Boekhoudprogramma ZZP

header
Laatst bijgewerkt op: 27 juli 2022
Mabelle Abraham
Auteur:

Mabelle Abraham is werkzaam als business developer bij TheConcept.Bar. Zij houdt trends en ontwikkelingen op de financiele markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

Leestijd: 30 minuten

Een zzp’er krijgt te maken met boekhouden, facturen opstellen en het voorbereiden van btw-aangifte. Met behulp van een boekhoudprogramma kunnen deze taken geautomatiseerd worden en bespaart een ondernemer veel tijd. Een boekhoudprogramma biedt veel voordelen, maar wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers? Onderneming.nl biedt een overzicht van de beste boekhoudprogramma’s in 2022 voor zzp’ers.

ZZP boekhoudprogramma’s vergelijken

Een zzp’er wil het liefst niet te veel tijd kwijt zijn aan de boekhouding. Boekhoudsoftware biedt daarvoor de uitkomst. Maar welke software past bij de wensen van de ondernemer? En welke software kan de ondernemer dan het beste kiezen? Het aanbod is groot. Daarom moet de ondernemer in kaart brengen aan welke eisen zijn ideale boekhoudsoftware moet voldoen. De ondernemer kan hieronder de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers vergelijken op prijs, kwaliteit en functies. Zo vindt een ondernemer het beste boekhoudprogramma voor zijn bedrijf!

1
logo van e-Boekhouden
3
Logo van moneymonk
€ 25,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
6
Logo van informeronline
€ 12,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info

Boekhoudsoftware zzp

Een zzp’er kan eenvoudig boekhouden met behulp van een boekhoudprogramma. Met de meeste boekhoudprogramma’s kan een zzp’er namelijk offertes en facturen opstellen en versturen, de bank koppelen, belastingaangifte doen, de uren registreren en de ritten bijhouden.

Wat is het beste online boekhoudprogramma voor zzp’ers?

Het beste ZZP boekhoudprogramma in 2022 is e-Boekhouden. E-Boekhouden is een boekhoudprogramma speciaal voor zzp’ers. Het is het meest complete programma met voldoende mogelijkheden om te groeien. Voor zzp’ers zonder kennis van boekhouding is dit een eenvoudig boekhoudprogramma. Het programma heeft veel functies waar een startende ondernemer ook gebruik van kan maken. Ondanks alle functies blijft het programma overzichtelijk.

Hulp bij boekhouding

Mocht de ondernemer er bij e-Boekhouden niet uitkomen, biedt het programma een gratis helpdesk aan. De helpdesk reageert direct waardoor problemen meestal snel opgelost zijn. Niet alleen met vragen over het boekhoudprogramma kan de ondernemer er terecht, ook alle vragen over het boekhouden zelf worden beantwoord.

Daarnaast bieden ze digitaal uitgebreide handleidingen en cursussen aan. Dit is handig voor zzp’ers die voor de eerste keer boekhouden of werken met een online boekhoudprogramma. 

Urenregistratie

Het registreren van projecten en uren is bij e-Boekhouden uitgebreid. Een ondernemer registreert hiermee heel eenvoudig zijn uren per project of activiteit. Zo heeft hij een duidelijk overzicht van hoeveel tijd hij in welke activiteit heeft gestoken. Uurtarieven kan de ondernemer gemakkelijk toevoegen en direct naar zijn klanten factureren.

Offertes en facturen

Naast de urenregistratie, is de functie van offertes en facturatie ook uitgebreid. Met e-Boekhouden kan de ondernemer offertes en facturen opstellen en versturen. Na het opstellen van een offerte kan de ondernemer de offerte makkelijk omzetten naar een factuur. Ook zijn er verschillende offertestatussen (ingevoerd, verzonden, wacht op antwoord, geaccepteerd, gefactureerd), waardoor de ondernemer direct kan zien hoe het ervoor staat met zijn factuur.

Periodieke facturen

Naast het versturen van facturen kunnen gebruikers ook periodieke facturen aanmaken. Hierdoor is het niet meer nodig om iedere week, maand of andere tijdsperiode dezelfde factuur aan te maken. De ondernemer kan een soort abonnement voor zijn klant aanmaken. Bij een abonnement verstuurt e-Boekhouden facturen automatisch op de aangegeven datum en tijd.

Betalingsherinneringen

Ook kan de ondernemer via e-Boekhouden betalingsherinneringen versturen. Wanneer de klant na een aantal betalingsherinnering nog niet heeft betaald, kan de ondernemer het incassobureau informeren en erop afsturen.

