Eigen website

maak je eigen website, e-mailadres, betaald pakket, website geplaatst, website kies
Laatst bijgewerkt op: 27 juli 2022
Laurien Peper
Leestijd: 9 minuten

Tegenwoordig heeft bijna ieder bedrijf een eigen website. Heeft een bedrijf geen website? Dan lopen zij mogelijk veel klanten mis. Door middel van een website is een bedrijf namelijk vindbaar voor iedereen die toegang heeft tot het internet. Mond-tot-mond reclame werkt nog steeds goed. Maar toch begint een zoektocht voor het oplossen van een probleem vaak op het internet. Door een website vergroot een bedrijf zijn bereik. Een eigen website maken kan tegenwoordig gemakkelijk, met een gebruiksvriendelijke editor. Vaak is er zelfs een gratis pakket beschikbaar.

Zelf een eigen website maken

Een eigen professionele website maken kan tegenwoordig met een gebruiksvriendelijke sitebuilder. Hoeveel tijd dit kost, is uiteraard afhankelijk van de complexiteit van de website. Ook zijn er bedrijven die websites bouwen, bij complexere en professionele websites is dit vaak een verstandige optie. Maar met een gebruiksvriendelijke editor en een wat technische kennis komen de meeste ondernemers een aardig eind met het maken van een eigen website. Voor het maken van een website is het belangrijk over een aantal dingen na te denken. Denk hierbij aan de soort website, een domeinnaam, de hosting en het CMS. 

Een eigen website of een webwinkel?

Er bestaan verschillende soorten websites. De vraag is echter wat voor soort website relevant is voor een onderneming. Sommige ondernemingen hebben alleen behoefte aan een informatieve website met contactgegevens. Terwijl een winkel bijvoorbeeld ook graag een webshop wil starten. Om te starten is er in ieder geval een domeinnaam, een webhosting en een CMS nodig.

Een eigen webshop starten

Een fysieke winkel, maar ook graag een webshop? Dat kan op een relatief eenvoudige manier. Hiervoor heeft iemand weinig technische kennis en geen programmeerkennis nodig. Met een paar simpele stappen kan iemand namelijk al een eenvoudige webshop beginnen. Er zijn in Nederland veel webwinkels, maar er stoppen daarentegen ook maandelijks veel webwinkels. Een webwinkel onderhouden vergt namelijk veel tijd en er is vaak sprake van hoge concurrentie. De verwachting is echter wel dat er in 2022 meer webwinkels dan fysieke non-woord winkels zullen zijn. 

Wat is een eigen domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke website naam op het internet. Ook wel een internetadres. Onderneming.nl is bijvoorbeeld een domeinnaam. Door een domeinnaam in te typen komt iemand op een website terecht. Het is dus belangrijk een passende domeinnaam te kiezen voor de indruk van een professionele website. Kijk bijvoorbeeld of de bedrijfsnaam nog vrij is als domeinnaam, dit is voor vele bedrijven namelijk een perfecte domeinnaam. Maar wat is het verschil tussen een domeinnaam en een webhosting? De domeinnaam is het adres van een huis en de webhosting is het huis. De content op een website, of terwijl de informatie, kan gezien worden als de inrichting van het huis. Hiervoor is een Content Management Systeem (CMS) nodig, zoals WordPress. 

Een eigen domeinnaam registreren

Registreer als eerst een domeinnaam voor het starten van een website. Hiervoor zijn verschillende partijen. Het is belangrijk dat het bedrijf is aangesloten bij de Stichting Internet Domeinnaam Nederland (SIDN). Dat betekent dat zij gemachtigd zijn om domeinen aan te maken en te verkopen. Vaak bieden hostingpartijen ook (gratis) domeinnamen aan. Gaat een ondernemer zelf zijn website bouwen? Dan is het gemakkelijk om een domeinnaam te registreren en bij dezelfde hostingpartij. Hierdoor is alles verzamelt op 1 plek.

