Zakelijke creditcard

Afbeelding online analyse zakelijk creditcard aanvragen
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Bijgewerkt op: 14 september 2022
 • Leestijd: 8 minuten

Een zakelijke creditcard geeft extra financiële ruimte. Als ondernemer erg handig. Want zakelijke betalingen moeten soepel en snel verlopen. Dat voorkomt een hoop gedoe. Wat zijn een business card en corporate card? Wat kost het? Hoe werkt betalen met een zakelijke creditcard? Dat en meer staat op deze pagina. 

Wat is een zakelijke creditcard?

Creditcards zijn een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Het is een veilige manier van betalen. Daarnaast biedt een business card allerlei extra’s, zoals verzekeringen, kortingen en spaarprogramma’s. Een zakelijke creditcard is een gewone creditcard, maar dan voor zakelijk gebruik. Alleen ondernemers kunnen een zo’n kaart aanvragen.  

Een zakelijke creditcard wordt gekoppeld aan de zakelijke rekening. Zo houdt de ondernemer zijn zakelijk en privé uitgaven gescheiden.

Er zijn verschillende soorten zakelijke creditcards. Er zijn wel wat minder opties dan bij reguliere creditcards, maar er is voldoende aanbod. Een creditcard is van het merk Visa, Mastercard of American Express. Het aanvragen van een creditcard kan bij diverse kaartuitgevende instanties, zoals een bank. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een business card en een corporate card.

Business card

Een business card is geschikt voor ondernemers met een wat kleiner bedrijf. Bijvoorbeeld een zzp’er met een eenmanszaak of een mkb-bedrijf met een beperkt aantal werknemers.

Corporate card

De corporate card is bedoeld voor grote ondernemingen. Bijvoorbeeld als een bepaalde afdeling of een wat groter aantal werknemers een zakelijke creditcard gebruikt. 

Waarom kiezen voor een zakelijke creditcard?

Een zakelijke creditcard is een handig betaalmiddel voor in het buitenland. Bijvoorbeeld voor het kopen van een vliegticket, het reserveren van een hotelkamer of het huren van een auto. Een gewone pinpas wordt niet overal geaccepteerd. Dit kan tijdens een zakenreis problemen geven. Corporate en business cards zijn wereldwijd geaccepteerd en maken daardoor het betalen over de grens een stuk makkelijker.

Afbeelding virtuele kaart

Daarnaast betekent betalen met een zakelijke creditcard kopen op krediet. Elke kaart heeft een bestedingslimiet. En tot de limiet kan de ondernemer betalingen doen. De creditcarduitgaven worden pas achteraf terugbetaald. Dit geeft extra financiële ruimte en wereldwijd betaalgemak wanneer er onvoldoende geld in kas is. Bovendien geeft het gebruik van een zakelijke creditcard een duidelijk overzicht van alle zakelijke transacties. Vooral als het personeel betaalt met creditcards is inzicht in de uitgaven belangrijk. 

Voor- en nadelen

Zakelijke creditcards zijn handig voor op zakenreis. En bieden veel flexibel betaalgemak. Maar er is meer. De meeste business cards en corporate cards hebben een extra pakket aan verzekeringen, kortingen en services. Er gelden een aantal voordelen. Elk soort kaart heeft andere opties. Over het algemeen geldt: hoe uitgebreider het pakket, hoe hoger de kosten. Naast de kosten zijn er nog een aantal nadelen.

 • Aflevergarantie
 • Spaarprogramma’s
 • Betalen op krediet
 • Aankoopverzekering
 • 24 uurs klantenservice
 • Betalen op krediet tot de limiet
 • Extra verzekeringen en kortingen
 • Het gebruik van een zakelijke creditcard kost geld
 • Creditcarduitgaven moeten in één keer terugbetaald worden
 • Hoge rente bij betalingsachterstand
 • Privé en zakelijke uitgaven gescheiden
 • Uitgaven worden achteraf terugbetaald
 • Handig overzicht van alle zakelijke transacties
 • Ondernemer moet aan voorwaarden voldoen bij de aanvraag

Hoe werkt een zakelijke creditcard?

