Factoring

Afbeelding voor en nadelen van factoring
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Bijgewerkt op: 23 mei 2023
  • Gecontroleerd op: 23 mei 2023
  • Leestijd: 7 minuten

Een bedrijfsfinanciering regelen hoeft niet perse via de bank. Er zijn alternatieve financieringen voor ondernemers. En die worden steeds meer gebruikt. Direct de cashflow verbeteren? En het debiteurenrisico verlagen? Dat kan met factoring. Vooral voor zzp’ers en mkb’ers is factoring interessant. Waarom dat zo is, wordt op deze pagina uitgelegd. 

Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve, non-bancaire financieringsvorm. Dit houdt in dat de financiering niet door een bank wordt verstrekt. Steeds meer ondernemers kiezen voor zo’n financiering. Stichting MKB financiering (SMKB) verwacht dat dit aantal alleen maar verder toeneemt. Vooral factoring is populair. Veel zzp’ers en ondernemers in het mkb maken hier gebruik van.

Factoring is het verkopen van openstaande facturen aan een factoring bedrijf. Dit bedrijf betaalt de factuur direct uit, zodat de ondernemer niet op zijn geld hoeft te wachten. Door gebruik te maken van factoring, zijn ondernemers niet langer afhankelijk van een betalingstermijn.

Een extern factoring bedrijf schiet als het ware de uitstaande facturen voor. Ook kan een factoringmaatschappij het gehele debiteurenbeheer overnemen. De ondernemer krijgt zo sneller zijn geld, en de debiteur behoudt zijn betalingstermijn. 

Waarom kiezen voor factoring?

Afbeelding factuur upload

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken: een openstaande factuur wordt niet of veel te laat betaald. Vooral bij grote bedrijven zijn betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen niet ongewoon. De diensten zijn al weken terug geleverd, maar nog altijd heeft de ondernemer zijn geld niet ontvangen. Als freelancer, mkb’er en zzp’er heeft dit behoorlijk impact. Want geen geld betekent slecht nieuws voor de cashflow. Dit kan zelfs uitlopen tot een faillissement risico.

Factoring voorkomt dit. De ondernemer verkoopt zijn facturen aan de factoringmaatschappij. Het openstaande bedrag wordt direct uitbetaald. Zo ontvangt de ondernemer zijn geld, zonder daar weken op te moeten wachten. Zo’n snelle uitbetaling heeft een positieve impact op de cashflow. Dit verbetert het werkkapitaal, zonder externe financiering af te sluiten. En de ondernemer kan zich weer focussen op datgene wat hij ‘t liefst doet: ondernemen!

Factoring heeft zowel voor- als nadelen:

Voordelen

Nadelen

Hoe werkt factoring?

Factoring werkt snel. Veel sneller dan het afsluiten van een externe financiering. Maar er zijn wel kosten. Ook moet de factoringmaatschappij de facturen accepteren. 

Hoe het factoring proces er precies uitziet, verschilt per factoring bedrijf. Via een vergelijker is het handig de voorwaarden en kosten te vergelijken. Over het algemeen werkt factoring zo:

Stappenplan Factoring

  • 1

    Stap 1: Verkoop van de factuur is het plan?

    De ondernemer uploadt de factuur. Dit is de verkoop van de factuur aan het factoring bedrijf.

  • 2

    Stap 2: Controle

    Na het uploaden (verkopen) controleert de factoringmaatschappij de factuur. Voldoet de factuur aan alle voorwaarden? Dan wordt deze geaccepteerd.

  • 3

    Stap 3: Uitbetaling binnen 24 uur

    Na de acceptatie betaalt het factoring bedrijf de factuur direct uit. Meestal gebeurt dit binnen 24 uur. Het geld wordt overgemaakt naar de gekoppelde bankrekening. Hierdoor is het verkopen van onbetaalde facturen voor ondernemers interessant: van zzp tot starter en van freelancer tot groot bedrijf.

  • 4

    Stap 4: Debiteurenbeheer

    De factuur is uitbetaald door de factoringmaatschappij. Maar dit houdt niet in dat de debiteur het geld ook heeft overgemaakt. De ondernemer heeft hier geen omkijken meer naar. Want het factoring bedrijf regelt de verdere afwikkeling van de factuur. Dit noemen we debiteurenbeheer.

Vormen van factoring

Er zijn verschillende vormen van factoring. Zo kunnen ondernemers kiezen om de facturen alleen te laten voorschieten. Of zij kiezen ervoor om het risico op wanbetaling en het incassotraject over te dragen aan het factoring bedrijf. 

Traditionele factoring

Traditionele factoring is een doorlopend krediet op basis van de debiteurenportefeuille. In ruil voor dit krediet betaalt de ondernemer een percentage van de omzet of een vast bedrag per jaar aan de factoringmaatschappij. 

Er zijn verschillende aanbieders van traditionele factoring. Ook banken bieden deze manier van een bedrijf financieren aan. Wie gebruik wil maken van traditionele factoring, moet aan strenge voorwaarden voldoen. Zo geldt er bijvoorbeeld een minimum aantal facturen per maand. Het debiteurenbeheer en het betalingsrisico kunnen bij deze vorm van factoring meestal niet overgedragen worden. 