Webhosting

Een webhosting host de bestanden van een website. Het zorgt ervoor dat de bestanden toegankelijk zijn op het internet. Dit kan worden gezien als een soort afzender. Wanneer een bezoeker de domeinnaam intypt, verstuurt de server de bestanden naar de webbrowser. Een goede webhosting heeft vele voordelen: 

Top 3 webhosting partijen

Er zijn verschillende aanbieders, maar welke is nu de beste? Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende behoeftes. Zo zijn er verschillende soorten hosting. Bekijk of een hosting ook de mogelijkheid biedt bij een ander CMS aan te sluiten. Zorg er dus voor dat de website niet afhankelijk is van de hostingpartij. Problemen met een hosting kan veel geld kosten, bekijk daarom of zij een gratis helpdesk aanbieden. De beste hosting hangt dus van verschillende behoeftes af. Maar om overzicht te creëren is er een top 3 gemaakt: 

A2 Hosting

☆ 4,5 op Trustpilot

  • Snelheidsoptimalisatie
  • Goede beveiligings-mogelijkheden
  • 24/7 support
  • WordPress hostingpakket

Hostinger

☆ 4,4 op Trustpilot

  • Goede klantenservice
  • Goedkoop
  • WordPress hostingpakket

Liquide Web

☆ 4,7 op Trustpilot

  • Goede VPS-plannen
  • Betrouwbare up-time
  • Uitstekende klantenservice

Content Management Systemen

Wanneer er een domeinnaam is gekozen en een hosting is aangeschaft, is het mogelijk om te kiezen voor een onafhankelijk Content Management Systeem (CMS). Dit maakt het makkelijker eventueel te switchen van hostingpartij en biedt vaak meer mogelijkheden met betrekking tot webdesign. Een hosting partij biedt vaak ook een sitebuilder. Maar vaak wel beperkt, voor een professionele designs biedt WordPress bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden. Door gebruik te maken van verschillende gratis proefaccounts kan worden getest of een sitebuilder een gebruiksvriendelijke editor heeft.

Een gratis website maken met WordPress

Het CMS van WordPress bevat eindeloos veel templates, maar er kan ook binnen no time een volledig eigen website maken. Een specifieke tool in de site bouwen? Ook dit kan, bij WordPress kan ook zelf geprogrammeerd worden. Daarom maken nog steeds veel professionele websites gebruik van WordPress. In WordPress kunnen veel plugins worden geïnstalleerd, wat de mogelijkheden van WordPress eindeloos maakt. Echter, zitten hier wel vaak kosten aan verbonden. Tevens moet er wel een domeinnaam worden aangeschaft.

product, smartphones, beheren, contactpagina, beheer, ander voordeel, nieuwe website, wp

Shopify

Producten verkopen? Dan kan Shopify een handig CMS zijn, aangezien zij focussen op webshops. Met Shopify is een webshop in een handomdraai gebouwd, inclusief productpagina’s voor het boeken van online succes. Er zijn veel verschillende design aantrekkelijke templates. Omdat het gefocust is op e-commerce, heeft Shopify ook al verschillende betaalmethodes en voorraadsystemen geïntrigeerd. Ze bieden bij een abonnement ook een gratis Shopify domeinnaam. Gratis uitproberen is dus zeker de moeite waard!

Wix

Wix biedt een volledig pakket aan. Domeinnamen, webhosting, e-mailmarketing, een zakelijke e-mailadres enzovoort. Wix staat voor gemak, het heeft alles op 1 plek. Bij Wix is het ook mogelijk een webshop te starten. Het platform heeft veel verschillende templates voor een aantrekkelijk webdesign. 

Responsive design?

Voor de meeste websites geldt: mobile first. Veel websites worden het meest bezocht met mobiele apparaten, maar het design is ontworpen op een computer. Een website bouwen op basis van een computerscherm wordt daarom afgeraden. Zorg voor een responsive design. Dit betekent dat de website zowel op mobiel als op een computer goed werkt en er aantrekkelijk uitziet. Essentiële functies van een website moeten dus zowel op mobiel als op een computer goed werken. 

software, maak, zakelijke website, website maken, e-mail- website maak, maak gratis

Wat is er nodig voor een eigen website?

Wanneer het domein, de hosting en het CMS is aangeschaft kan het maken van de website beginnen. Maar wat is er precies nog meer nodig? Bedenk vooraf wat het doel van de website is en welke pagina’s nodig zijn. Hiervoor kan inspiratie worden opgedaan bij andere websites. 

Huisstijl 

Wanneer een bedrijf start, is het verstandig een vastte huisstijl te ontwikkelen. Dit betekent een logo, met bijpassende kleuren en een vast lettertype (font) dat wordt gebruikt. Houd met het maken van een website rekening met de huisstijl, zodat er consistentie in de communicatiemiddelen is. Hierdoor herkent een (potentiële) klant een bedrijf beter, wat bijdraagt aan de naamsbekendheid.