Afbeelding kaart voor emergency cash

Betalen met een creditcard betekent kopen op krediet. Dit houdt in dat de creditcarduitgever betalingen met de zakelijke creditcard tot de limiet voorschiet. Zo kan de ondernemer betalen, zonder dat er direct geld van zijn zakelijke betaalrekening wordt afgeschreven. Aan het eind van de maand krijgt de ondernemer een financieel overzicht van alle creditcarduitgaven van die maand. Het openstaande bedrag moet hij in één keer terugbetalen. Dit doet hij binnen een vooraf afgesproken termijn. Doet hij dat niet? Dan kan hij een boete verwachten. 

Omdat de creditcarduitgever betalingen eerst voorschiet, is er sprake van een soort lening. Toch is een zakelijke creditcard niet vergelijkbaar met een zakelijke lening of zakelijk krediet.  Dat komt omdat de creditcardschuld niet voor een langere periode blijft staan. Elke maand lost de ondernemer zijn creditcardschuld in één keer af. 

Wat kost een zakelijke creditcard?

Het gebruik van een zakelijke creditcard is niet gratis. Er zijn 2 soorten kosten:

De kaartbijdrage is een vast bedrag per maand of per jaar. Bij het aanvragen van de zakelijke creditcard zijn deze kosten direct duidelijk. Bovenop de maandelijkse of jaarlijkse bijdrage komen de variabele kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het gebruik. Aan speciale diensten, zoals contant geld pinnen of betalen in een vreemde valuta, zijn kosten verbonden. Wie gebruik maakt van deze diensten, betaalt extra kosten. De totale variabele kosten zijn daarom niet vooraf bekend. 

Wie kan een zakelijke creditcard aanvragen?

Een zakelijke creditcard is bedoeld voor ondernemers. Hiervoor is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig. Zowel zzp’ers, kleine bedrijven als grote ondernemingen kunnen een business card of corporate card aanvragen en gebruiken. Ook kan een ondernemer voor zijn personeel zakelijke creditcards aanvragen. 

De voorwaarden van een zakelijke creditcard

Wie een zakelijke creditcard wil, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat deze voorwaarden zijn, verschilt per aanbieder. Meestal gaat het om:

Zakelijke creditcard aanvragen 

Een zakelijke creditcard aanvragen kan gewoon online. Hoe het aanvraagproces eruit ziet, verschilt per creditcarduitgever. Bij de een zijn er strengere voorwaarden dan bij de ander. Bij de meeste banken is een zakelijke creditcard onderdeel van het zakelijk betaalpakket. Het aanvragen van een creditcard is dan erg eenvoudig. 

Afbeelding met een zakelijke creditcard betaal je de rekening maandelijks

Wie liever een losse creditcard heeft, vraagt de kaart aan bij een kaartuitgevende instantie, zoals ICS of American Express. 

Het is handig om te beginnen met een zakelijke creditcard vergelijken. Er zijn verschillende soorten kaarten. Met elk eigen kosten en voorwaarden. Een vergelijking maken helpt bij het kiezen van de juiste kaart. 

Na het vergelijken kan de kaart aangevraagd worden. Hiervoor is een zakelijke rekening nodig. Want de kaart wordt aan deze bankrekening gekoppeld. Ook moet de ondernemer kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk ondernemer is. Oftewel: staat hij geregistreerd in het Handelsregister?

Tot slot mag de ondernemer geen negatieve bkr-registratie hebben. Wie een negatieve registratie heeft, komt vrijwel nooit in aanmerking voor een zakelijke creditcard. Sommige aanbieders voeren geen bkr-check uit. Bijvoorbeeld bij de aanvraag van een prepaid creditcard. In dat geval is een creditcard aanvragen zonder bkr mogelijk. 

Minimale en maximale uitgaven

Bij een particuliere creditcard bestaat er doorgaans geen minimale uitgave voor het gebruik van de creditcard, maar bij de zakelijke variant ligt dit vaak anders. Zo hanteert ING een minimale bestedingsdrempel van € 500,00.

Het maximale bestedingslimiet loopt sterk uiteen tussen verschillende banken en product. Zo heeft de standaard zakelijke creditcard van MasterCard een maandelijkse limiet van € 2500,00 terwijl bij ING een limiet van € 50.000,00 tot de mogelijkheden behoort.

