Netwerken

netwerken
  • Auteur:
  • Bijgewerkt op: 22 mei 2023
  • Gecontroleerd op: 22 mei 2023
  • Leestijd: 16 minuten

Voor een ondernemer is netwerken erg belangrijk. Een goed netwerk is een waardevolle bijdrage aan een onderneming. Ook personeel met een groot eigen netwerk kan erg waardevol zijn. Veel mensen hebben echter moeite met netwerken. Praten met onbekenden kan vooral voor introverte mensen erg moeilijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips en tricks waardoor mensen leren netwerken. Hierdoor zal netwerken al een stuk makkelijker gaan.

Wat is netwerken?

In het bedrijfsleven wordt vaak over netwerken gesproken. Maar wat houdt netwerken nu precies in? Netwerken is het leggen van relaties tussen mensen die elkaar of een ander verder kunnen helpen, zowel voor werk als privé. Dit kan op verschillende manieren en bij verschillende gelegenheden, zoals netwerkbijeenkomsten en congressen. Maar met de komst van LinkedIn kan iemand ook online netwerken. Door het leggen van relevante connecties op LinkedIn vergroot iemand zijn netwerk. Werkt iemand in een groot bedrijf, dan kan het kennismaken met nieuwe collega’s ook het netwerk vergroten. Netwerken gaat ook om het leggen en onderhouden van contacten.

De voordelen van een groot netwerk

Nog niet overtuigd over de kracht van netwerken? Netwerken heeft vele voordelen.

  • Komt een ondernemer ergens niet uit? Dan kan diegene makkelijk beroep doen op zijn netwerk: hoe groter het netwerk, hoe meer kennis.
  • Het levert positieve aanbevelingen op.
  • Het vergemakkelijkt het aangaan van partnerships.
  • Het vergroot het bereik van een onderneming.
  • Het verbetert de zichtbaarheid van een persoon en de onderneming.
  • Het verbetert de reputatie van een ondernemer en van de onderneming.
  • Het geeft een deskundige en ervaren indruk in een vakgebied.
  • Eerder ontmoeten van toekomstige klanten, partners, leveranciers, medewerkers en zelfs vrienden.
  • Twijfelt een ondernemer over een business idee? Dan kan hij dit idee delen met professionals en gebruiken als klankbord.
  • Het geeft actueel inzicht in het vakgebied; mensen zijn in de eerste instantie geneigd nieuwe ontwikkelen te delen. Het voorziet de ondernemer van marktinformatie.
  • Het kan toegang geven tot bepaalde mogelijkheden en producten in de branche.
  • Het kan directe opdrachten geven.

Naast deze voordelen zijn er nog ontzettend meer voordelen van netwerken.

Een zakelijk netwerk opbouwen

Bij een zakelijk netwerk wordt er vaak alleen gedacht aan relaties van zakelijke aard. Maar ook bijvoorbeeld vrienden en familie behoren tot iemands zakelijke netwerk. Een vriend is ook relatie die iemand de verder kan helpen, zowel zakelijk als privé.

Maar hoe bereidt iemand zijn (zakelijke) netwerk uit? Eigenlijk is iedereen altijd en overal aan het netwerken. Gaat iemand een gesprek aan met een bekende? Dan is deze persoon al zijn bestaande netwerk aan het onderhouden. Online op netwerksites, zoals LinkedIn kan iemand relatief makkelijk zakelijk netwerken. Ga op zoek naar relevante mensen in het vakgebied en voeg ze toe. In een kort bericht kan iemand zich voorstellen en uitleggen waarom hij een connectie via LinkedIn wilt maken. Dit is tegenwoordig dé manier om online te netwerken.


Illustratie van een netwerk

Momenten om fysiek te netwerken:


Tips voor een netwerk opbouwen

Netwerken kan spannend zijn. Niet iedereen vindt netwerken leuk. Hoe start een ondernemer een leuk gesprek met nieuwe contacten? Offline is op iemand afstappen wat minder makkelijk.

Voorbereiding

Gaat een ondernemer naar een netwerkbijeenkomst? Dan is het verstandig dat hij voor de bijeenkomst de gastenlijst doorneemt. Hierdoor weet een ondernemer wie er komt en kan hij zich tijdens een netwerkbijeenkomst focussen op mensen met een interessant profiel voor een gesprek.

Heb een open houding

Het is makkelijker om op netwerkbijeenkomsten een gesprekspartner te vinden door een open houding aan te nemen. Hierdoor is het voor nieuwe mensen gemakkelijker om contact met een onbekende te leggen en zal een gesprek gemakkelijker lopen.

