Eigen website

eigen website
  • Auteur:
  • Laatst bijgewerkt: 19 april 2024
  • Leestijd: 11 minuten

Tegenwoordig heeft bijna ieder bedrijf een eigen website. Heeft je bedrijf geen website? Dan loop je mogelijk veel klanten mis. Door middel van een zakelijke website is een bedrijf namelijk vindbaar voor iedereen die toegang heeft tot het internet. Mond-tot-mondreclame werkt nog steeds goed. Maar toch begint een zoektocht voor het oplossen van een probleem vaak op het internet. Met een website vergroot je je bereik. Een website maken kan tegenwoordig gemakkelijk met een gebruiksvriendelijke editor. Vaak is er zelfs een gratis pakket beschikbaar.

Zelf een eigen website maken

Een eigen professionele website maken kan tegenwoordig met een gebruiksvriendelijke sitebuilder. Hoeveel tijd dit kost, is uiteraard afhankelijk van de complexiteit van de website. Ook zijn er bedrijven die websites bouwen, bij complexere en professionele websites is dit vaak een verstandige optie. Maar met een gebruiksvriendelijke editor en wat technische kennis komen de meeste ondernemers een aardig eind met het maken van een website. Voor het maken van een nieuwe website is het belangrijk over een aantal dingen na te denken. Denk hierbij aan de soort website, een domeinnaam, de hosting en het content management systeem (CMS). 

Een eigen website of een webwinkel?

Er bestaan verschillende soorten websites. De vraag is echter wat voor soort website relevant is voor een onderneming. Sommige ondernemingen hebben alleen behoefte aan een informatieve website met contactgegevens, terwijl een winkel bijvoorbeeld ook graag een webshop wil starten. Om te starten zijn in ieder geval een domeinnaam, een webhosting en een CMS nodig.

Een eigen webshop starten

Een fysieke winkel, maar ook graag een webshop? Dat kan op een relatief eenvoudige manier. Hiervoor heb je weinig technische kennis en geen programmeerkennis nodig. Met een paar simpele stappen kan je namelijk al een eenvoudige webshop beginnen. Er zijn in Nederland veel webwinkels, maar er stoppen daarentegen ook maandelijks veel webwinkels. Een webwinkel onderhouden vergt namelijk veel tijd en er is vaak sprake van hoge concurrentie.

website optimaliseren met een gratis domeinnaam en maak je eigen website via online boekingen

Wat is een eigen domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke websitenaam op het internet, ook wel een internetadres genoemd. Onderneming.nl is bijvoorbeeld een domeinnaam. Door een domeinnaam in te typen komt iemand op een website terecht. Het is dus belangrijk een passende domeinnaam te kiezen voor de indruk van een professionele website. Kijk bijvoorbeeld of de bedrijfsnaam nog vrij is als domeinnaam. Dit is voor vele bedrijven namelijk een perfecte domeinnaam. Met een eigen domeinnaam kan je ook een zakelijk e-mailadres aanmaken.

Wanneer een website wordt opgezet voor een product, kan de domeinnaam ook een productnaam zijn. Maar wat is het verschil tussen een domeinnaam en een webhosting? De domeinnaam is het adres van een huis en de webhosting is het huis. De content op een website, oftewel de informatie, kan gezien worden als de inrichting van het huis. Hiervoor is een content management systeem (CMS) nodig, zoals WordPress. 

Een eigen domeinnaam registreren

Registreer als eerst een eigen domein voor het starten van een website. Hiervoor zijn verschillende partijen. Het is belangrijk dat het bedrijf is aangesloten bij de Stichting Internet Domeinnaam Nederland (SIDN). Dit betekent dat zij gemachtigd zijn om domeinen aan te maken en te verkopen. Vaak bieden hostingpartijen ook (gratis) domeinnamen aan. Ga je zelf je website bouwen? Dan is het gemakkelijk om een domeinnaam te registreren bij dezelfde hostingpartij. Hierdoor is alles verzamelt op één plek.

Webhosting

Een webhosting host de bestanden van een website. Het zorgt ervoor dat de bestanden toegankelijk zijn op het internet. Dit kan worden gezien als een soort afzender. Wanneer een bezoeker de domeinnaam intypt, verstuurt de server de bestanden naar de webbrowser. Een goede webhosting heeft vele voordelen, zoals verbeterde siteprestaties en goede technische ondersteuning. Een ander voordeel is een goede websitebeveiliging.