Kenmerken traditionele factoring:

American factoring

Deze vorm van factoring is ontstaan in de Verenigde Staten, en wordt daar veel gebruikt. American factoring is op basis van individuele facturen of een serie facturen. De ondernemer verkoopt dus niet iedere factuur, maar kan specifieke klanten, opdrachten of werkzaamheden overdragen. 

Bij American factoring is het dus mogelijk zelf te kiezen welke factuur en wel niet wordt uitbesteedt. Zodra een factuur is geüpload, ontvangt de ondernemer meestal binnen 24 uur de betaling. De kosten zijn een klein percentage van het factuurbedrag, hier zijn het betalingsrisico en het invorderingsproces bij inbegrepen. 

Kenmerken American factoring:

Reverse factoring

Reverse factoring werkt in principe hetzelfde als traditionele en American factoring. Het verschil zit ‘m in het feit dat in plaats van uitstaande facturen van debiteuren voor te schieten, het factoring bedrijf de openstaande rekeningen van de ondernemer zelf vooruitbetaald. Of met andere worden: de eigen betalingsverplichtingen aan leveranciers financiert de factoringmaatschappij, en deze worden later terugbetaald. Hiermee kan de ondernemer uitgaande betalingen op een later moment betalen. 

Kenmerken reverse factoring:

Voor wie is factoring geschikt?

In principe kan iedereen gebruik maken van factoring. Of het nu een klein zzp bedrijfje is of een groter groeibedrijf. Veel bedrijven maken gebruik van factoring. De belangrijkste voordelen van factoring zijn het sneller betaald krijgen van facturen en het beperken van het debiteurenbeheer. Wie dat wil en daar geld voor over heeft, kan gebruik maken van factoring.

Toch zijn er ook nadelen. Factoring bespaart veel tijd, want het debiteurenbeheer wordt volledig uit handen genomen. Het nadeel hiervan is dat het wel veel geld kost. Wanneer klanten altijd netjes binnen de betalingstermijn betalen, is het niet altijd nodig om een factoringmaatschappij in te schakelen. 

Voorwaarden factoring

Afbeelding factoring ervaringen op een vriendelijke wijze

Factoring is toegankelijk voor elk soort bedrijf. Of het nu om een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv) gaat. Ook zzp’ers en kleine bedrijfjes in het mkb kunnen gebruik maken van factoring. Er zijn veel aanbieders van factoring, die elk hun eigen voorwaarden hebben.

Bij de meeste factoringmaatschappijen moet de facturering aan een aantal standaard voorwaarden voldoen. Zo accepteren de meeste factoring bedrijven geen deel- of termijnfacturen. Ook worden facturen voor goederen en diensten, die vooraf worden gefactureerd, meestal niet geaccepteerd. 

Daarnaast geldt vaak de voorwaarde dat de factormaatschappij alleen zakelijke facturen financiert. 

Onderneming logo icon

Wat de precieze voorwaarden zijn, staat op de website van het factoring bedrijf. Gebruik maken van factoring? Lees dan alle voorwaarden goed door. En vergelijk verschillende partijen.

Veelgestelde vragen

Wat kost factoring?

Factoring is niet gratis. Meestal zijn de kosten van factoring een percentage van het factuurbedrag. Maar het kan ook een vast bedrag zijn. Factoring wordt gezien als een goedkope financiering. Toch kunnen de totale kosten behoorlijk oplopen. Kijken we naar de kosten op jaarbasis? Dan is factoring niet goedkoop. In veel gevallen is een zakelijk krediet goedkoper. Maar dit is appels met peren vergelijken. Factoring neemt een boel werk uit handen door het debiteurenbeheer over te nemen, daar zit dan ook het grootste deel van de kosten in. Elk factoring bedrijf hanteert eigen regels en tarieven. Hierdoor is er een verschil in voorwaarden en kosten. 

Wat zijn de voordelen van factoring?

De voordelen van factoring zijn flexibiliteit, snelheid en gemak. Door facturen uit te besteden, heeft de ondernemer hier zelf geen omkijken meer naar. Dit scheelt tijd. Ook levert factoring een snelle betaling op. Door facturen te verkopen, krijgt de ondernemer direct zijn geld. De ondernemer hoeft de betalingstermijn niet uit te zitten. Dit heeft een positieve impact op de cashflow en het werkkapitaal. 

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant waarvan de ondernemer nog geld krijgt. De ondernemer heeft bijvoorbeeld een dienst geleverd en hier een factuur van verstuurt. Na het versturen van de factuur verwacht de ondernemer dat het openstaande bedrag binnen een bepaalde tijd wordt betaald. Totdat de klant heeft betaald, staat hij in de boeken als debiteur. Het tegenovergestelde van een debiteur is crediteur. Een crediteur is iemand, bijvoorbeeld een leverancier, van wie de ondernemer een factuur krijgt en deze nog moet betalen.