Boekhoudprogramma ZZP

header
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatste update: 8 januari 2024
 • Leestijd: 97 minuten

Een zzp’er krijgt te maken met boekhouden, facturen opstellen en het voorbereiden van btw-aangifte. Met behulp van een boekhoudprogramma kunnen deze taken geautomatiseerd worden en bespaart een ondernemer veel tijd. Een boekhoudprogramma biedt veel voordelen, maar wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers? Onderneming.nl biedt een overzicht van de beste boekhoudprogramma’s in 2024 voor zzp’ers.

ZZP boekhoudprogramma’s vergelijken

Een zzp’er wil het liefst niet te veel tijd kwijt zijn aan de boekhouding. Boekhoudsoftware biedt daarvoor de uitkomst. Maar welke software past bij de wensen van de ondernemer? En welke software kan de ondernemer dan het beste kiezen? Het aanbod is groot. Daarom moet de ondernemer in kaart brengen aan welke eisen zijn ideale boekhoudsoftware moet voldoen. De ondernemer kan hieronder de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers vergelijken op prijs, kwaliteit en functies. Zo vindt een ondernemer het beste boekhoudprogramma voor zijn bedrijf!

1
e boekhouden logo
2
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
3
Logo van Ficsus
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken
4
Logo van Visma
€ 21,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
5
logo moneybird
€ 14,00 Per maand
Bekijken Meer info
6
Logo van DigiBTW
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
7
Logo van informeronline
€ 15,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
8
Logo van afas sb+
€ 59,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
9
Logo van rompslomp
€ 17,25 Prijs per maand
Bekijken Meer info
10
Reeleezee logo
€ 15,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
Onderneming logo icon

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.

Boekhoudsoftware zzp

Een zzp’er kan eenvoudig boekhouden met behulp van een boekhoudprogramma. Met de meeste boekhoudprogramma’s kan een zzp’er namelijk offertes en facturen opstellen en versturen, de bank koppelen, belastingaangifte doen, de uren registreren en de ritten bijhouden.

Wat is het beste online boekhoudprogramma voor zzp’ers?

Het beste ZZP boekhoudprogramma in 2024 is e-Boekhouden. E-Boekhouden is een boekhoudprogramma speciaal voor zzp’ers. Het is het meest complete programma met voldoende mogelijkheden om te groeien. Voor zzp’ers zonder kennis van boekhouding is dit een eenvoudig boekhoudprogramma. Het programma heeft veel functies waar een startende ondernemer ook gebruik van kan maken. Ondanks alle functies blijft het programma overzichtelijk.

Hulp bij boekhouding

Mocht de ondernemer er bij e-Boekhouden niet uitkomen, biedt het programma een gratis helpdesk aan. De helpdesk reageert direct, waardoor problemen meestal snel opgelost zijn. Niet alleen met vragen over het boekhoudprogramma kan de ondernemer er terecht, ook alle vragen over het boekhouden zelf worden beantwoord.

Daarnaast bieden ze digitaal uitgebreide handleidingen en cursussen aan. Dit is handig voor zzp’ers die voor de eerste keer boekhouden of werken met een online boekhoudprogramma. 

Urenregistratie

Het registreren van projecten en uren is bij e-Boekhouden uitgebreid. Een ondernemer registreert hiermee heel eenvoudig zijn uren per project of activiteit. Zo heeft hij een duidelijk overzicht van hoeveel tijd hij in welke activiteit heeft gestoken. Uurtarieven kan de ondernemer gemakkelijk toevoegen en direct naar zijn klanten factureren.

Offertes en facturen

Naast de urenregistratie is ook de functie van offertes en facturatie uitgebreid. Met e-Boekhouden kan de ondernemer offertes en facturen opstellen en versturen. Na het opstellen van een offerte kan de ondernemer de offerte makkelijk omzetten naar een factuur. Ook zijn er verschillende offertestatussen (ingevoerd, verzonden, wacht op antwoord, geaccepteerd, gefactureerd), waardoor de ondernemer direct kan zien hoe het ervoor staat met zijn factuur.