Scan en herken functie

Alle facturen die de ondernemer ontvangt, kunnen automatisch worden herkend door e-Boekhouden door middel van de scan en herken functie. Naast de scan en herken functie is er ook een mail en herken functie. Voor deze functie kan de ondernemer alle facturen die hij via de mail ontvangt direct doorsturen naar zijn eigen e-mail. Na het herkennen hoeft de informatie alleen nog maar gecontroleerd worden.

Verkoop en inkoopfacturen

Verkoop- en inkoopfacturen moeten binnen de boekhouding worden verwerkt. Door een automatische bankkoppeling, bespaart de ondernemer veel tijd bij het verwerken van zijn transacties.

Koppelingen

Een ondernemer kan met e-Boekhouden veel software koppelen. Bijvoorbeeld een zakelijke rekening, webshop, kassa, crm-software, facturatieprogramma, incassobureau, PSP, salarissoftware, rapportagesoftware of urenregistratiesoftware.

Ook is er nog een rechtstreekse koppeling met de Belastingdienst. Zo kan de ondernemer de btw-aangifte direct vanuit e-Boekhouden naar de Belastingdienst versturen. Dit is een functie die niet bij elk boekhoudprogramma mogelijk is. Naast een btw-aangifte overzicht beschikt e-Boekhouden ook over de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP), balans, winst- en verliesrekening, mutaties, grootboek en open posten.

Prijs

E-Boekhouden heeft in verhouding met andere boekhoudprogramma’s een aantrekkelijke prijs. Daarnaast kunnen startende ondernemers binnen de 15 maanden van het bestaan van hun bedrijf gratis gebruik maken van e-boekhouden. Daarna kost het € 9,95 per maand (excl. btw). De ondernemer krijgt dan het zzp boekhoudpakket inclusief de optie: onbeperkt factureren.


Handige functies voor zzp’ers

Er zijn een aantal handige functies die een boekhoudprogramma kan hebben.

Bankkoppeling

Met de functie bankkoppeling stuurt de bank alle transacties van de bankrekening automatisch door naar het online boekhoudprogramma. Deze transacties worden door het boekhoudprogramma herkend en verder verwerkt.

Voor een bankkoppeling moet er een samenwerking zijn tussen de bank en het boekhoudprogramma. De meeste online boekhoudprogramma’s hebben een automatische bankkoppeling met ING, Rabobank en ABN Amro. Op de website van de bank en op de website van de boekhoudsoftware, kan de ondernemer vinden of er een samenwerking is.

Vaak moet de bankkoppeling via internetbankieren eenmalig worden goedgekeurd . In sommige situaties wordt er nog om een schriftelijke bevestiging gevraagd. De ondernemer kan op de website van zijn bank en/of boekhoudsoftware-leverancier zien hoe hij dit moet doen.

Btw aangifte

Stel een ondernemer heeft alle gegevens voor de btw-aangifte in de boekhouding staan, dan kan hij met de meeste online boekhoudprogramma’s direct zijn btw-aangifte versturen naar de Belastingdienst. Dankzij een koppeling met de Belastingdienst kan de ondernemer direct vanuit de boekhoudsoftware aangifte doen. Dit hoeft dan niet meer via de website van de Belastingdienst. Dit scheelt voor de zzp’er veel tijd en werk.

Urenregistratie

Wanneer een ondernemer een urenregistratiesoftware gebruikt, waarbij er automatisch uren worden geregistreerd, kan hij dit koppelen met zijn online boekhoudprogramma. Zo worden alle uren simpel en snel overzichtelijk automatisch in de boekhouding geregistreerd.

Offertes maken en omzetten naar factuur

Bij veel online boekhoudprogramma’s is het mogelijk om eenvoudig offertes op te stellen en te versturen. Deze kunnen zelfs worden gemaakt in een eigen huisstijl. Na het opstellen van de offerte kan de ondernemer hem direct omzetten in een factuur. De ondernemer hoeft dan niet alle klantgegevens en bedragen opnieuw in te voeren. Zo voorkomt de ondernemer dubbel werk.

Andere praktische functies

Voor veel zzp’ers zijn de functionaliteiten zoals koppeling met de bank en de Belastingdienst het belangrijkste. Maar er zij ook andere functies bij online boekhoudprogramma’s die ook praktisch kunnen zijn. Denk hierbij aan functies als:


Wat kost een ZZP boekhoudprogramma?

De kosten voor een ZZP boekhoudprogramma kunnen uiteenlopen van €8,- tot €100,- per maand. Dit ligt aan welk boekhoudprogramma of pakket de ondernemer kiest. Voor €8,- per maand heeft en zzp’er een prima online boekhoudprogramma met alle basisfuncties en benodigdheden. Wanneer een ondernemer tot meerder functies de beschikking wil hebben, betaalt de ondernemer per maand een hoger bedrag afhankelijk van het boekhoudprogramma.