Top 3 webhosting partijen

Er zijn verschillende aanbieders, maar welke is nou de beste? Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende behoeftes. Zo zijn er verschillende soorten hosting. Bekijk of een hosting ook de mogelijkheid biedt om een ander CMS aan te sluiten. Zorg er dus voor dat de site niet afhankelijk is van de hostingpartij. Problemen met een hosting kan veel geld kosten, bekijk daarom of zij een gratis helpdesk aanbieden. De beste hosting hangt dus van verschillende behoeftes af. Om overzicht te creëren is er een top 3 gemaakt: 

1
wix logo
2
logo jouwweb
3
jimdo logo

Content Management Systemen

Wanneer er een domeinnaam is gekozen en een hosting is aangeschaft, is het mogelijk om te kiezen voor een onafhankelijk content management systeem (CMS). Dit maakt het makkelijker eventueel te switchen van hostingpartij en biedt vaak meer mogelijkheden met betrekking tot webdesign. Een hostingpartij biedt vaak ook een sitebuilder, maar vaak wel beperkt. Voor professionele designs biedt WordPress bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden. Door gebruik te maken van verschillende gratis proefaccounts kan worden getest of een sitebuilder een gebruiksvriendelijke editor heeft.

Een gratis website maken met WordPress

wordpress logo

Het CMS van WordPress bevat eindeloos veel templates, maar er kan ook in no time een volledige website worden gemaakt. Een specifieke tool in de site bouwen? Ook dit kan. Bij WordPress kan ook zelf geprogrammeerd worden. Daarom maken nog steeds veel professionele websites gebruik van de WP-software. In WordPress kunnen veel plugins worden geïnstalleerd, wat de mogelijkheden van WordPress eindeloos maken. Hier zitten echter wel vaak kosten aan verbonden. Tevens moet er een domeinnaam worden aangeschaft.

Shopify

Producten verkopen? Dan kan Shopify een handig CMS zijn, aangezien zij zich focussen op webshops. Met Shopify is een webshop in een handomdraai gebouwd, inclusief productpagina’s voor het boeken van online succes. Er zijn veel verschillende designs met aantrekkelijke templates. Omdat het gefocust is op e-commerce, heeft Shopify ook al verschillende betaalmethodes en voorraadsystemen geïntrigeerd. Ze bieden bij een abonnement ook een gratis Shopify-domeinnaam. Gratis uitproberen is dus zeker de moeite waard!

Wix.com

Wix biedt een volledig pakket aan met domeinnamen, webhosting, e-mailmarketing, een zakelijke e-mailadres, enzovoort. Wix staat voor gemak; het biedt alles op één plek aan. Bij Wix is het ook mogelijk een webshop te starten. Verken met het platform ruim 800 door ontwerpers gemaakte templates voor een aantrekkelijk webdesign.


Betaald of gratis?

Je kan ervoor kiezen om een gratis platform te gebruiken, zoals WordPress, of een betaald platform, zoals JouwWeb. Dit hangt af van hoeveel controle je over je website wil hebben en hoe professioneel de website dient te zijn. In de onderstaande tabel worden de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

BetaaldGratis
Meer functiesUitstekend voor een klein budget
Mogelijk om eigen domein te gebruikenNiet te koppelen aan eigen domein
Geen last van advertentiesLast van vervelende advertenties

Responsive design?

Verschillende apparaten met op ieder apparaat een goed werkend aantrekkelijk design (responsive design) waarmee je zelf een website bouwt

Voor de meeste websites geldt: mobile first. Veel websites worden het meest bezocht met mobiele apparaten, maar het design is ontworpen op een computer. Een website bouwen op basis van een computerscherm wordt daarom afgeraden. Zorg voor een responsive design. Als een website responsive is bedoelt men dat hij snel en soepel reageert. Bovendien is het van belang dat de website zowel op mobiel als op een computer goed werkt en de lay-out er aantrekkelijk uitziet. Essentiële functies van een website moeten dus zowel op smartphones als computers goed werken. 

Wat is er nodig voor een eigen website?

Wanneer het domein, de hosting en het CMS zijn aangeschaft, kan het maken van de website beginnen. Maar wat is naast het beheren van de website nog meer nodig? Bedenk vooraf wat het doel van de website is en welke pagina’s nodig zijn. Een homepage is vanzelfsprekend, maar denk bijvoorbeeld ook aan een contactpagina. Hiervoor kan inspiratie worden opgedaan bij andere websites. 

Huisstijl

Wanneer een bedrijf start, is het verstandig een vaste huisstijl te ontwikkelen. Dit betekent een logo met bijpassende kleuren en een vast lettertype (font) dat wordt gebruikt voor de lay-out van de website. Hou met het maken van een website rekening met de huisstijl, zodat er consistentie in de communicatiemiddelen is. Hierdoor herkent een (potentiële) klant een bedrijf beter, wat bijdraagt aan de naamsbekendheid.

Teksten

Een website is gevuld met tekst. Bedenken wat de onderwerpen voor een website moeten zijn, is vaak niet heel lastig. Maar een goede tekst schrijven in foutloos Nederlands is voor velen wel lastig. Het is bijvoorbeeld belangrijk gebruik te maken van de juiste woorden, zodat zoekmachines als Google de website op de juiste manier indexeren. Hierdoor komt een site bijvoorbeeld hoger in Google te staan door gebruik van de juiste zoekwoorden. Indien je 100% zeker wil zijn van een goede tekst, kan je ook een tekstschrijver inhuren. 