Periodieke facturen

Naast het versturen van facturen kunnen gebruikers ook periodieke facturen aanmaken. Hierdoor is het niet meer nodig om iedere week, maand of andere tijdsperiode dezelfde factuur aan te maken. De ondernemer kan een soort abonnement voor zijn klant aanmaken. Bij een abonnement verstuurt e-Boekhouden facturen automatisch op de aangegeven datum en tijd.

Betalingsherinneringen

Ook kan de ondernemer via e-Boekhouden betalingsherinneringen versturen. Wanneer de klant na een aantal betalingsherinnering nog niet heeft betaald, kan de ondernemer het incassobureau informeren en erop afsturen.

Scan en herken functie

Alle facturen die de ondernemer ontvangt, kunnen automatisch worden herkend door e-Boekhouden door middel van de scan en herken functie. Naast de scan en herken functie is er ook een mail en herken functie. Voor deze functie kan de ondernemer alle facturen die hij via de mail ontvangt direct doorsturen naar zijn eigen e-mail. Na het herkennen hoeft de informatie alleen nog maar gecontroleerd worden.

Verkoop en inkoopfacturen

Verkoop- en inkoopfacturen moeten binnen de boekhouding worden verwerkt. Door een automatische bankkoppeling, bespaart de ondernemer veel tijd bij het verwerken van zijn transacties.

Koppelingen

Een ondernemer kan met e-Boekhouden veel software koppelen. Bijvoorbeeld een zakelijke rekening, webshop, kassa, crm-software, facturatieprogramma, incassobureau, PSP, salarissoftware, rapportagesoftware of urenregistratiesoftware.

Ook is er nog een rechtstreekse koppeling met de Belastingdienst. Zo kan de ondernemer de btw-aangifte direct vanuit e-Boekhouden naar de Belastingdienst versturen. Dit is een functie die niet bij elk boekhoudprogramma mogelijk is. Naast een btw-aangifte overzicht beschikt e-Boekhouden ook over de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP), balans, winst- en verliesrekening, mutaties, grootboek en open posten.

Prijs

e-Boekhouden heeft in verhouding met andere boekhoudprogramma’s een aantrekkelijke prijs. Daarnaast kunnen startende ondernemers binnen de 15 maanden van het bestaan van hun bedrijf gratis gebruikmaken van e-Boekhouden. Daarna kost het € 9,95 per maand (excl. btw). De ondernemer krijgt dan het zzp boekhoudpakket inclusief de optie onbeperkt factureren.

Waarom kiezen voor online boekhouden?

De meeste ondernemers krijgen al de kriebels als ze alleen al aan het online boekhouden moeten denken. Het wordt als het meest vervelende taak van het ondernemerschap gezien. Met het vinden van een geschikt online boekhoudpakket wordt het echter al een stuk eenvoudiger. Zo is er bij nagenoeg alle pakketten de mogelijkheid om met behulp van inloggegevens overal in de wereld de volledige boekhouding te doen. Bovendien hoef er niet te gewerkt te worden met honderden verschillende mappen en dossiers. Alles is namelijk terug te vinden in één programma.

Wil je tijd besparen? Maak dan ook gebruik van een boekhoudsoftware. Doordat vaak een groot deel van je boekhouding wordt geautomatiseerd, wordt een hoop tijd bespaard. Denk daarbij aan het doen van btw-aangifte en het koppelen met een bank. Door het sturen van facturen vanuit het boekhoudprogramma, wordt nog meer tijd bespaard. De rekeningen kunnen namelijk in het boekhoudprogramma gemaakt worden. Hierdoor worden de rekeningen automatisch aan de administratie toegevoegd. Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket zal ondernemers flink wat tijd besparen.

Handige functies voor zzp’ers

Er zijn een aantal handige functies die een boekhoudprogramma kan hebben.

Bankkoppeling

Met de functie bankkoppeling stuurt de bank alle transacties van de bankrekening automatisch door naar het online boekhoudprogramma. Deze transacties worden door het boekhoudprogramma herkend en verder verwerkt.

