Zakelijke creditcard

zakelijke creditcard afsluiten
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 4 juni 2024
 • Leestijd: 15 minuten

Een zakelijke creditcard geeft extra financiële ruimte. Voor ondernemers is dit erg handig, want zakelijke betalingen moeten soepel en snel verlopen. Dat voorkomt een hoop gedoe. Wat zijn een business card en corporate card? Wat kost het? Hoe werkt betalen met een zakelijke creditcard? Dat en meer staat op deze pagina. 

1
Betaalpas Moss
Persoonlijk Prijs per maand
Bekijken meer info
2
Beste actie 2024
knab betaalpas
€ 3,50 Eerste jaar
Bekijk actie meer info
3
Vanaf € 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken meer info
4
payhawk betaalkaart
Persoonlijk Prijs per maand
Bekijken meer info

Wat is een zakelijke creditcard?

Creditcards zijn een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Het is een veilige manier van betalen. Daarnaast biedt een business card allerlei extra’s, zoals verzekeringen, kortingen en spaarprogramma’s. Een zakelijke creditcard is een gewone creditcard, maar dan voor zakelijk gebruik. Alleen ondernemers kunnen zo’n kaart aanvragen.  

Een zakelijke creditcard wordt gekoppeld aan de zakelijke rekening. Zo hou je je zakelijke en privé uitgaven gescheiden.

Er zijn verschillende soorten zakelijke creditcards. Er zijn wel wat minder opties dan bij reguliere creditcards, maar er is voldoende aanbod. Een creditcard is van het merk Visa, Mastercard of American Express. Het aanvragen van een creditcard kan bij diverse creditcardverstrekkers, zoals een bank of International Card Services (ICS). Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een business card en een corporate card.

Business card

Een business card is geschikt voor ondernemers met een wat kleiner bedrijf. Bijvoorbeeld een zzp’er met een eenmanszaak of een mkb-bedrijf met een beperkt aantal werknemers.

Corporate card

De corporate card is bedoeld voor grote ondernemingen. Bijvoorbeeld als een bepaalde afdeling of een wat groter aantal werknemers een zakelijke creditcard gebruikt. 

Hoe werkt een zakelijke creditcard?

Afbeelding kaart voor emergency cash

Betalen met een creditcard betekent kopen op krediet. Dit houdt in dat de creditcarduitgever betalingen met de zakelijke creditcard tot de limiet voorschiet. Zo kan je betalen zonder dat er direct geld van de zakelijke betaalrekening wordt afgeschreven. Aan het eind van de maand krijg je een financieel overzicht van alle creditcarduitgaven van die maand. Het openstaande bedrag moet je in één keer terugbetalen. Dit doe je binnen een vooraf afgesproken termijn. Doe je dat niet? Dan kan je een boete verwachten. 

Omdat de creditcarduitgever betalingen eerst voorschiet, is er sprake van een soort lening. Toch is een zakelijke creditcard niet vergelijkbaar met een zakelijke lening of zakelijk krediet. Dit komt omdat de creditcardschuld niet voor een langere periode blijft staan. Elke maand los je je creditcardschuld in één keer af. 

Wat kost een zakelijke creditcard?

Het gebruik van een zakelijke creditcard is niet gratis. Er zijn twee soorten kosten:

De kaartbijdrage is een vast bedrag per maand of per jaar. Bij het aanvragen van de zakelijke creditcard zijn deze kosten direct duidelijk. Bovenop de maandelijkse of jaarlijkse bijdrage komen de variabele kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het gebruik. Aan speciale diensten, zoals contant geld pinnen of betalen in een vreemde valuta, zijn kosten verbonden. Wie gebruik maakt van deze diensten, betaalt extra kosten. De totale variabele kosten zijn daarom niet vooraf bekend. 


