Beste boekhoudprogramma

beste boekhoudprogramma
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Laatst bijgewerkt: 12 juni 2024
  • Leestijd: 18 minuten

Ondernemers moeten boekhouden, factureren en belastingaangiftes doen en versturen. Dit is de financiële administratie en is een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er boekhoudprogramma’s die het boekhouden een stuk eenvoudiger maken. Dat scheelt veel tijd. Wat is het beste boekhoudprogramma en wat zijn de belangrijkste functies? Op deze pagina staat een overzicht van de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Top 5 beste boekhoudprogramma’s

Vergelijk de beste boekhoudsoftware op prijs, kwaliteit en functies en vind zo het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf! Hieronder staat een top 5 van de beste boekhoudprogramma’s van 2024.

1
e boekhouden logo
2
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
3
moneybird logo
€ 14,00 Per maand
Bekijken Meer info
4
DigiBTW
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
5
Fiscus.nl Logo
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Er zijn veel online boekhoudpakketten om uit te kiezen. Veel ondernemers vinden het daarom lastig om een keuze te maken, want wat is een goed boekhoudprogramma? Ga je voor online of offline boekhouden? Heb je uitgebreide software of een basispakket nodig? Zijn er wel of geen handige tools? Is er een gratis helpdesk en support? Wil je onbeperkt factureren of niet? Kortom: er is veel om over na te denken. Je doet er daarom goed aan om vooraf te bedenken wat je wensen zijn en welke functies je nodig hebt voor het doen van de administratie. Zodra je dit op een rij hebt gezet, kan je beginnen met vergelijken. Een boekhoudprogramma vergelijken helpt bij het vinden van de beste boekhoudsoftware.

Welke functies en mogelijkheden een boekhoudprogramma heeft, verschilt per aanbieder. Denk hierbij aan:

afbeelding onbeperkt boekhouden met een boekhoudprogramma voor zzp'ers

De beste boekhoudprogramma’s

Het aanbod aan online boekhoudprogramma’s is groot. Het maken van een keuze is daarom lastig. Om het wat makkelijker te maken, hebben we hieronder de top 10 beste boekhoudprogramma’s van 2024 op een rij gezet.

1. e-Boekhouden

Dit slimme online boekhoudpakket heeft veel functionaliteiten en blijft toch overzichtelijk. e-Boekhouden is hét online boekhoudprogramma onder ondernemers. Daarom vinden veel ondernemers dit het beste boekhoudprogramma. De boekhoudsoftware is dankzij de uitgebreide helpsectie en instructievideo’s door iedereen te gebruiken, zelfs zonder enige boekhoudkennis. Vooral startende ondernemers kunnen zo met een beetje hulp hun eigen boekhouding doen. Mochten er vragen zijn, dan is er een gratis deskundige helpdesk die snel reageert. Het programma heeft veel handige tools en functies, zoals een koppeling met de Belastingdienst waardoor bijvoorbeeld de btw-aangifte direct verstuurd kan worden, een automatische bankkoppeling, het scannen en herkennen van bonnen, onbeperkt facturen versturen en nog veel meer. 

De eerste 15 maanden zijn gratis. Na deze gratis proefperiode kan het account eenvoudig omgezet worden in een betaald pakket. Het basispakket kost nog geen € 10,00 per maand. Al met al is het online boekhoudprogramma zeer gebruiksvriendelijk, functioneel en overzichtelijk.


2. MoneyMonk

MoneyMonk richt zich op dienstverlenende zzp’ers. Hierdoor kunnen ondernemers met het programma van MoneyMonk doeltreffend en eenvoudig boekhouden. Het pakket heeft geen onnodige functies en dat maakt de software prettig in gebruik. Bovendien is het programma zeer gebruiksvriendelijk voor wie weinig tot geen ervaring heeft met het doen van de financiële administratie. Alles wijst zichzelf. Ook is er een goed bereikbare helpdesk. 

Je kan met behulp van MoneyMonk makkelijk zelf de boekhouding bijhouden. Hierbij kan je gebruikmaken van verschillende functies, zoals het bijhouden van projecten en uren. Uren kunnen bijvoorbeeld direct gefactureerd worden aan de klant. Daarnaast maakt MoneyMonk het simpel om zakelijke ritten bij te houden volgens de regels van de Belastingdienst. Verder biedt MoneyMonk de mogelijkheid om diverse rapportages te maken. Denk hierbij aan de balans en de winst- en verliesrekening per maand, kwartaal of jaar. Je kan MoneyMonk 30 dagen gratis uitproberen. Daarna wordt het een betaald pakket.