Voor een bankkoppeling moet er een samenwerking zijn tussen de bank en het boekhoudprogramma. De meeste online boekhoudprogramma’s hebben een automatische bankkoppeling met ING, Rabobank en ABN Amro. Op de website van de bank en op de website van de boekhoudsoftware, kan de ondernemer vinden of er een samenwerking is.

Vaak moet de bankkoppeling via internetbankieren eenmalig worden goedgekeurd. In sommige situaties wordt er nog om een schriftelijke bevestiging gevraagd. De ondernemer kan op de website van zijn bank en/of boekhoudsoftware-leverancier zien hoe hij dit moet doen.

Btw aangifte

Stel een ondernemer heeft alle gegevens voor de btw-aangifte in de boekhouding staan, dan kan hij met de meeste online boekhoudprogramma’s direct zijn btw-aangifte versturen naar de Belastingdienst. Dankzij een koppeling met de Belastingdienst kan de ondernemer direct vanuit de boekhoudsoftware aangifte doen. Dit hoeft dan niet meer via de website van de Belastingdienst. Dit scheelt voor de zzp’er veel tijd en werk.

Urenregistratie

Wanneer een ondernemer een urenregistratiesoftware gebruikt, waarbij er automatisch uren worden geregistreerd, kan hij dit koppelen met zijn online boekhoudprogramma. Zo worden alle uren simpel en snel overzichtelijk automatisch in de boekhouding geregistreerd.

Offertes maken en omzetten naar factuur

Bij veel online boekhoudprogramma’s is het mogelijk om eenvoudig offertes op te stellen en te versturen. Deze kunnen zelfs worden gemaakt in een eigen huisstijl. Na het opstellen van de offerte kan de ondernemer hem direct omzetten in een factuur. De ondernemer hoeft dan niet alle klantgegevens en bedragen opnieuw in te voeren. Zo voorkomt de ondernemer dubbel werk.

Andere praktische functies

Voor veel zzp’ers zijn de functionaliteiten zoals koppeling met de bank en de Belastingdienst het belangrijkste. Maar er zij ook andere functies bij online boekhoudprogramma’s die ook praktisch kunnen zijn. Denk hierbij aan functies als:


Wat kost een ZZP boekhoudprogramma?

De kosten voor een ZZP boekhoudprogramma kunnen uiteenlopen van € 8,00 tot € 100 per maand. Dit ligt aan welk boekhoudprogramma of pakket de ondernemer kiest. Voor € 8,00 per maand heeft en zzp’er een prima online boekhoudprogramma met alle basisfuncties en benodigdheden. Wanneer een ondernemer tot meerder functies de beschikking wil hebben, betaalt de ondernemer per maand een hoger bedrag afhankelijk van het boekhoudprogramma.

Via Excel

Een ondernemer hoeft niet altijd een boekhoudprogramma te kopen. De meeste ondernemers kunnen ook gratis gebruikmaken van Excel. In Excel kan de ondernemer ook zijn boekhouding registreren. Wel kent dit programma minder functies en kost het meer tijd om de boekhouding te doen.

Offline of online boekhouden als zzp’er?

Een ondernemer kan offline en online boekhouden. Maar wat is beter? Dat hangt af van de persoonlijke wensen van de ondernemer. Er zijn wel een aantal voordelen en nadelen aan het offline of online boekhouden.

Offline boekhouden

Voordelen

 • De ondernemer hoeft maar één keer een vast bedrag te betalen en kan dan onbeperkt gebruikmaken van de software.
 • Er is geen internetverbinding nodig
 • Alles staat op één computer of ander device
 • Naast een betrouwbare en beschermende computer is er niks nodig

Nadelen

 • Wisselen van aanbieder kan minder eenvoudig
 • De versie van de software wordt niet altijd ge-update tot de nieuwste versie waardoor er geen toegang is tot nieuwe functies
 • Er kan vaak geen gebruik worden gemaakt van een proefperiode
 • Bij offline boekhouden is er meestal geen hulpdesk voor vragen