Teksten

Een website is gevuld met tekst. Bedenken wat de onderwerpen voor een eigen website moeten zijn, is vaak niet heel lastig. Maar een goede tekst schrijven in foutloos Nederlands is voor velen lastig. Het is bijvoorbeeld belangrijk gebruik te maken van de juiste woorden, zodat zoekmachines als Google de website op de juiste manier indexeren. Hierdoor komt een website bijvoorbeeld hoger in Google op de juiste zoekwoorden. Indien een bedrijf 100% zeker wil zijn van een goede tekst, dan kan er ook een tekstschrijver worden ingehuurd. 

Beeldmateriaal 

Bijna geen enkele website is alleen voorzien van tekst. Beeldmateriaal is essentieel voor een visueel aantrekkelijke website. Beeldmateriaal in lijn met de huisstijl heeft een positief effect op de consistentie van communicatie. Geen tijd om afbeeldingen te (laten) maken? Dan zijn stockfoto’s mogelijk een goede optie. Pas hier wel mee op, want te veel stockfoto’s kan een onbetrouwbare uitstraling geven. Er zijn ook veel gratis stockfoto’s te verkrijgen.

Tijd

Een aantrekkelijke website maken en vullen met goede content? Dat vergt veel tijd. Veel ondernemers onderschatten dit. Ondanks een gebruiksvriendelijke sitebuilder en goede beeldmaterialen, kost het inrichten van een website veel tijd. Daarnaast kost het schrijven van goede content ook veel tijd. 

Voorkom een standaard design

Het gebruikmaken van een template om een website te maken is erg handig. Maar pas de template wel aan. Maak een eigen website en vul niet alleen de content in. Verander de kleuren en eventueel de lettertypes van dit template, zodat het in lijn is met de huisstijl en niet een opvallend “standaard” thema. Een mooie website is dus niet het invullen van een standaard template, onderscheidend vermogen is immers essentieel voor een succesvolle marketingstrategie! Gebruik daarom creativiteit.

Website online, wat nu?

Als een website online staat, is het van belang deze goed in te zetten. Maar hoe komen (potentiële) klanten op de website terecht? Promoot de website! Dit kan op verschillende manieren.

Tip: E-mailmarketing

Het verzamelen van e-mailadressen kan door middel van een website. Geef websitebezoekers de mogelijkheid hun e-mailadres achter te laten voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Wordt er nog geen e-mailmarketing ingezet? Dat geeft niet! Mogelijk op lange termijn wel. Dan is er al een mailinglijst opgebouwd.

Veelgestelde vragen

Waarom je geen gratis website moet maken?

Gratis een website maken kan, maar er zitten vaak haken en ogen aan. De mogelijkheden zijn in dit geval vaak erg gelimiteerd. Hierdoor kan een website vaak niet naar smaak worden gemaakt en sluit het niet goed aan op de huisstijl. Heb je een totaal pakket met gratis eigen domeinnaam? Dan is dit vaak niet een 100% eigen domeinnaam, zoals bijvoorbeeld bij Shopify.

Kun je zelf een website bouwen?

Tegenwoordig is het niet meer ingewikkeld een website te bouwen. Door een gebruiksvriendelijke sitebuilder is en basis website makkelijk gebouwd. Bij een complexe website kan het inschakelen van een developer nodig zijn.

Een webshop als hobby inschrijven bij de KVK?

Vaak starten mensen als hobby of in hun vrije uurtjes een webshop. Maar moet iemand zich hiervoor inschrijven bij de KVK? In de meeste gevallen wel. Het is namelijk al verplicht wanneer: 
Iemand producten of diensten via een webshop verkoopt en zelf bepaalt op welke manier dit wordt gedaan
De webshop levert winst op of speelt quitte
De webshop wordt regelmatig gepromoot 
Wanneer een bedrijf via marketplace zoals Marktplaats, Bol.com en Amazon gaat verkopen is een KVK-nummer vaak al verplicht. Ook bij een online onderneming is het verplicht belasting aangifte te doen bij de Belastingdienst.

software, maak, zakelijke website, website maken, e-mail- website maak, maak gratis, eigen domein, homepage