3. Moneybird

Moneybird is een online boekhoudprogramma gericht op zzp’ers en mkb’ers. Ze onderscheiden zich van andere aanbieders doordat ze naast een gebruiksvriendelijk en functioneel boekhoudpakket ook een zakelijke rekening aanbieden. Ieder betaald pakket bevat maar liefst vijf rekeningen en een virtuele betaalpas en kan tegen betaling worden uitgebreid met een fysieke betaalpas en extra rekeningen. Bij Moneybird kunnen ondernemers hun gehele financiën dus op één plek regelen.

Moneybird biedt vier pakketten aan. Allereerst is er het gratis pakket met basisfuncties. Hiermee kan je per maand 10 transacties verwerken, 3 facturen en 3 offertes aanmaken, 3 documenten verwerken en 20 urenregels aanmaken. Daarna volgen de betaalde pakketten. Deze bevatten ieder vijf rekeningen, automatische btw-aangifte, een onbeperkt aantal facturen, offertes, urenregels en documenten en nog veel meer. De rekeningen kunnen 60 dagen tot 6 maanden gratis worden getest.


4. DigiBTW

Bij DigiBTW staat gebruiksgemak voorop. Zij vinden namelijk dat iedere zzp’er zijn eigen boekhouding zou moeten kunnen doen, zonder of met boekhoudkennis. Dat kan met DigiBTW. Het programma is zo ingericht dat iedereen uit de voeten kan met de software. Het is een compleet programma met onder andere facturatie, uren- en rittenregistratie en btw-aangifte. Met behulp van verschillende functies en opties is het eenvoudig om de financiële administratie bij te houden en transacties te verwerken. Bijvoorbeeld met periodieke facturen, herinneringen en aanmaningen, iDeal-koppeling, productbeheer en het scannen van facturen en bonnetjes. 

DigiBTW biedt twee pakket aan: Facturatie en Compleet. Het complete pakket kost € 12,50 per maand en is 30 dagen gratis uit te proberen. 


5. Ficsus.nl

Het boekhoudprogramma van Ficsus.nl is zeer handig voor zzp’ers die net zijn begonnen. Het is een ongekend eenvoudig boekhoudpakket dat het doen van de boekhouding versimpeld. Voor iedere ondernemer is het belangrijk om de financiële administratie op orde te hebben. Gebrek aan kennis, vaardigheden en tijd zorgt er nog weleens voor dat er fouten worden gemaakt. Gelukkig is het online boekhoudprogramma van Ficsus.nl zo ingericht dat je je boekhouding op de juiste manier kan bijhouden zonder veel tijd kwijt te zijn.

De software van Ficsus.nl heeft veel mogelijkheden en opties. Zo kan je makkelijk inkomsten en uitgaven boeken, een onbeperkt aantal banktransacties verwerken, de software eenvoudig koppelen aan de zakelijke rekening en gemakkelijk de btw-aangifte versturen. Dat is nog niet alles. Ficsus.nl biedt genoeg functionaliteiten, zodat elke ondernemer met een gerust hart aan de slag kan met zijn eigen boekhouding. 


6. InformerOnline

De boekhoudsoftware van InformerOnline is ontwikkeld voor zowel zzp’ers als mkb’ers. Het programma heeft veel mogelijkheden, functies en koppelingen. Voor ondernemers is het fijn om te kunnen kiezen uit diverse functionaliteiten. Online boekhouden neemt zo veel werk uit handen. Veel functies gaat echter soms ten koste van de gebruiksvriendelijkheid, maar dat is bij InformerOnline niet het geval. De software is niet alleen overzichtelijk, maar er worden ook verscheidene webinars en instructievideo’s aangeboden. Zo kan je snel aan de slag met de boekhouding en hou je meer tijd over voor je onderneming.

InformerOnline biedt maar liefst vijf pakketten aan: Starters, ZZP Basis, ZZP Plus, MKB Basis en MKB Plus. Zo is er voor iedere onderneming wat wils.


7. Rompslomp.nl

Rompslomp richt zich vooral op zzp’ers/eenmanszaken, bv’s en verenigingen en stichtingen. Iedereen met én zonder kennis kan hier terecht om te online boekhouden. Zodra je een account opent, wordt je door het programma heen geholpen met een rondleiding en uitleg. Zo wordt ieder onderdeel van het programma besproken en uitgelegd. Daarna kan je direct zelf aan de slag.