Online boekhouden

Voordelen

 • Een ondernemer kan rekenen op extra service, zoals gratis softwareupdates en een gratis helpdesk.
 • De ondernemer heeft overal en altijd toegang tot zijn boekhouding
 • De boekhouding is beschermd tegen diefstal of een crash
 • Boekhouden kan via elk device
 • Geen investering nodig

Nadelen

 • De ondernemer betaalt maandelijks een bedrag
 • Er is een internetverbinding nodig

Beste boekhoudsoftware ZZP

Onder zzp’ers is er veel vraag naar slimme software. Hieronder worden verschillende boekhoudprogramma’s op een rijtje gezet om zo de beste keuze te maken. Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers en eenmanszaken en voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Meer boekhoudprogramma’s vergelijken?

Onder zzp’ers is er veel vraag naar slimme software. Hieronder worden verschillende boekhoudprogramma’s op een rijtje gezet om zo de beste keuze te maken. Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers en eenmanszaken en voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Meer boekhoudprogramma’s vergelijken?

e boekhouden logo

E-Boekhouden

E-Boekhouden is een boekhoudpakket dat erg goed beoordeeld wordt door veel ondernemers. Starters mogen de eerste 15 maanden van hun onderneming gratis gebruikmaken van dit boekhoudprogramma. Ook heeft het programma een aantal handige functies. De belastingaangifte kan bijvoorbeeld direct vanuit het boekhoudprogramma worden verstuurd naar de Belastingdienst en het programma heeft een automatische bankkoppeling. Daarnaast worden er ook gratis cursussen online boekhouden aangeboden. Handig voor startende ondernemers zonder enige kennis van het boekhouden. Naast de gratis cursussen kent het programma ook een deskundige helpdesk die snel reageert.

Functionaliteiten

 • Gebruiksvriendelijke software
 • Gratis helpdesk
 • Gratis app
 • Handige koppelingen
 • Gratis extra gebruikers toevoegen
 • Scan en Herken functie
 • Boekhoudsoftware Belastingdienst erkend
 • De cursusvideo’s nemen veel tijd in beslag
 • Buitenlandse rekeningen met een andere valuta dan de euro kan niet gekoppeld worden
Logo van moneymonk

Moneymonk

Deze boekhoudsoftware is zeer gebruiksvriendelijk voor wie weinig ervaring heeft met boekhouden. Met MoneyMonk beheert een zzp’er zijn volledige administratie, zonder gedoe. Een ondernemer heeft dankzij Moneymonk zicht en grip op zijn financiën. Moneymonk is een boekhoud- en facturatieprogramma dat over een alles-in-1-programma beschikt. Het pakket is ideaal voor bedrijven die op uur- of projectbasis werken, zoals het MKB en ZZP. Het is een gebruiksvriendelijke tool met een goede klantenservice. Moneymonk biedt handige video’s en een telefonische helpdesk. Het programma heeft een proefperiode van 30 dagen waarin gebruik kan worden gemaakt van nagenoeg alle functionaliteiten. Na dit proefabonnement zijn er 3 pakketten beschikbaar op basis van omzet. Start kost € 7,50 per maand, Growth kost € 15,00 per maand, Pro kost € 25,00.

Functionaliteiten

 • Facturatie
 • Btw-aangifte
 • Urenregistratie
 • Onkosten
 • Mobiele app
 • Bonnen scannen
 • Bankkoppeling
 • Rittenregistratie
logo fiscus

Fiscus.nl

Fiscus.nl is zeer geschikt voor startende zzp’ers. Het boekhoudprogramma maakt boekhouden eenvoudig. Voor iedere zzp’er is het belangrijk om de boekhouding goed op orde te hebben. Maar voor sommige ondernemers kan boekhouden door gebrek aan kennis en vaardigheden een probleem zijn. Het boekhoudprogramma Fiscus.nl is zo ingericht dat iedere ondernemer zonder kennis van boekhouding de boekhouding kan doen.