Transactiekosten

Banken rekenen transactiekosten bij creditcards. Dit kan bij alle transacties zijn, maar ook enkel bij geldopnames of na het bereiken van een specifieke transactiedrempel, bijvoorbeeld honderd transacties in één maand. Bij geldopnames wordt doorgaans een percentage over het opgenomen bedrag gerekend, bij andere transactie gaat het om een vast bedrag, bijvoorbeeld enkele euro’s.

Verzekeringen

Afhankelijk van de bank, kan de creditcard gepaard gaan met enkele verzekeringen. Zo worden online aankopen bijvoorbeeld verzekerd tegen diefstal en beschadiging, of wordt hulpverlening en vluchtvertraging gedekt wanneer de betaling is uitgevoerd met de creditcard.

Uitgebreid inzicht

Bij alle banken is tot in detail online te bekijken wel uitgaven gedaan zijn op welk moment. Veel banken hanteren hierbij een transactiegeschiedenis tot één á twee jaar geleden, vergelijkbaar met particuliere passen. Het is verstandig om de betaalgeschiedenis regelmatig te downloaden en op te slaan in de administratie.

Creditcard voor werknemers

Het is mogelijk om ook voor werknemers een creditcard aan te vragen die gekoppeld is aan de zakelijke rekening van de onderneming. Afhankelijk van de positie van de werknemer, kan de werkgever zelf bepalen waar de limiet ligt en hoe vaak de creditcard gebruikt kan worden.

De werknemer moet onder contract staan bij de onderneming om in aanmerking te komen voor een zakelijke creditcard. Sommige banken bieden bovendien een verzekering aan die kosten dekt voor ongeoorloofd gebruik van de creditcard, bijvoorbeeld voor privégebruik van de werknemer.

Zakelijke creditcard versus zakelijke betaalpas

Een zakelijke creditcard is niet hetzelfde als een betaalpas. De verschillen worden in onderstaande tabel weergegeven:

Zakelijke creditcardZakelijke betaalpas
Afschrijving eind van de maandDirect geld afgeschreven
Rood staan mogelijkeRood staan niet mogelijk
Limiet instellen mogelijkLimiet instellen niet mogelijk
Diensten/producten zijn verzekerd die betaald zijn met de zakelijke creditcardDiensten/producten zijn niet verzekerd die betaald zijn met de zakelijke betaalpas
Wordt in het buitenland overal geaccepteerdWordt niet overal ter wereld geaccepteerd

Veelgestelde vragen

Kan ik een zakelijke creditcard aanvragen?

Wie een zakelijke creditcard wil aanvragen, moet allereerst ondernemer zijn. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is vereist. Daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden, zoals geen negatieve bkr. Een creditcard aanvragen zonder bkr is niet mogelijk. Ook geldt er soms een minimale jaaromzet of een X aantal jaren actief als ondernemer. Wie aan alle voorwaarden voldoet, kan een zakelijke creditcard aanvragen. 

Wat is een BusinessCard?

Een business card is een zakelijke creditcard bedoeld voor de wat kleinere bedrijven. Bijvoorbeeld een zzp’er of een mkb-bedrijf. Een corporate card is daarentegen geschikt voor grote ondernemingen. Zowel een business card als corporate card is een zakelijke creditcard. 

Wat is de goedkoopste zakelijke creditcard?

Een prepaid creditcard is over het algemeen de goedkoopste creditcard. Deze kaart werkt hetzelfde als een gewone creditcard, alleen moet het saldo vooraf met eigen geld opgeladen worden. Betalen op krediet kan niet. Wie een zakelijke creditcard met bestedingslimiet wil, doet er goed aan verschillende kaarten te vergelijken. Een lage prijs is fijn, maar de voorwaarden zijn net zo belangrijk. Bovendien hangen de kosten van de creditcard af van het type kaart en het gebruik ervan. Wat de goedkoopste zakelijke creditcard is, is daarom voor iedereen anders.

Kan ik mijn zakelijke creditcard koppelen aan mijn zakelijke rekening?

Ja, dat is mogelijk. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een bank afhankelijke creditcard en een bank onafhankelijke creditcard. Een bank onafhankelijke kaart is te koppelen aan elke bankrekening, ongeacht van welke bank. Een bank afhankelijke zakelijke creditcard is daarentegen alleen te koppelen aan een rekening van dezelfde bank.