De boekhoudprogramma’s van Rompslomp bestaan uit vele handige functies, zoals het eenvoudig bijhouden van projecten, ritten en uren en een koppeling met de btw-aangifte. Er zijn verschillende pakketten bij Rompslomp met elk een eigen prijskaartjes: van een gratis account tot een Master-pakket.


8. SnelStart

Bij SnelStart wordt boekhouden makkelijk gemaakt door allerlei administratieve taken te automatiseren. De slogan van SnelStart is dan ook niet voor niets ‘Maak het jezelf makkelijk!’. Met behulp van inventieve oplossingen maken ze complexe administratieve taken eenvoudiger. Hierdoor ben je als ondernemer een stuk minder tijd kwijt aan de boekhouding en hou je meer tijd over voor het ondernemen zelf. Bij SnelStart hechten ze veel waarde aan persoonlijke dienstverlening, waardoor iedereen kan boekhouden zonder boekhouder. Heb je toch liever dat je boekhouder met je meekijkt? Ook dat kan!

SnelStart is een geschikt boekhoudprogramma voor alle kleine ondernemingen, doordat het maar liefst zes pakketten aanbiedt. Kies het pakket dat het beste bij jou past en voorkom dat je kosten maakt voor functies die je niet gebruikt.


9. Reeleezee

Het boekhoudpakket van Reeleezee is gericht op zzp’ers die online willen boekhouden. Met de software kan je je financiële administratie zelf makkelijk en snel regelen. Op elk gewenst tijdstip en plek, zolang er maar internet is. De missie van Reeleezee is dan ook om de boekhouding real easy te maken voor iedereen. Dat doen zij door middel van handige tools en functies. Denk hierbij aan onder meer het simpel opstellen van facturen, het eenvoudig bijhouden van een rittenregistratie en een overzichtelijke debiteurenadministratie.

Reeleezee biedt drie pakketten aan: Slim Boekhouden Start voor € 15,00 per maand, Slim Boekhouden voor € 36,00 per maand en Slim Boekhouden + voor € 71,00 per maand. Des te duurder het pakket, des te uitgebreider de functies. Voor iedere onderneming is er zo een geschikt boekhoudpakket.


10. Jortt

Met de boekhoudprogramma’s van Jortt wordt 99% van de boekhouding geautomatiseerd. Zo maken ze de boekhouding voor iedereen makkelijk, ook voor ondernemers die nog nooit eerder de boekhouding hebben gedaan. De pakketten voldoen niet alleen volledig aan de eisen van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel, maar je kan ook onbeperkt gebruikers toevoegen, facturen en offertes naar wens aanpassen en versturen en vele verschillende rapportages inzien. Kom je er even niet uit? Dan staat er een uitgebreid helpdesk voor je klaar die jou verder helpen.

Bij Jortt heb je de keuze uit vier pakketten. Voor zzp’ers en starters zijn er Jortt Starter (een gratis pakket) en Jortt ZZP. Voor kleine ondernemers en mkb’ers biedt Jortt de programma’s Jortt MKB en Jortt Plus. Ieder pakket heeft een proefperiode van 30 dagen.


Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

afbeelding boekhoudsoftware belastingdienst , online boekhoudprogramma met btw aangifte

Een goed boekhoudprogramma sluit perfect aan bij jouw wensen als ondernemer. Je voorkeur kan uitgaan naar een ongekend makkelijk en compleet boekhoudpakket of juist naar slimme software die veel taken automatiseert. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor veel ondernemers staat e-Boekhouden.nl met stip op nummer één. Dit is dan ook volgens Onderneming.nl het beste boekhoudprogramma van 2024. Het boekhoudprogramma scoort op alle punten erg goed: het programma is van alle gemakken voorzien, biedt veel handige tools en blijft overzichtelijk. Daarnaast is de helpdesk erg handig voor ondernemers met vragen over hun boekhouding. Je kan 15 maanden gratis gebruikmaken van de boekhoudsoftware. Zo kan je het programma testen en onderzoeken of het daadwerkelijk past bij jouw financiële administratie en wensen. 