Functionaliteiten

 • Gemakkelijk inkomsten en uitgaven in de software boeken
 • Onbeperkte verwerking aantal banktransacties
 • Bankkoppelingen voor alle Nederlandse banken
 • Een boekhouder kan op afstand meekijken
 • Toegang tot handige overzichten voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting
 • Uitgebreide relatie- en klantenbeheerfunctie
 • Mogelijk om gegevens vanuit het programma te exporteren
 • Urenregistratie en het factureren van uren
 • Productbeheer
 • Rittenregistratie
 • Automatische koppeling Belastingdienst/automatische btw-aangifte
Logo van Knab

Knab Boekhoudpakket

Het Knab Boekhoudpakket is een zeer gewaardeerd boekhoudprogramma onder veel ondernemers. Startende ondernemers krijgen de mogelijkheid om de eerste maand van hun bedrijf gratis gebruik te maken van dit programma. Daarnaast biedt het Knab Boekhoudpakket een scala aan handige functies. Zo kunnen gebruikers direct vanuit het boekhoudprogramma hun belastingaangifte naar de Belastingdienst verzenden en is er een automatische bankkoppeling beschikbaar.

Functionaliteiten

 • Gebruiksvriendelijke software
 • Gratis helpdesk
 • Gratis app
 • Handige koppelingen
 • iDEAL-koppeling via Mollie (voor je facturen)
 • Kosten en bonnen verwerken
 • Ritten vastleggen (kilometers en reiskosten)
 • Uren bijhouden
 • Projecten aanmaken
 • Herinneringen en aanmaningen versturen (met iDEAL-betaallink)
Logo van Visma

Visma

Visma is een boekhoudsoftware die een laagdrempelige manier biedt om te boekhouden. De software is overzichtelijk. Daarnaast biedt de gratis app de uitkomst voor ondernemers die niet altijd op kantoor zijn. Visma eAccounting is het slimme online boekhoudpakket voor zzp’ers. Visma heeft namelijk een goede prijs-kwaliteitverhouding en een behulpzame deskundige helpdesk voor ondernemers met wat minder kennis over boekhouden.

Functionaliteiten

 • Bankkoppeling
 • Mobiele app
 • Scannen van facturen en bonnetjes
 • Facturatie
 • BTW-aangifte
 • Urenregistratie
 • Productbeheer
 • Koppelen van website of webshop
 • Samenwerken met accountant
Logo van DigiBTW

DigiBTW

DigiBTW is een gebruiksvriendelijk en goedkoop boekhoudprogramma speciaal ontwikkeld voor zzp’ers. Het is een compleet boekhoudsysteem, met onder andere facturatie, uren- en rittenregistratie en btw-aangifte. Het boekhoudpakket is de eerste 30 dagen gratis en heeft daarnaast een gratis pakket en een compleet pakket. DigiBTW Compleet is het meest populaire pakket en kost maandelijks € 12,50.

Functionaliteiten

 • Facturen en offertes opstellen
 • Periodieke facturen
 • Herinneringen en aanmaningen
 • Productbeheer
 • iDEAL koppeling
 • Rittenregistratie
 • Urenregistratie (en projectregistratie)
 • Scannen van facturen en bonnetjes
 • BTW-aangifte
 • Bankkoppeling
 • Inkomstenbelasting
Logo van informeronline

InformerOnline

InformerOnline is een boekhoudprogramma dat zich richt op alle doelgroepen. Er zijn veel soorten functies beschikbaar afhankelijk van de onderneming, waaronder btw-aangifte, scan en herken, urenregistratie en rittenregistratie. Het programma zorgt voor een foutloze boekhouding middels boekhoudrobots oftewel robotic accounting en maakt het mogelijk om facturen direct naar de klant te versturen via mail of Peppol. Ook kunnen ondernemers betalingsherinneringen sturen en meldingen ontvangen wanneer er is betaald.