Zakelijke creditcard vergelijken

Er is een groot aanbod aan zakelijke creditcards. Wanneer je een zakelijke creditcard wil aanschaffen, is het verstandig deze met elkaar te vergelijken op basis van onder meer de prijs en de bijbehorende voordelen. Dankzij deze vergelijkingen kan een geschikte keuze worden gemaakt. Hieronder staan enkele van de meest bekende zakelijke creditcards.

CreditcardKosten 1 t/m 5 kaartenKosten per jaar 6 t/m 25 kaartenKosten per jaar vanaf 26 kaartenBestedingslimietAankoopverzekering
Visa World Card Business€42,00€37,00 per kaart€32,00 per kaart€2.500180 dagen
Mastercard Business€40,00€35,00 per kaart€30,00 per kaart€2.500180 dagen
Knab Zakelijke Creditcard€35,00€2.500180 dagen
Visa World Card Business Gold€154€154 per kaartOp aanvraag€5.000365 dagen
American Express Business Gold Card€225*GratisGratisGeen180 dagen
*Eerste jaar gratis
Laatst gecontroleerd op 4 juni 2024

Knab Zakelijke Creditcard

De Knab Zakelijke Creditcard is een zakelijke Mastercard die wordt uitgegeven door ICS via Knab. De kaart is alleen geschikt voor zzp’ers met Knab Zakelijk. De kaart kost € 35,00 per jaar en heeft een bestedingslimiet van € 2.500. Starters kunnen tot € 500 per maand uitgeven. Alle aankopen die met de creditcard worden gedaan, zijn 180 dagen verzekerd en vallen onder de aflevergarantie. Daarnaast profiteren zelfstandige ondernemers van verschillende praktische reisverzekeringen.

Belangrijke kenmerken van de Knab Zakelijke Creditcard:

 • € 35,00 per jaar
 • Aankoopverzekering van 180 dagen
 • Bestedingslimiet van € 2.500 voor bestaande ondernemers
 • Alleen voor zzp’ers

Visa World Card Business

Visa World Card Business is ‘s werelds meest geaccepteerde betaalmiddel en wordt uitgegeven door ICS. Als men 1 tot en met 5 creditcards nodig heeft, betaalt men daar € 42,00 per stuk voor. Bij 6 tot en met 25 creditcards zijn de kosten € 37,00 per stuk. Het bestedingslimiet voor iedere kaart is € 2.500 voor bestaande ondernemers en € 500 voor starters. Alle aankopen die met deze creditcards worden gedaan, zijn 180 dagen verzekerd. Bovendien profiteren ondernemers van verschillende garanties en verzekeringen en kan voor iedere kaart een persoonlijk bestedingslimiet worden ingesteld.

Belangrijke kenmerken van de Visa World Card Business:

 • Vanaf € 32,00 per kaart per jaar
 • Aankoopverzekering van 180 dagen
 • Bestedingslimiet van € 2.500 voor bestaande ondernemers
 • Voor alle bedrijven

Mastercard Business

Mastercard Business is een zakelijke Mastercard van ICS met een net wat beperktere wereldwijde acceptatie dan Visa-creditcards. Voor 1 tot en met 5 kaarten betaalt met per stuk € 40,00 en voor 6 tot en met 25 kaarten € 35,00. Het is niet mogelijk meer dan 50 kaarten aan te vragen. Het bestedingslimiet voor bestaande ondernemers is € 2.500 en voor starters € 500. Alle aankopen van ondernemers zijn 180 dagen verzekerd. Daarnaast geniet men van verscheidene garanties en verzekeringen en kan voor iedere werknemer een eigen bestedingslimiet worden vastgesteld.