Conclusie: Het beste online boekhoudprogramma in 2024

Uit ons onderzoek komt e-Boekhouden.nl naar voren als het beste boekhoudprogramma en de beste boekhoudsoftware van 2024. Ondernemers zijn gebaat bij een eenvoudig boekhoudprogramma, dat perfect aansluit bij het bedrijf en de financiële administratie. Dat is precies wat deze aanbieder te bieden heeft. Vrijwel iedere ondernemer profiteert van de slimme software van het boekhoudpakket, ook als je geen of nauwelijks kennis van boekhouden hebt. Dit komt doordat e-Boekhouden de boekhouding voor iedereen makkelijk maakt. Dankzij handige tools, onbeperkt factureren, instructievideo’s en gratis cursussen leer je snel je eigen boekhouding doen. Dit boekhoudpakket scoort dan ook zeer hoog op gebruikersgemak.

e boekhouden logo

Kom je er zelf niet uit? Dan is er een gratis helpdesk beschikbaar. Deskundige medewerkers zijn goed bereikbaar en helpen je met al je vragen. Daarnaast is de prijs-kwaliteitsverhouding bij e-Boekhouden.nl uitstekend. Zzp’ers kunnen na de gratis proefperiode van 15 maanden voor € 9,95 per maand gebruikmaken van alle handige functionaliteiten. 

Veelgestelde vragen

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Veel online boekhoudprogramma’s bieden een gratis pakket aan. Deze gratis software is geheel kosteloos, maar vaak ook beperkt. Zo kan je met een gratis goed boekhoudprogramma vaak alleen gebruikmaken van een aantal basisfuncties, zoals het sturen van facturen. Dit is niet voor alle ondernemers genoeg om een goede administratie bij te houden. Bij de beste online boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl is de gratis proefperiode 15 maanden. In deze tijd kan je gebruikmaken van alle functies. Daarom is dit het beste gratis boekhoudprogramma van dit moment. 

Wat is het beste boekhoudprogramma zzp?

Er is veel aanbod aan boekhoudsoftware. Daarom is er een verschil in prijs en kwaliteit. Veel zzp’ers kiezen voor e-Boekhouden.nl. Dit is een uitstekend programma met veel handige tools. De slimme software werkt goed, waardoor het doen van de administratie zeer eenvoudig is. Maar uiteindelijk moet het boekhoudprogramma passen bij jou en het bedrijf. Het beste boekhoudprogramma is het pakket dat perfect past bij jouw onderneming. Dat kan voor iedereen een ander boekhoudprogramma zijn. Het is van belang dat de functies en mogelijkheden zijn afgestemd op de financiële administratie. Het is slim om een aantal programma’s uit te proberen. Dit helpt bij het vinden van de beste boekhoudprogramma’s.

Wat kost een boekhoudprogramma?

De kosten voor een boekhoudprogramma lopen sterk uiteen. Het beste online boekhoudprogramma kost tussen de € 9,95 tot € 14,50 per maand. Maar er zijn ook programma’s die een stuk duurder zijn en meer dan € 100 per maand kosten. Hoeveel een boekhoudprogramma kost, ligt dus maar net aan het soort programma en het type pakket dat je kiest. Zzp’ers en kleine ondernemers kunnen meestal kiezen voor een goedkoper pakket. Grotere bedrijven hebben vaak meerdere functies nodig en zullen daardoor waarschijnlijk duurder uit zijn. Omdat het verschil in kosten groot is, is het handig om een aantal boekhoudprogramma’s te vergelijken. Zo wordt direct duidelijk wat het beste boekhoudprogramma is en welke prijs daarbij hoort. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Heel veel ondernemers doen hun boekhouding zelf, en steeds vaker kiezen zij voor een online boekhouding. Vooral zzp’ers, eenmanszaken en kleine ondernemingen hebben baat bij een online boekhoudprogramma. Zo kunnen zij zelf hun financiële administratie bijhouden, zonder hoge kosten voor een boekhouder of accountant. Een boekhouder of accountant is dus niet altijd nodig. Wel is het soms handig om de boekhouding af en toe te laten controleren door een expert of om bepaalde taken uit te besteden. Boekhoudprogramma’s hebben daar een speciale meekijk-functie voor. Bovendien is het voor een besloten vennootschap (bv) verplicht om een jaarrekening op te stellen en deze te laten controleren. In dat geval is een boekhouder of accountant vereist.

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/ondernemer-bekijk-welke-cijfers-u-nodig-hebt-voor-uw-aangifte-inkomstenbelasting

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/een-online-boekhoudprogramma-kiezen-waar-let-je-op/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/hoe-lang-moet-ik-mijn-financiele-administratie-bewaren

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.