Functionaliteiten

 • Facturatie
 • Herinneringen en aanmaningen
 • Uitgaven verwerken Scan en herken functie
 • Bankkoppeling
 • Koppeling met de Belastingdienst
 • Robotic accounting
 • Mobiele app
Logo van afas sb+

AFAS SB+

AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP’ers. De software zorgt voor een actueel inzicht in de cijfers en is up-to-date met de geldende wet- en regelgeving. Ondernemers besparen hiermee tijd door de automatische bankkoppeling, btw-aangifte, scan en herken en CRM-koppeling. Facturen naar klanten kunnen eenvoudig worden verzonden en verwerkt en hoeven niet meer handmatig te worden ingeboekt. AFAS SB+ biedt namelijk de AFAS Scanbox, waarmee binnenkomende facturen automatisch worden ingevuld en ondernemers deze alleen nog hoeven te controleren en accorderen.

Functionaliteiten

 • Offertes verwerken en versturen
 • CRM
 • Scan en Herken
 • Automatische bankkoppeling
 • BTW aangifte
Logo van rompslomp

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét online boekhoudprogramma voor zzp’ers. Met dit super simpele zzp boekhoudprogramma wordt factureren en online boekhouden een stuk makkelijker en overzichtelijker. Ondernemers profiteren van verscheidene handige functies, waaronder urenregistratie, rittenregistratie, klant beheer, betaalverzoeken via iDEAL, scan en herken en automatische bankkoppeling. Daarnaast kunnen boekhouders en accounts toegang krijgen tot hun zzp klanten via het Boekhouder Dashboard.

Functionaliteiten

 • Het maken van facturen
 • Betaalverzoek via iDEAL
 • Boekhouding
 • Automatische bankkoppeling
 • Boekhouding webshop
 • Offertes maken
 • Kosten en bonnen
 • Scan en herken
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Klant beheer
 • BTW aangifte doen
 • IOS en Android app
 • Toegang voor boekhouders en accountants
Reeleezee logo

Reeleezee

Met Reeleezee regelt een zzp’er zijn financiële zaken makkelijk en snel, waar en wanneer het uitkomt. Boekhoudkennis is bij Reeleezee niet nodig. Reeleezee maakt boekhouden real easy. Het is simpel te gebruiken, overal toegankelijk en een zzp’er heeft geen boekhoudkennis nodig. Een ondernemer houdt tijd over met dit makkelijke en overzichtelijke programma, dankzij de mogelijkheden om overal en altijd facturen aan te maken, ritten te registreren, betalingsherinneringen naar klanten te sturen, een boekhouder mee te laten kijken en meer.

Functionaliteiten

 • Facturen opstellen
 • KassasysteemOptie
 • RittenregistratieOptie
 • BTW-overzicht
 • BTW-verlegd facturen
 • UBL ready
 • Betalingsherinnering opstellenOptie
 • Scan & herken
 • Mobiele app Android
 • Debiteurenbeheer
 • Offerte opstellen
 • UrenregistratieOptie
 • Voorraadbeheer
 • Fiscaal
 • BTW-aangifte
 • Elektronische BTW-aangifteOptie
 • Elektronische IB/VPB-aangifte
 • Vreemde valuta
 • Inkoopfacturen inboeken
 • Mobiele app IOS

Hoe beoordelen wij een boekhoudprogramma?

Proefaccount

Allereerst openen wij een proefaccount. Zo kunnen we analyseren of de software gebruiksvriendelijk is en er genoeg ondersteuning is om het te begrijpen. Daarnaast bekijken we het aantal dagen/maanden dat de gratis proefperiode gebruikt kan worden.

Klantenservice van een boekhoudprogramma

Een goede klantenservice is essentieel bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma. Vooral voor ondernemers die weinig kennis hebben van het boekhouden, is een klantenservice die snel reageert een must. Onze deskundigen gaan het gesprek aan om een duidelijk beeld te geven.

Wat zijn de prijzen van de beste boekhoudprogramma’s?

Onze specialisten bekijken de prijzen van de abonnementen die de bedrijven tonen op hun website. Zo wordt er geanalyseerd of dit een passende prijs is in vergelijking met de concurrentie en de functionaliteiten die de boekhoudprogramma’s bieden. Ook wordt er gekeken naar een gratis proefaccount, waarbij voor een bepaalde periode gratis gebruik kan worden gemaakt van online boekhouden.