Via Excel

Een ondernemer hoeft niet altijd een boekhoudprogramma te kopen. De meeste ondernemers kunnen ook gratis gebruikmaken van Excel. In Excel kan de ondernemer ook zijn boekhouding registreren. Wel kent dit programma minder functies en kost het meer tijd om de boekhouding te doen.

Offline of online boekhouden als zzp’er?

Een ondernemer kan offline en online boekhouden. Maar wat is beter? Dat hangt af van de persoonlijke wensen van de ondernemer. Er zijn wel een aantal voordelen en nadelen aan het offline of online boekhouden.

Offline boekhouden

Voordelen

 • De ondernemer hoeft maar één keer een vast bedrag te betalen en kan dan onbeperkt gebruikmaken van de software.
 • Er is geen internetverbinding nodig
 • Alles staat op één computer of ander device
 • Naast een betrouwbare en beschermende computer is er niks nodig

Nadelen

 • Wisselen van aanbieder kan minder eenvoudig
 • De versie van de software wordt niet altijd ge-update tot de nieuwste versie waardoor er geen toegang is tot nieuwe functies
 • Er kan vaak geen gebruik worden gemaakt van een proefperiode
 • Bij offline boekhouden is er meestal geen hulpdesk voor vragen

Online boekhouden

Voordelen

 • Een ondernemer kan rekenen op extra service, zoals gratis softwareupdates en een gratis helpdesk.
 • De ondernemer heeft overal en altijd toegang tot zijn boekhouding
 • De boekhouding is beschermd tegen diefstal of een crash.
 • Boekhouden kan via elk device
 • Geen investering nodig

Nadelen

 • De ondernemer betaalt maandelijks een bedrag.
 • Er is een internetverbinding nodig

Beste boekhoudsoftware ZZP

Onder zzp’ers is er veel vraag naar slimme software. Hieronder worden verschillende boekhoudprogramma’s op een rijtje gezet om zo de beste keuze te maken. Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers en eenmanszaken en voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Meer boekhoudprogramma’s vergelijken?

E-Boekhouden

E-Boekhouden is een boekhoudpakket die erg goed beoordeeld wordt door veel ondernemers. Starters mogen de eerste 15 maanden van hun onderneming gratis gebruikmaken van dit boekhoudprogramma. Ook heeft het programma een aantal handige functies. De belastingaangifte kan bijvoorbeeld direct vanuit het boekhoudprogramma worden verstuurd naar de Belastingdienst en heeft het programma een automatische bankkoppeling. Daarnaast worden er ook gratis cursussen online boekhouden aangeboden. Handig voor startende ondernemers zonder enige kennis van het boekhouden. Naast de gratis cursussen kent het programma ook een deskundige helpdesk die snel reageert.

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke software
 • Gratis helpdesk
 • Gratis app
 • Handige koppelingen
 • Gratis extra gebruikers toevoegen
 • Scan en Herken functie
 • Boekhoudsoftware belastingdienst erkend

Nadelen

 • De cursusvideo’s nemen veel tijd in beslag
 • Buitenlandse rekeningen met een andere valuta dan de euro kan niet gekoppeld worden

Fiscus.nl

Fiscus.nl is zeer geschikt voor startende zzp’ers. Het boekhoudprogramma maakt boekhouden eenvoudig. Voor iedere zzp’er is het belangrijk op de boekhouding goed op orde te hebben. Maar voor sommige ondernemers kan boekhouden door gebrek aan kennis en vaardigheden een probleem zijn. Het boekhoudprogramma Fiscus.nl is zo ingericht dat iedere ondernemer zonder kennis van boekhouding de boekhouding kan doen.

Daarnaast is het programma overzichtelijk en zijn de functies die het programma biedt, makkelijk te begrijpen. Zo is een startende zzp’er niet al te veel tijd kwijt aan zijn administratie.

 • Gemakkelijk inkomsten en uitgaven in de software boeken
 • Onbeperkte verwerking aantal banktransacties
 • Bankkoppelingen voor alle Nederlandse banken
 • Een boekhouder kan op afstand meekijken
 • Toegang tot handige overzichten voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting
 • Uitgebreide relatie- en klantenbeheer functie
 • Mogelijk om gegevens vanuit het programma te exporteren
 • Urenregistratie en het factureren van uren
 • Productbeheer
 • Rittenregistratie
 • Automatische koppeling Belastingdienst/ Automatische btw-aangifte

Moneymonk

Deze boekhoudsoftware is zeer gebruiksvriendelijk voor wie weinig ervaring heeft met boekhouden. Met MoneyMonk beheert een zzp’er zijn volledige administratie, zonder gedoe. Een ondernemer heeft dankzij Moneymonk zicht en grip op zijn financiën.