Belangrijke kenmerken van de Mastercard Business:

 • Vanaf € 30,00 per kaart per jaar
 • Aankoopverzekering van 180 dagen
 • Bestedingslimiet van € 2.500 voor bestaande ondernemers
 • Voor bedrijven met maximaal 50 werknemers

Visa World Card Business Gold

De Visa World Card Business Gold is een uitgebreide zakelijke Visa-creditcard van ICS, waarvoor men € 154 per kaart per jaar betaalt. De creditcard heeft een bestedingslimiet van € 5.000 voor bestaande ondernemers en een limiet van € 500 voor starters. Aankopen zijn 365 dagen oftewel het gehele jaar verzekerd. Bovendien ontvangen bedrijven verschillende garanties en verzekeringen, waaronder een verzekering tegen ongeoorloofd gebruik door werknemers.

Belangrijke kenmerken van de Visa World Card Business Gold:

 • € 154 per kaart per jaar
 • Aankoopverzekering van 365 dagen
 • Bestedingslimiet van € 5.000 voor bestaande ondernemers
 • Voor alle bedrijven

American Express Business Gold Card

De American Express Business Gold Card is een creditcard die wordt uitgegeven door American Express. Voor deze kaart betaalt men jaarlijks € 225. Het eerste jaar is gratis en ook extra kaarten voor medewerkers zijn kosteloos aan te vragen. De creditcard heeft geen vooraf vastgesteld bestedingslimiet. Aankopen zijn daarnaast 180 dagen verzekerd. Ondernemers profiteren bovendien van verschillende garanties en uitgebreide reisverzekeringen.

Belangrijke kenmerken van de American Express Business Gold Card:

 • € 225 per jaar
 • Aankoopverzekering van 180 dagen
 • Geen vastgesteld bestedingslimiet
 • Voor bedrijven die minstens 1 jaar bestaan

Waarom kiezen voor een zakelijke creditcard?

Een zakelijke creditcard is een handig betaalmiddel voor in het buitenland. Bijvoorbeeld voor het kopen van een vliegticket, het reserveren van een hotelkamer of het huren van een auto. Een gewone pinpas wordt niet overal geaccepteerd. Dit kan tijdens een zakenreis problemen geven. Corporate en business cards zijn wereldwijd geaccepteerd en maken daardoor het betalen over de grens een stuk makkelijker.

Afbeelding virtuele kaart

Daarnaast betekent betalen met een zakelijke creditcard kopen op krediet. Elke kaart heeft een bestedingslimiet. Je kan betalingen doen tot dat limiet. De creditcarduitgaven worden pas achteraf terugbetaald, gewoonlijk middels een maandelijks rekeningoverzicht. Dit geeft extra financiële ruimte en wereldwijd betaalgemak wanneer er onvoldoende geld in kas is. Bovendien geeft het gebruik van een zakelijke creditcard een duidelijk overzicht van alle zakelijke transacties. Vooral als het personeel betaalt met creditcards is inzicht in de uitgaven belangrijk. 

Voor- en nadelen

Zakelijke creditcards zijn handig voor op zakenreis. Ook bieden ze veel flexibel betaalgemak en meer handige voordelen. De meeste business cards en corporate cards hebben namelijk een extra pakket aan verzekeringen, kortingen en services waarvan iedere ondernemer kan profiteren. Er zijn dus vele verschillende voordelen en iedere kaart heeft net weer andere opties. Over het algemeen geldt: hoe uitgebreider het pakket, hoe hoger de kosten. Voor de kaart moet uiteraard wel worden betaald. Daarnaast zijn er nog een paar andere nadelen.

Voordelen

 • Aflevergarantie
 • Spaarprogramma’s
 • Betalen op krediet
 • Aankoopverzekering
 • 24-uurs klantenservice
 • Betalen op krediet tot de limiet
 • Extra verzekeringen en kortingen
 • Creditcarduitgaven moeten in één keer terugbetaald worden
 • Handig overzicht van alle zakelijke transacties

Nadelen

 • Hoge rente bij betalingsachterstand
 • Privé en zakelijke uitgaven gescheiden
 • Uitgaven worden achteraf terugbetaald
 • Je moet aan voorwaarden voldoen bij de aanvraag
 • Het gebruik van een zakelijke creditcard kost geld

Wie kan een zakelijke creditcard aanvragen?

