kwaliteit. Veel zzp’ers kiezen voor e-Boekhouden.nl. Dit is een uitstekend programma met veel handige tools. De slimme software werkt goed, waardoor het doen van de administratie zeer eenvoudig is. Maar uiteindelijk moet het boekhoudprogramma passen bij de ondernemer en het bedrijf. Het beste boekhoudprogramma is het pakket dat perfect past bij de zzp’er. Dat kan voor iedereen een ander boekhoudprogramma zijn. Het is van belang dat de functies en mogelijkheden zijn afgestemd op de financiële administratie.  Het is slim om een aantal programma’s uit te proberen. Dit helpt bij het vinden van de beste boekhoudprogramma’s.

Wat kost een boekhoudprogramma?

De kosten voor een boekhoudprogramma lopen sterk uiteen. Het beste online boekhoudprogramma kost tussen de € 9,95 tot € 14,50 per maand. Maar er zijn ook programma’s die een stuk duurder zijn, en meer dan € 100 per maand kosten. Hoeveel een boekhoudprogramma kost, ligt dus maar net aan het soort programma en het type pakket dat de ondernemer kiest. Zzp’ers en kleine ondernemers kunnen meestal kiezen voor een goedkoper pakket. Grotere bedrijven hebben vaak meerdere functies nodig en zullen daardoor waarschijnlijk duurder uit zijn. Omdat het verschil in kosten groot is, is het handig om een aantal boekhoudprogramma’s te vergelijken. Zo wordt direct duidelijk wat het beste boekhoudprogramma is en welke prijs daarbij hoort. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Heel veel ondernemers doen hun boekhouding zelf. En steeds vaker kiezen zij voor een online boekhouding. Vooral zzp’ers, eenmanszaken en kleine ondernemingen hebben baat bij een online boekhoudprogramma. Zo kunnen zij zelf hun financiële administratie bijhouden, zonder hoge kosten voor een boekhouder of accountant. Een boekhouder of accountant is dus niet altijd nodig. Wel is het soms handig om de boekhouding af en toe te laten controleren door een expert. Of slechts bepaalde taken uit te laten voeren. Boekhoudprogramma’s bieden daar een speciale meekijk functie voor aan. Bovendien is het voor een Besloten Vennootschap (BV) verplicht om een jaarrekening op te stellen en deze te laten controleren. In dat geval is een boekhouder of accountant wel nodig.

Onderneming logo icon

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/ondernemer-bekijk-welke-cijfers-u-nodig-hebt-voor-uw-aangifte-inkomstenbelasting

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/een-online-boekhoudprogramma-kiezen-waar-let-je-op/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/hoe-lang-moet-ik-mijn-financiele-administratie-bewaren

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.