Ga je een eigen website maken? Dan komen daar een aantal zaken bij kijken. Eén van de belangrijkste onderdelen is de hostingserver van je website. Door hosting is je website toegankelijk op het internet. Er zijn talloze webhosting providers en pakketten. Op deze pagina leggen we uit wat hosting precies inhoudt en waar je op moet letten bij het kiezen van een hostingpakket.
Websites hebben ruimte op het internet nodig om te kunnen draaien en gepubliceerd te kunnen worden. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van fysieke ruimte op een server. Dit zorgt ervoor dat jouw website bereikbaar is voor bezoekers. Het bieden van ruimte op een server en het toegankelijk maken van een website heet hosting. Dit wordt aangeboden door hosting providers.
Naast webhosting bieden deze providers ook domeinnamen aan. Wanneer je een website opzet, regel je je hosting en domeinnaam dus op één plek.
Er zijn verschillende soorten hosting. Hieronder leggen we in het kort uit wat iedere soort hosting inhoudt.
Shared hosting, vaak simpelweg webhosting genoemd, is de meest voorkomende vorm van hosting. Hierbij worden meerdere websites op één server geplaatst. Je deelt de ruimte op de server dus met andere gebruikers. Dit brengt de kosten omlaag, waardoor je al voor een paar euro per maand een hostingpakket kan afsluiten. Ook heb je bij shared hosting weinig technische kennis nodig, omdat je provider verantwoordelijk is voor het technische onderhoud van de server.
Doordat je de server met anderen deelt, kan het wel zijn andere websites invloed hebben op de jouwe. Als een website bijvoorbeeld overbelast is, kan de jouwe daardoor ook tijdelijk wat langzamer zijn.
In tegenstelling tot shared hosting is bij dedicated hosting de server waarop jouw website draait helemaal van jou alleen. Alleen jouw websites staan op die server; je deelt deze niet met andere gebruikers. Dedicated hosting wordt vaak gekozen door ondernemers die graag de volledige kracht van de server willen benutten en willen dat alle middelen altijd beschikbaar zijn om hun website goed te laten werken. Ook profiteer je hierbij van meer privacy, vrijheid en flexibiliteit.
Door alle mogelijkheden is dedicated hosting is een stuk duurder dan shared hosting. Je bent bovendien zelf verantwoordelijk voor het bijhouden en beveiligen van de server, waardoor technische kennis of een technisch specialist vaak een vereiste is.
VPS staat voor Virtual Private Server. Bij VPS hosting deel je samen met andere websites een server, net als bij shared hosting, en krijg je een eigen ‘gedeelte’ van de server toegewezen. Ieder deel van de server werkt onafhankelijk van elkaar. Je profiteert hierdoor van meer geheugen, opslag en verwerkingskracht. Dit maakt dat VPS hosting duurder is dan shared hosting.
Er zijn twee soorten VPS hosting:
Je hebt er vast weleens van gehoord: WordPress, een contentmanagementsysteem (CMS) waarmee je een eigen website kan maken en beheren met eindeloos veel thema’s en plug-ins. WordPress is één van de meest gebruikte CMS-systemen wereldwijd.
WordPress hosting is een vorm van webhosting (shared, dedicated of VPS) speciaal gericht op websites met WordPress. Binnen de serveromgeving staat WordPress al voor je klaar, waardoor je direct aan de slag kan met je website. Bovendien zorgt WordPress hosting voor een optimaal en eenvoudig beheer van al je WordPress-websites.
Bij cloud hosting wordt niet gebruikgemaakt van één fysieke server, maar van een verzameling aan servers. Deze servers vormen een cluster in de cloud. Deze vorm van hosting geeft je de mogelijkheid om je capaciteit flexibel uit te breiden wanneer dat nodig is.
E-mail hosting is géén vorm van webhosting, maar wordt wel vaak door hosting providers aangeboden bij het registreren van een domeinnaam. Met e-mail hosting kan je je eigen e-mailadres maken en beheren. Alle inkomende en uitgaande e-mails worden op een hostingserver bewaard.
Doordat de hostingserver je website in de lucht moet houden, is het belangrijk dat je de juiste hosting kiest. Welk pakket je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren:
Dataverkeer is de hoeveelheid data die van en naar je hostingpakket wordt verzonden. Het wordt beïnvloed door het aantal bezoekers en de grootte van je website.
Over het algemeen geldt: des te gecompliceerder de website, des te meer ruimte je nodig hebt. Ook als je veel dataverkeer verwacht, zal je meer ruimte op het internet nodig hebben. Datzelfde geldt voor een groot aantal bezoekers. Je zal dan ook eerder behoefte hebben aan meer snelheid.
Een belangrijk onderdeel van hostingpakketten is de SSD-opslag. Een simpele website met wat foto’s, formulieren en eventueel video’s heeft al snel voldoende aan een paar GB. Een e-commerce webshop zal eerder 10+ GB vereisen.
Bij het maken van een keuze is het daarnaast goed om te controleren of de webhosting provider beschikt over:
Met een SSL-certificaat kan de identiteit van je website worden gecontroleerd, zodat er een versleutelde verbinding tot stand kan worden gebracht. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat je online transacties kan beveiligen en klantgegevens veilig en privé kan houden. Dit is essentieel om te kunnen garanderen dat je website veilig is.
Daarnaast is het belangrijk om te checken of de provider schaalbaar is. Dit houdt in dat de server met jou mee kan groeien als je website groter wordt. Dit kan eventuele toekomstige problemen voorkomen.