Een zakelijke creditcard is bedoeld voor ondernemers. Hiervoor is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig. Zowel zzp’ers, kleine bedrijven als grote ondernemingen kunnen een business card of corporate card aanvragen en gebruiken. Ook kan je voor je personeel zakelijke creditcards aanvragen. 

Voorwaarden van een zakelijke creditcard

Wie een zakelijke creditcard wil, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat deze voorwaarden zijn, verschilt per aanbieder. Meestal gaat het om:

Zakelijke creditcard aanvragen 

Een zakelijke creditcard aanvragen kan gewoon online. Hoe het aanvraagproces eruit ziet, verschilt per creditcarduitgever. Bij de één gelden strengere voorwaarden dan bij de ander. Bij de meeste banken is een zakelijke creditcard onderdeel van het zakelijk betaalpakket. Het aanvragen van een creditcard is dan erg eenvoudig. 

Afbeelding met een zakelijke creditcard betaal je de rekening maandelijks

Wie liever een losse creditcard heeft, vraagt de kaart aan bij een kaartuitgevende instantie, zoals ICS of American Express. 

Het is handig om te beginnen met een zakelijke creditcard vergelijken. Er zijn verschillende soorten kaarten en de kosten en voorwaarden wijken vaak net iets van elkaar af. Een vergelijking maken helpt bij het kiezen van de juiste kaart. 

Na het vergelijken kan de kaart worden aangevraagd. Hiervoor is een zakelijke rekening nodig, want de kaart wordt aan deze bankrekening gekoppeld. Ook moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk ondernemer bent. Oftewel: sta je geregistreerd in het Handelsregister?

Tot slot mag je geen negatieve BKR-registratie hebben. Wie een negatieve registratie heeft, komt vrijwel nooit in aanmerking voor een zakelijke creditcard. Sommige aanbieders voeren geen BKR-check uit, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een prepaid creditcard, ook wel een debit card genoemd. Deze kaart kan zonder BKR worden aangevraagd en werkt anders dan een reguliere creditcard. Je moet de kaart bijvoorbeeld zelf opladen – er is geen sprake van een lening. Ook zijn er vaak geen verzekeringen aan de kaart verbonden.

Minimale en maximale uitgaven

Bij particuliere creditcards hanteren creditcardverstrekkers doorgaans geen minimale uitgave voor het gebruik van de creditcard. Bij de zakelijke variant is dit echter soms anders geregeld. ING hanteert bijvoorbeeld een minimale bestedingsdrempel van € 500, maar niet iedere kaartverstrekker gaat op deze manier te werk.

Creditcards hebben doorgaans een maximaal bestedingslimiet. Het maximale bestedingslimiet loopt sterk uiteen tussen de verschillende banken en producten. Zo heeft de standaard zakelijke creditcard van Mastercard een maandelijks limiet van € 2.500, terwijl bij ING een limiet van € 50.000 tot de mogelijkheden behoort. Ook zijn er zakelijke creditcards zonder limiet, waarvoor de jaarlijkse kosten vaak hoger zijn.

Transactiekosten

Banken rekenen transactiekosten bij creditcards. Dit kan bij alle transacties zijn, maar ook enkel bij geldopnames of na het bereiken van een specifieke transactiedrempel, bijvoorbeeld honderd transacties in één maand. Bij geldopnames wordt doorgaans een percentage over het opgenomen bedrag gerekend. Bij andere transactie gaat het om een vast bedrag, bijvoorbeeld enkele euro’s.

Verzekeringen

Afhankelijk van de bank kan de creditcard gepaard gaan met enkele verzekeringen. Zo worden online aankopen bijvoorbeeld verzekerd tegen diefstal en beschadiging of wordt hulpverlening en vluchtvertraging gedekt wanneer de betaling is uitgevoerd met de creditcard. In het specifiek gaat het hierbij bijvoorbeeld om aankoopverzekeringen, aflevergarantie, internetgarantie, vluchtvertragingsverzekeringen, verzekeringen tegen ongeoorloofd gebruik door werknemers, bagagevertragingsverzekeringen en reisongevallenverzekeringen.