Welke functies heeft het boekhoudprogramma?

Wat een ondernemer nou precies kan met een boekhoudprogramma, is essentieel bij het maken van een keuze. Met onze deskundigheid bekijken we de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot het versturen van offertes of facturen, het scannen van bonnetjes of het automatisch doen van de BTW-aangifte. Voor iedere onderneming geldt een ander goed boekhoudprogramma. Bedenk daarom goed wat het doel is van een boekhoudprogramma en welke functionaliteiten vereist zijn.

een slimme software werkt vaak online

Inkoop- en verkoopmogelijkheden binnen het pakket

Omdat in de meeste gevallen niet alleen facturen worden verstuurd maar ook ontvangen, is het belangrijk om naar deze optie te kijken. Niet alle boekhoudsoftware ondersteund het boeken van facturen. Hier moet dus rekening mee gehouden worden.

Is er een app beschikbaar voor de boekhoudsoftware?

Doordat ondernemers steeds vaker onderweg zijn en meer gebruikmaken van hun mobiele telefoon voor zakelijke doeleinden, is het noodzakelijk dat het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers of MKB’ers een app heeft. Wij testen de app en nemen dit mee in onze beoordeling.

Wat zeggen andere gebruikers over de boekhoudpakketten?

Om een compleet beeld te hebben van een boekhoudpakket, lezen we tot slot ook ervaringen van andere gebruikers. Vinden gebruikers het boekhoud programma gebruiksvriendelijk? Wat voor cijfer geven ze de klantenservice en wat vinden ze van de functies? Dit zijn vragen waar onze specialisten antwoord op proberen te krijgen voor het vinden van de beste boekhoudprogramma’s.

Overstappen naar ander online boekhoudprogramma?

Niet helemaal tevreden over het boekhoudprogramma en graag een overstap willen maken naar een nieuw boekhoudprogramma? Uiteraard moet er met het overstappen met veel dingen rekening worden gehouden. Zo moeten alle gegevens goed worden overgezet, zodat er later geen problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan een jaarrekening. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die het overstappen naar een ander boekhoudprogramma gemakkelijk maken. De meest eenvoudige manier is het gebruik maken van een auditfile. Dit bestand, waarin alle gegevens staan, kan bij ieder online programma gedownload worden. De auditfile wordt aangeleverd bij het nieuwe online boekhoudprogramma. Dit bedrijf exporteert de gegevens. Hierdoor wordt alles goed overgedragen en kan een ondernemer weer online boekhouden. Ook hebben sommige aanbieders een gratis overstapservice. Let daar goed op bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Wat is het goedkoopste boekhoudprogramma als zzp’er?

DigiBTW is het meest voordelige en complete systeem speciaal ontwikkeld voor zzp’ers, met onder andere facturatie, uren- en rittenregistratie en btw-aangifte.

Wat is het beste administratiepakket als zzp’er?

E-Boekhouden heeft een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor startende ondernemers.

Wat is het meest makkelijke boekhoudprogramma?

Rompslomp is het makkelijkste boekhoudprogramma en daarom perfect voor zzp’ers die niet veel tijd aan boekhouden kwijt willen zijn. Daarna volgt DigiBTW. DigiBTW is een compleet boekhoudsysteem met alle functies die een zzp’er nodig heeft. Als laatst volgt Reeleezee. Zij maken de online boekhouding real easy!

Heb ik als ZZP’er een boekhouder nodig?

Het is voor kleine ondernemers en zzp’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Dit kan de zzp’er ook zelf doen met een online boekhoudprogramma.

Onderneming logo icon

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/

nl/belastingaangifte/content/ondernemer-bekijk-welke-cijfers-u-nodig-hebt-voor-uw-aangifte-inkomstenbelasting

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/een-online-boekhoudprogramma-kiezen-waar-let-je-op/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/

inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/hoe-lang-moet-ik-mijn-financiele-administratie-bewaren

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.