 • Facturatie
 • Btw-aangifte
 • Urenregistratie
 • Onkosten
 • Mobiele app
 • Bonnen scannen
 • Bankkoppeling
 • Rittenregistratie

Visma

Visma is een boekhoudsoftware die een laagdrempelige manier biedt om te boekhouden. De software is overzichtelijk. Daarnaast biedt de gratis app de uitkomst voor ondernemers die niet altijd op kantoor zijn. Visma eAccounting is het slimme online boekhoudpakket voor zzp’ers. Visma heeft namelijk een goede prijs-kwaliteitverhouding en een behulpzame deskundige helpdesk voor ondernemers met wat mindere kennis over boekhouden.

 • Bankkoppeling
 • Mobiele app
 • Scannen van facturen en bonnetjes
 • Facturatie
 • BTW-aangifte
 • Urenregistratie
 • Productbeheer
 • Koppelen van website of webshop
 • Samenwerken met accountant

DigiBTW

DigiBTW is een gebruiksvriendelijk en goedkoop boekhoudprogramma speciaal ontwikkeld voor zzp’ers. Het is een compleet boekhoudsysteem, met onder andere facturatie, uren, ritten en btw-aangifte.

 • Facturen en offertes opstellen
 • Periodieke facturen
 • Herinneringen en aanmaningen
 • Productbeheer
 • iDEAL koppeling
 • Rittenregistratie
 • Urenregistratie (en projectregistratie)
 • Scannen van facturen en bonnetjes
 • BTW-aangifte
 • Bankkoppeling
 • Inkomstenbelasting

InformerOnline

InformerOnline is een boekhoudprogramma die zich richt op alle doelgroepen. Er zijn veel soorten functies beschikbaar afhankelijk van de onderneming.

 • Facturatie
 • Herinneringen en aanmaningen
 • Uitgaven verwerken Scan en herken functie
 • Bankkoppeling
 • Koppeling met de Belastingdienst
 • Robotic accounting
 • Mobiele app

Afas SB+

AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP’ers.

 • Offertes verwerken en versturen
 • CRM
 • Scan en Herken
 • Automatische bankkoppeling
 • BTW aangifte

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét online boekhoudprogramma voor zzp’ers. Met dit super simpele zzp boekhoudprogramma wordt factureren en online boekhouden een stuk makkelijker en overzichtelijker.

 • Het maken van facturen
 • Betaalverzoek via IDEAL
 • Boekhouding
 • Automatische bankkoppeling
 • Boekhouding webshop
 • Offertes maken
 • Kosten en bonnen
 • Scan en herken
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Klant beheer
 • BTW aangifte doen
 • IOS en Android app
 • Toegang voor boekhouders en accountants

Reeleezee

Met Reeleezee regelt een zzp’er zijn financiële zaken makkelijk en snel, waar en wanneer het uitkomt. Boekhoudkennis is bij Reeleezee niet nodig. Reeleezee maakt boekhouden real easy. Het is simpel te gebruiken, overal toegankelijk en een zpp’er heeft geen boekhoudkennis nodig. Een ondernemer houdt tijd over dankzij dit makkelijk en overzichtelijke programma.

 • Facturen opstellen
 • KassasysteemOptie
 • RittenregistratieOptie
 • BTW-overzicht
 • BTW-verlegd facturen
 • UBL ready
 • Betalingsherinnering opstellenOptie
 • Scan & herken
 • Mobiele app Android
 • Debiteurenbeheer
 • Offerte opstellen
 • UrenregistratieOptie
 • Voorraadbeheer
 • Fiscaal
 • BTW-aangifte
 • Elektronische BTW-aangifteOptie
 • Elektronische IB/VPB-aangifte
 • Vreemde valuta
 • Inkoopfacturen inboeken
 • Mobiele app IOS

Veelgestelde vragen

Wat is het goedkoopste boekhoudprogramma als zzp’er?

DigiBTW meest voordelige en complete systeem speciaal ontwikkeld voor zzp’ers. met onder andere facturatie, uren, ritten en btw-aangifte.

Wat is het beste administratiepakket als zzp’er?

E-Boekhouden heeft een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor startende ondernemers.

Wat is het meest makkelijke boekhoudprogramma?

Rompslomp is het makkelijkste boekhoudprogramma en daarom perfect voor zzp’ers die niet veel tijd aan boekhouden kwijt willen zijn. Daarna volgt DigiBTW. DigiBTW is een compleet boekhoudsysteem met alle functies die een zzp’er nodig heeft. Als laatst volgt Reeleezee. Zij maken de online boekhouding real easy!

Heb ik als ZZP’er een boekhouder nodig?

Het is voor kleine ondernemers en zzp’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Dit kan de zzp’er ook zelf doen met een online boekhoudprogramma.