Een financieringsplan, of financieel plan, is een onderdeel van het ondernemingsplan. Zo laat je zien wat de financiële situatie van het bedrijf is en of het ondernemingsplan financieel haalbaar is. Dit is cruciale informatie. Maar een financieel plan is ook nodig bij de aanvraag van bedrijfsfinanciering. Met een financieel onafhankelijk plan kunnen financiers zien of het bedrijf het waard is om in te investeren. Op deze pagina wordt het financieringsplan verder toegelicht.
Een ondernemingsplan laat zien wat jouw plannen voor het bedrijf zijn. Het financieel plan is de cijfermatige weergave hiervan. Oftewel: wat zijn de financiële verwachtingen van de onderneming?
In het financieringsplan staan de belangrijkste financiële aspecten van het ondernemingsplan. Hiermee geef je in ieder geval antwoord op de volgende vragen:
Een financieringsplan maken doe je voor jezelf. Door de financiële aspecten in kaart te brengen, wordt duidelijk wat de financiële situatie is en op welke vlakken je moet bijsturen. Maar soms willen anderen ook weten wat de financiële verwachtingen zijn, bijvoorbeeld wanneer je een bedrijfsfinanciering wil aanvragen. Financiers kijken of het de moeite waarde is om te investeren in het bedrijf en wat de eventuele risico’s zijn.
Een financieel plan opstellen is belangrijk. Het geeft inzicht en is nodig voor het aanvragen van bedrijfsfinanciering. Elk financieringsplan heeft dezelfde opmaak en bestaat standaard uit vier of vijf deelbegrotingen.
De investeringsbegroting vormt samen met de financieringsbegroting de beginbalans van de onderneming. In de investeringsbegroting staat welke investeringen nodig zijn om het bedrijf te starten, uit te breiden of te laten groeien. Het doel is om in kaart te brengen welke investeringen nodig zijn om de ondernemingsplannen uit te voeren. De investeringsbegroting is onderverdeeld in vaste en vlottende activa.
In de financieringsbegroting staat hoe de investeringen uit de investeringsbegroting worden gefinancierd. Het doel is om te berekenen hoeveel eigen vermogen of vreemd vermogen nodig er nodig is en wat de verhouding is tussen geleend en eigen geld. De verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen heet solvabiliteit. Het laat zien hoeveel eigen geld er in de onderneming zit in vergelijking met het kapitaal van externe partijen. Voor het aanvragen van een bedrijfsfinanciering is vaak een minimale solvabiliteit nodig.
In de exploitatiebegroting staat wat de verwachte opbrengsten en kosten over een bepaalde periode zijn. Dit heet ook wel een winst- en verliesrekening. Het doel van de exploitatiebegroting is om duidelijk te krijgen welke minimale omzet nodig is om alle kosten te dekken. Oftewel: hoeveel omzet is er nodig om winst te maken?
De liquiditeitsbegroting geeft aan of er genoeg geld aanwezig is in de onderneming om aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Het doel is om te bepalen of er per maand, per kwartaal of per jaar voldoende financiële middelen zijn om alle rekeningen te kunnen betalen. Financiers kijken of je de maandelijkse aflossing inclusief rente van de bedrijfsfinanciering kan betalen.
Afhankelijke van de rechtsvorm, zoals besloten vennootschap (bv) of eenmanszaak, voeg je een persoonlijke begroting toe aan het financieel plan. Als (startende) ondernemer is het belangrijk zicht te houden op zowel zakelijke als privé-uitgaven. Een persoonlijke begroting geeft inzicht in welk inkomen je minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen, zonder het voortbestaan van het bedrijf in gevaar te brengen.
Je maakt niet elke dag een financieel plan. Veel ondernemers hebben er dan ook moeite mee. Het is een lastige klus. Gelukkig is een voorbeeld of template van een financieel plan zo gevonden. Bijvoorbeeld bij de KvK of Qredits. Via een tool kan je een persoonlijk financieel plan maken. Wie er zelf niet uitkomt, kan hulp inschakelen. Daar zijn wel kosten aan verbonden.
Financiers letten vooral op wie jij als ondernemer bent, wat het doel van het bedrijf is en hoe de plannen worden onderbouwd. Belangrijk om deze (financiële) informatie helder in het financieringsplan te presenteren. Vergeet daarbij niet om ook de volgende vragen voor te bereiden:
Het financieringsplan geeft de financiële situatie van het bedrijf en de financiële haalbaarheid van de plannen weer. Dit is nuttige informatie voor jou als ondernemer. Zo hou je zicht op de cijfers en kan je beslissingen maken. Daarnaast willen externe partijen mogelijk weten wat de plannen zijn. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van bedrijfsfinanciering. De bank of een andere potentiële investeerders willen weten of de ondernemingsplannen kans van slagen hebben en wat de risico’s zijn.
Een financieel plan opstellen is lastig. Een voorbeeld of template maakt dit makkelijker. Online zijn er allerlei tools en voorbeelden te vinden. Kijk bijvoorbeeld op de website van de Kamer van Koophandel (KvK). Wie er zelf niet uitkomt, kan een financieel onafhankelijk plan laten opstellen door een professional.
Een financieel plan bestaat standaard uit vier begrotingen: de investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. Afhankelijk van de ondernemingsvorm kan er ook een persoonlijke begroting aan het financiële plan worden toegevoegd. Dit geldt bijvoorbeeld voor eenmanszaken en bv’s.