Webhosting providers bieden verschillende hostingpakketten aan. Zelfs als je de bovenstaande punten bent langsgelopen, kan het daardoor lastig zijn om een keuze te maken. Hosting vergelijken helpt hierbij. Hieronder hebben we een aantal van de bekendste en beste hosting providers op een rij gezet. Zo zie je meteen bij wie je terecht kan voor goedkope website hosting en wat een paar van de belangrijkste kenmerken van iedere aanbieder zijn.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet (meer) tevreden bent met je huidige hosting provider, bijvoorbeeld omdat je website is gegroeid en het huidige pakket niet meer voldoende is of omdat de service tegenvalt. Je kan dan van hosting provider veranderen door je website(s) naar een nieuwe provider over te brengen.
Veel providers bieden een gratis verhuisservice aan, waardoor het verhuizen van je website een stuk eenvoudiger wordt. Je hoeft dan niet handmatig alle stappen te doorlopen; de huidige provider regelt het meeste voor je. Is er geen verhuisservice of heb je hier niet voor gekozen? Ook dan is het mogelijk om je website(s) te verhuizen. Je webhosting verhuizen doe je als volgt:
Een back-up is een kopie van je bestanden en database. Een back-up zorgt ervoor dat je niets kwijtraakt. Als je de website handmatig overzet, heb je de back-up bovendien nodig om alle informatie in de nieuwe hosting omgeving te kunnen plaatsen.
Je hebt een verhuiscode nodig om te kunnen verhuizen, ook als je van een verhuisservice gebruikmaakt. Je kan deze vaak aanvragen vanuit het profiel bij jouw huidige provider. Soms moet je deze per e-mail aanvragen.
Heb je een nieuwe hosting provider gekozen? Dan is het zaak je daar aan te melden. Tik je huidige domeinnaam in en kies voor ‘verhuizen’. Kies het gewenste pakket en maak een account aan.
Deze stap is optioneel. De verhuisservice vereenvoudigt de verhuizing. Je hoeft dan enkel nog de verhuiscode door te geven aan de nieuwe provider, waarna je oude provider de rest regelt.
Maak je niet gebruik van een verhuisservice? Dan kan je de website handmatig overzetten. Als je een geheel nieuwe website wil bouwen, kan je daar gelijk mee aan de slag gaan. Wil je je website behouden? Dan is het zaak de back-up van je website over te zetten naar je nieuwe provider. Let er goed op dat je niets vergeet over te zetten.
Staat je website klaar? Geef dan de verhuiscode door aan je nieuwe webhosting provider. Deze zal de verhuizing bij de oude provider aanvragen. Je oude website blijft werken totdat de verhuizing is afgerond.
Wat de beste webhosting is, hangt af van het type website. Een grote website met veel bezoekers zal een ander webhosting pakket nodig hebben dan een kleine website met slechts een paar bezoekers. Zo’n kleine website zal immers voldoende hebben aan minder ruimte op het internet. Voor die ondernemer is een beperkter hostingpakket dan waarschijnlijk voldoende, terwijl een webshop met duizenden bezoekers eerder baat heeft bij een betrouwbare webhosting met veel ondersteuning. Er is dus niet één beste webhosting provider te noemen.
Hosting is de fysieke ruimte voor een website op een server. Door hosting is een website bereikbaar op het internet. Er zijn verschillende typen hosting, waaraan de snelheid en bereikbaarheid die worden geboden vaak ten grondslag liggen.
Als je niet tevreden bent met je huidige webhosting provider, kan je je website en domeinnaam verhuizen naar een andere hosting provider. Veel providers bieden een gratis verhuisservice aan. Soms zit deze dienst bij ieder hosting pakket inbegrepen en soms pas vanaf een bepaald pakket. De provider zorgt er dan voor dat jouw website naar de andere hosting overgaat. Hoe de verhuizing precies in z’n werk gaat, verschilt per provider. Je kan ook zelf je website verhuizen. Hier komen een aantal zaken bij kijken, zoals het maken van back-ups van je website en het aanvragen van een verhuiscode.
De prijs van website hosting varieert sterk van een paar euro per maand tot honderden euro’s per maand. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de grootte van het hostingpakket dat je kiest. Een geavanceerde website heeft meer nodig om goed te blijven draaien en zal daardoor meer geld kwijt zijn aan hosting, terwijl een kleine website met weinig afbeeldingen, video’s en teksten over het algemeen met een pakket voor een paar euro per maand al goed zit. Let er trouwens goed op dat de prijs van hosting na de eerste paar maanden of het eerste jaar duurder uit kan vallen. De meeste providers werken namelijk met actieprijzen.
Niet iedereen wil meteen veel geld kwijt zijn aan een website. Gratis website hosting of free website hosting kan dan een uitkomst bieden. Er zijn providers die dit aanbieden, al dan niet met een (tijdelijke) actie. Hou er echter wel rekening mee dat hier vaak een hoop nadelen aan kleven. Voor kwaliteit betaal je immers geld. Zo kan het zijn dat er advertenties op je website worden geplaatst of dat je geen gepersonaliseerde domeinnaam kan aanmaken. Ook zijn de functies en mogelijkheden vaak beperkt.
Bij je hosting provider breng je niet alleen je website onder. Je registreert daar ook je domeinnaam. Wanneer je een hosting provider kiest, moet je dus ook een domeinnaam hebben bedacht. Deze naam moet uiteraard ook beschikbaar zijn bij de gekozen provider. Op deze pagina leggen we uit hoe je een goede domeinnaam kiest en hoe je je domeinregistratie regelt.