Factoring

factoring
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 4 juni 2024
 • Leestijd: 8 minuten

Een bedrijfsfinanciering regelen hoeft niet per se via de bank. Er zijn alternatieve financieringen voor ondernemers die steeds meer worden gebruikt. Direct de cashflow verbeteren en het debiteurenrisico verlagen? Dat kan met factoring. Vooral voor zzp’ers en mkb’ers is factoring interessant. Waarom dat zo is, wordt op deze pagina uitgelegd. 

1
logo rabobank
v.a. 1,2% Per factuur
Bekijken Meer info
2
svea logo
v.a. 2,0% Per factuur
Bekijken Meer info

Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve, non-bancaire financieringsvorm. Dit houdt in dat de financiering niet door een bank wordt verstrekt. Bij factoring worden openstaande facturen aan een factoring bedrijf verkocht. Dit bedrijf betaalt de factuur direct uit, zodat je niet op je geld hoeft te wachten. Door gebruik te maken van factoring, zijn ondernemers niet langer afhankelijk van een betalingstermijn.

Een extern factoringbedrijf schiet als het ware de uitstaande facturen voor. Ook kan een factoringmaatschappij het gehele debiteurenbeheer overnemen. Zo krijg je sneller je geld en behoud de debiteur zijn betalingstermijn.

Waarom kiezen voor factoring?

Afbeelding factuur upload

Iedere ondernemer krijgt er weleens mee te maken: een openstaande factuur wordt niet of veel te laat betaald. Vooral bij grote bedrijven zijn betalingstermijnen van 60 dagen niet ongewoon. De diensten zijn al weken terug geleverd, maar nog altijd heb je je geld niet ontvangen. Als freelancer, mkb’er en zzp’er heeft dit behoorlijk impact. Want geen geld betekent slecht nieuws voor de cashflow. Dit kan zelfs uitlopen tot een faillissementsrisico.

Factoring voorkomt dit. Je verkoopt je facturen aan de factoringmaatschappij. Het openstaande bedrag wordt direct uitbetaald. Zo ontvang je je geld zonder daar weken op te moeten wachten. Zo’n snelle uitbetaling heeft een positieve impact op de cashflow. Dit verbetert het werkkapitaal zonder externe financiering af te sluiten. Zo. kan je je weer focussen op hetgeen je het liefst doet: ondernemen!

Voor- en nadelen van factoring

Factoring heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder gaan we daar uitgebreid op in.

Voordelen

 • De snelheid, flexibiliteit en het gemak. Je hoeft niet lang op je geld te wachten.
 • De goede klantrelatie wordt behouden.
 • Factoring creëert een constante cashflow, wat het werkkapitaal bevordert. Hierdoor ben je niet langer afhankelijk van de betaalsnelheid van je klanten of van een zakelijke lening in het geval je wil investeren.
 • Het is niet altijd mogelijk om een externe financiering te krijgen. Factoring biedt in dat geval een alternatief om het werkkapitaal op peil te houden.
 • Een factoringbedrijf kijkt ook naar de kredietwaardigheid van de klant. Hierin nemen zij vaak een adviserende rol aan. 

Nadelen

 • Er zijn altijd kosten verbonden aan factoring. Factoring is geen goedkope oplossing. Wat de tarieven zijn, verschilt per factoringmaatschappij. Het is daarom altijd slim om een vergelijker te gebruiken.
 • Niet alle klanten vinden het fijn om te betalen via een factoring bedrijf. Het kan de illusie wekken dat het niet goed gaat met de onderneming en dat facturen daarom op een andere manier worden geïncasseerd.
 • Factureren via een factoringmaatschappij kan onpersoonlijk overkomen.

Hoe werkt factoring?

Factoring werkt snel. Veel sneller dan het afsluiten van een externe financiering. Maar er zitten wel kosten aan verbonden. Ook moet de factoringmaatschappij de facturen accepteren. 

Hoe het factoringproces er precies uitziet, verschilt per factoringbedrijf. Via een vergelijker is het handig de voorwaarden en kosten te vergelijken. Over het algemeen werkt factoring zo:

Stappenplan factoring

 1. Je uploadt de factuur. Dit is de verkoop van de factuur aan het factoringbedrijf.

 2. Na het uploaden (verkopen) controleert de factoringmaatschappij de factuur. Voldoet de factuur aan alle voorwaarden? Dan wordt deze geaccepteerd.

 3. Na de acceptatie betaalt het factoring bedrijf de factuur direct uit. Meestal gebeurt dit binnen 24 uur. Het geld wordt overgemaakt naar de gekoppelde bankrekening. Hierdoor is het verkopen van onbetaalde facturen voor ondernemers interessant: van zzp tot starter en van freelancer tot groot bedrijf.

 4. De factuur is uitbetaald door de factoringmaatschappij. Maar dit houdt niet in dat de debiteur het geld ook heeft overgemaakt. Je hebt hier geen omkijken meer naar, want het factoringbedrijf regelt de verdere afwikkeling van de factuur. Dit noemen we debiteurenbeheer.

Soorten factoring

Er zijn verschillende vormen van factoring. Zo kan je ervoor kiezen om de facturen alleen te laten voorschieten of om het risico op wanbetaling en het incassotraject over te dragen aan het factoringbedrijf. Hieronder gaan we in op de drie bekendste vormen van factoring.

Traditionele factoring

Traditionele factoring is een doorlopend krediet op basis van de debiteurenportefeuille. In ruil voor dit krediet betaal je een percentage van de omzet of een vast bedrag per jaar aan de factoringmaatschappij. 