Illustratie van contacten

Wees een luisterend oor

Een netwerkgesprek is geen een richtingsverkeer. Wees geïnteresseerd, toon initiatief, stel vragen. Probeer de gesprekken goed te onthouden. Het uitwisselen van een visitekaartje is een handig geheugensteuntje voor contact naderhand.

Een elevator pitch

Bereid een elevator pitch voor. In een elevator pitch presenteert een ondernemer zichzelf of zijn onderneming binnen 30 seconden tot 2 minuten. Door een elevator pitch voor te bereiden, kan een ondernemer altijd antwoord geven op vragen als: ‘Vertel eens wat over jezelf?’ of ‘Wat voor onderneming heb jij?’. Een elevator pitch moet op een aantal vragen antwoord geven:

Persoonlijke elevator pitch

  • Wie is de ondernemer?
  • Wat voor werk doet de ondernemer?
  • Wat kan de ondernemer, welke vaardigheden heeft hij?
  • Wat zijn de kernkwaliteiten van de ondernemer?
  • Waar is de ondernemer naar op zoek?

Onderneming elevator pitch

  • Om welke onderneming gaat het?
  • Wat is de expertise van de onderneming?
  • Waarom doet de onderneming dit?
  • Welke problemen lost de onderneming op?
  • Wat is het onderscheidend vermogen van de onderneming?
  • Sluit af met een goede call to action of stel een vraag.

Het meest belangrijke is dat de pitch blijft hangen. Het moet duidelijk zijn wat de ondernemer met de pitch wilt overbrengen. Wees creatief, zorg dat de pitch origineel is en wek interesse.

Toon oprechte interesse

Toon interesse in anderen. Ondernemers praten graag over zichzelf en hun bedrijf. Stel vragen aan andere ondernemers, toon interesse in hun bedrijven tijdens een gesprek.

Naderhand contact

De bijeenkomst is afgelopen een ondernemer heeft een verschillende visitekaartjes uitgewisseld met interessante mensen. Door na een bijeenkomst het profiel van deze professionals op te zoeken en toe te voegen, herinneren zij de ondernemer weer. Dit is de belangrijkste stap van netwerkbijeenkomsten, zodat de ondernemer niet vergeten wordt door interessante mensen.


Een online netwerk opbouwen met LinkedIn. 

LinkedIn is in de business to business sector hét social media platform waarop contacten worden gelegd. Een ondernemer kan op verschillende manieren op LinkedIn in contact komen met interessante professionals. Op LinkedIn kan iemand zijn of haar carrière laten zien. Bijvoorbeeld welke studies ze doen of hebben gedaan en welke banen (en functies) ze hebben (gehad).

Logo LinkedIn

Speciale LinkedIn-groepen. 

Op LinkedIn zijn er speciale groepen voor specifieke vakgebieden en interessegebieden. Als een ondernemer zich hierbij aansluit kan hij in contact komen met gelijkgestemden. Vaak moet een ondernemer hier wel voor worden toegelaten door een beheerder. 

Interessante profielen klikken

LinkedIn werkt ook als een soort zoekmachine. Doordat professionals in hun kopregel relevante woorden benoemen over hun baan of vakgebied, zijn zij gemakkelijk te vinden op deze zoekwoorden. Klikt een ondernemer op een profiel? Dan is de kans groot dat degene waarvan het profiel is, een melding krijgt dat de ondernemer op zijn profiel heeft gekeken.

Plaats interessante berichten

Op LinkedIn kunnen berichten zich als een olievlek verspreiden. Door een interessant bericht te delen, vergroot een ondernemer zijn bereik. Mogelijk komt hij hierdoor in contact met andere interessante professionals. Daarnaast kan het ook waardevol zijn actief te participeren in berichten van anderen. Door actief op LinkedIn te zijn, kan een ondernemer zich zelfs ontwikkelen tot een LinkedIn-influencer. 

Veelgestelde vragen

Waar moet je op letten als je gaat netwerken?

Wees sociaal. Een netwerkgesprek moet interessant zijn. Luister daarnaast aandachtig en stel vragen, hierdoor toont iemand oprechte interesse. Kun je iemand helpen met jouw expertise? Biedt dan hulp aan of deel informatie, hierdoor kan je ook informatie vragen aan een ander.

Wat is de betekenis van netwerken?

Netwerken is het maken en onderhouden van sociale contacten. Dit geldt zowel zakelijk als privé en kan online en offline plaatsvinden.

Wat doet een netwerker?

Een netwerker is iemand die gespecialiseerd is in het leggen en onderhouden van contacten, zowel online als offline. Dit is vooral belangrijk voor ondernemers en mensen in een commerciële functie. Een netwerker is een goede gesprekspartner.