Uitgebreid inzicht

Bij alle banken is tot in detail online te bekijken welke uitgaven op welk moment zijn gedaan. Veel banken hanteren hierbij een transactiegeschiedenis tot één á twee jaar geleden, vergelijkbaar met particuliere passen. Het is verstandig om de betaalgeschiedenis regelmatig te downloaden en op te slaan voor de zakelijke administratie.

Creditcard voor werknemers

Het is mogelijk om ook voor werknemers een creditcard aan te vragen die gekoppeld is aan de zakelijke rekening van de onderneming. Afhankelijk van de positie van de werknemer, kan je als werkgever zelf bepalen wat het vastgestelde bestedingslimiet is en hoe vaak de creditcard gebruikt kan worden.

De werknemer moet onder contract staan bij de onderneming om in aanmerking te komen voor een zakelijke creditcard. Sommige banken bieden bovendien een verzekering aan die kosten dekt voor ongeoorloofd gebruik van de creditcard, bijvoorbeeld voor privégebruik van de werknemer.

Zakelijke creditcard versus zakelijke betaalpas

Een zakelijke creditcard is niet hetzelfde als een betaalpas. De verschillen worden in de onderstaande tabel weergegeven:

Zakelijke creditcardZakelijke betaalpas
Afschrijving eind van de maandDirect geld afgeschreven
Rood staan mogelijkRood staan niet mogelijk
Limiet instellen mogelijkLimiet instellen niet mogelijk
Diensten/producten zijn verzekerd als deze betaald zijn met de zakelijke creditcardDiensten/producten zijn niet verzekerd als deze betaald zijn met de zakelijke betaalpas
Wordt in het buitenland overal geaccepteerdWordt niet overal ter wereld geaccepteerd

Veelgestelde vragen

Kan ik een zakelijke creditcard aanvragen?

Als je een zakelijke creditcard wil aanvragen, moet je allereerst ondernemer zijn. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is vereist. Daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden, zoals geen negatieve BKR. Een creditcard aanvragen zonder BKR is niet mogelijk. Ook geldt er soms een minimale jaaromzet of een X aantal jaren actief als ondernemer. Wie aan alle voorwaarden voldoet, kan een zakelijke creditcard aanvragen. 

Wat is een BusinessCard?

Een business card is een zakelijke creditcard bedoeld voor de wat kleinere bedrijven. Bijvoorbeeld een zzp’er of een mkb-bedrijf. Een corporate card is daarentegen geschikt voor grote ondernemingen. Zowel een business card als corporate card is een zakelijke creditcard. 

Wat is de goedkoopste zakelijke creditcard?

Een prepaid creditcard is over het algemeen de goedkoopste creditcard. Deze kaart werkt vrijwel hetzelfde als een gewone creditcard, alleen moet het saldo vooraf met eigen geld opgeladen worden. Betalen op krediet kan niet. Wie een zakelijke creditcard met bestedingslimiet wil, doet er goed aan verschillende kaarten te vergelijken. Een lage prijs is fijn, maar de voorwaarden zijn net zo belangrijk. Bovendien hangen de kosten van de creditcard af van het type kaart en het gebruik ervan. Wat de goedkoopste zakelijke creditcard is, is daarom voor iedereen anders.

Kan ik mijn zakelijke creditcard koppelen aan mijn zakelijke rekening?

Ja, dat is mogelijk. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een bank afhankelijke creditcard en een bank onafhankelijke creditcard. Een bank onafhankelijke kaart is te koppelen aan elke bankrekening, ongeacht van welke bank. Een bank afhankelijke zakelijke creditcard is daarentegen alleen te koppelen aan een rekening van dezelfde bank.