Er zijn verschillende aanbieders van traditionele factoring. Ook banken bieden deze manier van een bedrijf financieren aan. Wie gebruik wil maken van traditionele factoring, moet aan strenge voorwaarden voldoen. Zo geldt er bijvoorbeeld een minimum aantal facturen per maand. Het debiteurenbeheer en het betalingsrisico kunnen bij deze vorm van factoring meestal niet overgedragen worden. 

Kenmerken traditionele factoring

American factoring

Deze vorm van factoring is ontstaan in de Verenigde Staten en wordt daar veel gebruikt. American factoring is op basis van individuele facturen of een serie facturen. Je verkoopt dus niet iedere factuur, maar kan specifieke klanten, opdrachten of werkzaamheden overdragen. 

Bij American factoring is het dus mogelijk zelf te kiezen welke factuur wel of niet wordt uitbesteed. Zodra een factuur is geüpload, ontvang je meestal binnen 24 uur de betaling. De kosten zijn een klein percentage van het factuurbedrag, waarin het betalingsrisico en het invorderingproces zijn inbegrepen. 

Kenmerken American factoring

Reverse factoring

Reverse factoring werkt in principe hetzelfde als traditionele en American factoring. Het verschil zit ‘m in het feit dat in plaats van uitstaande facturen van debiteuren voorschieten, het factoring bedrijf de openstaande rekeningen van de ondernemer zelf vooruitbetaald. Of met andere worden: de eigen betalingsverplichtingen aan leveranciers financiert de factoringmaatschappij, en deze worden later terugbetaald. Hiermee kan je uitgaande betalingen op een later moment betalen. 

Kenmerken reverse factoring

Voorwaarden factoring

Afbeelding factoring ervaringen op een vriendelijke wijze

Factoring is toegankelijk voor elk soort bedrijf. Of het nu om een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv) gaat. Ook zzp’ers en kleine bedrijfjes in het mkb kunnen gebruikmaken van factoring. Er zijn veel aanbieders van factoring, die ieder hun eigen voorwaarden hanteren.

Bij de meeste factoringmaatschappijen moet de facturering aan een aantal standaard voorwaarden voldoen. Zo accepteren de meeste factoring bedrijven geen deel- of termijnfacturen. Ook worden facturen voor goederen en diensten, die vooraf worden gefactureerd, meestal niet geaccepteerd. 

Daarnaast geldt vaak de voorwaarde dat de factormaatschappij alleen zakelijke facturen financiert. 

Wat de precieze voorwaarden zijn, staat op de website van het factoring bedrijf. Gebruikmaken van factoring? Lees dan alle voorwaarden goed door en vergelijk verschillende partijen.

Factoring kosten

Voor factoring worden kosten in rekening gebracht bij de ondernemer. Vaak wordt er gewerkt met een percentage van het factuurbedrag. Je moet dan gemiddeld 1,5% tot 5,0% van het bedrag aan het factoringbedrijf afstaan. Er kan ook met een vast bedrag worden gewerkt.

Naast de hoogte van het bedrag kan de factoringmaatschappij ook andere factoren laten meewegen in de prijs, zoals het aantal facturen en de kredietwaardigheid van de debiteuren. Om deze reden verschilt de prijs van factoring per ondernemer. Om erachter te komen wat factoring in jouw situatie kost, kan je een vergelijking maken van alle aanbieders.

Voor wie is factoring geschikt?

In principe kan iedereen gebruikmaken van factoring. Of het nu een klein zzp bedrijfje is of een groter groeibedrijf. Veel bedrijven maken gebruik van factoring. De belangrijkste voordelen van factoring zijn het sneller betaald krijgen van facturen en het beperken van het debiteurenbeheer. Wie dat wil en daar geld voor over heeft, kan gebruikmaken van factoring.

Toch zijn er ook nadelen. Factoring bespaart veel tijd, want het debiteurenbeheer wordt volledig uit handen genomen. Het nadeel hiervan is dat het wel veel geld kost. Wanneer klanten altijd netjes binnen de betalingstermijn betalen, is het niet altijd nodig om een factoringmaatschappij in te schakelen. 

Veelgestelde vragen

Wat kost factoring?

Factoring is niet gratis. Meestal zijn de kosten van factoring een percentage van het factuurbedrag. Maar het kan ook een vast bedrag zijn. Factoring wordt gezien als een goedkope financiering. Toch kunnen de totale kosten behoorlijk oplopen. Kijken we naar de kosten op jaarbasis? Dan is factoring niet goedkoop. In veel gevallen is een zakelijk krediet goedkoper. Maar dit is appels met peren vergelijken. Factoring neemt een boel werk uit handen door het debiteurenbeheer over te nemen, daar zit dan ook het grootste deel van de kosten in. Elk factoring bedrijf hanteert eigen regels en tarieven. Hierdoor is er een verschil in voorwaarden en kosten. 

Wat zijn de voordelen van factoring?

De voordelen van factoring zijn flexibiliteit, snelheid en gemak. Door openstaande facturen uit te besteden, heb je hier zelf geen omkijken meer naar. Dit scheelt tijd. Ook levert deze vorm van alternatieve financiering een snelle betaling op. Door facturen te verkopen, krijg je direct je geld. Je hoeft de betalingstermijn niet uit te zitten. Dit heeft een positieve impact op de cashflow en het werkkapitaal. 

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant waarvan de ondernemer nog geld krijgt. De ondernemer heeft bijvoorbeeld een dienst geleverd en hier een factuur van verstuurd. Na het versturen van de factuur verwacht de ondernemer dat het openstaande bedrag binnen een bepaalde tijd wordt betaald. Totdat de klant heeft betaald, staat hij in de boeken als debiteur. Het tegenovergestelde van een debiteur is crediteur. Een crediteur is iemand, bijvoorbeeld een leverancier, van wie de ondernemer een factuur krijgt en deze nog moet betalen.