Beeldmateriaal

Bijna geen enkele website is alleen voorzien van tekst. Beeldmateriaal is essentieel voor een visueel aantrekkelijke lay-out van de website. Beeldmateriaal in lijn met de huisstijl heeft een positief effect op de consistentie van communicatie. Geen tijd om afbeeldingen te (laten) maken? Dan zijn stockfoto’s mogelijk een goede optie. Pas hier wel mee op, want te veel stockfoto’s kan een onbetrouwbare uitstraling geven en niet alle stockfoto’s kunnen zomaar worden gebruikt. Gelukkig zijn er ook veel gratis stockfoto’s te verkrijgen.

Tijd

Een aantrekkelijke website maken en vullen met goede content? Dat vergt veel tijd. Veel ondernemers onderschatten dit. Ondanks een gebruiksvriendelijke sitebuilder en goede beeldmaterialen, kost het inrichten van een site veel tijd. Daarnaast kost het schrijven van goede content ook veel tijd. 

een website bouwt een ondernemer met geavanceerde functionaliteit wanneer hij ervoor betaald

Voorkom een standaard design

Het gebruikmaken van een template om een website te maken is erg handig. Maar pas de template wel aan. Maak een eigen website en vul niet alleen de content in. Verander de kleuren en eventueel de lettertypes van dit template, zodat het in lijn is met de huisstijl en niet een opvallend ‘standaard’ thema van een online websitemaker is. Een mooie website krijg je dus niet door het invullen van een standaard blanco template. Onderscheidend vermogen is immers essentieel voor een succesvolle marketingstrategie! Gebruik daarom creativiteit en gebruik bijvoorbeeld aanpasbare sjablonen.

Website online, wat nu?

Wanneer een website online staat, is naast het beheer ook de inzet van de site belangrijk. Maar hoe komen (potentiële) klanten op de website terecht? Promoot de website! Dit kan op verschillende manieren.

E-mailmarketing

Het verzamelen van e-mailadressen kan door middel van een website. Geef websitebezoekers de mogelijkheid hun e-mailadres achter te laten voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Wordt er nog geen e-mailmarketing ingezet? Dat geeft niet! Mogelijk op lange termijn wel. Dan is er al een mailinglijst opgebouwd.

Veelgestelde vragen

Waarom geen gratis website maken?

Gratis een website maken kan, maar er zitten vaak haken en ogen aan. De mogelijkheden zijn in dit geval vaak erg gelimiteerd. Hierdoor kan een website vaak niet naar smaak worden gemaakt en sluit het niet goed aan op de huisstijl. Bovendien kun je zonder eigen domeinnaam geen zakelijk e-mailadres maken. Een totaal pakket met gratis eigen domeinnaam? Dan is dit vaak niet een 100% eigen domeinnaam, zoals bijvoorbeeld bij Shopify.

Kan ik zelf een website bouwen?

Tegenwoordig is het niet meer ingewikkeld een website te bouwen. Door een gebruiksvriendelijke sitebuilder is een basis website makkelijk gebouwd. Bij een complexe website kan het inschakelen van een developer nodig zijn.

Een webshop als hobby inschrijven bij de KvK?

Vaak starten mensen als hobby of in hun vrije uurtjes een webshop. Maar moet iemand zich hiervoor inschrijven bij de KVK? In de meeste gevallen wel. Het is namelijk al verplicht wanneer: 
– Iemand producten of diensten via een webshop verkoopt en zelf bepaalt op welke manier dit wordt gedaan
– De webshop winst oplevert of quitte speelt
– De webshop regelmatig wordt gepromoot 
– Een bedrijf via een marketplace als Marktplaats, Bol.com en Amazon gaat verkopen is een KvK-nummer vaak al verplicht. Ook bij een online onderneming is het verplicht belasting aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Kan ik gratis een eigen website maken?

Een eigen website maken is voor bij iedere ondernemer van belang. Ondernemers kunnen ervoor kiezen om dit te laten doen door ontwikkelaar, maar dit kan je ook zelf doen. Dat kan via een platform waarbij het mogelijk is om zelf gratis een website te ontwikkelen (WordPress). Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een gratis domeinnaam. Het nadeel hiervan is dat de website zich niet op een eigen domein bevind, waardoor er reclame op de website getoond wordt.

Hoe maak ik een website met eigen domeinnaam?

Ondernemers kunnen tegenwoordig zelf eenvoudig hun website ontwikkelen. Het is belangrijk om eerst een domeinnaam te bedenken. Een domeinnaam is het adres van de website, waarmee een website bezocht kan worden. Het is handig om een domeinnaam te kiezen die goed te onthouden is. Een domeinnaam kopen is vaak de eerste stap voor het maken van een website.